Imprimarea cuvintelor sau termenilor pe care nu îi puteți folosi la imprimare

10. 8. 2020

10. August 2020, 10:00 | Industria tipografică este foarte diversă și include multe cuvinte, fie oficiale, fie argotice, care sunt specifice lumii tipăririi. Acestea explică nu numai dispozitivele de imprimare și componentele lor, ci și diferiți parametri sau funcții de imprimare. Deci, ce termeni puteți întâlni atunci când tipăriți? Am pus împreună cele mai comune.

Imprimanta cu jet de cerneala

Este o imprimantă care imprimă cu picături de cerneală care sunt injectate în sute de duze pe hârtie. Comparativ cu imprimantele laser, acele cerneluri sunt mai ieftine, dar costurile lor de operare sunt mai scumpe - chiar și tipărirea convențională consumă o cantitate relativ mare de cerneală. Imprimantele cu jet de cerneală imprimă mai lent și sunt mai potrivite pentru imprimarea graficelor.

Tipărire fără margini

Acest tip de imprimare permite imprimați pe întreaga suprafață a hârtiei fără marginile albe care sunt tipice imprimării normale. Se folosește tipărirea fără margini de ex. atunci când tipăriți fotografii, afișe, desene și diverse documente. 

Cartuș

Un cartuș sau un cartuș de imprimare cu jet de cerneală este inclus în imprimantele cu jet de cerneală. Aceasta poate avea unul sau mai multe recipiente sau rezervoare de cerneală . Când cerneala din cartuș se epuizează, este de obicei posibil o reumpleți. sfătuim în acest articol despre ce cartuș aveți nevoie.

CISS

Abrevierea CISS (Continuous Ink Supply System) indică momentul când cerneala pentru imprimarea cartușelor este alimentată continuu dintr-o tavă externă. Prin urmare, noua cerneală nu este adăugată la cartuș, ci direct în acest cartuș. CISS aduce în principal beneficii financiare (pentru unele imprimante, economisind până la 90 %), dar și practice (puteți reumple cerneala dintr-o tavă externă chiar și atunci când imprimanta functionează).

CMYB

Aceasta este una dintre metodele de afișare a culorilor. Acesta utilizează patru culori – azur (cyan), magenta, galben (yellow) și negru (black) care sunt scăzute unele fata de altele atunci când se amestecă (aceasta este o metodă de așa-numita amestecare de scădere).

DPI (rezoluția imprimantei)

DPI înseamnă puncte per inch, numărul de puncte (pixeli) pe linie într-un inch (2,54 cm). Practic determină densitatea punctelor și, astfel, claritatea (rezoluția) imaginii sau textului tipărit. Este adevărat cu cât valoarea DPI este mai mare, cu atât materialul tipărit va fi mai detaliat. Pentru documentele obișnuite, obțineți o rezoluție bună cu o valoare DPI de 150, pentru ilustrații și fotografii cu o valoare DPI de 600.

Imprimare dublă

Imprimarea dublă se referă la procesul de imprimare pe ambele fețe ale hârtiei într-un singur pas al imprimantei. Acest lucru economisește nu doar timp, dar mai ales hârtie.

Imprimare duplex

Modul de imprimare este menționat de cuvântul duplex. La imprimantele care au o unitate duplex, puteți imprima pe ambele fețe fără a fi nevoie încărcați manual hârtia în alimentator după ce ați imprimat o singură față.

Hârtie fotografică

Acesta este un tip special de hârtie conceput pentru tipărirea fotografiilor. Se compune din mai multe straturi; în timpul imprimării, fixează culoarea emulsiei speciale pe substrat și o protejează împotriva abraziunii. Există două tipuri de hârtii foto pentru imprimare cu jet de cerneală și sublimare a coloranților.

Citiți: Ghiciți ce tip de hârtie funcționează cel mai bine pentru imprimantele dumneavoastră

Imprimantă cu puncte de matrice

Unul dintre cele mai vechi tipuri de imprimante. Un dispozitiv de acest tip folosește un cap de imprimare care conține ace mici, care se deplasează dintr-o parte în alta și imprimă linie cu linie. Imprimantele cu puncte de matrice au costuri de funcționare foarte mici și pot imprima până la 4 exemplare odată. Numai documentele text pot fi tipărite împreună cu ele - viteza de imprimare este dată de numărul de caractere pe secundă.

Toner compatibil

Un toner compatibil este un cartuș de cerneală pentru o imprimantă care este identic din toate punctele de vedere cu tonerul original, dar este de până la câteva ori mai ieftin. Utilizarea tonerelor compatibile nu anulează garanția imprimantei.

Imprimanta laser

Acest termen se referă la o imprimantă care imprimă prin transferarea pulberii colorate pe hârtie. Transferul de culoare este asigurat de energia electrostatică a unui cilindru semiconductor, care încarcă fasciculul laser. Imprimantele laser sunt mai scumpe decât imprimantele cu jet de cerneală, dar sunt mai ieftine de operat, imprimă mai repede și sunt mai mici. Sunt potrivite în special pentru tipărirea documentelor de birou.

Citiți: Imprimantă laser de la A la Z: cum funcționează

Imprimantă multifuncțională

Este un dispozitiv care oferă o serie de alte caracteristici pe lângă imprimare, de obicei un scaner (uneori automat), un copiator și un aparat de fax. Imprimantele multifuncționale au, de obicei, o capacitate mare de imprimare (sunt echipate cu tăvi cu volum mare) și utilizează aceleași tăvi color pentru imprimare și copiere. Dispozitivul multifuncțional este potrivit de exemplu către birouri sau studiouri grafice.

Volum de imprimare

Volumul de imprimare indică capacitatea de tipărire al imprimantei. Cu alte cuvinte, numărul de coli recomandat de producător, care pot fi tipărite fără a deteriora aparatul. Este indicat în volumul lunar recomandat (câte hârtii poate imprima imprimanta într-o lună fără eșec) și volumul maxim (numărul de coli pe care aparatul le poate imprima în consecutiv).

Valoarea volumului de imprimare se bazează pe o acoperire de 5 % a hârtiei A4 - pentru documentele sau fotografiile dens tipărite, această valoare scade semnificativ.

Citiți: Ce este volumul de imprimare și cum aleg o imprimantă?

Comandă 

Prin comandă, ne referim la procesul prin care alegeți un produs din oferta noastră de tonere, îl introduceți în coș și îl trimiteți în sistemul nostru împreună cu datele de facturare și cele de livrare. Apoi, puteți aștepta cu nerăbdare vă livrăm pachetul.

Tambur optic (unitate optică, fotoconductor, cilindru de imprimare)

Un tambur optic sau o unitate optică sau o unitate tambur este un dispozitiv care transferă tonerul pe hârtie în imprimantele laser. Pulberea este apoi fixată pe hârtie folosind presiune și temperatură ridicate. Tamburul optic are o durată de viață scurtă, iar majoritatea imprimantelor de astăzi pot alerta cu privire la necesitatea înlocuirii acestuia.

Driver de imprimantă

Software (aplicație) care asigură comunicarea între imprimantă și computerul (sau telefonul) la care este conectată imprimanta. Driverul imprimantei poate fi descărcat de pe site-ul web al producătorului dispozitivului. Aceste aplicații sunt supuse actualizărilor periodice.

Set de reumplere

Un set de cerneluri care poate fi utilizat pentru reumplerea cartușelor de cerneală goale este denumit set de reumplere. Nu există un kit universal de reumplere, trebuie întotdeauna alegeți kitul în funcție de tipul specific și marca imprimantei. Kitul de reumplere este, de obicei, mai ieftin decât un cartuș nou, astfel încât prin salvarea acestuia economisiți portofelul.

Pregătirea înainte de tipărire

Un set de proceduri și ajustări ale unui fișier de imprimare pentru tipărirea unui document sau fotografie de calitatea dorită. Acesta include, printre altele, setarea corectă a scalei și rezoluției rezultate.

RGB

Aceasta este o metodă de așa-numitul afișaj de culoare aditiv. Este vorba despre amestecarea luminii emise de trei culori primare – roșu, verde și albastru. Dacă amestecăm toate culorile, obținem alb, negru, deopotrivă, rezultat din absența tuturor celor trei componente.

Set de pornire

Prin setul de pornire, ne referim la primul toner care vine cu imprimanta. Se diferențiază de tonerele standard cu până la jumătate din conținutul de pulbere de toner și, de asemenea, prin construcție.

Imprimantă rezervor

Un tip de imprimantă cu jet de cerneală care folosește rezervoare de cerneală de mare capacitate în locul cartușelor convenționale (până la 20 ml). Acest lucru permite imprimantelor rezervoare imprime până la 10 000 de pagini A4 fără a fi nevoie adăugați culoare. 

Tipărire termică

Tehnica de imprimare termică. Este împărțită în două metode: imprimarea termică directă (utilizează încălzitoare) și imprimarea prin transfer termic (capetele de imprimare încălzesc panglici color și transferă cerneala pe substrat). Se folosește imprimarea termică directă de ex. pentru imprimarea etichetelor sau a biletelor de călătorie, imprimarea prin transfer termic este potrivită pentru imprimarea fotografiilor sau a imprimării din plastic. 

Imprimantă

O imprimantă este un dispozitiv care poate transfera date text sau imagini de pe un computer pe hârtie. Folosește diverse tehnici, pe baza cărora este apoi împărțit în imprimante cu matrice de puncte, cu jet de cerneală, laser, termice sau moderne. Fiecare tip are avantajele și dezavantajele sale. Ne-am concentrat asupra celor pe care le puteți întâlni cele mai frecvent, adică imprimante cu jet de cerneală și laser, într-unul din articolele mai vechi.

Cap de imprimare

Un dispozitiv electronic care efectuează tipărirea în sine se numește cap de imprimare. Se deplasează în imprimantă, așezând picături de cerneală pe hârtie. Poate include și un rezervor de cerneală.

Toner

Un cartuș de toner sau toner este inclus cu imprimantele laser. Conține pulbere uscată de culoare fină. De obicei este fabricat din polimeri, iar tonerul este disponibil în patru nuanțe - negru, cyan, magenta și galben. Apoi este transferat pe hârtie sub presiune ridicată și la temperatură ridicată. În funcție de origine, cartușele de imprimare cu toner sunt împărțite în tonere originale și neoriginale (alternative), care sunt apoi împărțite în altele recondiționate sau refabricate și compatibile. Am dedicat un articol separat fiecărei specii.

Cip de toner

Un cip de toner este un dispozitiv electronic mic prin care un cartuș de toner comunică cu o imprimantă. De exemplu, te informează prin intermediul imprimantei dacă a fost introdus cartușul corect.

Tonerobot

Setului de reumplere a pulberii de toner îl numim tonerrobot. Se compune dintr-o cutie cu pulbere și alte ajutoare pentru umplerea în sine. Cutiile de toner pot fi cumpărate de obicei separat.

Fiți mereu informat
Ultimele informații despre noutati și promoții direct pe e-mailul tău.

Transport de la 15,90 Lei

la punctele de colectare

Livrare în 48 de ore

Suntem foarte rapizi

La noi veți avea timp

Puteți returna marfa în termen de 30 de zile

Vă vom răsplăti

Veți primi puncte de loialitate pentru fiecare achiziție