6 motive pentru care biroul de acasă nu este pentru toată lumea

08. 10. 2021

8. Octombrie 2021, 10:00 | Locul de muncă te obligă te întorci înapoi la birou, însă tu îți dorești licrezi de acasă în continuare? Cercetări recente oferă dovezi munca de acasă nu este pentru toată lumea.

Cu câțiva ani în urmă, biroul de acasă a fost un beneficiu binevenit prin care companiile au reușit atragă o mulțime de oameni. Cu toate acestea, odată cu apariția pandemiei, pentru majoritatea muncitorilor ce aveau posibilitatea de a continua activitatea în confortul casei, aceasta a devenit singura lor varinată de a-și îndeplini sarcinile atribuite job-ului.

Unii dintre noi lucrează în acest fel de mai bine de un an. Cu toate acestea, printre experții în mediul de lucru, există voci în creștere beneficiile „biroului de acasă” sunt mult supraestimate. Din ce motive?

1) Separarea dintre viața personală și profesională

Comportamentul nostru și setările emoționale depind în mare măsură de mediul în care activăm. Asociem biroul cu o anumită cantitate de stres, care ne poate afecta (dacă există o cantitate rezonabilă) performanța. Acasă este un refugiu sigur pentru noi, unde ne aruncăm grijile în spatele capului și putem fi noi înșine.

Cu biroul de acasă, însă, această diviziune dispare - colțul nostru de lucru din sufragerie devine brusc un factor de stres, atunci când gătim ne gândim la întâlnirile viitoare și munca ne însoțește la culcare. Și asta ne revarsă responsabilitățile interne.

Prin urmare, nu este surprinzător faptul - printre altele, lucrul în condiții nesatisfăcătoare - numărul tulburărilor de anxietate și depresie s-a triplat la un an de la debutul pandemiei. Acest lucru este legat și de tensiunea crescândă dintre cuplurile care sunt forțate lucreze împreună, ceea ce duce la mai multe separări și divorțuri.

Stresul excesiv poate duce la un sistem imunitar slăbit și la multe boli. Puteți afla cum luptați împotriva acestuia în articolul Cum scăpați de stres.

2) Lipsa socializării

Lipsa de contact cu alte persoane este citată drept una dintre cele mai mari neajunsuri ale muncii de acasă. Persoanele care trăiesc singure sunt deosebit de expuse riscului. Cu toate acestea, nici persoanele care locuiesc cu familiile lor nu sunt în afara pericolului - diversitatea în relațiile interumane este importantă.

Deși colegii tăi pot nu fie cei mai buni prieteni ai tăi, micile interacțiuni pe care le experimentezi cu ei în timpul zilei sunt absolut esențiale pentru sănătatea ta mentală (presupunând o atmosferă prietenoasă la locul de muncă). Conform cercetărilor, lipsa socializării crește probabilitatea de a dezvolta boli neurodegenerative, cum ar fi boala Alzheimer.

3) Absența sinergiei echipei

„Munca în echipă” nu este doar un concept corporativ. Acesta este un fenomen real, în care cooperarea unor oameni capabili naștere unor idei pe care nimeni nu ar fi capabil le aducă lucrând singuri. Multe idei apar din greșeală, de exemplu în bucătărie sau în drum spre prânz.

Și atunci când lucrezi de acasă lipsește acest tip de interacțiune. Iar cele mai bune aplicații de chat sau conferințe nu le pot înlocui din cauza lipsei de spontaneitate. Din echipa de experți capabili, se pierd sinergiile și valoarea adăugată pentru care au fost angajați.

istock-1127397327.jpg

4) Eficiență de lucru mai redusă

Biroul la domiciliu prelungește timpul de reacție - o sarcină pe care o faceți în mod obișnuit în birou în câteva secunde, poate dura câteva ore când lucrați de acasă. Este adesea necesar trimiteți un e-mail și să așteptați ca destinatarul răspundă.

Datorită mediului nesatisfăcător (zgomot, capacitate limitată de concentrare), productivitatea scade semnificativ. Conform analizelor ApuTime și DAP Services, muncitorii din biroul de acasă petrec în medie cu până la 2,5 ore mai mult muncind, față de biroul normal.

În plus față de mai multe distrageri, vina este și capacitatea slabă a unor angajați de a organiza sarcini în mod eficient. O altă problemă este ignorarea metodelor eficiente de control ale amânării.

5) Costuri mai mari

Din punctul de vedere al multor companii, biroul la domiciliu este încă un beneficiu și, prin urmare, nu vede niciun motiv pentru care aceștia ar trebui ramburseze angajaților costurile de administrare a unui birou la domiciliu. Cu toate acestea, dacă petrecem 8 sau mai multe ore pe zi la computer, taxele se adaugă și pentru munca pe termen lung de acasă.

Pe lângă consumul de energie electrică, există și costuri pentru iluminat și, de asemenea, pentru băuturi și gustări mici, pe care multe companii le oferă angajaților lor.

În plus, este adesea necesar imprimați când lucrați. Cheltuielile pentru tonere și hârtie trebuie fie rambursate de angajator prin lege - însă factura pentru consumul de energie electrică revine, precum și uzura imprimantei de acasă cauzată de volumele mai mari de imprimare.

6) Probleme de sanatate

Mulți oameni nu au biroul de acasă echipat cu mobilier adecvat. Pe scurt, scaunele ergonomice și o masă reglabilă nu sunt ușor de achiziționat din propriul buget. Mai ales într-o situație în care, din cauza zvonurilor crizei economice, există un risc tot mai mare ca aceștia își piardă locurile de muncă.

Cu toate acestea, atunci când se utilizează echipamente necorespunzătoare, problemele de sănătate, cum ar fi durerile cronice de spate, apar foarte repede. Acestea se pot transforma în timp, de exemplu, în deteriorarea discurilor intervertebrale.

Mai planuiți cumpărați un scaun confortabil pentru biroul de acasă? Puteți aflați din articolul nostru cum alegeți un scaun de birou potrivit.

În același timp, lucrând de acasă înseamnă automat facem mai puțină mișcare. Chiar și o scurtă plimbare până la stația de autobuz în drum spre locul de muncă ne va pune sângele în mișcare și ne va oxigena creierul. Așa suntem mai eficienți și avem o dispoziție mai bună. Datorită razelor solare, hormonul somnului, melatonina, este descompus în creier astfel încât nu fim „adormiți” când ajungem la birou.

Fiți mereu informat
Ultimele informații despre noutati și promoții direct pe e-mailul tău.

Articole similare

5 sfaturi despre cum să aveți o atmosferă prietenoasă la birou

Datorită atmosferei nefavorabile la birou, aproximativ 16% dintre angajații nemulțumiți își părăsesc locul de muncă. În același timp,...

11. 3. 2021  Articolul complet »

uvod

4 modalități eficiente de ameliorare a stresului

O anumită cantitate de stres este normală în viețile noastre. Dar dacă este prea mult, apar probleme grave de sănătate și psihice. Oamenii...

1. 4. 2021  Articolul complet »

Transport de la 15,90 Lei

la punctele de colectare

Livrare în 48 de ore

Suntem foarte rapizi

La noi veți avea timp

Puteți returna marfa în termen de 30 de zile

Vă vom răsplăti

Veți primi puncte de loialitate pentru fiecare achiziție