5 sfaturi despre cum să alegeți scaunul de birou potrivit

19. 7. 2021

19. Iulie 2021, 10:00 | Locurile de muncă sedentare sunt din ce în ce mai răspândite. Dacă stați la birou timp de 8 ore pe zi (aproape 2 000 de ore pe an), nu veți rezista mult timp fără un scaun de birou bun. Postura incorectă ar trebui aibă efecte devastatoare asupra corpului uman. vom spune cum alegeți un scaun care vă protejeze sănătatea - nu să v-o deterioreze.

Pe piață există o gamă largă de scaune de birou pentru toate gusturile și buzunarele, dar chiar și cel mai ieftin produs ar trebui aibă un certificat de calitate. Acesta garantează produsul îndeplinește caracteristicile ergonomice minime stabilite de standardele internaționale.

Atunci când veți alege, urmați o regulă simplă: cu cât mai multe ore stați pe scaun, cu atât ar trebui ca produsul fie mai calitativ. În caz contrar, riscați dureri cronice de spate, dureri de cap sau chiar leziuni permanente ale coloanei vertebrale și discurilor intervertebrale. La ce fi atent când alegi un scaun de birou?

1) Scaun sau fotoliu?

În primul rând, află câte ore pe zi petreci pe scaun. Apoi, în funcție de acest factor puteți decide un scaun de birou sau un fotoliu.

Fotoliile sunt mai grele și, de obicei, posibilitățile de reglaj sunt foarte limitate. Funcția fotoliilor este în principal reprezentativă - de multe ori au o suprafață tapițată, etanșă, ceea ce reprezintă o problemă mai ales vara. Nici ergonomia lor nu este ideală, așa acest tip de scaune nu sunt potrivite pentru sesiuni lungi (peste 2 ore pe zi).

Scaunele de birou, pe de altă parte, sunt mai mici și mult mai flexibile (în special cele cu mecanică asincronă - vezi mai jos). Reglând o serie de elemente, puteți adapta scaunul la corpul dvs., astfel încât acesta vă susțină corect corpul pe durata de timp petrecută șezănd. Un scaun de calitate este important chiar dacă suferiți deja de probleme sau boli ale spatelui sau ale aparatului locomotor - achiziționându-l, veți preveni aprofundarea problemelor de sănătate.

2) Capacitate de incarcare

Alegeți un scaun sau fotoliu în funcție de greutatea dvs. Scaunele și fotoliile de birou standard au o capacitate de încărcare de până la 120 kg, dar există și produse disponibile pe piață care pot rezista până la 150 kg. În același timp, aceste scaune mai robuste tind aibă elemente individuale supradimensionate, deci sunt potrivite și pentru persoanele înalte (vezi mai jos).

istock-1148496197.jpg

3) Tipul de mecanism

În ultimii ani, două tipuri au fost standard - sincrone și asincrone.

Cu un mecanism sincron (care este folosit și de fotolii), spătarul este conectat la scaun. Când se apleacă în spate, scaunul se înclină înapoi și copiază poziția corpului, sau poate fi blocat într-o anumită poziție. Pentru produsele de calitate superioară, puteți seta așa-numita contragreutate, adică forța care va acționa împotriva spatelui.

Mecanismul sincron permite așezarea ergonomică, dar nu are astfel de posibilități de reglare individuală. Nu este posibil reglați, de exemplu, înălțimea spătarului sau adâncimea scaunului.

Mecanismul asincron permite reglarea independentă a scaunului, înclinarea spătarului și înălțimea scaunului folosind trei manete. Puteți personaliza scaunul (acest tip de mecanică este practic inexistent la fotolii).

Și ce zici de munca stând în picioare? Nu trebuie doar ședeți la birou. Mesele reglabile, care permit stați în picioare la locul de muncă, devin din ce în ce mai populare. Citiți despre cele 7 beneficii ale mesei reglabile.

4) Reglabilitatea pieselor individuale

După cum am precizat mai sus, este recomandabil puteți seta părțile individuale exact pentru dvs. Este ideal încercați scaunul mai întâi în magazin. Vei afla dacă produsul ți se potrivește cu adevărat. În ce componente constă?

Perna scaunului - un element conceput pentru a sta. Alegeți un scaun cu o pernă pe care o puteți încadra confortabil în lățime fără a fi împins de spătar.

Pentru scaunele asincrone, perna scaunului poate fi deplasată înainte și înapoi, de obicei într-un interval de ± 5 cm față de ax. Reglați scaunul astfel încât existe câțiva centimetri de spațiu liber între capătul scaunului și genunchi; în același timp, umerii trebuie se sprijiniți pe spătar.

De asemenea, este posibil reglați înălțimea scaunului cu ajutorul manetei. Ar trebui fie suficient de înaltă pentru ca picioarele tale fie la un unchi de 90 de grade.

Spătar - un element pentru susținerea spatelui. Ar trebui copieze linia spatelui și să permită o ședere confortabilă. Pentru unele produse, înălțimea sa este reglabilă. Puteți extinde spătarele scaunelor clasice până la 67 cm de la sol (măsurate de la marginea inferioară a spătarului); dacă aveți o înălțime mai mare de 190 cm, întreptațivă către scaunele cu spătar mai mare.

Suport lombar - reduce tensiunea în regiunea lombară. Poate:

  • reglabil - se deplasează de-a lungul mecanismului axial;
  • gonflabil - îl umflați ca un balon de cauciuc.

Tetieră - de obicei poate fi reglată în înălțime, funcționează ca o prevenire a supraîncărcării coloanei cervicale; este un element care adesea nu face parte din toate fotoliile și scaunele.

Cotiere - un element pentru susținerea coatelor. Acestea ar trebui ajustate astfel încât nu sprijiniți încheieturile. În funcție de tipul de fotoliu sau scaun, cotierele pot fi reglate în toate cele trei direcții (cotiere 3D). Unele pot fi chiar înclinate (cotiere 4D).

Cum stai corect? Un scaunul de birou reglabil nu va ajuta prea mult dacă nu știți cum îl utilizați corect. Am adunat informațiile necesare pentru dvs. într-un articol despre cum stați corect la un computer.
De asemenea, puteți găsi articole utile despre exercițiile de birou pentru a scăpa de spatele și capul dureroase.

5) Material scaun

Un element important este și materialul cu care este acoperit scaunul sau fotoliul. Avantajele și dezavantajele lor sunt rezumate în tabelul de mai jos - dar întotdeauna ajungeți la o husă care nu fie incomodă pentru dvs.

 

material

beneficii

dezavantaje

piele

arată prezentabil, ușor de curățat, relativ rezistent la abraziune

nu este respirabil, este mai scump decât alte huse, nu este potrivit pentru o perioadă mai lungă de ședere

textile

material respirabil (în special plasa), acumulează căldură iarna

întreținere mai complicată atunci când este murdar, după curățare nu este posibilă utilizarea scaunului timp de câteva ore

spumă cu memorie

își amintește forma corpului tău (ideal pentru șezut ergonomic)

curățare mai complicată, respirabilitate mai mică

Fiți mereu informat
Ultimele informații despre noutati și promoții direct pe e-mailul tău.

Transport de la 15,90 Lei

la punctele de colectare

Livrare în 48 de ore

Suntem foarte rapizi

La noi veți avea timp

Puteți returna marfa în termen de 30 de zile

Vă vom răsplăti

Veți primi puncte de loialitate pentru fiecare achiziție