5% acoperire a paginii la imprimare sau cât timp vă va ține tonerul sau cartușul?
Vi s-a întâmplat vreodată să rămâneți fără toner sau cartuș nou înainte de a putea imprima abia jumătate din numărul de pagini promis de producătorul cartușului atunci când l-ați cumpărat? Punem pariu că da. Cu toate acestea, dacă ați reacționat la această situație acuzând producătorul cartușului de minciună, cel mai probabil ați procedat greșit. Asta deoarece cantitatea de printuri declarată de un anumit toner sau cartuș este valabilă cu o acoperire a paginii de 5% la imprimare. Și aici este îngropat câinele. La urma urmei, aveți idee cum arată de fapt o pagină tipărită cu o acoperire de 5%? Dacă nu, rândurile următoare vor lămuri întreaga problemă.
De ce tonerul se termină aproape întotdeauna înainte de a imprima numărul de pagini declarat?
Durata de viață a tonerului sau a cartușului este indicată de numărul de pagini pe care le poate imprima un cartuș plin cu o acoperire de 5% a unei pagini A4. Această cifră este de obicei indicată de producători pe ambalajul cartușului și, deoarece numărul este de obicei destul de mare atât pentru tonere laser, cât și pentru cartușele de cerneală, le place să se laude cu acoperirea, așa că nu aveți cum să nu o observați. În plus, pentru a putea compara cartușele de la diferiți producători și produse, a fost stabilit un singur standard ISO/CEI la care aderă toate imprimantele și producătorii de cartușe. Cu toate acestea, acest standard este, în cele din urmă, principala piedică, deoarece se bazează pe acoperirea de 5% a paginii A4, menționată mai sus. Dar acest procent este extrem de scăzut - această acoperire corespunde textului de pe aproximativ o treime dintr-o pagină A4.
În practică, acest lucru înseamnă că, dacă un producător declară că cartușul său va imprima până la 2 000 de pagini, va ajunge la această cifră doar dacă imprimă tot timpul cu o acoperire de hârtie de 5%. Cu toate acestea, după cum probabil puteți observa, acesta este un scenariu foarte puțin probabil, iar cea mai mică abatere de la acoperirea de 5% a hârtiei va submina rezultatul. În plus, după cum s-a menționat mai sus, o pagină întreagă de text acoperă în medie aproximativ 15% din pagină atunci când este tipărită, iar acoperirea este și mai mare atunci când setați fontul la o dimensiune mai mică, spațierea între rânduri mai mică și așa mai departe. În comparație cu cifra pe care o găsiți pe ambalajul tonerului, durata de viață reală a tonerului este, prin urmare, de obicei cu o treime mai mică. Și tot vorbim doar de tipărirea documentelor de text.
Întâlnim o diferență și mai accentuată între numărul garantat și cel real de imprimări atunci când imprimăm imagini sau fotografii - în primul rând cu imprimantele color cu cerneală sau cu cartușele pentru acestea. La imprimarea fotografiilor și a imaginilor color, nu este neobișnuit să obținem o acoperire a paginilor între 90 și 100% la imprimare. Astfel, din cele 2 000 de pagini declarate pe ambalajul cartușului, s-ar putea să obțineți doar 100 de imagini imprimate. Și chiar și așa, afirmația de până la 2 000 de pagini imprimate este adevărată.
Durata de viață reală a tonerului depinde de felul utilizării acestuia.
După cum s-a menționat mai sus, capacitatea tonerului trebuie să respecte standardul ISO/CEI. Acest lucru face posibilă compararea capacităților cartușelor între imprimante, indiferent de marcă sau tip. În practică, însă, nu doar acoperirea textului imprimat afectează durata de viață a tonerului sau a cartușului, ci și modul în care este utilizată imprimanta - cu alte cuvinte, modul în care imprimați cu cartușele.
Ce anume afectează durata de viață a tonerului și a cartușului?
Intervalul paginilor în print - În practică, acesta este de obicei mai mare decât în testele standardizate.
Imprimare prin impact - Testarea cartușelor are loc în timpul imprimării continue. Cu toate acestea, imprimarea prin impact a unui număr mic de pagini este mai solicitantă pentru consumul de cerneală, astfel încât, chiar dacă imprimați continuu cu o acoperire de numai 5% din pagini, veți obține un număr mai mic de imprimări din cauza întreruperilor de imprimare.
Tipul de hârtie și suporturile utilizate - Diferitele greutăți ale hârtiei și diferitele suporturi de imprimare au cerințe diferite pentru cantitatea de toner utilizată.
Calitatea imprimării - Preferințele de imprimare au un impact important asupra randamentului tonerului. Cu cât calitatea imprimării este mai bună, cu atât mai mult toner va folosi imprimanta pentru a o produce. La testare, se utilizează în general setările cu cel mai mic conținut de reziduuri.
Opriri frecvente ale imprimantei - De fiecare dată când imprimanta este pornită, se efectuează calibrarea și curățarea, ceea ce duce la un consum suplimentar de cartușe. Chiar dacă în acest mod se consumă o cantitate mică de cartușe, din nou, aceasta afectează rezistența.
Imprimarea unor lucrări solicitante, cum ar fi fotografii, imagini sau diagrame - La imprimarea fotografiilor pe hârtie foto, curățarea automată are loc mult mai frecvent, ceea ce duce la un consum suplimentar de cerneală. În plus, imprimarea acestor lucruri consumă mult mai multă cerneală, deoarece are loc o acoperire de imprimare mult mai mare decât cea standardizată de 5%.
Starea și vechimea imprimantei - Părțile individuale ale imprimantei responsabile de imprimare se uzează în timp, iar imprimantele mai vechi au adesea nevoie de mai multă cerneală decât cele noi pentru a obține rezultate de imprimare comparabile.
Umiditatea aerului - Acest factor are un impact major asupra funcționării imprimantelor. În primul rând, hârtia care absoarbe umezeala este în pericol. Imprimantele laser și imprimantele injekt nu sunt, în general, concepute pentru a imprima în condiții de umiditate (cu excepția imprimantelor industriale robuste). Așadar, în cel mai bun caz, imprimantele "doar" folosesc mai multă cerneală în condiții de umiditate mai ridicată, în cel mai rău caz, nu pot finaliza deloc operațiunea de imprimare (hârtie blocată, hârtie ondulată, imprimare pătată), iar imprimarea eșuată trebuie înlocuită cu una nouă.
Dimensiunea nu contează - durata de viață a cartușelor de dimensiuni similare poate varia
S-ar putea să vă surprindă, dar volumul cartușului de imprimantă are prea puțin de-a face cu numărul de pagini pe care le poate imprima în timpul vieții sale. Cu alte cuvinte, numărul declarat de pagini tipărite de două cartușe de imprimare diferite cu același volum poate varia, nu numai între mărci, ci și între diferite modele de cartușe de la același producător.
Prețul tonerului determină costul imprimării
De exemplu, pentru o imprimantă multifuncțională laser HP LaserJet Pro MFP M227sdn, cartușele originale HP sunt disponibile cu o capacitate de 1.600 de pagini sau 3.500 de pagini. În acest caz, tonerele noastre compatibile TonerPartner pentru această imprimantă ating aceleași capacități în ambele variante, dar prețul lor este aproape la jumătate.
Acum puteți calcula relativ ușor cât vă va costa o pagină tipărită. Am explicat deja că, pentru o imprimare normală, acoperirea paginilor este de obicei de aproximativ 3 ori mai mare decât cea calculată de producători pe ambalajul tonerului. Așadar, împărțiți numărul declarat de pagini imprimabile la trei și veți obține aproximativ numărul de pagini pe care cartușul ar trebui să le gestioneze la imprimarea unui text standard pe o pagină. Însă din nou, aceasta este o estimare aproximativă care presupune că se imprimă tot timpul materiale standard, ceea ce reprezintă un scenariu destul de nerealist. Așadar, așteptați-vă ca, dacă imprimați imagini sau documente dense mai des, cartușul să dureze chiar mai puțin timp decât în ecuația de mai sus și, invers, dacă imprimați doar câteva rânduri pe pagină, veți obține probabil o durată de viață a cartușului chiar mai mare decât susține producătorul.
Produse din aceeași categorie
Articole similare
Formate de hârtie: Prezentare generală a dimensiunilor și imprimantelor adecvate
Probabil că ați auzit deja despre formatul A4 sau A5. Dar știți cât de mare este hârtia A2 și la ce se folosește? Și ați auzit vreodată de lucrări C, RA sau SRA? Dacă nu, nu este nevoie să intrați în panică. În acest articol, ți-am pregătit o prezentare generală a celor mai frecvent utilizate formate de hârtie - și am adăugat, de asemenea, sfaturi despre imprimante care se pot descurca cu ușurință la imprimarea în format mare.
Articolul complet »Cum să economisiți până la 80 % la imprimare? Soluție: tonerele alternative
Probabil că toți cei care au achiziționat vreodată un toner nou pentru imprimanta lor s-au confruntat cu o decizie privind tipul de cartuș pe care să îl aleagă înainte de efectuarea uneia dintre achizițiile lor. Pe piață, în afară de tonerele originale de la producătorii de imprimante, există și tonere neoriginale. Acestea se împart în tonere refăcute și tonere compatibile, cunoscute și sub denumirea de cartușe alternative.
Articolul complet »