Cum să imprimați cu culoare albă pe hârtie neagră

21. 10. 2022

21. Octombrie 2022, 10:00 | Ați încercat vreodată imprimați invers - adică cu cerneală albă pe hârtie neagră? Dacă da, atunci foarte probabil nu ai avut succes. Imprimarea în alb are propriile sale mari capcane și, fără a cunoaște anumite sfaturi și trucuri, va fi foarte greu să-i dați de cap. În articolul următor, vom rezolva pentru dvs. misterul tipăririi cu culoarea albă și vă vom oferi câteva sfaturi despre cum imprimați pe negru, dar și pe altă hârtie colorată.

De ce este imprimarea cu alb o problemă?

Problema imprimării în alb pe orice fundal colorat constă în tehnologia de imprimare în sine și este foarte simplă în esență. Imprimantele obișnuite au la dispoziție o sursă de 4 culori de bază CMYK - și anume cyan, magenta, galben și negru - din care pot amestecă toate celelalte culori. Problema, totuși, este pur și simplu nu puteți obține albul din acest cvartet de culori. 

Spre deosebire de amestecarea culorilor în modelul de culoare RGB, care este folosit de monitoare, proiectoare și ecrane pentru a afișa conținut digital, unde lumina albă este creată prin amestecarea culorilor parțiale (adică roșu, verde și albastru), în modelul de culoare CMYK și prin urmare, și la imprimare, culorile sunt stratificate una peste alta, astfel încât negrul este creat prin amestecarea lor.

Grafic care arată amestecarea culorilor RGB și CMYK

Este posibil imprimați alb?

Din rândurile anterioare, probabil este complet clar pentru tine într-adevăr nu poți obține culoarea albă pe o imprimantă obișnuită de acasă cu cartușe standard, deoarece din punct de vedere tehnic nu este posibil amesteci culorile. Desigur, există și imprimante care pot imprima alb, dar acestea sunt de obicei mașini de imprimat profesionale cu un preț de achiziție de cel puțin cinci cifre, dar costurile unor astfel de mașini se ridică de obicei la sute de mii. În același timp, extinderea paletei de bază CMYK cu nuanțe de culoare suplimentare nu este neobișnuită pentru imprimantele clasice în zilele noastre, dar chiar și pentru modelele cu 10 cartușe de culori diferite, de obicei lipsește cartușul alb. Trebuie adăugat locul lipsă pentru un cartuş alb nu înseamnă un cartuş cu această nuanţă de cerneală  nu există. La urma urmei, vom convinge de acest lucru în rândurile următoare.

Tip: Știați despre culorile folosite în tipărire au o mare influență asupra psihologiei? Dacă nu și ești interesat de ce culori alegi pentru ce situații sau documente, astfel încât funcționeze cât mai bine pentru nevoile tale, am pregătit pentru tine articolul Psihologia culorilor: cum funcționează culorile și la ce să fii atent la imprimare lor? 

10-.png

Cum se imprimă în alb?

Dacă imprimarea în alb încă atrage, în ciuda capcanelor descrise mai sus, nu vă lăsați capul. Poate fi implementat acasă, deși nu este în totalitate posibil vorbim despre o soluție confortabilă. Deci, cum se face?

Soluția #1: imprimați un fundal colorat în jurul textului alb

De departe, cel mai ușor mod de a obține ceva alb pe un fundal colorat este folosiți un mic truc și imprimați fundalul colorat în loc de alb. Cu alte cuvinte, nu imprimați culoarea albă, ci imprimați culoarea fundalului pe care doriți fie plasată tema sau textul alb. Prin urmare, hârtia va rămâne pur și simplu neimprimată, de exemplu,  în locul textului dvs. alb, creând un fel de efect de imprimare albă. Ai grijă doar tot ce este alb în imagine sau în text va rămâne neimprimat. În cazul tipăririi pe hârtie colorată, tema „albă” va avea culoarea fundalului, deoarece logic nu i se va aplica nicio culoare de la imprimantă.

Trucul aparent grozav de a imprima alb are însă o serie de dezavantaje. Primul este faptul că, dacă utilizați hârtie albă, imprimanta va imprima doar fundalul colorat pe fața imprimată, cealaltă față a hârtiei va rămâne în continuare albă - dacă nu vă decideți o imprimați și pe aceasta. Din acest motiv, este mai bine folosiți hârtii colorate pentru acest truc, cu faptul nu va trebui imprimați în alb, dar puteți face cu nuanța hârtiei date.

O altă problemă pot fi marginile imprimării care nu sunt strânse de imprimantă. Dacă imprimanta dvs. nu acceptă imprimarea fără margini, veți rămâne cu margini neimprimate, care pot strica efectul estetic. Sigur, totul poate fi de obicei tăiat, dar aceasta este o muncă suplimentară, care nu este întotdeauna complet optimă.

Faptul această metodă necesită pregătire înainte de printare poate fi descris și ca o anumită problemă, chiar și în epoca de astăzi plină de utilizatori cunoscători din punct de vedere tehnic. În cele mai multe cazuri, puteți face acest lucru și în Word, dar trebuie știți cum o faceți. Sub text sau grafic, trebuie inserați un strat pe care îl umpleți cu culoarea de fundal dorită.

De departe cea mai mare problemă și lucrul care oprește marea majoritate a utilizatorilor de la acest stil de imprimare este imprimarea inversă este extrem de costisitoare. Contați pe noi - durata de viață a tonerelor și a cartușelor este de obicei indicată de producători la o acoperire de 5 % în timpul tipăririi. Acest lucru corespunde aproximativ acoperirii paginii cu o pagină standard de text și un pic de grafic. Cu toate acestea, dacă decideți imprimați text alb pe un fundal colorat, veți obține o acoperire a paginii de 95 % la imprimare. Cartușele din imprimantă se vor epuiza de 18 ori mai repede decât sunteți obișnuit. Deci, dacă ar fi imprimați în acest stil des, portofelul dvs. ar avea de suferit drastic.

Tip: Cartușele pentru imprimantă nu sunt tocmai un produs ieftin, chiar dacă imprimați într-un mod standard și nu în cel extrem menționat mai sus. Cu toate acestea, există sfaturi și trucuri despre cum reduceți consumul de cerneală și astfel întârziați achiziționarea de cartușe noi. Puteți afla cum în articolul Cum reduceți consumul de cartușe de cerneală la imprimare și să prelungiți durata de viață a acestora?

Figuri geometrice albe pe fundal negru.

Soluția #2: Înlocuiți cartușul negru cu unul alb

După cum am menționat mai sus, chiar și această soluție este posibilă în zilele noastre. O serie de producători oferă deja cartușe albe pentru imprimantele lor, deschizând ușa unei imprimări albe relativ ușoare pentru utilizatorii lor. Dacă producătorul imprimantei dvs. oferă și cartușe albe, poate fi găsit, de obicei, cu ușurință pe site-ul său oficial, unde, de obicei, este posibil și să comandați. Dacă producătorul imprimantei dvs. nu oferă nimic similar, nu disperați. Producătorii alternativi de cartușe albe își revendică tot mai mult locul pe piață, oferind cartușe albe compatibile pentru majoritatea modelelor de imprimante actuale, de obicei la prețuri mult mai prietenoase decât prețul mediu al unui cartuș alb original. Apoi puteți înlocui pur și simplu cartuşul negru existent cu cartuşul alb din imprimantă și puteți imprima cu plăcere. Beneficiul este, prin urmare, destul de clar - simplitatea completă a întregului proces și necesitatea zero pentru orice pregătire, cu excepția schimbării cartuşelor în imprimantă.

Trebuie adăugat că, în timp ce în cazul cartșelor clasice poți alege dintr-o abundență de diverse tipuri, capacități și altele asemenea, nu este în niciun caz cazul cartușelor albe. Aceasta este încă o problemă relativ marginală, în principal din cauza costurilor mai mari de imprimare. La urma urmei, imprimarea în alb nu este tocmai obișnuită, iar cumpărarea unui cartuș alb pentru doar câteva printuri, apoi introducerea acestuia într-un sertar și scoaterea acestuia în câțiva ani, când trebuie imprimați din nou în alb, este destul de scoasă din discuție. În acest caz, umplutura s-ar usca până la aproape 100 % mult înainte de a avea timp o folosiți. Avantajul acestei metode este cu siguranță simplitatea ei.

Tip: Cerneala uscată în cartuş sau direct în imprimantă este o chestiune foarte neplăcută. Din fericire, este relativ ușor o rezolvi dacă știi cum. Dacă încă nu sunteți complet sigur  în această direcție, s-ar putea găsiți ajutor în articolul nostru Cerneală uscată într-o imprimantă cu jet de cerneală: sfătuim cum rezolvați problema și cum opreveniți.

Soluția #3: Apelați la profesioniști

Din cele două variante anterioare, este clar pentru toată lumea o soluție de acasă simplă și acceptabilă din punct de vedere economic pentru imprimarea albă pe un fundal colorat pur și simplu nu există. Prin urmare, merită luați în considerare utilizarea serviciilor profesioniste. Multe imprimante și studiouri de grafică au mașini de imprimat profesionale pentru care tipărirea este o simplă joacă de copil și, în plus, din punct de vedere economic o operațiune mai mult sau mai puțin standard. Deci, dacă doriți imprimați alb în mod destul de excepțional, merită înmânați sarcina unui studio profesionist, deoarece imprimarea va fi adesea mai ieftină decât dacă ați încerca o faceți acasă folosind sfaturile de mai sus. Ca bonus, veți obține rezultate de înaltă calitate și opțiunea de a comanda servicii grafice suplimentare și pregătire profesională prepress.

Tip: Când vizitați un atelier de imprimare profesională sau chiar citiți articole din revista noastră, puteți întâlni o întreagă gamă de termeni de tipărire necunoscuți. Pentru a te simți ca un pește în apă printre ele, îți recomandăm citești articolul Dicționarul Imprimantei sau Concepte de care nu te poți lipsi la tipărire, în care vei învăța foarte repede ce și cum.

Fiți mereu informat
Ultimele informații despre noutati și promoții direct pe e-mailul tău.

Articole similare

Fabricarea prafului de toner sau modul de manipulare a CMYK

Dacă credeți că autorul acestui text a decis să scrie un articol în domeniul auto-moto, mai mult, nu ați verificat corect titlul și ați...

28. 12. 2020  Articolul complet »

RGB vs CMYK: Cum să obțineți cele mai bune rezultate de imprimare?

Imaginați-vă imprimând o prezentare importantă pentru o întâlnire. Aparent un proces simplu - doar tipăriți documentul. Dar apoi observați...

24. 6. 2021  Articolul complet »

Transport de la 15,90 Lei

la punctele de colectare

Livrare în 48 de ore

Suntem foarte rapizi

La noi veți avea timp

Puteți returna marfa în termen de 30 de zile

Vă vom răsplăti

Veți primi puncte de loialitate pentru fiecare achiziție