Plante de purificare a aerului și alte sfaturi pentru a reduce poluarea aerului la birou

27. 6. 2022

18. Mai 2022, 18:18 | Imprimanta dvs. de birou funcționează practic non-stop în timpul programului de lucru? Atunci este important acordați atenție suficiente plantelor în cameră sau un purificator de aer de calitate. Altfel, evitați problemele de sănătate neplăcute.

Tonerele ieftine dăunează nu numai imprimantei, ci și sănătății dvs. Aceste concluzii rezultă dintr-un raport publicat în urmă cu câțiva ani pe serverul zive.cz. Potrivit raportului, tonerele (cartușe pentru imprimante laser) de la producători asiatici necertifiați, care nu respectă standardele stabilite de Uniunea Europeană, folosesc materiale ieftine și economisesc prin procesele de producție, sunt deosebit de periculoase.

Imprimarea frecventă cu cartuşele ieftine poate duce la iritarea plămânilor şi a căilor respiratorii, iar la înlocuirea acestor tonere există riscul unei reacţii similare asupra pielii.

Cu toate acestea, substanțele nocive sunt eliberate de toate tipurile de toner. În timpul imprimării, nanoparticulele pătrund în aer, care servesc drept purtător de cerneală. Se evaporă și benzenul, ozonul sau formaldehida și alți compuși toxici.

Peste toate, acestea nu sunt doar probleme acute de sănătate. Un studiu din 2020 - publicat în revista științifică NanoImpact - a arătat expunerea intensă la nanoparticulele care fac parte din toner a provocat modificări ale nivelului genei la șobolanii experimentali într-o singură zi.

Aceste modificări au apoi un efect pe termen lungși negativ – asupra metabolismului (adică capacitatea de a procesa eficient nutrienții), apărării și sistemului cardiovascular. Desigur, trebuie avut în vedere faptul animalele de experiment au fost expuse la concentrații mult mai mari decât în ​​operațiunile normale de birou.

Cercetătorii de la Universitatea West Virginia care au efectuat studiul au descoperit și unele modificări ale genomului la lucrătorii de la o companie din Singapore fără nume, unde dispozitivele de imprimare laser au funcționat la capacitate maximă toată ziua. Apropo, aceste constatări sunt motivul pentru care reumplerea cu pulbere de toner este o idee proastă.

Din fericire, există mai multe moduri de a reduce semnificativ expunerea la compuși nocivi.

Plante de apartament care purifică aerul

Plantele nu numai ne pot lumina starea noastră de spirit, dar pot curăța aerul de dioxid de carbon și de mulți poluanți diferiți. Și chiar atât de semnificativ încât NASA s-a ocupat și de implicarea lor în supraviețuirea astronauților în stațiile spațiale.

Printre altele, s-a a ajuns la concluzia cel mai eficient purificator de aer este Sapthiphyllum Pearl Cupido. Îndepărtează eficient benzenul, tricloretilena și formaldehida din aer. Dar atenție, floarea este otrăvitoare în sine.

Alte instalații de purificare a aerului interior de înaltă eficiență includ:

 • iedera cățăratoare,
 • diferite tipuri de dracen,
 • alpinism de aur,
 • plantă șarpe (SansevieriaSanseviera).

În mod ideal, plasați florile pe partea de sud. Ideal ar fi aveți cel puțin o plantă la 10 m2 (mai multe informații în articolul despre birouri mai sănătoase).

istock-1015989768.jpg

O bună ventilație este cheia

Funcționarea imprimantelor contribuie, printre altele, la sindromul clădirii nesănătoase, care, conform Organizației Mondiale a Sănătății, afectează mai mult de două treimi dintre oamenii din țările dezvoltate. Majoritatea se manifesta prin:

 • dureri de cap,
 • amețeli și greață,
 • iritație a ochilor și gâtului,
 • piele iritata,
 • oboseală.

Sindromul clădirilor nesănătoase apare în mod obișnuit în clădirile de birouri, de exemplu pentru deseori nu este posibil deschideți ferestrele aici și nu se acordă prea multă atenție puterii de aerisire suficiente. Circulația limitată a aerului în încăperi duce astfel la acumularea de substanțe nocive.

Este ideal fie curățată evacuarea și înlocuirea filtrelor, dar acest lucru nu este întotdeauna posibil. Atunci te vor ajuta purificatoarele de aer, care pot elimina eficient murdăria dispersata în aer chiar și în birourile de dimensiuni medii.

Amplasarea imprimantei în afara biroului

Puteți reduce semnificativ cantitatea de nanoparticule și poluanți din produse de imprimantă și de toner prin plasarea imprimantei laser într-o cameră separată sau In hol.

Această soluție este ideală și din alte motive: în companiile mai mari, imprimanta este ușor accesibilă fiecărui muncitor (presupunând o conexiune wireless prin Wi-Fi) iar dispozitivul nu este expus la temperaturi extreme vara (vezi articolul despre supraîncălzirea electronicelor).

Asigurați-vă ați plasat toner de schimb și hârtie de birou împreună cu imprimanta.

istock-641755750.jpg

Cumpărați toner de la producători certificați

Când cumpărați cartușe de imprimare, alegeți magazine electronice și producători certificați. Fii interesat în special de:

 • condiții de garanție adecvate (furnizorii de top de toner compatibil oferă o garanție pe viață și despăgubiri în cazul deteriorării imprimantei),
 • certificate de calitate,
 • țara de origine (tonerele de calitate provin de obicei din țări europene - inclusiv Republica Cehă).

Veți recunoaște apoi magazinele electronice de încredere prin recenzii pozitive de pe comparatori independenți de produse, care trimit chestionare doar utilizatorilor care au făcut efectiv o achiziție în magazin.

Fiți mereu informat
Ultimele informații despre noutati și promoții direct pe e-mailul tău.

Articole similare

Fabricarea prafului de toner sau modul de manipulare a CMYK

Dacă credeți că autorul acestui text a decis să scrie un articol în domeniul auto-moto, mai mult, nu ați verificat corect titlul și ați...

28. 12. 2020  Articolul complet »

Oboseala la locul de muncă: 10 + 1 sfaturi, pentru combaterea ei

Vă așezați la lucru dimineața, încă vă descurcați bine dimineața, dar în jurul prânzului și după-amiaza simțiți o scădere semnificativă a...

9. 8. 2022  Articolul complet »

Transport de la 15,90 Lei

la punctele de colectare

Livrare în 48 de ore

Suntem foarte rapizi

La noi veți avea timp

Puteți returna marfa în termen de 30 de zile

Vă vom răsplăti

Veți primi puncte de loialitate pentru fiecare achiziție