Cerneală uscată în cartuș: Vă sfătuim cum să rezolvați problema și cum să o preveniți.

01. 8. 2022

1. August 2022, 10:00 | Imprimanta voastră cu jet de cerneală a încetat brusc mai tipărească sau imprimă, dar sare peste o culoare, deși cartușul în cauză nu pare fie gol? Cauza este foarte probabil fie un singur lucru - și anume cerneala uscată. Dacă întrebați care sunt cauzele acestei probleme, cum o preveniți și cum o remediați dacă apare, ați ajuns la locul potrivit. În rândurile următoare, vom oferi răspunsul la toate aceste întrebări.

Înainte de a intra în cauzele uscării cernelii, este important ne amintim cum funcționează o imprimantă cu jet de cerneală. Fără a înțelege principiul, următoarele rânduri ar putea nu aibă sens pentru toată lumea. Inima unei imprimante cu jet de cerneală este capul de imprimare, care este echipat cu mii de duze minuscule care pulverizează pe hârtie, la viteză mare, picături mici de cerneală lichidă din cartuș pe hârtie. Dacă cerneala nu este lichidă, nu curge prin aceste duze și, în mod logic, problema apare sub forma imposibilității de a imprima. Cerneala se poate usca direct în cartușul de cerneală sau lichidul rezidual se poate usca în tubul de admisie sau direct în duzele capului de imprimare. Care sunt cauzele uscării cernelii la imprimantele cu jet de cerneală?

Cauzele uscării cernelii în imprimantă

Imprimare neregulată

De departe, cel mai frecvent motiv pentru care cerneala se usucă într-o imprimantă este atunci când aceasta nu este utilizată pentru o perioadă lungă de timp. Deci, dacă tipăriți doar sporadic, aveți mai mult ca sigură această problemă. Cu toate acestea, ar fi o greșeală credeți nu există riscul de uscare a cernelii atunci când imprimați frecvent. Chiar dacă imprimați doar documente alb-negru, de exemplu, poate apărea această problemă. În acest caz, există riscul ca alte culori se usuce și, prin urmare, devină inutilizabile.

Cartușe expirate

S-ar putea vă surprindă, dar chiar și cartușele de cerneală pentru imprimantă au dată de expirare. De obicei, o veți găsi pe ambalaj, ca pe orice alt produs. Utilizarea cartușelor după data de expirare poate duce la probleme de imprimare. Cerneala din cartușele expirate își pierde treptat proprietățile, inclusiv uscarea lentă din cauza diferitelor substanțe chimice. În mod clar, dacă utilizați cartușe care au depășit cu câteva zile sau săptămâni data de expirare, nu are rost vă faceți prea multe griji acestea riscă se usuce în imprimantă. Dar dacă primiți cartușe care vor fi expirate cu luni sau, în cel mai rău caz, cu ani, nu le cumpărați, chiar dacă prețul lor este cel mai bun.

Cartușele nu sunt reumplute în mod profesional

Cartușele nu sunt tocmai ieftine, așa că, atunci când acestea se termină, mulți oameni se gândesc cum economisească bani. Cu toate acestea, economisirea de bani poate fi, de asemenea, o mare problemă, deoarece poate duce la uscare sau la greșeli de imprimare. Dacă decideți reumpleți singur cartușele de cerneală și o faceți în mod greșit sau dacă alegeți cartușe de cerneală recondiționate care nu au fost reumplute în mod profesional, este posibil întâmpinați destul de des problemele menționate mai sus. La urma urmei, acesta este exact motivul pentru care zilele în care umplerea cartușelor de cerneală goale era recomandată pe scară destul de largă au trecut de mult.

Sfat: Reumplerea necorespunzătoare a cartușului nu numai riscă să-l faceți disfuncțional, dar și un accident sub forma murdăririi hainelor, a feței de masă și așa mai departe. Dacă întrebați cum scoateți pudra de toner sau cerneala din obiecte, vom spune în articolul nostru anterior.

Amplasarea necorespunzătoare a imprimantei

Chiar și lucrurile aparent lipsite de importanță pot afecta uscarea cernelii în imprimantă - și anume amplasarea imprimantei în spațiu. În mod ideal, ar trebui fie plasat într-o cameră cu o temperatură constantă, astfel încât cerneala din cartușe nu fie schimbată în mod constant în funcție de temperatura ambientală. Evitați plasați imprimanta în apropierea unui aparat de încălzire sau în lumina directă și puternică a soarelui. Căldura nu numai face rău dispozitivului în sine, dar ajută cerneala se usuce mai repede.

Depozitarea necorespunzătoare a cartușelor

S-a uscat cerneala din cartușul dvs. înainte de a avea ocazia să-l folosiți sau vi se pare nu imprimă atât de bine pe cât ar trebui? În cazul în care cartușul nu a depășit data de expirare, cel mai probabil motivul se datorează unei depozitări necorespunzătoare. În general, cel mai bine este depozitați cartușele într-un loc întunecat și, în mod ideal, mai răcoros, cu o temperatură stabilă, deoarece astfel sunt cel mai puțin "stresate" de influențele mediului. Nu vă faceți griji, nu este nevoie coborâți la subsol cu cartușele și le țineți acolo într-un microclimat imaginar, dar ascunderea lor într-un dulap într-o zonă mai răcoroasă a apartamentului sau a biroului dvs. le va face cu siguranță mult mai bine decât le țineți "expuse" pe birou, așteptând ocazia.

istock-607256494-nahled2.jpg

Ce trebuie faceți dacă vi se usucă cerneala în imprimantă

Curățarea automată a capului de imprimare

Nu se poate spune uscarea cernelii în imprimantă duce întotdeauna la eșecul complet al imprimării. puteți da seama aveți o problemă cu cerneala uscată prin imprimări de calitate slabă, neclare și cu pete.

Aproape toate imprimantele sunt echipate cu o funcție de curățare automată a capului de imprimare - partea care se înfundă cu cerneală uscată. Această funcție poate fi descrisă foarte simplu ca un mod special de imprimare în care imprimanta atrage mai multă cerneală în duzele capului de imprimare decât cea pe care o folosește în mod normal pentru imprimare. Acest lucru se datorează faptului cerneala în sine conține solvenți, care uneori pot dezlipi cerneala veche uscată de la o utilizare anterioară.

Curățarea se face prin imprimarea de către imprimantă a unui document test pe care cerneala este "golită" de capul de imprimare. După ce acest proces este finalizat, încercați imprimați o altă pagină pentru a verifica dacă curățarea a funcționat. În caz contrar, dacă rezultatul nu este cel așteptat, puteți repeta curățarea capului de imprimare. Atunci când imprimanta este oprită pentru o perioadă de timp îndelungată, este adesea necesar se treacă prin procesul de curățare de mai multe ori pentru a permite dizolvarea treptată a stratului mai mare de cerneală uscată.

Sfat: Rețineți curățarea capului de imprimare consumă multă cerneală. Este posibil ca imprimanta nu aibă suficientă cerneală pentru a curăța capul de imprimare de mai multe ori. Nu puteți curăța capul imprimantei cu un cartuș gol sau cu un cartuș descărcat.

Nu credeți sfaturile băbești

Timp de mulți ani, a existat un "sfat garantat" printre utilizatorii de imprimante cu jet de cerneală cu privire la modul în care se poate readuce viața în cartușele uscate. Din păcate, se încadrează mai degrabă în categoria "sfaturi băbești" decât în categoria "gadgeturi utile". Mai exact, este vorba despre un ghid care se bazează pe scufundarea cartușului într-un bol cu apă caldă și folosirea unei bucăți de vată sau a unei lavete pentru a îndepărta ușor cerneala uscată de la ieșirea cartușului sau încercarea de a îndepărta cerneala de la ieșiri "direct", fără a o scufunda. Odată ce cerneala începe se elibereze în apă, se presupune se va dizolva definitiv și este timpul scoateți cartușul din apă. Aceasta trebuie urmată de o uscare completă, în mod ideal lăsând cartușul se usuce în mod corespunzător timp de câteva zeci de minute.

În calitate de profesioniști în domeniul imprimării, nu putem recomanda procedura de mai sus. Adevărul este nu numai puteți distruge complet cartușul prin această procedură (bineînțeles, dacă acesta a funcționat măcar parțial până atunci), dar dacă nu este uscat corespunzător, puteți deteriora și imprimanta însăși, în special contactele din ea. Și, din moment ce imprimanta este considerabil mai scumpă decât cartușul și trebuie țineți cont de faptul o astfel de deteriorare nu este cu siguranță acoperită de garanție, deoarece efectuați o operațiune non-standard, eforturile dvs. de a economisi bani se pot întoarce împotriva dvs. într-un mod extrem. 

Așadar, sfatul nostru este:  Dacă nici măcar curățarea capului de imprimare cu ajutorul funcției din imprimantă nu a readus la viață cartușele uscate, este timpul cumpărați altele noi. Și pentru a preveni ca situația se repete, trebuie împiedicați uscarea cernelii. vom spune cum o faceți imediat.

istock-1134496095-nahled2.jpg

Cum preveniți uscarea cernelii în imprimantă

1. Imprimați în mod regulat

Riscul de uscare a cernelii crește proporțional cu perioada de timp în care imprimanta nu este utilizată. Prin urmare, cel mai bun mod de a preveni uscarea cernelii în cartușe este imprimați în mod regulat, ceea ce menține capul de imprimare într-un vârtej regulat care reduce semnificativ riscul de uscare a cernelii. Chiar și o singură imprimare pe săptămână, folosind toate culorile de imprimare, este suficientă. 

2. Așezați imprimanta într-un loc adecvat

Nu lăsați imprimanta în locuri în care temperatura variază sau unde este mai cald - fie din cauza soarelui, a unui radiator, a unui șemineu sau a unor surse similare. În acest caz, cerneala se usucă mult mai repede.

3. Depozitați corect cartușele

Depozitați cartușele de schimb într-un loc uscat și întunecat, la o temperatură constantă. Păstrați-le în ambalajul lor original sigilat pentru a evita praful inutil și contactul cu aerul, care acționează, de asemenea, ca un "motor" de uscare.

Sfat: Vă întrebați care este de fapt durata de viață a tonerelor și cartușelor? Aflați în acest articol.

4. Nu faceți provizii prea mari

Cartușele de imprimantă cu date de valabilitate expirate pot cauza dificultăți de imprimare. Acestea sunt adesea cauza multor defecțiuni minore ale imprimantei. Prin urmare, cumpărați doar atâtea cartușe câte cartușe puteți folosi și evitați cumpărați cartușe expirate, chiar și la preț redus.

5. Fiți clar cu privire la ceea ce doriți imprimați

Dacă știți trebuie imprimați doar documente alb-negru pe imprimanta color și nu veți folosi deloc culoarea, nu este o idee rea achiziționați doar un cartuș negru. Imprimanta ar trebui funcționeze fără probleme doar cu acest cartuș și veți economisi bani. 

6. Cumpărați cartușe de calitate

Evitați cartușele suspect de ieftine din surse dubioase, precum și cartușele reîncărcate, adică așa-numitele cartușe refill. Proprietățile lor în ceea ce privește uscarea și durabilitatea în imprimantă pot fi (și de obicei aproape întotdeauna) semnificativ inferioare cartușelor de calitate. Dacă doriți economisiți cât mai mult posibil, luați în considerare cumpărarea de cartușe compatibile mai ieftine în locul cartușelor originale.

7. Dacă imprimați puțin, achiziționați o imprimantă laser

Dacă sunteți un utilizator cu adevărat ocazional al imprimantei și deseori nu imprimați nicio pagină timp de câteva zile, uneori săptămâni, luați în considerare achiziționarea unei imprimante laser. Nu trebuie vă faceți griji cu privire la uscarea cernelii și, în plus, nu trebuie vă faceți griji cu privire la probleme similare. În plus, cu prețuri începând de la aproximativ o mie de lei, nu este o investiție uluitoare. Desigur, în comparație cu imprimantele cu jet de cerneală, modelele cu laser sunt puțin mai scumpe, dar, pe de altă parte, veți economisi bani prin faptul nu va trebui aruncați cartușe pline, dar uscate.  

SfatDacă sunteți interesat de mai multe detalii despre diferențele dintre imprimantele cu laser și cele cu jet de cerneală, consultați unul dintre articolele noastre mai vechi, în care am analizat mai îndeaproape diferențele dintre cele două.  

Fiți mereu informat
Ultimele informații despre noutati și promoții direct pe e-mailul tău.

Transport de la 15,90 Lei

la punctele de colectare

Livrare în 48 de ore

Suntem foarte rapizi

La noi veți avea timp

Puteți returna marfa în termen de 30 de zile

Vă vom răsplăti

Veți primi puncte de loialitate pentru fiecare achiziție