Care este scopul unității optice din imprimantă și când trebuie înlocuită?

14. 1. 2021

14. Ianuarie 2021, 10:00 | De ce hârtia care iese din imprimanta laser este caldă după finalizarea procesului? Unitatea optică, care face parte integrantă din fiecare imprimantă laser, este responsabilă pentru încălzirea hârtiei. Ce rol joacă această componentă în tipărire, cum funcționează și când trebuie înlocuită? Am descris acest lucru în articolul următor.

Ce este unitatea optică

Unitate optică, tambur optic, tambur de imprimare, fotoconductor, tambur conductiv, tambur OPC, tambur imagistic, fuzor sau unitate tambur. Dacă cunoașteți termenii menționați, știți toate sunt denumiri pentru una și aceeași parte a imprimantelor laser.

Unitatea optică este adesea o parte integrantă a cartușului de toner. Cu toate acestea, durata sa de viață este de obicei de 3-4 ori mai mare decât durata de viață a tonerului, ceea ce a determinat producătorii de imprimante laser separe cele două componente din dispozitivele lor. Astfel, unele modele de imprimante laser au unități optice înlocuibile, în timp ce altele necesită înlocuirea unității optice de fiecare dată când tonerul este înlocuit, deoarece este una și aceeași componentă. Ca și în cazul imprimantei laser, o puteți găsi cu ușurință în manualul imprimantei.

opticka-jednotka1-nahled2.jpg

Cilindru optic înlocuibil separat într-o imprimantă laser.

Cum funcționează unitatea optică

Imprimantele laser funcționează pe principiul electrografiei sau xerografiei (conform mărcii Xerox, care a fost prima care a folosit această tehnologie). Spre deosebire de imprimantele cu jet de cerneală, unde cerneala lichidă este injectată direct pe hârtie, imprimantele laser folosesc așa-numitele înregistrări uscate, în care tonerul praf este transferat în tamburul unității optice prin energie electrostatică și apoi aplicat în hârtie.

Toner versus unitate optică
Tonerul este un cartuș din plastic care conține un pigment de culoare sub formă de pulbere. O unitate optică este o rolă conductivă care folosește căldură, presiune și energie electrostatică pentru a transfera pulberea colorată într-o anumită locație de pe hârtie, creând un text sau o imagine tipărită.

Unitatea optică, împreună cu tonerul, este una dintre cele mai importante componente ale unei imprimante laser. Pe suprafața cilindrului de aluminiu există mai multe straturi de praf. Cel mai important pentru funcția cilindrului OPC este stratul semiconductor, cel mai adesea seleniu, care surprinde pe suprafața sa imaginea de imprimat pe hârtie.

Semiconductorul de pe suprafața cilindrului schimbă rezistența atunci când este iluminat de un fascicul laser. Aceasta transferă treptat către fotoconductor întreaga imagine pe care imprimanta a primit-o de la computer pentru sarcina de imprimare. Părțile iluminate ale semiconductorului au sarcina electrică opusă particulelor de toner de pulbere. Praful de toner cade astfel pe rolă și este apoi aplicat pe hârtie cu ajutorul căldurii și presiunii.

opticka-jednotka-5-nahled2.jpg opticka-jednotka4-nahled2.jpg
Tonere separate (include unitatea optică) Tonerul face parte din unitatea optică

Cum curăț unitatea optică a imprimantei?

Unitatea de cilindru se defectează în timp - particulele de toner se pot lipi de ea, iar problemele frecvente includ înfundarea cu pulbere. Particulele de praf se pot deplasa la unitatea optică prin conexiuni imperfecte prin interiorul imprimantei, dar de cele mai multe ori este de vină hârtia prăfuită. Prin urmare, nu este recomandabil lăsați hârtia într-o tavă deschisă timp de mai multe săptămâni și apoi o folosiți. Este întotdeauna mai bine scuturați hârtia sau nu imprimați deloc pe foaia superioară.

Dacă observați erori de imprimare, puteți încerca curățați tamburul înainte de a cumpăra unul nou. Mai întâi, trebuie aflați cum este montat tamburul în imprimanta dvs. La manipulare, recomandăm folosiți mănuși - pe de o parte, nu vă murdăriți și mai ales nu contaminați cilindrul, de exemplu cu particule de piele.

opticka-jednotka3-nahled2.jpg

Curățați întotdeauna tamburul optic cu mănuși. Ștergeți mai întâi praful și apoi curățați-l cu cârpe umede.

 

Puteți curăța rola cu șervețele umede - cele pe bază de alcool sunt potrivite, deoarece pot degresa și suprafața. Aveți grijă la alcoolul denaturat, ar putea deteriora suprafața cilindrului. Este ideal folosiți o soluție specială pentru curățare, care este utilizată pentru curățări opticii și a discurilor compacte.

Când trebuie înlocuiesc unitatea optică?

O unitate optică este un articol consumabil. La fel cum hârtia va fi tipărită, tonerul se va epuiza mai devreme sau mai târziu, iar unitatea optică va expira o dată și va trebui înlocuită.

Producătorii de imprimante și piese de schimb raportează durata de viață a unităților optice în același mod ca tonerele - numărul de pagini tipărite. Cu toate acestea, aceste informații nu sunt întotdeauna autoritare - veți ști momentul corect pentru înlocuire din momentul în care calitatea tipăririi scade- când vor începe apară pete, murdărie și alte erori pe documentele tipărite.

Deși imprimantele pot continua funcționeze și să imprime cu role uzate, calitatea imprimării nu va fi scăzută și va continua se deterioreze.

opticka-jednotka2-nahled2.jpg

Cele mai bune tipăriri se obțin dacă înlocuiți atât tonerul, cât și unitatea optică în același timp.

Înlocuirea unității optice a imprimantei laser

Dacă ați constatat este timpul înlocuiți unitatea optică din imprimantă, aveți mai multe opțiuni. În primul rând, trebuie cunoașteți marca și modelul imprimantei. La fel ca tonerele, puteți cumpăra fie unități optice originale (OEM), unități optice compatibile, fie recondiționate.

Dezavantajul unităților optice originale este prețul lor ridicat. Plătiți puțin mai mult pentru marcă, dar și pentru a vă asigura imprimanta acceptă noua piesă fără probleme și va continua funcționeze așa cum ar trebui.

Unitățile optice compatibile pentru imprimantă funcționează mult mai bine. Durata lor de viață este de obicei similară cu cea a cilindrilor foto originali, numai trebuie verificați calitatea unui anumit produs și să alegeți un furnizor de încredere. Producem unități optice TonerPartner compatibile în Slovacia și pentru utilizarea acestora oferim clienților asigurări pentru funcționalitatea imprimantei - dacă se întâmplă ceva cu dispozitivul dvs. ca urmare a utilizării pieselor noastre compatibile, repararea pagubelor merge în contul nostru.

Fiți mereu informat
Ultimele informații despre noutati și promoții direct pe e-mailul tău.

Transport de la 15,90 Lei

la punctele de colectare

Livrare în 48 de ore

Suntem foarte rapizi

La noi veți avea timp

Puteți returna marfa în termen de 30 de zile

Vă vom răsplăti

Veți primi puncte de loialitate pentru fiecare achiziție