Cum să alegi o imprimantă pentru casă: parametrii principali de selecție

30. 9. 2022

30. Septembrie 2022, 10:00 | Alegerea imprimantei potrivite pentru casă poate părea o sarcină de complicată la prima vedere. Dar dacă îți pui întrebările potrivite, ești la jumătatea drumului. vedem la ce vei folosi dispozitivul de imprimare și ce parametri iei în considerare.

 5 motive pentru a cumpăra o imprimantă pentru casa ta

Vă gândiți dacă echipamentul de imprimare merită până la urmă? Poate următoarele argumente vor convinge:

 • veți reduce costurile de imprimare până la câțiva bănuți pe pagină;
 • imprimați fotografii de la sărbători, petreceri și alte evenimente;
 • copiați sau scanați documentele necesare (în cazul unui dispozitiv multifuncțional);
 • poți lucra confortabil de acasă;
 • vei amuza copiii și vei deveni mai creativ.

Laser sau cu jet de cerneală? Marea alegere!

De departe, cea mai importantă decizie pe care trebuie o iei atunci când alegi o imprimantă de acasă este dacă optezi pentru o versiune cu laser sau mai degrabă pe o versiune cu jet de cerneală. Ambele tipuri au avantajele și dezavantajele lor și fiecare este mai potrivit pentru ceva diferit. Tocmai din acest motiv, este imposibil spui cu exactitate care dintre ele va fi mai de folos pentru tine, deoarece alegerea imprimantei trebuie întotdeauna adaptată nevoilor utilizatorului. Cu toate acestea, am rezumat deja principalele diferențe dintre cele două tipuri de imprimante mai devreme în articolul Imprimante Laser vs. imprimante cu jet de cerneală, așa în rândurile următoare ne vom ocupă de întreaga problemă mai superficial.

În general, se poate spune dacă cauți cea mai versatilă imprimantă posibilă pentru imprimarea documentelor, dar și a fotografiilor, imaginilor și altele asemenea, nu are rost pentru tine decât o imprimantă cu jet de cerneală – ideal într-o versiune multifuncțională cu un scaner. Acest tip de imprimantă este mult mai potrivită pentru imprimarea fotografiilor decât modelele cu laser și poate fi găsită și foarte ieftin, ceea ce înseamnă aproape toată lumea își poate permite. Pe de altă parte, însă, există câteva dezavantaje care trebuie luate în considerare. Avantajele sub formă de imprimare foto de înaltă calitate sau prețuri mici de achiziție sunt parțial răscumpărate de costurile de imprimare mai mari, deoarece cartușele sunt mai scumpe decât tonerele pentru imprimantele laser (în ceea ce privește conversia la tipărire), dar și de viteza de imprimare mai mică sau de posibilitatea uscării cernelii. Acest lucru se întâmplă doar dacă nu imprimați foarte des, dar atunci când se întâmplă, deseori există o problemă cu soluția.

Tip: Am tratat problemele cu cerneala uscată în articolul nostru mai vechi Cerneală uscată într-o imprimantă cu jet de cerneală: sfătuim cum rezolvați problema și cum o preveniți. Așa dacă te confrunți cu ceva similar sau pur și simplu vrei afli dinainte ce te poate aștepta, nu rata.

Dacă nu veți dori printați imagini, o imprimantă laser ar putea fi o soluție mai bună pentru dvs. Costurile de achiziție puțin mai mari sunt răscumpărate pentru imprimantele laser prin economii mari de funcționare, viteza și calitatea tipăririi documentelor text. În plus, tehnologia de printare a imprimantelor laser garantează tonerul nu se usucă niciodată. În plus, imprimantele laser pot fi găsite, desigur, și într-o versiune cu scaner, adică ca dispozitive multifuncționale. Totuși, subliniem încă o dată aceste imprimante nu sunt potrivite pentru imprimarea imaginilor și fotografiilor, iar dacă știți deja trebuie imprimați măcar o fotografie din când în când și la o calitate adecvată, nici nu are rost vă gândiți la o imprimantă laser.

Dacă încă nu vă este clar la ce se folosesc imprimantele cu jet de cerneală și cele laser, mai jos veți găsi 5 puncte pentru fiecare ce vă vor lămuri pe scurt:

Alegi o imprimantă laser dacă:

 • sunteți în căutarea celui mai ieftin proces de printare posibil;
 • trebuie printați documente la calitate superioară;
 • aveți nevoie de un raport înalt de calitate/viteză de printare;
 • tipăriți multe pagini text, sau invers, imprimați doar sporadic;
 • nu trebuie imprimați fotografii sau imagini color.

Alegi o imprimantă cu jet de cerneală când:

 • doriți imprimați fotografii color de înaltă calitate;
 • nu trebuie tipăriți un număr mare de documente text;
 • imprimați mai puțin, dar în mod regulat;
 • sunteți interesat de cel mai mic preț posibil de achiziție al imprimantei;
 • nu te deranjează costurile mai mari de imprimare.
istock-1352249301.jpg

Alegem în funcție de preț? Și da, și nu

În zilele noastre, imprimantele se găsesc foarte ieftin, în special cele cu jet de cerneală. Cu toate acestea, pe lângă prețul inițial al dispozitivului, trebuie vă gândiți și la cât va costa procesul de printare. Cu siguranță nu este cazul ca un preț de achiziție mic însemne și un preț de operare scăzut în viitor, de fapt, dimpotriva. Drept urmare, prețul de achiziție al imprimantei este doar o fracțiune din costurile totale pe care trebuie le cheltuiți pentru funcționarea acesteia. Prețul tonerelor și cartuşelor pentru imprimanta pe care o ai în vedere ar trebui fie decisiv pentru tine. Și din moment ce este în general adevărat tonerele sunt mai ieftine pe număr de pagini decât cartușele, chiar dacă prețul tonerelor ca atare este mai mare, pe termen lung imprimantele laser merită mai mult - dar, după cum am menționat mai sus, doar în anumite cazuri. Tocmai din acest motiv, prețul ar trebui sa fie doar unul dintre aspectele auxiliare la alegerea unei imprimante, cu siguranță nu și cel principal.

Cum calculezi cât te va costa printez?

A afla cât de mult poți imprima cu un anumit cartuş din imprimantă este absolut simplu. Pe ambalajul fiecărui toner sau cartuş, producătorul indică câte pagini standardizate (acoperire de 5% în timpul tipăririi) va printa imprimanta cu cartuşul respectiv.

Căutați modelul de imprimantă dorit și obțineți o listă cu toate cartușele pe care le oferim. Apoi este suficient împărțiți pur și simplu prețul unui anumit cartuș la numărul de pagini imprimabile indicat și veți obține prețul mediu pentru imprimarea unei pagini.

Prețul cartușelor de imprimantă / numărul de pagini imprimabile = prețul mediu pentru imprimarea unei pagini.

Este bine de știut pe piață găsești cartușe pentru imprimante din atelierul producătorilor lor (adică originale), dar și compatibile (alternative) din fabricile producătorilor terți, în timp ce diferența dintre ele este clară pentru toată lumea - este prețul. În timp ce rezervele originale sunt în general mai scumpe, cele compatibile încearcă atragă clienți tocmai la un preț scăzut în combinație cu specificații care sunt aceleași sau cel puțin foarte apropiate de produsele originale. Și adevărul este mulți producători se descurcă de minune, deoarece cartușele și tonerele din fabricile lor sunt într-adevăr comparabile la calitate cu consumabilele originale și la un preț semnificativ mai mic. Cu toate acestea, este întotdeauna o idee bună citiți cât mai multe recenzii de la clienți  înainte de a face o achiziție, ceea ce va clarifica dacă cumpărați un produs de calitate. Desigur, aveți calitate garantată cu originalul.

Tip: Nu trebuie doar economisiți cumpărând cartușe și tonere compatibile, ci și respectând câteva principii care pot ușura portofelul. Am acoperit subiectul economiilor la imprimare în articolul nostru mai vechi 9 sfaturi despre cum economisiți la imprimare. Deci, dacă doriți economisiți măcar puțin, asigurați-vă îl citiți.

istock-622070608.jpg

Gândește ecologic și economic - imprimă pe ambele părți

Economiile de hârtie sunt semnificative cu imprimarea față-verso și cu presiunea din ce în ce mai mare pentru a fi mai ecologic, nu este de mirare imprimarea automată față-verso devine încet standard și pentru imprimantele de acasă. În plus, aproape toate celelalte imprimante de pe piață suportă în prezent această funcție. Nu vorbim „doar” despre a ajuta planeta, ci și, bineînțeles, despre a-ți ajuta portofelul. Hârtia de birou nu este chiar o chestiune costisitoare, dar dacă imprimați considerabil, poate afecta finanțele familiei – mai ales în vremea de astăzi a prețurilor extrem de mari. 

Imprimantele cărora le lipsește această funcție au de obicei cel puțin posibilitatea de imprimare manuală față-verso. Dar nu vă faceți griji trebuie întoarceți manual fiecare pagină după imprimare. Când este setată la imprimarea manuală față-verso, imprimanta imprimă fiecare pagină impară, apoi mutați manual paginile tipărite înapoi în alimentatorul de hârtie, iar imprimanta retipărește paginile pare ale documentului.

Tip: Nu puteți ajuta planeta doar prin imprimare față-verso. În articolul nostru mai vechi, 6 sfaturi despre cum reduceți impactul asupra mediului atunci când imprimați, oferim mai multe sfaturi despre cum faceți acest lucru. În același timp, toate sunt complet simple și, prin urmare, pot fi practicate chiar și la locul de muncă.

istock-1280016607.jpg

Cum faceți față formatelor de hârtie mai mari?

Spre deosebire de tipărirea față-verso, tipărirea pe formatul de hârtie mai mare decât clasicu format A4 este încă moneda de schimb pentru birouri și imprimante profesionale. Chiar și așa, pe segmentul imprimantelor care pot imprima pe hârtie în format A3 până la A1, recent au apărut pe piață dispozitive pentru casă la prețuri relativ accesibile. Selecția lor o găsiți în articolul despre imprimante de format mare. Cu toate acestea, dacă știți deja ar trebui imprimați ceva mai mare din când în când, din cauza cerințelor de spațiu ale acestor imprimante, recomandăm continuați vă bazați pe centre de copiere și altele asemenea, deoarece prețurile sunt relativ ieftine și nu sunteți nevoit vă ocupați spațiul cu o imprimantă foarte voluminoasă.

Ai nevoie de printare rapidă? Nu este vorba doar despre imprimantă

Viteza de imprimare indică numărul de pagini pe care imprimanta le poate imprima pe minut (PPM - pagini pe minut). Viteza de imprimare depinde de mulți factori, printre care:

 • conținutul și complexitatea documentului;
 • tip de imprimare (color și alb-negru);
 • Calitatea necesară (rezoluție - DPI);
 • tip de conexiune la imprimantă (prin USB sau wireless);
 • tipul și dimensiunea hârtiei.

Atunci când alegeți o imprimantă pentru casă, este bine de știut numărul specificat de pagini pe minut poate fi imprimat de către imprimantă la o acoperire a paginii de 5 %. La imprimarea fotografiilor, viteza de imprimare scade. Imprimantele cu jet de cerneală imprimă puțin mai lent decât imprimantele laser. Pentru a vă face o idee: o imprimantă laser imprimă 25 până la 30 de pagini pe minut în medie, în timp ce o imprimantă cu jet de cerneală are o medie de pagini tipărite pe minut de aproximativ 20. La prima vedere, aceasta nu este o diferență atât de mare, dar dacă trebuie tipăriți 100 de exemplare pe zi, deja vorbim despre o diferență de minute sau chiar mai mult.

istock-502347259.jpg

Alte caracteristici ale imprimantei care pot fi utile

După cum am menționat de mai multe ori mai sus, este ideal apelați la o imprimantă multifuncțională - adică una care este echipată cu funcții de scanare și copiere. Deși aceste funcții sunt mai mult sau mai puțin un standard în zilele noastre, din când în când vei găsi pe piață imprimante care nu au aceste caracteristici. Așa mai bine le eviți, pentru a avea toate funcțiile necesar de care cu siguranță te vei putea folosi.

Dacă intenționați imprimați de pe mai multe dispozitive, o altă funcție foarte solicitată va fi utilă, și anume capacitatea de a conecta la imprimantă prin Wi-Fi sau Bluetooth. Aceste tehnologii permit imprimați de pe orice dispozitiv din rețea. Puteți imprima cu ușurință o schiță de prezentare pentru o întâlnire, de pe telefon în timpul unei sieste de duminică în care stați la soare pe șezlong în grădină. Dar compatibilitatea cu alte dispozitive merge și mai departe cu imprimantele moderne. Cu imprimantele foto color cu jet de cerneală, puteți conecta cu ușurință o cameră și puteți utiliza funcția de imprimare directă a fotografiilor.

Un alimentator automat de hârtie poate facilita, de asemenea, operarea imprimantei de acasă. Această caracteristică este utilă în special pentru imprimantele care acceptă imprimarea față-verso. Alimentatorul întoarce paginile pentru tine.

Deci, cum alegi o imprimantă pentru casă?

Acum ar trebui fiți lămurit cum alegeți o imprimantă de acasă. Dar dacă ar fi rezumăm rapid rândurile anterioare, atunci când alegeți, gândiți-vă pur și simplu la cât de des imprimați, în ce volum și dacă trebuie neapărat imprimați imagini și fotografii color. Combinați alte caracteristici esențiale ale imprimantei de acasă și alegeți dispozitivele care corespund nevoilor dvs. În cele din urmă, comparați costurile de imprimare cu achiziție imprimantelor propriu-zise. După ce ați răspuns la toate aceste întrebări, ar trebui vă puteți găsi dispozitivul preferat fără prea multe probleme.

Fiți mereu informat
Ultimele informații despre noutati și promoții direct pe e-mailul tău.

Articole similare

uvod

Ce înseamnă DPI atunci când tipăriți și cum alegeți imprimanta potrivită?

Cei mai mulți cumpărători aleg o imprimantă pentru acasă sau pentru birou bazându-se în primul rând pe preț, în timp ce o minoritate se...

22. 6. 2022  Articolul complet »

Imprimantă laser de la A la Z: cum funcționează

Dacă ați făcut o cercetare deja pentru imprimantă laser versus cea cu jet de cerneală și ați ales o imprimantă laser, este posibil să vă...

20. 8. 2020  Articolul complet »

Transport de la 15,90 Lei

la punctele de colectare

Livrare în 48 de ore

Suntem foarte rapizi

La noi veți avea timp

Puteți returna marfa în termen de 30 de zile

Vă vom răsplăti

Veți primi puncte de loialitate pentru fiecare achiziție