Cum sunt tipăriți banii și de ce sunt atât de greu de contrafăcut?

20. 10. 2022

20. Octombrie 2022, 10:00 | Unii spun nu sunt niciodată suficienți bani. Cu toate acestea, poate fi dificil să-i câștigi, așa ar fi bine dacă ar putea fi tipăriți pe imprimanta de acasă sau de la birou, de exemplu. La urma urmei, aceste produse au parcurs un drum lung în ultimii ani, ducând la îmbunătățirea lor. Dar haideți lămurim cum merg lucrurile. Tipărirea bancnotelor este o știință grozavă, iar datorită caracteristicilor de securitate din ce în ce mai sofisticate, mai devreme sau mai târziu fiecare fals este detectat, așa tipărirea lor acasă este complet de neconceput. Cu toate acestea, în articolul următor, alăturați-vă nouă într-o excursie în lumea tipăririi bancnotelor, deoarece este absolut fascinantă, atât de mult încât, după ce ați citit rândurile următoare, poate ne veți ierta lipsa instrucțiunilor pentru tipărirea banilor. Un fals perfect, absolut de nerecunoscut, se presupune nu a fost produs niciodată de nimeni.

Câștigul de bani începe cu un design grafic

Banii de hârtie au fost o parte atât de comună a vieții noastre de secole, încât cu greu ne dăm seama cât de multă muncă este ascunsă într-o singură bucată de monedă de hârtie obișnuită. Le punem în portofel și le scoatem din nou atât de automat încât nu avem timp observăm că fiecare bancnotă este de fapt o operă de artă uimitoare, cu o mulțime de detalii elaborate. Probabil nu te va surprinde nu sunt conduse de studiouri de grafică obișnuite, ci de artiști renumiți. De exemplu, forma bancnotelor cehe a fost creată de pictorul academic și grafician Oldřich Kulhánek. Poate vă cunoașteți (sau cel puțin vă amintiți) lucrarea lui din mărcile poștale cehe, multe dintre care au fost create de el.

Producția fiecărei bancnote începe, ca și practic la fiecare produs, cu un design grafic. Pe spatele bancnotelor majoritatea sunt ilustrate personalități semnificative ale statului dat sau lucruri caracteristice acestuia. Prin urmare, nu este o problemă găsiți pe bancnote totul, de la conducători medievali la poeți și scriitori de renume mondial la politicieni importanți și lideri militari. Cu unele excepții, îi unește faptul că, în momentul în care bancnotele cu portretele lor sunt puse în circulație, persoanele în cauză sunt deja decedate, iar bancnotele servesc așadar în esența lor drept mijloc prin care țările în le aduc un omagiu. Cu toate acestea, unele țări, adesea cu regimuri autoritare, înfățișează în mod tradițional actualii șefi de stat pe moneda lor. Spatele bancnotelor prezintă adesea reprezentări grafice ale peisajului sau repere arhitecturale tipice ale statului dat. Desigur, bancnota ca atare nu duce lipsă de valoare, care este marcată pe ea de mai multe ori, de obicei atât cu un număr, cât și cu cuvinte. Ca urmare, valoarea sa nu poate fi confundată în niciun fel.

Designul finit al bancnotei este dezvoltat într-un prototip detaliat, care va deveni ulterior un adevărat model pentru bancnotele produse în serie care vor intra în circulație. Și doar de dragul interesului - pregătirea pentru tipărirea bancnotelor poate dura până la doi ani de la anunțarea competiției de grafică până la producerea prototipului. Doar procesarea și producerea unei părți a bancnotei durează cel puțin 6 luni și, de obicei, mult mai mult datorită feedback-ului de la băncile centrale și altele asemenea.

istock-505399799.jpg

Ce este pe bancnotele euro actuale?

  • 5 euro - stil arhitectural antic,
  • 10 euro - stil arhitectural romanic,
  • 20 euro - stil arhitectural gotic,
  • 50 euro - stil arhitectural renascentist,
  • 100 euro - baroc și rococo,
  • 200 euro - epoca sticlei și a oțelului,
  • 500 euro - arhitectura modernă a secolului XX.

Cum se imprimă banii?

Dacă ți se pare proiectarea aspectului bancnotelor pune capăt științei din jurul lor, te înșeli amarnic. După finalizarea și aprobarea desenului grafic (care, apropo, de obicei nu diferă prea mult de versiunea anterioară a bancnotei, pentru a nu deruta oamenii), designul bancnotei trebuie „defalcat” în grafică individuală. elemente. Acestea sunt tipărite folosind mai multe tehnologii de imprimare diferite, așa nu este posibil imprimăm frumos bancnotele deodată, așa cum suntem obișnuiți cu imprimantele obișnuite. Principalul motiv grafic din fundal este gravat manual în plăci metalice. Gravorii din această fază a producției de bancnote se confruntă cu luni de muncă grea, rezultatul căruia stă la baza matricei de imprimare a bancnotei. În cazul tipăririi bancnotelor, lucrul manual este o parte de neînlocuit a procesului, deoarece în combinație cu tehnologia de imprimare (așa-numita imprimare gravurată), rezultatul nu poate fi imitat prin copiere, ceea ce este în mod logic unul dintre principalele motive pentru care se abordează lucrul manual. La urma urmei, tocmai acesta este motivul pentru care matrițele de imprimare pentru imprimarea bancnotelor sunt strict păzite în tipografie - aceasta este una dintre cheile pentru crearea unor copii cu drepturi depline ale bancnotelor.

Un alt ingredient secret în tipărirea bancnotelor sunt cernelurile de tipar. În plus față de faptul doar puține persoane selectate cunosc raportul dintre culorile individuale, la imprimarea bancnotelor sunt folosite diferite tranziții de culoare, cerneluri cu amestec de metal, cerneluri UV „invizibile” și altele similare, care practic fac imposibilă copierea unei anumite bancnote în totalitate.

După cum am menționat deja mai sus, în producția de bancnote sunt utilizate diverse tehnologii de imprimare, conduse de imprimarea gravurată. Acest lucru permite culorilor fie aplicate în grosimi diferite, ceea ce creează un relief care poate fi simțit la atingere în timpul imprimării. O altă tehnologie folosită este tipărirea offset obișnuită și, nu în ultimul rând, metoda tradițională de tipărire a cărților - tipărirea de la înălțime, când elementele tipărite se ridică deasupra nivelului suprafeței. Combinația mai multor tehnologii de imprimare creează un rezultat unic, aproape inimitabil (din punct de vedere al combinării tehnologiilor) pentru portofelele noastre.

Tip: În condițiile de acasă și de la birou, practic nu poți întâlni decât imprimantele laser și cu jet de cerneală. Dacă sunteți interesat de modul în care funcționează în principiu și care sunt diferențele dintre ele, citiți articolul nostru Imprimante laser vs. jet de cerneală: care sunt diferențele dintre?

 

Nu există hârtie pentru imprimarea banilor de acasă

Dacă încercați imprimați bancnote acasă, puteți uita de hârtia obișnuită de imprimantă atunci când imprimați bancnote. Acestea sunt imprimate pe hârtie specială pe bază de bumbac sau in. Amestecul de hârtie este adesea îmbogățit cu diverse fibre colorate și luminescente, iar compoziția sa exactă este, desigur, top secret și cunoscută doar de furnizorul specific de hârtie. În același timp, compoziția este o altă cheie pentru a distinge bancnotele false de cele reale. 

Tendința actuală sunt banii cu un amestec de polimeri - adică literalmente bancnote din plastic, care sunt deja în circulație, de exemplu, în Canada, România, Australia sau Marea Britanie. Se pare nu este nevoie explicăm de ce acest proces este atât de lung. În comparație cu bancnotele din hârtie „clasice”, cele cu un amestec de polimeri sunt semnificativ mai rezistente la deteriorare, datorită cărora rezistă mai mult și, astfel, salvează depozitele statului.

Fapt interesant: bancnotele din plastic de cinci lire au fost introduse în Marea Britanie în toamna anului 2016. La scurt timp după introducerea lor, au început se audă voci critice din rândurile consumatorilor ocazionali și obișnuiți de cocaină. Pentru “dispozitivul lor obișnuit de adulmecare” a devenit prea ascuțit din cauza unei schimbări de material pentru ca ei să-l folosească în continuare pentru consumul de droguri. Administrația locală, desigur, nu s-a deranjat cu aceste plângeri, dimpotrivă - cu puțină exagerare, a ucis două păsări cu o singură piatră prin implementarea bancnotelor de plastic.

Caracteristicile de securitate ale bancnotelor sau de ce este mai ușor furi bani decât îi falsifici

Doar privind bancnotele de hârtie se pot observa cu ochiul liber o serie întreagă de elemente de protecție, care urmăresc prevină falsificarea acestora. Cele mai obișnuite elemente de protecție includ un filigran, o bandă cu un microtext, o culoare de imprimare schimbabilă, o hologramă, o microprintare care este abia vizibilă pentru ochi și așa mai departe. Cu toate acestea, nu poți recunoaște multe elemente de protecție de pe bancnote cu ochiul liber, chiar dacă ai încercat. De exemplu, o astfel de cerneală magnetică, datorită căreia bancnota emite un câmp magnetic slab și, cu echipamentul adecvat, banii reali pot fi distinși cu ușurință de cei contrafăcuți. În lumina normală a zilei, nici măcar nu veți vedea un alt element de protecție al bancnotelor, care este imprimarea UV. Va apărea doar sub o lampă UV specială. Desigur, toate elementele de protecție sunt apoi aplicate folosind metode și instrumente sofisticate, care sunt de asemenea ținute secrete și astfel utilizarea lor în scopuri rele este imposibilă.

Copiile color ale bancnotelor nu pot fi multiplicate pe o imprimantă de acasă

O altă capcană atunci când veți încerca copiați bancnote este un element pe care producătorii de imprimante l-au inventat cu ani în urmă. Odată cu boom-ul computerelor și copiatoarelor de la sfârșitul anilor 1980, producătorii de imprimante Xerox și Canon au inventat un dispozitiv sub forma unui cod de identificare a dispozitivului (adică a imprimantei), cu care imprimantele color verifică fiecare document tipărit de atunci.

Fiecare dispozitiv (da, probabil chiar și imprimanta pe care o ai acasă) este dotat cu un cod unic format dintr-un sistem de puncte galbene, conform căruia autorul documentului este relativ ușor de găsit. Nu este lipsit de interes faptul acest fapt a fost dezvăluit publicului abia recent - mai precis, în 2014. Până atunci, producătorii de imprimante au reușit să-și țină secretul ascuns și, astfel, asiste în liniște la detectarea falsurilor. Cu toate acestea, bineînțeles încă fac asta și acum, deși în mod public.

Producătorii de imprimante au trebuit doar înceapă folosească acest sistem sofisticat. În anii 1990, bancnotele au început fie tipărite cu propriile mărci, pe care imprimantele color le pot recunoaște. Întregul principiu al acestei tehnologii este destul de simplu - atunci când încercați faceți o copie color a unei bancnote protejate în acest fel, imprimanta dvs. de acasă pur și simplu va refuza o imprime. Și dacă se întâmplă doriți ocoliți imprimanta și să pregătiți un design de bancnotă falsă pentru a fi imprimat în Photoshop, probabil veți avea ghinion și aici. Unele versiuni ale acestui program nu permit editarea imaginilor bancnotelor.

Tip: Dacă ai nevoie de bani, cu siguranță este o variantă mai bună decât începi să-i faci acasă, începi economisești. În cazul tipăririi, nu este nimic complicat și, desigur, nu ești în pericol fii arestat pentru asta. Dacă sunteți interesat de subiectul economisirii la imprimare, citiți articolul nostru mai vechi 9 sfaturi pentru a economisi la imprimare. garantăm datorită lor  veți economisi niște lei din  bugetul familiei.

Numerele de serie oferă adesea un set de falsuri

Atunci când copiați bancnote, este posibil vă loviți chiar și de lucruri aparent mai banale, cum ar fi numerele de serie. Acestea sunt un capitol separat și, de asemenea, cu adevărat interesant, care oferă bancnotelor un alt nivel de securitate. Se pare nu este nevoie explici nimănui bancnotele sunt numerotate. Cu toate acestea, știți seria de numere și logica secvențelor de numere de serie sunt „încurcate”, astfel încât nu este posibil le urmăriți pur și simplu prin crearea de bancnote false? Formula pentru secvențele de numere de serie a bancnotelor este, prin urmare, un alt secret de fabricație bine păzit. Imprimantele de securitate pot marca în mod deliberat unele numere ca invalide în fiecare serie de bancnote nou tipărită, punând o capcană pentru falsificatorii nebănuiți. Pe baza propriei lor logici, secvențele de numere de serie tipărite pe bancnote false vor ieși la iveală în cele din urmă. Literal – după ce sunt descoperiți, anchetatorilor nu le este greu găsească toate bancnotele pe care falsificatorii le-au tipărit după tiparul lor și astfel le impun pedepse cu adevărat dure fără șansa de a se apăra. În mod logic, formula lor - cu excepția cazului în care au furnizat-o de bună voie cuiva, ceea ce nu se întâmplă - nu este folosită de altcineva, deoarece este originală.

Tip: Deși nu are rost te joci cu bancnotele în programele de editare, deoarece ajustările oricum te vor da de gol, sau nu sunt permise deloc, în cazul fotografiilor clasice situația este complet inversă. Deci, dacă sunteți atras de imprimarea lor de acasă, în articolul nostru Vă sfătuim cum imprimați fotografii de  acasă, am acoperit și post-producția lor.

Producția de bancnote nu este o afacere profitabilă

Ideea de a contraface bancnote încă ți-a ieșit din cap și ești convins ai putea depăși toate obstacolele menționate mai sus, avem un ultim motiv pentru care să-ți iei rămas bun de la această idee. Producția de bani este, printre altele (sau poate în principal) foarte scumpă, iar unele bancnote sau chiar monede întregi nu merită nici măcar falsificate. În mod obișnuit, acestea sunt monedele țărilor care se luptă cu o rată ridicată a inflației și, prin urmare, ar trebui fie produse un număr mare de bancnote pentru ca întregul proces merite. Cu toate acestea, nici producerea unei monede puternice nu este chiar o chestiune ieftină. De exemplu, Biroul de Gravură și Imprimare din SUA a produs în 2014 bani în valoare de 1,3 miliarde de dolari, la un cost de aproximativ 800 de milioane de dolari.

Subliniat, rezumat - practic nu ai nicio șansă

Deși concluzia rândurilor anterioare este probabil complet clară pentru toată lumea, ar fi păcat nu o spunem cu voce tare. Din ele rezultă că, deși imprimanta dvs. poate fi punctul culminant al progresului tehnologic actual și, datorită tonerelor și cartușelor de înaltă calitate, reușește amestece milioane de culori și să imprime la o calitate la care nimeni nu și-ar fi putut imagina în urmă cu câțiva ani, tot nu poți produce o imitație credibilă a bancnotelor cu ea. Fiecare fals este descoperit mai devreme sau mai târziu și, prin urmare, nu are rost începem proiecte similare. La urma urmei, mai mult de un falsificator s-a convins deja ar fi mai ușor să câștigi bani printr-o muncă cinstită decât să-i fabrici. Nu cu mult timp în urmă, în mass-media cehă și slovacă a existat un caz în care infractorul prins a spus instanței i-au trebuit 20 de zile până poată produce 16 bucăți de bancnote de 500 și 1 000 CZK (100 și 200 RON) și în proces a fost dat afară din apartament de două ori din cauza chiriei neplătite. Cu un pic de matematică în școala elementară, adăugăm la faptul a reușit „câștige” maxim 16 000 de coroane (3 213 Lei) în 20 de zile prin falsificare, o sumă pe care cu siguranță ar lua-o acasă din practic orice fabrică decentă. Afacere destul de neprofitabilă, nu crezi?

 

Produse din aceasi categorie

- 2%
Hârtie Xerografica TonerPartner A4 80GR UNIVERSAL, 500LS
În stoc

29,57 Lei

28,85 Lei
24,24 Lei fara TVA
Cel mai mic preț în ultimele 30 de zile: 28,73 Lei
- 66%
Hârtie foto TonerPartner laser și imprimantă cu cerneală, Lucios, 120 g, A4, 100LS
În stoc

63,82 Lei

21,41 Lei
17,99 Lei fara TVA
Cel mai mic preț în ultimele 30 de zile: 19,23 Lei
Fiți mereu informat
Ultimele informații despre noutati și promoții direct pe e-mailul tău.

Articole similare

Hârtia la birou: cum să reducem consumul de hârtie și să o reciclăm în mod corespunzător

Sunt aceste grămezi de hârtie într-adevăr în pubelele birourilor noastre deșeuri inutilizabile? Există oportunități de a profita la maximum...

1. 10. 2020  Articolul complet »

Transport de la 15,90 Lei

la punctele de colectare

Livrare în 48 de ore

Suntem foarte rapizi

La noi veți avea timp

Puteți returna marfa în termen de 30 de zile

Vă vom răsplăti

Veți primi puncte de loialitate pentru fiecare achiziție