RGB vs CMYK: Cum să obțineți cele mai bune rezultate de imprimare?

24. 6. 2021

24. Iunie 2021, 10:00 | Imaginați-vă imprimând o prezentare importantă pentru o întâlnire. Aparent un proces simplu - doar tipăriți documentul. Dar apoi observați culorile de pe materialele tipărite nu se potrivesc complet. Comparativ cu fișierul sursă, acestea nu sunt la fel de clare și, de exemplu, verdele strălucitor din original a fost înlocuit cu o nuanță mai închisă. Ce rol joacă modelele de culori RGB și CMYK în acest sens și mai ales - cum obțineți aceleași culori ca pe ecran?

RGB și CMYK sunt două modele de culori care sunt utilizate pentru a reproduce diferite culori pe ecranele dispozitivelor electronice și pe hârtie. Numele lor sunt o abreviere pentru culorile de bază care sunt folosite pentru a amesteca nuanțele:

  • RGB: roșu (red), verde (green) și albastru (blue),
  • CMYK: azur (cyan), purpuriu (magenta), galben (yellow) și negru (black).

Motivele pentru care telefoanele mobile și imprimantele, de exemplu, nu folosesc aceleași modele de culori sunt enumerate mai jos. Până în prezent, trebuie fim mulțumiți modelul RGB redă fotografii și imagini pe afișajele dispozitivelor electronice, iar CMYK este utilizat la imprimare. Diferențele de bază sunt rezumate în următorul tabel:

RGB

CMYK

culori de bază

roșu, verde, albastru

azur, purpuriu, galben, negru

amestecarea culorilor

aditiv (adaos de culoare)

diferențial (scăderea culorii)

gamă de culori

toate culorile existente

până la 90 % din gama de culoare RGB (în funcție de dispozitiv)

utilizare

echipament cu sursă de lumină proprie

hârtie și alte suprafețe fără sursă de lumină proprie

După cum se poate vedea din tabel, tipul CMYK poate amesteca până la 90 % din nuanțele modelului de culoare RGB. Problemele sunt în principal cu nuanțe de verde deschis, roz și portocaliu. Prin urmare, imprimanta înlocuiește aceste culori - iar rezultatul este o binecunoscută nepotrivire între originalul de pe computer și rezultatul final de pe hârtie:

1.png

În stânga fotografia originală așa cum a fost văzută de utilizator pe computer. În dreapta, aceeași imagine după imprimare.

Din fericire, există mai multe modalități de a evita această diferență neplăcută. Dar, mai întâi, analizăm de ce există două modele de culori diferite.

Modelul RGB

Acest model de culoare este axat pe emisiile de lumină - în mod logic este utilizat de dispozitivele electronice. Roșu, verde și albastru folosite de imaginile RGB sunt culorile primare percepute de ochiul uman. Toate celelalte nuanțe sunt create prin combinarea acestei treimi de culori în diferite proporții.

Și la fel ca în întuneric, din cauza absenței luminii, „vedem” negru. În absența luminii, ecranele sau monitoarele sunt de asemenea negre. Modelul RGB poate amesteca toate culorile existente (aproximativ 16,7 milioane de nuanțe diferite). Combinația a trei culori de bază creează apoi albul.

Modelul CMYK

Modelul CMYK, a cărui culoare implicită este albul, se bazează pe reflexia luminii. Aceste proprietăți predetermină utilizarea acestuia la imprimarea pe hârtie și alte zone albe.

Amestecarea culorilor de bază (cyan, magenta și galben) produce negru; în practică, negrul este adăugat tonerelor ca o culoare separată. Motivele sunt pur economice: dacă ar fi utilizate doar tonere cu nuanțe de bază, consumul cartușului ar fi enorm. În plus, ar fi necesară o înregistrare absolut precisă pentru a obține un negru intens, care s-ar reflecta în prețuri mai mari ale tehnologiei de imprimare.

Interesant este tipărirea color nu imprimă întreaga suprafață a hârtiei; de exemplu, rozul deschis este creat prin acoperirea zonei albe cu puncte purpurii miniaturale cu spații relativ mari (așa-numita rasterizare). Datorită opticii limitate a ochiului uman, nu percepem imaginea rezultată ca puncte violet intens pe un fundal alb, ci ca un roz pal.

2.png

Exemple de rasterizare, adică asamblarea punctelor cyan, galbene și magenta de diferite dimensiuni. Imaginea rezultată este percepută de ochiul uman în culori diferite.

Conversia între modelele RGB și CMYK

Motivul pentru care ambele modele sunt utilizate este simplu: afișăm șabloane de imprimare pe dispozitive electronice, pentru care utilizarea culorilor RGB este naturală. Cu toate acestea, tipăritul în sine este pe hârtie, unde nuanțele CMYK „funcționează mai bine”.

Culorile modelelor individuale sunt complementare: verde este pe partea opusă a spectrului față de magenta, albastru este opusul galbenului și roșu este opus culorii cian. Albul este opusul negrului.

3.jpeg

Problema este gama de culori a modelului CMYK este limitată - nu poate amesteca, de exemplu, portocaliu strălucitor, violet și verde. La imprimare, driverele de imprimantă convertesc nuanțele „neprintabile” în culori pe care tonerele le pot amesteca.

Cum te descurci? Există mai multe opțiuni:

  • previzualizarea imprimării finale într-un convertor CMYK;
  • pregătirea datelor tipărite (prezentări, infografii etc.) într-un program care susține rezoluția CMYK;
  • utilizarea așa-numitelor imprimante hexacrom.

Convertoare CMYK

În aceste instrumente, puteți vedea cum va arăta documentul sau imaginea la imprimare. Acesta servește drept ghid pentru modificările posibile sau utilizarea unei imprimante speciale.

Unele programe online bine cunoscute precum rgb2cmyk.org sau Aconvert (vă permite convertiți diferite fișiere în CMYK).

Programe grafice cu afișaj CMYK

Aceste aplicații sunt utilizate în principal de artiști grafici; au un spectru de culori limitat, astfel încât documentul rezultat este identic cu originalul. Desigur, software-ul nu abordează diferitele tipăriri ale fotografiilor sau ilustrațiilor existente.

Cele mai cunoscute programe grafice cu afișaj CMYK sunt GIMP (trebuie instalat plugin-ul Adobe ICC Profiles) și Adobe Photoshop.

Imprimante hexacrom (șase culori)

Soluția supremă pentru imprimarea fotografiilor și ilustrațiilor exact conform originalului este reprezentată de imprimante cu așa-numitele imprimeuri hexacrom care utilizează șase culori primare. Există mai multe modele hexacromate, dintre care cele mai frecvente includ:

  • CMYKOG de la Pantone; pe lângă imprimarea de bază cu patru culori, adaugă portocaliu (orange) și verde (green),
  • CcMmYK model cu magenta deschis (light magenta) și azur deschis (light cyan) în plus.

Modelul CcMmYK este utilizat, de exemplu, de imprimanta Epson L850. Dispozitivul utilizează un sistem de rezervoare; Imprimanta include șase cartușe de cerneală de 70 ml, cu care puteți imprima până la 1 800 de fotografii.

4.png

Epson L810 poate imprima fidel documentele originale, fie sunt simple grafice sau fotografi cu numeroase nuanțe. Pentru aceasta oferim cele șase cartușe color.

Fiți mereu informat
Ultimele informații despre noutati și promoții direct pe e-mailul tău.

Transport de la 15,90 Lei

la punctele de colectare

Livrare în 48 de ore

Suntem foarte rapizi

La noi veți avea timp

Puteți returna marfa în termen de 30 de zile

Vă vom răsplăti

Veți primi puncte de loialitate pentru fiecare achiziție