Fabricarea prafului de toner sau modul de manipulare a CMYK

28. 12. 2020

28. Decembrie 2020, 10:00 | Dacă credeți autorul acestui text a decis scrie un articol în domeniul auto-moto, mai mult, nu ați verificat corect titlul și ați lăsat un tipar jenant în el, înșelați. Următoarele linii sunt dedicate pulberii de toner, compoziției și metodei de producție.

Alchimia secolului XXI

Amestecul de pulbere conținut în cartușul de toner al unei imprimante laser sau al copiatorului este de fapt suportul denumit în general toner. Această pulbere acționează ca un colorant care este transferat pe hârtie imediat ce începem tipărim. Poate fi găsit direct în cartușele de toner originale sau compatibile sau ca parte a unui kit de reumplere conceput pentru a adăuga pulbere la un cartuș gol. Cel mai frecvent vândut toner negru sau color se bazează pe un model de imprimare în patru culori (CMYK), cu:

  • C (din engleză Cyan) reprezintă azur,
  • M (din engleza Magenta) reprezintă magenta,
  • Y (din engleză Yellow) reprezintă galben,
  • K (din limba engleză Key Plate, respectiv blacK) reprezintă negru.
prach1.jpg

 

Pe lângă acești pigmenți de culoare, ale căror combinații variate pot crea cele mai multe nuanțe ale întregului spectru de culori, pulberea de toner constă dintr-o serie de alte ingrediente. Această pulbere de poliester extrem de fină, încărcată cu o sarcină statică, are o consistență asemănătoare talcului și conține în continuare:

  • rășină stiren-acrilică, care servește ca liant,
  • negru de fum (dar din ce în ce mai mult putem vedea înlocuitori sub formă de polimeri),
  • oxizi de metal magnetizabili care reacționează corespunzător la sarcina statică a hârtiei și a cilindrului optic, care se rotește constant,
  • număr mic de separatoare precum ceară de silicon și polipropilenă.

Metoda mecanică

Componentele individuale sunt amestecate și zdrobite în particule de dimensiunea dorită. Cele mai frecvent dispozitivele utilizate în acest scop se numesc mori cu jet. Aceste dispozitive pot zdrobi materialul folosind un flux de aer comprimat sau azot. În plus față de domeniul tipăririi, acestea sunt utilizate, de exemplu, în industria farmaceutică.

Dimensiunea medie a microparticulelor individuale este în prezent în jur de 8-10 μ. În trecut, era mai mare, în jur de 16 micrometri, uneori chiar mai mult. Cu toate acestea, necesitatea de a îmbunătăți rezoluția imaginii a condus în cele din urmă producătorul încerce reducă particulele de praf de toner la forma lor existentă.

prach2.jpg

Metoda chimică

Pe lângă metoda mecanică de preparare a pulberii de toner, există o altă metodă de producție - chimică. Pentru a obține imprimări cu rezoluție mai mare, prin polimerizare se pot forma particule foarte fine de toner. Particulele rezultate au o dimensiune și o formă uniforme, care la rândul lor permit amestecarea perfectă a culorilor, reproducerea exactă și o acoperire excelentă a culorilor.

Nu intelegi? Nu contează: dacă ai încredere în noi cel puțin la fel de mult ca Rudolf al II-lea. alchimistului său din celebra comedie Bakerul împăratului - Împăratul brutarului, este suficient.

Praful mortal? Dar unde...

Nu, nu-ți face griji, nu vrem te sperii. La urma urmei, veți întâlni această frază consacrată pentru o anumită formă de aur mult mai des în poveștile de aventuri ale lui Karel May decât în ​​legătură cu imprimanta laser.

prach3-nahled2.jpg

 

Da, praful de toner poate fi, de asemenea, potențial periculos dacă cumpărați toner cu marcă de origine neclară. Dar producătorii dovediți au certificate de sănătate asupra produselor lor, iar efectul tonerului nu ar trebui fie mai sever decât dacă am inhala praf obișnuit. Pudra de toner poate provoca doar iritații ușoare. Prin urmare, atunci când manipulați orice praf de toner, se recomandă utilizarea unui echipament de protecție adecvat, adică: aparat de respirat, mănuși și ochelari de protecție.

Fiți mereu informat
Ultimele informații despre noutati și promoții direct pe e-mailul tău.

Transport de la 15,90 Lei

la punctele de colectare

Livrare în 48 de ore

Suntem foarte rapizi

La noi veți avea timp

Puteți returna marfa în termen de 30 de zile

Vă vom răsplăti

Veți primi puncte de loialitate pentru fiecare achiziție