Înlocuirea tonerului din imprimantă: la ce ar trebui să acordați atenție pentru ca noul tonerul să funcționeze impecabil?

24. 10. 2022

24. Octombrie 2022, 10:00 | Deși ar fi bine dacă singura investiție în imprimantă ar fi cea inițială, adevărul este pur și simplu nu te poți descurca fără achiziționarea ocazională a unei noi rezerve sub formă de toner sau cartuș și desigur hârtie. Dacă te-ai găsit în această situație cu imprimanta ta laser și nu ai încă prea multă experiență în instalarea unui nou toner, îți aducem un ghid universal despre cum rezolvi această problemă. În rândurile următoare, însă, vom sfătui și la ce să aveți grijă pentru ca noul toner funcționeze așa cum trebuie, așa absolut nimic nu ar trebui vă surprindă în acest sens.

    Tonerul de calitate este baza

    Nu faceți griji. Schimbarea tonerului este, fără nicio exagerare, o chestiune extrem de ușoară care nu îți va lua mai mult de 5 minute – adică dacă ai cumpărat deja un toner nou. În caz contrar, va trebui așteptați cel puțin până mâine pentru a-l schimba. Acesta este cel mai scurt termen posibil în care putem livra noul toner pentru imprimanta laser, dacă decideți îl cumpărați din e-shopul nostru Tonerpartner.ro Cu toate acestea, această scurtă așteptare este o garanție veți primi o piesă cu adevărat de primă clasă de la noi - vindem doar tonere de înaltă calitate pentru care garantăm.

    Din fericire, găsirea tonerului potrivit pentru imprimanta dvs. nu este dificilă. Trebuie doar să știi modelul de imprimantă și apoi cauți în magazine un toner compatibil, fie după modelul acestora, fie după diverse filtre. Este foarte probabil găsiți tonere la diferite preț în timpul căutării. Vorbim în special despre tonerele originale și alternative sau, dacă preferați, compatibile. În general, se poate spune tonerele originale sunt produse de producătorul imprimantei, așa te poți baza pe ele sută la sută. Tonerele alternative sunt apoi produse de producători terți, ceea ce poate reprezenta un anumit risc pe de o parte din cauza standardelor potențial diferite față de tonerele originale, dar acest risc este răscumpărat printr-un preț (adesea semnificativ) mai mic în comparație cu tonerele originale. Mai mult, nu se poate spune toate tonerele alternative sunt de proastă calitate - de exemplu, cele oferite sub marca TonerPartner sunt comparabile din punct de vedere calitativ cu cele originale și în același timp semnificativ mai ieftine. Pe scurt, atunci când cumpărați un toner alternativ, ar trebui citiți întotdeauna cel puțin câteva recenzii ale utilizatorilor, astfel încât știți în ce băgați.

    Tip: Achiziționarea unui toner potrivit - indiferent dacă este original sau alternativ - nu este o știință, dar poate fi confuză pentru un utilizator neinformat. Dacă încă întrebați dacă un toner original are mai mult sens pentru dvs. sau dacă preferați mai degrabă o soluție alternativă sau un produs recondiționat, vom încerca vă sfătuim în analiza noastră detaliată Ar trebui cumpăr un toner original sau compatibil?

    Două cartușe de toner sprijinite unul de celălalt scoase din imprimantă.

    Cum se depozitează corect tonerul?

    Pe lângă cumpărarea unei produs de calitate, puteți asigura tonerul funcționează impecabil, depozitându-l în mod corespunzător. Din fericire, aceasta nu este o chestiune complicată, deoarece singura condiție importantă este păstrarea tonerelor la temperatura camerei într-un loc uscat și întunecat. Prin urmare, ar trebui fii mai atent la achiziționarea unui număr mare de rezerve dacă nu ești sigur vei putea asigura aceste condiții pe termen lung. Un toner depozitat corespunzător își va face treaba cu brio timp de un an întreg după cumpărare, dar dacă îl depozitați incorect, riscați îl defectați parțial sau, în cel mai rău caz, complet. Multe tipuri de toner au o temperatură de topire a prafului de toner ușor peste 40 °C. În lunile de vară, fiți mai atenți la manipularea tonerului, deoarece de multe ori este suficient lăsați un toner nou în mașină în parcare sau pe o masă de lucru lângă geam și pe urmă îl puteți arunca. Particulele de plastic ale prafului de toner se vor fuziona împreună, iar tonerul nou achiziționat va ajunge cu greu la punctele de imprimare ale celui vechi pe care urma îl înlocuiți. Așadar, cu puțină exagerare, se poate spune în zilele caniculare, cel mai bine este ca drumul tonerului de la magazin la imprimantă fie cât mai scurt și rapid.

    Cu toate acestea, nu numai căldura este dăunătoare pentru toner. Trebuie acordați atenție iernii, care poate deteriora și ea tonerele în mod considerabil - adică cel puțin dacă introduceți tonerele în imprimantă imediat după livrarea lor prin curier. În zona de încărcare a mașinii curierului, cartușul s-a răcit la temperatura exterioară, iar în timpul unei tranziții bruște la căldură, se va forma condens pe cilindrul optic, care trebuie mai întâi lăsat se evapore. În caz contrar, ajungeți dați de erori de imprimare, care se termină adesea cu reclamații inutile. În timpul iernii, prin urmare, nu puneți tonerul în imprimantă imediat după livrare, lăsați-l întotdeauna se încălzească mai întâi la temperatura camerei. Acest lucru este mai mult decât suficient pentru a evapora condensul și veți evita potențialele probleme. 

    Chiar și tonerele au o dată de expirare specificată de producător, ceea ce reprezintă un alt risc potențial în timpul depozitării. Deși este de obicei în jur de doi ani de la producere, nu este exclus puneți mâna pe un produs de la vânzător, al cărui termen de expirare este mai scurt de doi ani, deoarece vânzătorul l-a avut pe stoc. de ceva timp. Prin urmare, dacă doriți faceți aprovizionare cu toner pentru imprimanta dvs., de exemplu din cauza unui eveniment favorabil de reduceri, recomandăm insistent ca, pe lângă crearea condițiilor optime, verificați și termenul de valabilitate ale tonerelor achiziționare, astfel încât nu le depozitați accidental atât de mult încât „expire”. Informații despre data de utilizare a tonerului pentru imprimantă pot fi găsite standard pe ambalajul produsului.

    Tip: Cu puțină exagerare, se poate spune viața tonerelor și a cartuşelor este un subiect minimalistic. Dacă sunteți interesat de acesta sau dacă doriți cumpărați o imprimantă nouă, printre altele, în funcție de care toner este cel mai bun posibil din punct de vedere al duratei de viață, va spune articolul nostru Care este durata de viață a tonerelor și cartușelor.10-.png

    O mână care ține un toner care este gata de a fi instalat într-o imprimantă laser.

    Înlocuirea tonerului în imprimantă pas cu pas

    1. Manualul este baza

    Înainte de a începe înlocuirea unui toner gol cu ​​unul nou, consultaţi manualul imprimantei. Dacă ați fost îngrozit la gândul unde ar putea ajunge cel al imprimantei dvs., vom liniști din nou. Toate manualele pot fi descărcate de pe site-ul web al producătorului. De regulă, este suficient introduceți denumirea modelului imprimantei - îl puteți găsi direct pe imprimantă sau puteți găsi modelul pe computerul conectat la imprimantă.

    Deoarece fiecare imprimantă este diferită, iar locația tonerelor diferă nu numai de la marcă la marcă, ci adesea și de la model la model, nu este posibil acoperim toate posibilitățile într-un manual universal. Veți afla cum ajungeți la tonerele imprimantei și cum le manipulați în siguranță în manualul imprimantei dvs., așa este indicat vă bazați pe el. În general, însă, se poate spune pur și simplu „deschizi” imprimanta, care îți acces la tonere, iar apoi „doar” le înlocuiești.

    2. Opriți imprimanta

    Înainte de a deschide imprimanta și de a schimba tonerul, asigurați-vă imprimanta este oprită, dacă nu, opriți-o cu siguranță. Majoritatea modelelor sunt echipate cu un indicator luminos colorat pe panoul frontal. Dacă nu este aprins, imprimanta este în mod logic oprită. Pentru a fi absolut sigur, pur și simplu deconectați imprimanta și gata.

    3. Scoateți tonerul vechi din imprimantă

    Pentru a ajunge la toner, trebuie mai întâi deschideți imprimanta și astfel intrați în interior. Odată ce ați făcut acest lucru și ați obținut acces la toner, scoateți cu grijă caseta goală și așezați-o pe un șervețel sau o cârpă. Este foarte probabil cam murdar cu pulbere de toner, deci există riscul de a murdări mobilierul sau orice altceva pe care ai fi pus tonerul.

    Dar ce urmează faceți cu tonerul vechi? De la început, trebuie spus un toner gol cu ​​praf rezidual de toner cu siguranță nu trebuie fie în coșul de gunoi. Cea mai bună variantă din punct de vedere ecologic este predați tonerul la o curte de colectare sau la un alt punct de colectare (de obicei pentru electricitate și altele asemenea), unde nu veți plăti nici măcar un leu pentru acest serviciu și, în același timp, puteți asigura eliminarea tonerului va fi îngrijită într-un mod ecologic. Cu toate acestea, puteți găsi și companii pe internet care sunt bucuroși cumpere tonere goale de la dvs., deși, desigur, fără cantități extreme. Dacă sunteți mai interesat de subiectul reciclării tonerului sau a cartușelor, citiți articolul nostru Unde aruncați tonerul sau cartușele: sfătuim cum eliminați sau reciclați cartușul gol, în care am tratat acest subiect în detaliu.

    Tip: Dacă ați reușit vă murdăriți hainele în timp ce îndepărtați tonerul vechi din imprimantă, nu disperați. Nu este plăcut, dar pe de altă parte, nici nu este un dezastru – adică măcar dacă știi scapi de pată. Dacă nu, acest sfat ți-ar fi util, avem articolul Accident cu cartușele de imprimantă: Cum scoateți cerneala sau tonerul din haine

    Femeie la birou schimbând tonerul într-o imprimantă laser multifuncțională.

    4. Scoateți noul toner din ambalaj

    După despachetarea noului toner din cutie și ambalajul din plastic, acordați atenție stării generale. Cu siguranță nu ar trebui se reverse pulbere din toner și, în general, nicio deteriorare vizibilă a tonerului. Dacă nu sunteți sigur de starea tonerului sau dacă puteți vedea deteriorarea acestuia, nu îl introduceți în imprimantă sub nicio circumstanță - ar putea cauza o defecțiune. Trimiteți tonerul defect înapoi vânzătorului printr-o reclamație.

    Pe de altă parte, este necesar se poată distingă o problemă de o stare normală. De exemplu, o cantitate mică de praf de toner pe tamburul optic nu înseamnă neapărat tonerul se varsă. În producție, funcționalitatea fiecărei piese este testată, deci ar putea fi rămășițele unui test de rulare a unui nou toner. Așa nu este nevoie te panichezi din cantitatea mică de pudră de toner, dar dacă simți există deja mai mult decât o mic volum, nu ezita faci o reclamație.

    Tip: În timp ce cartușele de cerneală nu sunt nimic foarte interesant din punct de vedere tehnologic, deoarece de fapt sunt doar cutii pline cu cerneală, este diferit la tonere. Cu atât mai interesantă este mecanica și tehnologia din interiorul lor, pe care ne-am concentrat în articolul Ce se ascunde în tonerul imprimantei laser? Deci, dacă place priviți electronicele din interior, acum este oportunitatea perfectă.

    5. Agitați tonerul

    Se recomandă agitați ușor noul toner în direcție orizontală după despachetare. Acest lucru asigură o distribuție uniformă a pulberii în cartuș. Acest lucru se datorează faptului că, dacă pulberea din toner rămâne îngrămădită pe o parte, ceea ce se poate întâmpla, de exemplu, dacă este depozitată incorect într-o poziție verticală, pot apărea defecte de imprimare. Dungile verticale de pe imprimări sunt tipice pentru această problemă. Din nou, totuși, repetăm ​​că agitarea ar trebui fie într-adevăr doar ușor. Pulberea din toner nu trebuie fie „amestecată” sau scuturată puternic în niciun fel, ci doar răspândită uniform. Orice scuturare mai puternică ar putea fi dăunătoare.

    Un bărbat schimbă tonerul din imprimanta laser cu șurubelnița în mână.

    6. Îndepărtați elementele de protecție

    Majoritatea producătorilor prevăd tonerele cu elemente de protecție care protejează tonerul de deteriorarea în timpul transportului și manipulării. Cele mai comune caracteristici de protecție includ:

    • bandă de separare pe partea laterală a casetei,
    • capac pentru cip,
    • hârtie de protecție pe tamburul optic (dacă face parte din toner),
    • capacul de protecție al cilindrului optic sau magnetic,
    • nu trebuie atingeți tamburul optic sau magnetic folie protectoare.

    Cu toate acestea, caracteristicile de protecție nu sunt în niciun caz regula. Unele tonere nu au nici unul și pot fi ușor deteriorate dacă sunt manipulate cu neglijență. Tocmai de aceea trebuie avută o atenție sporită atunci când despachetați tonerul și îl scoateți din ambalaj. 

    Indiferent dacă ați îndepărtat elementele de protecție de pe toner sau nu le-ați avut, manipulați tonerul cu mare grijă. În nicio circumstanță (dacă face parte din toner) sau deschideți capacul de protecție care îl protejează de lumină. Contactul mâinilor cu cipul electronic expus al tonerului poate cauza funcționarea defectuoasă a acestuia din cauza coroziunii materialului. Prin urmare, țineți tonerul numai pe părțile în care sunteți sigur nu există riscul de deteriorare.

    Tip: Aveți idee cum funcționează de fapt imprimantele laser? Dacă nu, asigurați-vă citiți articolul nostru mai vechi Imprimantă laser de la A la Z: cum funcționează. vom spune tot ce este important și, datorită acestui lucru, este posibil înțelegeți mult mai bine acest articol, sau mai degrabă câteva dintre procedurile lui.

    7. Introduceți tonerul nou în imprimantă

    Acum, manualul deja menționat pentru imprimantă iese în sfârșit în prim-plan. Urmați instrucțiunile producătorului când băgați un toner nou în imprimantă. Rețineți forța brută nu este adecvată - tonerul ar trebui intre ușor în imprimantă. Dacă nu este cazul, atunci cu siguranță faceți ceva greșit și, prin urmare, ar trebui treceți din nou prin întreaga procedură, deoarece în caz contrar există riscul de a distruge imprimanta sau suporturile de toner din ea. Cu toate acestea, există riscul de deteriorare a imprimantei chiar dacă tonerul nu este așezat corespunzător. Deci, înainte de a continua cu o imprimare de test, asigurați-vă totul se potrivește exact așa cum ar trebui.

    8. Porniți imprimanta și imprimați o pagină de test

    Veți afla, de asemenea, tonerul s-a „așezat” în imprimantă exact conform instrucțiunilor producătorului și nu există riscul ca acesta cadă sau orice altceva prin faptul dispozitivul nu ar trebui raporteze erori atunci când porniți imprimanta. Dacă ar fi introduceți incorect tonerul, puteți aștepta, de exemplu, la un avertisment despre tonerul lipsă, pe care imprimanta îl raportează dacă cartuşul de toner nu este depozitat corect. Dacă totul pare în regulă și imprimanta nu face acest lucru singură după pornire, imprimați o pagină de test. Nu numai veți verifica calitatea imprimării pe acesta (și dacă tonerul este deteriorat), dar veți asigura și că data viitoare când trebuie imprimați, imprimanta va fi gata. Odată terminat, noul toner este complet instalat, ți ați scăpat de grija lui pentru o perioadă.

    Tip: Ai inlocuit tonerul in imprimanta, nu pentru cel vechi era aproape gol, ci mai degrabă pentru ca imprimarea nu era de buna calitate sau au apărut ceva probleme cu el, care nu au dispărut după înlocuire? Deci, din păcate, problema va fi evident în altă parte. Ne-am concentrat asupra potențialelor probleme ale (nu numai) imprimantelor laser în articolul Ce trebuie faceți dacă imprimanta imprimă prost. Dacă nici măcar asta nu ajută, atunci probabil nu aveți altă opțiune decât serviciul.

    Fiți mereu informat
    Ultimele informații despre noutati și promoții direct pe e-mailul tău.

    Articole similare

    Cum sa depozitați tonere în mod corespunzător

    Poate că, vi s-a întămplat când a trebuit să cumpărați un toner nou:„ar trebui să comand doar un singur pachet”, „îmi permit să cumpăr mai...

    7. 9. 2020  Articolul complet »

    Unde să aruncați tonerul sau cartușele: Vă sfătuim cum să eliminați sau să reciclați cartușul gol.

    Indiferent dacă folosiți o imprimantă cu jet de cerneală sau laser, nu puteți evita înlocuirea cartușului sau a tonerului din când în când....

    25. 8. 2022  Articolul complet »

    Transport de la 15,90 Lei

    la punctele de colectare

    Livrare în 48 de ore

    Suntem foarte rapizi

    La noi veți avea timp

    Puteți returna marfa în termen de 30 de zile

    Vă vom răsplăti

    Veți primi puncte de loialitate pentru fiecare achiziție