Imprimante laser vs. jet de cerneală: care sunt diferențele dintre?

12. 9. 2022

12. Septembrie 2022, 10:00 | Care imprimantă este cea mai bună? Aceasta este, probabil, întrebarea de oricine se gândește de a cumpăra un astfel de dispozitiv. Privind departe de imprimantele mai vechi dot-iron sau imprimante led mai puțin convenționale termice sau moderne, există o luptă aproape fără sfârșit între imprimante cu jet de cerneală și laser în domeniul de utilizare acasă și la birou.

Dacă alegi o imprimantă, foarte probabil te confrunți cu o dilemă sub forma unei decizii între imprimanta laser și cea cu jet de cerneală - cele mai utilizate tipuri de imprimante. Cu toate acestea, aveți idee cum diferă acesta și cum se aseamănă? Dacă nu, și aveți nevoie de aceste lucruri pentru a vă lua decizia, le veți găsi detaliate în rândurile următoare. După ce le citiți, veți știi odată pentru totdeauna despre diferențele dintre imprimantele laser și cele cu jet de cerneală.

Principiul de imprimare

Principala diferență dintre imprimantele cu jet de cerneală și cele laser este principiul imprimării, din care totul se reflectă în rezultat. Imprimantele cu jet de cerneală pot imprima în mod specific folosind capete de imprimare care conțin zeci de duze microscopice, din care scot cu o viteză foarte mare (între 50 și 100 km/h) picături de cerneală în miniatură, care apoi se usucă pe hârtie și creează astfel imprimarea finală.

În ceea ce privește imprimantele laser, funcționalitatea lor este semnificativ mai sofisticată. Componenta lor principală este un cilindru metalic cu un strat semiconductor sensibil la lumină, care este de obicei seleniu. Un fascicul laser proiectează imaginea necesară pe acest cilindru, care este apoi „acoperit” cu pulbere de toner (desigur, pulberea este captată doar pe zonele iradiate), care este apoi imprimată pe hârtie și apoi fixată cu căldură, de așa-numitul "cuptor" al imprimantei. Astfel, produsul final este deja uscat și nu poate fi compromis cu nicio activitate desfășurată în mod normal.

Preț imprimante

În ceea ce privește prețul de achiziție, imprimantele cu jet de cerneală câștigă detașat. Acestea pot fi găsite la mai puțin de 250 Lei, în timp ce imprimantele laser pornesc de la aproximativ trei până la patru ori mai mult decât pentru brandurile cunoscute. La urma urmei, tocmai acesta este motivul pentru care imprimantele cu jet de cerneală sunt mai răspândite în rândul oamenilor.

Costul imprimării

În timp ce modelele cu jet de cerneală sunt mai bune în ceea ce privește prețul de achiziționare, iar imprimantele laser câștigă în ceea ce privește prețul imprimării în sine. Rezervele sub formă de toner sunt în general mai scumpe decât cartușele de cerneală, dar trebuie adăugat acestea trebuie schimbate mai rar, deoarece consumul de pulbere de toner este mai mic la imprimare decât în ​​cazul cartușelor de cerneală. În general, luând costul în considerare, veți alege imprimante în funcție de volumul în care printați pe lună. Pentru printarea ocazională se recomandă imprimanta cu jet de cerneală, deoarece atât costul imprimantei cât și cel al consumabilelor este mai mic. În birourile unde se printează des veți găsi adesea imprimante cu laser, întrucât acestea sunt mai avantajoase pentru printarea în volum mare având un raport preț/pagină mai bun în comparație cu imprimantele cu jet de cerneală. Apoi, dacă doriți aflați cum reduceți consumul de cerneală atunci când imprimați folosind o imprimantă cu jet de cerneală, puteți afla mai multe aici.

Tip: Nu trebuie doar economisiți bani la imprimare cu o imprimantă aleasă corespunzător. Nu este exclus urmați câteva principii de bază, care pot reduce substanțial costurile de imprimare. Dacă subiectul atrage, punem la dispoziție un articol ce vă oferă 9 sfaturi pentru a economisi la imprimare veți afla.

istock-116578189.jpg

Aspect

În zilele noastre, imprimantele laser și cele cu jet de cerneală sunt destul de asemănătoare - cel puțin din punct de vedere al designului. În ceea ce privește dimensiunile și greutatea, imprimantele cu jet de cerneală câștigă datorită mecanismului general de imprimare mai simplu. Prin urmare, dacă ai mai puțin spațiu acasă sau la birou, sau în general un spațiu mai mic rezervat unei imprimante, imprimantele cu jet de cerneală te vor aștepta cu o gamă mai largă de variante. Pe cealaltă parte, dacă știi vei tipări într-un volum foarte mare după achiziționarea imprimantei și ai deja un spațiu rezervat pentru noul dispozitiv, o imprimantă laser va fi mai bună pentru tine.

istock-1160996813.jpg

Viteza de imprimare

Viteza de imprimare trebuie împărțită pe două niveluri - și anume, nivelul de pregătire a imprimării și apoi nivelul procesului de imprimare. Acest lucru se datorează faptului că, în timp ce imprimantele cu jet de cerneală câștigă la primul nivel, deoarece pot imprima practic imediat după pornire, deoarece nu trebuie fie încălzite sau pregătite în alt mod, ceea ce este necesar pentru imprimantele laser, imprimantele laser câștigă în procesul de imprimare în sine. Aplicarea pulberii de toner pe cilindru și apoi lipirea acesteia este un proces extrem de rapid, pe care capul de imprimare ce se mișcă pe întreaga suprafață a hârtiei nu îl poate egala. Probabil nu veți simți o diferență atât de mare atunci când imprimați câteva documente, dar dacă aveți nevoie imprimați mai mult și în cel mai scurt timp posibil, cumpărarea unei imprimante cu jet de cerneală nu este soluția ideală pentru dvs. 

Tip: Chiar și imprimantele cu jet de cerneală pot imprima foarte repede, dar problema este de obicei pot face acest lucru doar într-un mod de imprimare de calitate inferioară. Așadar, dacă aveți nevoie imprimați foarte rapid și mai ales pentru o perioadă lungă de timp, cu siguranță nu are sens grăbiți imprimanta cu jet de cerneală în detrimentul calității imprimării. Pe de o parte, veți obține rezultate neconvingătoare, întrucât nu veți folosi la maximum potențialul imprimantei, dar în cazul extrem, această investigație poate irosii, în mod paradoxal, timp întrucât unele documente (de exemplu, cele cu font mai mic sau detalii) vor trebui retipărite la o calitate superioară.

Calitatea imprimării

În esență, calitatea imprimării trebuie, de asemenea, împărțită în două niveluri - în mod specific, imprimarea a imaginilor și fotografiilor și apoi în nivelul de tipărire a documentelor, graficelor și altele. Imprimantele cu jet de cerneală câștigă la primul nivel, datorită proprietăților lor sub formă de delipire ușoară și, prin urmare, tranziții perfect netede, în timp ce la al doilea nivel, imprimantele laser au avantajul datorită clarității extreme a literelor și altele asemenea. În general, este chiar recomandat evitați imprimantele laser pentru imprimarea foto, deoarece pur și simplu rezultatele nu pot fi comparate. Pe de altă parte, imprimantele cu jet de cerneală sunt suficiente pentru a imprima fără probleme documente, deși trebuie avut în vedere rezultatul poate fi puțin împrăștiat și, prin urmare, teoretic ușor neclar (ceea ce, totuși, probabil vei observa în rezultat doar atunci când comparându-l cu aceeași imprimare de la o imprimantă laser). Deci, dacă sunteți în căutarea unei imprimante universale, cea cu jet de cerneală este cu siguranță alegerea mai bună.

Tip: Imprimarea fotografiilor nu este doar despre utilizarea unei imprimante cu jet de cerneală, ci și despre respectarea unui număr de alte principii care vor ajuta obțineți un rezultat de primă clasă. Dacă vrei devii un maestru al imprimării foto, nu ezita și citește totul în articolul nostru: Sfaturi despre cum imprimi fotografii de acasă.

Consumul de energie

Deoarece nu este nevoie încălziți imprimanta cu jet de cerneală în niciun fel sau ceva de genul acesta, probabil nu veți fi surprins necesită mai puțină energie decât o imprimantă laser. Într-o suflare, însă, trebuie adăugat consumul de energie electrică atât al imprimantelor cu jet de cerneală, cât și al imprimantelor laser este foarte mic și, prin urmare, nu este în niciun caz un aspect care trebuie abordat în mod excesiv. Dar cu siguranță nu este o idee rea ții cont de aceste informații – chiar și puțin – atunci când alegi o imprimantă nouă.

istock-1185260675.jpg

Întreținere

Dacă sunteți în căutarea unei imprimante pe care o puteți așeza pur și simplu undeva și apoi o utilizați pentru a imprima cu plăcere, fără întreținere, cu excepția înlocuirii tonerelor, imprimanta cu laser este alegerea ideală. Cu acest dispozitiv, nu prea contează unde îl așezi și, în plus, cât de des tipăriți, întrucât aceste aspecte nu au niciun efect asupra tonerelor din imprimantă sau asupra mecanismului de imprimare a acestuia. În cazul imprimantelor cu jet de cerneală, situația este complet diferită, întrucât atât cartușul, cât și capul de imprimare (respectiv duzele din acesta) se pot usca la imprimarea rar, precum și atunci când imprimanta este plasată incorect (de exemplu, în directa lumină a soarelui pentru o lungă perioadă de timp). vom spune cum combateți această problemă în articolul Cerneală uscată într-o imprimantă cu jet de cerneală: sfătuim cum rezolvați problema și cum o preveniți.

Tip: Deși o imprimantă laser aproape nu necesită întreținere în comparație cu o imprimantă cu jet de cerneală, adevărul este merită urmați câteva principii fundamentale. Dacă sunteți mai interesat de subiectul întreținerii imprimantei de acasă, citiți articolul nostru: Cum aveți grijă corect de imprimanta dvs., în care ne-am concentrat pe acest aspect în detaliu.

istock-1339549154.jpg

Avantaje și dezavantaje

Laser

+ Imprimare extrem de rapidă

+ Foarte precis și, prin urmare, ideal pentru tipărirea documentelor

+ Practic nu necesită întreținere

+ Raport preț/pagină

 

- Preț de achiziție mai mare

- Nu este potrivit pentru imprimarea foto

- Consum mai mare de energie electrică

 

Cu cerneală

+ Preț scăzut de achiziție

+ Ideal pentru imprimarea fotografiilor, dar potrivit și pentru tipărirea documentelor și orice altceva

+ Compact

 

- Risc de uscare a cernelii în cartuş sau cap de imprimare

- Nu sunt la fel de precise ca imprimantele laser, sau mai degrabă suferă de pete ușoare ale culorilor aplicate pe hârtie

- Procesul de imprimare este mai lent

Care este mai bună pentru tine?

Deci, care imprimantă este mai bună pentru tine? Se poate spune imprimanta cu jet de cerneală poate fi recomandată acelor utilizatori care caută un dispozitiv universal, accesibil, care nu au nevoie de o imprimare instantă și în volum mare. Pe cealaltă parte, o imprimantă laser este mai potrivită pentru utilizatorii care imprimă în primul rând documente sau lucruri în general, cu accent pe acuratețe și viteză maximă. Este însă necesar suportați un preț mai mare de achiziționare și un consum mai mare de energie.

istock-1339549154.jpg

Alte tipuri de imprimante

Ar fi o greșeală credem în lume există doar două tipuri de imprimante. Pe piața găsești, de exemplu, imprimante LED, care sunt, ca sa spunem foarte simplu, o formă mai avansată de imprimante laser, apoi, de exemplu, imprimante speciale cu termosublimare pentru printarea fotografiilor, dar și cele cu matrice care funcționau aproape ca mașinile de scris vechi. Dacă nu ne-am rezumă doar la tehnologia de imprimare, ci și la tipul de imprimantă, pe lângă modelele clasice de casă/birou, puteți găsi modele de format mare pentru printare în dimensiuni semnificativ mai mari decât A4, sau, dimpotrivă, mini imprimante de buzunar care pot fi conectate prin Bluetooth la, de exemplu, un telefon mobil și apoi pot imprima fotografii de pe acesta de câțiva centimetri. În comparație cu imprimantele clasice cu jet de cerneală sau laser, aceste modele au întrebuințări aproape unice și nu se vor folosi de către persoanele care printează ocazional. 

Fiți mereu informat
Ultimele informații despre noutati și promoții direct pe e-mailul tău.

Articole similare

Cum să imprimați fotografii de acasă, de la A la Z

Zilele în care lumea făcea fotografii exclusiv cu camere analogice și trebuia să folosească centre foto specializate pentru a crea...

29. 9. 2022  Articolul complet »

9 sfaturi despre cum să economisiți la imprimare

Fie că imprimați la birou sau acasă sau imprimați mult sau puțin, merită întotdeauna să vă gândiți că ați putea face ceva care ar reduce...

3. 9. 2020  Articolul complet »

Transport de la 15,90 Lei

la punctele de colectare

Livrare în 48 de ore

Suntem foarte rapizi

La noi veți avea timp

Puteți returna marfa în termen de 30 de zile

Vă vom răsplăti

Veți primi puncte de loialitate pentru fiecare achiziție