7 comunicate de presă bizare despre care habar n-aveai

04. 7. 2022

18. Mai 2022, 18:40 | Știați imprimarea laser aproape a ajuns în uitare? Sau acea cerneală este mai valoroasă decât sângele? Citiți cele mai mari atracții din lumea tiparului și a imprimantelor!

1) Cea mai mare imprimantă din lume

După cum probabil știți, pe lângă dispozitivele standard de imprimare, există și imprimante de format mare care pot gestiona dimensiunile hârtiei A2, A1 și chiar A0 (84,1 × 118,9 cm). Cu toate acestea, aceste dispozitive sunt mici în comparație cu imprimanta Infinitus.

Infinitus poate imprima pe un substrat special cu dimensiuni de 12 × 50 de metri, ceea ce corespunde unei suprafețe de 600 m2. Doar ca faceți o idee - acesta este un spațiu care ar acoperi aproape 10 000 de coli A4. Dispozitivul a fost dezvoltat de Big Image Systems, care produce obiecte de artă și vele supradimensionate.

De la introducerea sa în 2013, Infinitus a reușit imprime aproape jumătate de milion de metri pătrați - mai puțin de 0,5 km2.

2) Cea mai mică imprimantă din lume

În contrast, PrintStik portabil de la PlanOn deține recordul pentru cea mai mică imprimantă din lume. Dimensiunile sale sunt de doar 2,54 × 5,1 × 27,9 cm, astfel încât se va potrivi cu ușurință într-o geantă sau rucsac.

Dispozitivul permite imprimarea wireless de pe un telefon mobil, precum și imprimarea clasică prin USB și include o rolă de hârtie. Imprimanta cântărește 500 de grame și funcționează pe principiul imprimării termice. Cu toate acestea, calitatea rezultată a imprimării alb-negru (culoarea nu este disponibilă) nu este - conform multor recenzii - prea uimitoare, dimpotrivă.

3) Cea mai rapidă imprimantă din lume

Și în al treilea rând, poți ghici câte pagini poate imprima ComColor GD9630, cea mai rapidă imprimantă din lume, pe minut? În timp ce viteza medie de imprimare alb-negru a dispozitivelor moderne este între 20 și 40 de coli pe minut, ComColor GD9630 de la Richo poate imprima cu ușurință până la 160 de coli în același timp:

Compania japoneză a doborât astfel recordul pe care HP l-a deținut până de curând cu OfficeJet Pro X. A reușit imprime până la 150 de coli pe minut.

4) Prețul real al cernelii

Cea mai valoroasă parte a unui imprimante cu jet de cerneală sunt cartușele acestora. Un mililitru de cerneală are o valoare similară cu un gram de argint - aproximativ 4 Lei. Cum este posibil?

Cerneala de imprimare constă din până la 20 de substanțe chimice diferite și nu toate pot fi produsă cu ușurință - și ieftin (vezi articolul despre compoziția cartuşelor de cerneală). Cerneala este astfel de câteva ori mai scumpă decât sângele uman, a cărui valoare este de aproximativ 1,33 Lei per 1 ml (și pentru cei interesați - o picătură de sânge este de aproximativ 0,07 Lei).

Nici măcar cerneala nu este cel mai scump lichid. Prețul unor enzime (catalizatori biologici proteici) în scopuri ștințifice urcă la zeci de mii de Lei pe mililitru.

5) Cele mai multe cartușe ajung în gropile de gunoi

În ultimii ani, problema reciclării tonerelor a fost abordată de acele birouri pentru care „sustenabilitatea” a fost doar recent un cuvânt rău. Deși cartușele de imprimantă conțin până la 70 % componente reutilizabile, reciclarea tonerului este atât de solicitantă din punct de vedere tehnologic încât opt ​​din zece ajung în gropile de gunoi.

Cantitatea acestor cartușe „de unică folosință” este atât de mare încât atunci când sunt aranjate unul în spatele celuilalt, cartușele goale ar atinge o lungime de peste 120 000 km – și ar putea înconjura Pământul de trei ori.

Chiar și așa (sau tocmai din această cauză), producătorii de cartușe caută modalități de a imprima într-un mod ecologic, cu cel mai mic impact posibil asupra mediului. Multe companii cumpără toner și cartușe de cerneală goale, dar tonerele inutilizabile sunt folosite și, de exemplu, pentru construcția de drumuri asfaltate.

istock-1284041267.jpg

6) Temperaturi ridicate la o imprimantă laser

Esența imprimării cu laser este crearea unei pre-imagine laser pe o rolă conductivă, aplicarea pulberii de toner pe această rolă, transferul de cerneală pe hârtie - și în final fixarea acesteia printr-un așa-numit cuptor.

Această componentă dezvoltă o temperatură de aproximativ 210 °C, care este suficient de bogată pentru a arde hârtia. Din fericire, acest lucru nu se întâmplă din cauza trecerii rapide a hârtiei.

De asemenea, puteți dizolva particulele de vopsea încălzindu-le în palmă. Aceste temperaturi ridicate sunt folosite de imprimante pentru a fixa nanoparticulele purtătoare de culoare în structura hârtiei.

7) Amprenta laser abia a prins

Dispozitivele de imprimare cu laser sunt (împreună cu jet de cerneală) cel mai comun tip de imprimantă. Prin urmare, ați putea fi surprins implementarea lor comercială aproape a eșuat.

Predecesorul imprimantei laser – dezvoltată sub numele de „xerograf” în 1938 de către fizicianul și inventatorul american Chester Carlson – a fost atât de stângaci încât oamenii de afaceri au refuzat aibă vreo legătură cu ea. Dispozitivul a folosit un tub de vid, a avut o rată de eșec uriașă, iar imprimarea unei pagini a durat câteva minute.

Abia când Xerox a văzut potențialul imprimării laser a cumpărat un brevet de imprimantă de la Carlson și a dezvoltat treptat echipamentul pe care îl cunoaștem astăzi (vezi Istoria Xerox).

Fiți mereu informat
Ultimele informații despre noutati și promoții direct pe e-mailul tău.

Articole similare

uvod

6 sfaturi pentru printarea de calitate pe format A3, A2 și A1

Nu toate companiile și organizațiile au nevoie de imprimante doar pentru clasicul „trimestru”. Comitetul companiilor lucrează cu tipăriri...

15. 4. 2021  Articolul complet »

Formate de hârtie: Prezentare generală a dimensiunilor și imprimantelor adecvate

Probabil că ați auzit deja despre formatul A4 sau A5. Dar știți cât de mare este hârtia A2 și la ce se folosește? Și ați auzit vreodată de...

6. 12. 2022  Articolul complet »

Transport de la 15,90 Lei

la punctele de colectare

Livrare în 48 de ore

Suntem foarte rapizi

La noi veți avea timp

Puteți returna marfa în termen de 30 de zile

Vă vom răsplăti

Veți primi puncte de loialitate pentru fiecare achiziție