Cum să conectați imprimanta la un computer și să imprimați în doar 5 minute

12. 10. 2022

12. Octombrie 2022, 10:00 | Ați cumpărat o imprimantă nouă, trebuie o puneți în funcțiune cât mai repede posibil, dar încă nu știți cum o folosiți pentru sunteți complet nou în domeniu? Nu vă faceți griji, suntem bucuroși vă ajutăm cu problema. Instalarea imprimantei și conectarea acesteia la PC este literalmente o chestiune de maximum cinci minute - adică, desigur, dacă știi „unde cauți”. Și exact despre asta vom vorbi pas cu pas în rândurile următoare pentru a vă reduce eforturile cât mai mult.

Pasul 1: Poziționați imprimanta în mod corespunzător

Înainte de a începe conectați noua imprimantă la computer, după ce o scoateți din cutie, trebuie îndepărtați cu grijă toate materialele de ambalare sub formă de diverse folii și autocolante care ar putea împiedica imprimarea. Cu toate acestea, plasarea într-un loc potrivit este și mai importantă. Acest pas este absolut crucial pentru funcționarea viitoare fără probleme - adică cel puțin în cazul modelelor cu jet de cerneală. Din fericire, însă, tot ce trebuie faceți este plasați imprimanta într-un loc cu o temperatură constantă, care în mod ideal ar trebui fie temperatura camerei. Amplasarea lângă ferestre sau calorifere nu este recomandată, deoarece în acest caz imprimanta se încălzește excesiv, ceea ce în cazul modelelor cu jet de cerneală poate duce la uscarea cartuşului sau a capetelor de imprimare. Până și imprimantele laser sunt afectate de căldură excesivă - la urma urmei, ca de fapt orice alt electronic. Pentru o utilizare îndelungată fără probleme, locația este, prin urmare, cheia, în mod ideal chiar de la pornirea inițială a imprimantei.

Tip: Aproape fiecare proprietar vrea ca imprimanta reziste cât mai mult posibil. Cu toate acestea, știți urmând câteva principii simple, puteți avea într-adevăr un efect foarte pozitiv asupra duratei sale de viață? Dacă sunteți interesat de cum o faceți, vom spune în articolul nostru mai vechi Cum aveți grijă de imprimanta dvs. în mod corespunzător.

istock-502347259.jpg 

Pasul 2: Conectați imprimanta la computer

După ce îl așezați într-un loc adecvat, conectați-l la rețea și la calculator. Pentru a vă conecta la rețeaua electrică, utilizați cablul clasic inclus în pachet, pentru a vă conecta la computer, apoi cablul clasic USB sau prin conexiune wireless, dar bineînțeles încercați a doua variantă doar dacă imprimanta dvs. o oferă. În zilele noastre, este mai mult sau mai puțin un standard, dar cu siguranță nu se poate spune funcția este disponibilă pentru toate modelele de pe piață. Cu toate acestea, puteți găsi cu ușurință informații despre opțiunile de conectare în descrierea produsului de pe magazinele online și, bineînțeles, în manualul produsului. Următorul tabel rezumă tipurile individuale de conectare a imprimantei la PC:

tipul conexiunii

accesoriile necesare

beneficii

dezavantaje

conexiune prin cablu la PC

cablu cu conectori USB-A și USB 2.0

cel mai simplu tip de conectare, instalare rapidă

nu permite afișarea imprimantei, de exemplu, în rețeaua corporativă; raza de acțiune a imprimantei este limitată de cablu

conexiune prin cablu la rețea (router, switch)

element de rețea (router, comutator), cablu cu conectori RJ-45

permite utilizarea imprimantei în rețeaua corporativă

setări mai complexe

Conexiune Wi-Fi prin element de rețea

element de rețea (router, switch)

instalare simplă prin drivere, rază lungă de acțiune a imprimantei; permite utilizarea imprimantei în rețeaua corporativă

setări mai complexe

Wi-Fi Direct

nici unul

posibilitatea de conectare și imprimare rapidă

nu permite utilizarea imprimantei în rețeaua corporativă; PC-ul nu poate fi conectat la Wi-Fi în același timp

Bluetooth

nici unul

posibilitatea de conectare și imprimare rapidă; PC-ul poate fi conectat la Wi-Fi în același timp

nu permite utilizarea imprimantei în rețeaua corporativă; transfer mai lent al documentelor de imprimare

Conexiune directă prin cablu

O conexiunea fixă ​​între imprimantă și calculator este cel mai simplă și probabil cea mai fiabilă variantă de conexiune. Totuși, trebuie țineți cont de faptul sunteți limitat de lungimea cablului și, de asemenea, puteți imprima doar de pe un computer care este conectat la imprimantă prin cablu. Așadar, dacă doriți imprimați, de exemplu, de pe un smartphone sau alt computer, veți pierde timp până când conectați imprimanta la aceste dispozitive prin cablu sau conectați prin metodele fără fir. În același timp, este bine de reținut nu toți producătorii includ în prezent un cablu la imprimantă, deoarece conexiunile wireless sunt mult mai populare în rândul utilizatorilor. Prin urmare, dacă țineți neapărat aveți conexiune prin cablu pentru imprimantă, trebuie verificați conținutul pachetului imprimantei pe care ați ales-o înainte de o cumpăra și, dacă este necesar, achiziționați separat cablul necesar.

Un cablu de date cu doi conectori diferiți este utilizat pentru a conecta direct la un computer: USB-B pentru imprimantă și USB 2.0 (numit și USB-A) pentru computer. După ce conectați cablul, puteți imprima practic imediat (desigur, doar după introducerea cartușelor, despre care vom vorbi mai jos), deși de obicei fără posibilitatea unor setări suplimentare mai avansate. Acestea necesită de obicei instalarea driverelor pentru imprimantă - cu alte cuvinte, susținerea aplicațiilor care permit gestionarea acesteia. Cu toate acestea, funcționalitatea de bază a fost oferită „practic” de către cele mai răspândite sisteme de operare Microsoft Windows și Apple Mac OS de ani de zile.

Conexiune prin cablu la rețea

O opțiune avansată este conectarea imprimantei la rețea, cum ar fi un router. În acest caz, imprimanta va deveni o parte fixă ​​a rețelei și va fi posibilă imprimarea de pe orice dispozitiv care se poate conecta la rețea. Această soluție este adesea folosită în companiile care au mai multe imprimante, dar și în gospodăriile în care orice membru al gospodăriei se poate conecta la imprimantă de pe computer sau telefon mobil din orice loc din casă sau apartament, dar numai dacă sunt îndeplinite anumite condiții. Puteți folosi o imprimantă conectată în acest fel, în mod specific de pe dispozitivele care sunt conectate:

  • direct printr-un cablu Ethernet,
  • pe Wi-Fi (routerul este conectat la imprimantă în acest caz prin cablul Ethernet menționat mai sus).

Conexiune prin Wi-Fi fără cablu

Pentru a conecta o imprimantă la un computer sau laptop, o rețea Wi-Fi de acasă sau de afaceri este utilizată ca standard astăzi. Pentru această conexiune aveți nevoie de:

    • computer, telefon mobil, tabletă (sau orice altceva de pe care veți activa imprimarea) conectat la router (semnalul trece prin el la imprimantă și înapoi),
    • imprimanta pornită,
  • iar unele imprimante au instalate și drivere software care permit configurarea (de regulă, acestea sunt imprimante fără afișaj).

Din păcate, nu există un ghid general pentru conexiunea wireless, deoarece fiecare imprimantă are o procedură specifică. Dar cel mai adesea, dispozitivul de imprimare se conectează wireless, după cum urmează:

    1. pe computer, porniți setările pentru adăugarea de dispozitive sau imprimante,
    2. conectați imprimanta la rețeaua Wi-Fi introducând parola pe panoul dispozitivului (dacă nu are panou, treceți la următorul punct),
    3. selectați imprimanta din listă (și opțional introduceți parola rețelei Wi-Fi) - calculatorul va finaliza automat conexiunea.

    Unele dispozitive, când sunt pornite pentru prima dată, pornesc așa-numitul mod de configurare pentru conexiunea fără fir. Pentru unele imprimante, porniți acest mod ținând apăsat butonul pentru conexiunea fără fir - este de obicei marcat cu unul dintre aceste simboluri:

    4-nahled2.png

    Restul procesului de configurare este cum am descris mai sus. Dacă tot nu reușești îi dai de cap, cel mai bine este te uiți direct în manualul imprimantei tale, în care va fi descrisă în detaliu procedura de conectare. Totuși, nu va fi nimic complicat. 

    Vedeți un exemplu de conexiune Wi-Fi la o imprimantă HP:

    Conexiune fără fir: Wi-Fi direct și Bluetooth

    De departe, cea mai simplă metodă de conectare este conectarea directă a imprimantei și PC-ului folosind tehnologia Wi-Fi Direct. permite vă conectați wireless computerul direct la dispozitivul de imprimare. Cu toate acestea, nici aici nu există o procedură generală - diferă pentru fiecare producător și model. Cu toate acestea, conectarea prin Wi-Fi direct este simplă și o puteți face în câteva minute. Doar urmați manualul. Ca exemplu, atașăm procedura de conectare prin Wi-fi Direct pentru imprimante HP:

    Conectarea prin Bluetooth este practic aceeași cu cea prin Wi-Fi direct. Avantajul este abilitatea de a fi conectat la Internet prin Wi-Fi în același timp și astfel de a imprima din cloud, de exemplu. Pe de altă parte, dezavantajul este o viteză de transmisie mai mică, astfel încât procesarea unui document durează mai mult.

    Tip: Dacă doriți imprimați de pe un telefon mobil sau tabletă, mai degrabă decât de pe un computer, am pregătit deja un ghid ce cuprinde procedura completă. În el vei găsi tot ce ai nevoie, defalcat până la cel mai mic detaliu, datorită căruia poți fi sigur vei reuși. Articolul: Cum se imprimă de pe dispozitive mobile: un ghid pentru începători poate fi găsit aici.

    istock-682939710.jpg

    Pasul 3: Instalați driverele de imprimantei

    Instalarea driverelor este adesea un pas necesar pentru ca imprimanta funcționeze. Acest termen se referă la o aplicație care asigură parțial comunicarea între imprimantă și computer. El se poate ocupa, de exemplu, de procesarea unei document pentru imprimare, dar și să comande noi cartușe sau tonere. În zilele noastre însă, sarcina lor principală sunt setările suplimentare ale imprimantei în funcție de necesitățile utilizatorului despre opțiuni pe care nu le oferă interfața nativă implementată în Windows sau Mac OS. De asemenea, este plăcut driverele includ adesea un manual digital, care permite cunoașteți și mai bine imprimanta dacă încă confruntați cu unele dintre funcțiile acesteia. 

    Sistemul de operare al computerului recunoaște adesea automat imprimanta nou conectată, caută drivere de la producător și începe le descarce. Dacă sistemul nu răspunde la imprimantă după conectare, este posibil ca funcția de recunoaștere automată fie blocată. Pentru a activa recunoașterea dispozitivelor conectate (în sistemul de operare Windows 10 și 11), utilizați următorii pași:

      1. Faceți click pe meniul Start sau apăsați tasta Windows de pe tastatură.
      2. Tastați „Imprimante și scanere” în bara de căutare (doar introduceți primele litere și bara ar trebui vă ofere folderul corespunzător). O alternativă este intrați în setări, apoi în meniul pentru „Dispozitive” și în final pe bara laterală din stânga pe „Imprimante și scanere”.
      3. Faceți click pe „Adăugați o imprimantă sau un scanner” - va începe căutarea dispozitivelor conectate.

      Dacă sistemul nu începe descărcarea driverului chiar și după ce a recunoscut dispozitivul de imprimare, trebuie vă dați seama singur. Cu toate acestea, nu are sens începi intri în panică și să începi întorci internetul cu susul în jos. Este mult mai bine verificați funcționalitatea imprimantei pe câteva documente de test și apoi descărcați driverele pentru ajustări ulterioare. Cu toate acestea, s-ar putea descoperi nu ai deloc nevoie de ele.

      Unde găsiți driverele? Deși unii producători încă furnizează un pachet cu drivere și software (de exemplu, pentru crearea colajelor) pe un CD inclus în pachet, recomandăm descărcați cea mai recentă versiune a driverelor de pe site-ul oficial al producătorului:

      Începeți instalarea driverului activând programul descărcat. Driverele deja instalate se vor ocupa apoi de actualizarea continuă.

      istock-682939710.jpg

      Pasul 4: Introduceți cartușele

      Marea majoritate a imprimantelor vin cu cartușe care permit utilizatorilor testeze cel puțin funcționalitatea dispozitivului. Cu toate acestea, nu sunt introduse în imprimantă pentru siguranță în timpul transportului de la fabrică prin dealeri și până ajunge la tine acasă. După conectarea imprimantei la computer și la rețea, este necesar introduceți și cartușele, în mod ideal după ce imprimanta solicită acest lucru. 

      Nu trebuie vă faceți griji, pentru nu este o operație complicată în niciun caz. Tot ce trebuie faci este scoți tonerul sau cartuşul din ambalaj și te asiguri ambalajul cartuşului nu este deteriorat - dacă cartuşul are pierderi vizibile, faceți o reclamație imediat și cu siguranță nu îl introduce în imprimantă

      Înainte de a îndepărta elementele de protecție, pregătiți tonerul pentru imprimantă: scuturați-l ușor, în timp ce îl țineți pe orizontală (în poziția în care este introdus în imprimantă), dintr-o parte în alta, astfel încât pulberea din cartuș fie distribuită uniform. Nu trebuie faci așa ceva în cazul cartuşelor de cerneală. Apoi îndepărtați elementele de protecție (capac de plastic, folie de protecție etc.) de pe toner. Nu atingeți contactele expuse de pe cip și ieșirile suportului de imprimare.

      Deschideți imprimanta și introduceți cartuşul în lăcașul din interiorul dispozitivului. Procedura detaliată variază de la imprimantă la imprimantă, dar, din fericire, majoritatea producătorilor ascund un ghid ilustrat simplu în interiorul imprimantelor, așa urmați-l și gata. Dacă nu este cazul, este mai bine vă referiți din nou la instrucțiunile, în care instalarea cartuşului sau a tonerului va fi explicată în detaliu. Imprimanta însăși va asigura în curând de corectitudinea montării cu o imprimare de configurare, care este de fapt ultima parte a conectării imprimantei. În cele din urmă, nu uitați puneți și hârtie. După aceea, nimic nu te împiedică o folosești pe deplin.

      5-nahled2.jpg

      Tip: Deși poate nu pare așa la prima vedere, alegerea hârtiei pentru o imprimantă este într-un fel o știință, deoarece fiecare tip este potrivit pentru ceva diferit. Cu ghidul nostru despre tipurile de hârtie, pe care îl veți găsi aici, veți afla pe ce hârtie trebuie folosiți pentru cel mai bun rezultat. 

      Fiți mereu informat
      Ultimele informații despre noutati și promoții direct pe e-mailul tău.

      Articole similare

      Cum să aveți grijă în mod corespunzător de imprimantă?

      Puteți cumpăra astăzi o imprimantă foarte bună la prețuri avantajoase. Chiar și o imprimantă mai ieftină vă poate servi pentru mai mulți...

      13. 8. 2020  Articolul complet »

      Aplicații de imprimare pentru iPhone - 3 + 7 aplicații pe care le puteți utiliza

      Aveți nevoie să imprimați fotografii sau documente de pe telefonul dvs., dar nu știți cum să o faceți? În acest articol, vă aducem o listă...

      17. 6. 2021  Articolul complet »

      Transport de la 15,90 Lei

      la punctele de colectare

      Livrare în 48 de ore

      Suntem foarte rapizi

      La noi veți avea timp

      Puteți returna marfa în termen de 30 de zile

      Vă vom răsplăti

      Veți primi puncte de loialitate pentru fiecare achiziție