Cum să imprimați fotografii de acasă, de la A la Z

29. 9. 2022

29. Septembrie 2022, 10:00 | Zilele în care lumea făcea fotografii exclusiv cu camere analogice și trebuia folosească centre foto specializate pentru a crea fotografii au trecut de mult. Lumea de astăzi este condusă de fotografia digitală, care poate fi vizualizată cu ușurință pe ecranul unui aparat foto, tabletă, telefon mobil sau chiar al unui computer, dar în principal datorită acestei evoluții, poate fi imprimată ușor și rapid din confortul casei casei. Cu toate acestea, imprimarea foto de acasă are câteva reguli de bază care trebuie respectate dacă preocupă calitatea. Așa haideți aruncăm o privire împreună la cum imprimați fotografii de acasă, astfel încât merite cu adevărat.

Prima fotografie

O fotografie de înaltă calitate este baza, fără de care eforturile suplimentare de a imprima o fotografie perfectă vor fi în zadar. Dar începe doar cu alegerea unei fotografii frumoase. Este important țineți cont de rezultatul dorit, deoarece face o mare diferență dacă imprimați acasă fotografii mai mici pentru un album de familie, sau una sau două fotografii mari pe care le înrămați și le atârnați de perete. Ai putea crede dimensiunea fotografiei nu contează, dar acest fapt nu este adevărat. Pentru a putea imprima o fotografie cu de calitate înaltă la dimensiuni mai mari, trebuie mai întâi faceți fotografia cu o cameră cu rezoluție suficientă, care este dată în MPx (megapixeli). În caz contrar, trebuie vă așteptați ca fotografia fie puțin defocalizată, de exemplu. Prin urmare, este ideal dacă știi deja unde va fi așezată fotografia, iar dacă ai în vedere o tipărești într-un format mai mare, luați în considerare tehnica și calitatea.

istock-621727602.jpg

Chiar și în zilele noastre, rezoluția camerelor poate fi o durere de cap

Deși în general se crede alegerea unui aparat foto sau a oricărui alt echipament foto în funcție de numărul de MPx este o prostie, adevărul este acest parametru trebuie luat în considerare, deoarece numai datorită lui vei putea imprima fotografii în format mare la calitate superioară. Smartphone-urile de astăzi, pe care le folosim atât de des pentru capturarea momentelor ce ne bucură, din fericire, oferă deja un sistem foto foarte decent cu suficienți MPx, care garantează printarea fotografiilor în format mare fără nicio problemă. Desigur, puteți obține cele mai bune rezultate cu camerele SLR, camerele moderne fără oglindă pot produce rezultate de calitate, și nu numai în ceea ce privește rezoluția. Mai jos veți găsi un tabel cu rezoluția, MPx și dimensiunile imaginii la 300 sau 150 DPI.

Rezoluția camerei

Dimensiunea imaginii (în pixeli, raport de aspect 3:2)

Dimensiunile imaginii la 300 DPI  (în cm)

Dimensiunile imaginii la 150 DPI (în cm)

4 MPx

2 449 x 1 633

20,7 x 13,8

41,5 x 27,7

8 MPx

3 464 x 2 309

29,3 x 19,6

58,7 x 39,1

12 MPx

4 242 x 2 828

35,9 x 24,0

71,8 x 47,9

16 MPx

4 898 x 3 265

41,5 x 27,6

82,9 x 55,3

24 MPx

6 000 x 4 000

50,8 x 33,9

101,6 x 67,73

36 MPx

7 348 x 4 899

62,2 x 41,5

124,4 x 83,0

50 MPx

8 660 x 5 773

73,3 x 48,9

146,6 x 97,8

Explicație: Cuvintele „puncte pe inch” sunt ascunse sub abrevierea DPI. Cu alte cuvinte, este numărul de pixeli care se potrivesc unul lângă altul pe o suprafață de 2,54 cm. Pentru cea mai bună imprimare posibilă a fotografiei, este desigur necesar ca cât mai mulți pixeli fie așezați unul lângă celălalt în intervalul de un inch și astfel poată fi redate toate detaliile. În caz contrar, poate apărea neclaritatea menționată mai sus, deoarece punctele individuale vor fi prea mari, iar fotografia va arăta nefirească. Puteți citi mai multe informații despre întreaga problemă în articolul nostru mai vechi aici.

În imprimantele de astăzi, DPI este foarte des dat în două dimensiuni, una dezvăluind acuratețea orizontală a capului de imprimare, cealaltă verticală. Dacă întrebați de ce au fost alese valorile de 150 și 300 DPI mai sus, este pentru la aceste valori putem ajunge în continuare cu ușurință la dimensiunile fotografiilor care pot fi printate acasă, dar realizate în principal pe dispozitive disponibile în comerț. După cum puteți vedea singur în tabelul de mai sus, dublarea DPI-ului înjumătățește fotografia rezultată, așa dacă doriți o fotografie într-un format mai mare, cu o calitate maximă, ar trebui faceți fotografii pe un dispozitiv cu o rezoluție mai mare de zeci de MPx. Și astfel de aparate foto se găsesc sporadic printre utilizatorii obișnuiți.

Tip: Este foarte important realizăm, printre altele, cu cât DPI-ul este mai mare la imprimarea unei fotografii, cu atât este mai mare consumul de cartuş al imprimantei. Pe o suprafață mică, în mod logic, datorită efortului de a evidenția toate detaliile fine, multe nuanțe de cerneală sunt „irosite”, în timp ce în cazul unui DPI mai mic, imprimanta este capabilă folosească o anumită cantitate de culori individuale pentru a acoperi o suprafață mai mare. Deși diferența de consum este neglijabilă pentru o fotografie, dacă imprimați un întreg album foto, probabil veți observa deja acest lucru.

În ce format fotografiezi?

De asemenea, este foarte important verificați formatul final al camerei, deoarece rapoartele de imagine de la diferite dispozitive sunt diferite. SLR-urile digitale fac de obicei fotografii în format 3:2, în timp ce camerele compacte fac fotografii într-un raport de 4:3. Astăzi însă, formatul 16:9, pe care mulți posesori de telefoane mobile îl preferă pentru lățimea sa și, prin urmare, pentru capacitatea de a cuprinde mai multe elemente într-o singură fotografie, nu mai este unic. Indiferent de formatul pe care îl preferați, imaginea rezultată trebuie adaptată la rezultatul dvs. sub forma unei fotografii tipărite, sau raportul fotografiilor trebuie ajustat în prealabil. În caz contrar, prin decuparea fotografiei, vei pierde compoziția originală a imaginii sau, dimpotrivă, îți vei îmbogăți imaginea cu dungi albe care vor completa fotografia pe margini. Tocmai din aceste motive, atunci când faceți fotografii pentru albume și altele asemenea, este necesar folosiți formate clasice care nu creeze probleme.

Tip: Te poți juca cu formatul fotografiei în setările oricărei camere foto, telefon mobil, tabletă sau orice folosești pentru a face fotografii. Fotografia ca atare va fi, desigur, (când se utilizează formate standard) întotdeauna dreptunghiulară. Cu toate acestea, cu cât numerele sunt mai apropiate una de cealaltă, cu atât fotografia rezultată va fi mai aproape de un pătrat, în timp ce dacă numerele sunt depărtate proporțional, va fi un dreptunghi întins. Și rezultatul final nu va fi deloc plăcut.

pngkey.com-16-9-png-3482506.png

Post-producția este o necesitate

Deși smartphone-urile de astăzi, în special, nu se bazează doar pe hardware, ci încearcă și să îmbunătățească fotografiile din punct de vedere software, astfel încât utilizatorii nu mai fie nevoiți se „atingă” de ele, adevărul este o anumită post-producție cu siguranță nu este exclusă. Drept urmare, fotografiile arată adesea complet diferit pe ecranul mic al unui telefon sau al camerei decât pe computer, deoarece acesta din urmă este capabil dezvăluie fără milă detalii care au fost ascunse ochilor tăi datorită ecranelor mici. Pe lângă anumite retușuri și finisaje similare, este cel puțin indicat sa te joci cu culorile, claritatea și în general toate elementele de baza ale fotografiilor pentru a le face arate cât mai bine. Adesea, o simplă ajustare a luminii, nivelul întunericului sau alte îmbunătățiri minore, sunt deajuns pentru ca fotografia fie semnificativ mai bună.

Pe lângă imperfecțiunea dvs. fotografică, atunci când imprimați fotografii de acasă, trebuie țineți cont și de faptul în timpul tipăririi are loc o conversie din mediul de culoare al monitorului (RGB) în mediul de culoare al imprimantei (CMYK), care tinde aibă ca rezultat fotografia imprimată mai întunecată și mai puțin contrastantă decât pare fie originalul ei pe monitor. Editarea fotografiei trebuie deci adaptată la imprimantă, chiar dacă există o rețetă universală, din păcate nu ți-o putem oferi. Fiecare imprimantă se ocupă de fotografii în felul său, așa trebuie vă dați seama cum luminați semnificativ sau setați contrastul la un anumit nivel, astfel încât imprimarea finală fie exact așa cum v-ați imaginat, prin încercare și eroare.

Tip: Deoarece cartușele de imprimantă nu sunt tocmai ieftine, recomandăm testați conversia RGB în CMYK pe fotografii mici, care sunt mai mult decât suficiente pentru a dezvălui rezultatul final și dați seama ce setări ar trebui efectuați. Desigur, ajustările grafice care funcționează pentru fotografiile mici vor funcționa și pentru cele mari.

istock-655941620.jpg

Doar imprimantă cu jet de cerneală pentru imprimarea fotografiilor acasă

Dacă ai acasă o imprimantă laser, chiar și una color, din păcate trebuie sa te dezamăgim. Dispozitivul dvs. nu este deloc potrivit pentru imprimarea fotografiilor, așa dacă doriți imprimați fotografii de  acasă la o calitate decentă, nu aveți de ales decât cumpărați o imprimantă cu jet de cerneală în aceste scop. Tonerul dintr-o imprimantă laser funcționează pe principiul unei pulberi fine care se aplică pe suprafața hârtiei și nu este absorbită în structura acesteia ca în cazul cernelii. Această tehnologie este excelentă pentru imprimarea documentelor, dar pentru reproducerea fidelă a fotografiilor aveți nevoie de imprimare directă color, la care imprimantele cu jet de cerneală sunt excelente. Imprimantele cu jet de cerneală obișnuite funcționează cu patru culori de bază CMYK (C = cyan, M = magenta, Y = galben, K = negru). Prin amestecarea culorilor de bază, imprimanta poate „produce” întregul spectru de culori pe hârtie. Chiar și cu o imprimantă cu jet de cerneală ieftină, poți obține rezultate bune la imprimarea fotografiilor, care le depășesc semnificativ pe cele de la imprimantele laser.

Imprimanta folosește o bază de hârtie albă atunci când amestecă culorile rezultate. Nuanțele mai deschise pot fi așadar o problemă pentru modelele de bază de imprimante cu jet de cerneală. Secretul fidelității perfecte a culorilor constă în numărul mai mare de cartușe de cerneală cu diferite nuanțe cu care este echipată imprimanta. Aceste nuanțe sunt capabile se amestece mai bine între ele și datorită acestui lucru imprimanta obține culori mai bune decât atunci când trebuie se bazeze pe clasicul CMYK. Așadar, dacă încercați alegeți o imprimantă pentru acasă care imprime fotografii excelente, căutați imprimante foto specializate. Cele mai scumpe modele pot fi echipate cu până la douăsprezece cartușe de culori diferite, pot imprima fotografii fără margini chiar și pe formate de hârtie mai mari. Da, acestea sunt piese relativ scumpe, dar în ceea ce privește redarea exactă a culorilor, pur și simplu nu se compară cu imprimantele clasice cu jet de cerneală.

Tip: Ești tentat printezi fotografii sau orice altceva de pe telefonul tău mobil, dar cumva nu știi cum faci față? Nu-ți face griji, nu e nimic complicat. Ne-am concentrat asupra modului de printare de pe un telefon mobil într-unul dintre articolele noastre mai vechi, care va ajuta în acest sens. Îl veți găsești aici.

istock-1255905331.jpg

Culorile cu adevărate sunt asigurate de cartuşul original

Deși poate fi de necrezut pentru unii, cartușul pe care îl alegeți este, de asemenea, extrem de important atunci când imprimați - adică dacă alegeți un produs alternativ, mai ieftină, de la un producător terță, sau originalul direct de la producătorul imprimantei. Deși cartușele de cerneală alternative pot fi comparate cu cartușele color originale în multe feluri, dacă doriți un rezultat cu adevărat profesional, plătiți suplimentar pentru cartușele original, pentru doar aici puteți fi 100 % sigur veți obține exact ceea ce aveți nevoie, sau ceea ce ai nevoie de la imprimantă. Mai ales cu imprimantele foto care au o paletă extinsă de culori de imprimare, nu are absolut niciun sens speculăm cu privire la achiziționarea de cartușe originale. În interiorul lor veți găsi, de exemplu, un cartuș gri, violet deschis sau verde și probabil puteți imagina ce poate face rezultatul imprimării amestecarea culorilor neoriginale care nu se potriveau exact cu nuanța cartuşului original. Cu rezervele originale, puteți fi sigur și că acestea conțin substanțe chimice de înaltă calitate care împiedică uscarea, fie direct în cartuș, fie în capul de imprimare. Deși aceste substanțe conțin și cartușe alternative, putem doar ghici la ce nivel sunt, la fel cum putem ghici cum ar „funcționa” împreună aceste substanțe amestecate din cartușele originale și neoriginale.

Cu toate acestea, ar fi o mare greșeală ignorați toate cartușele alternative sau, dacă preferați, neoriginale. Nu doar companiile mici se concentrează pe producția lor, ci și producătorii mari care au fost testați de ani de zile, ale căror produse pot fi într-adevăr comparate cu originalele. Aici, totuși, este important adăugați dintr-o suflare nu veți găsi acești producători până la urmă decât printr-o cercetare amănunțită a pieței, de exemplu dacă citiți diferitele recenzii ale utilizatorilor. Imediat ce reușești dai peste un astfel de producător, ești practic un câștigător, deoarece asigură o reducere a costurilor de imprimare. Tonerele alternative sunt adesea semnificativ mai ieftine decât cele originale.

Tip: În ciuda faptului producătorii încearcă împiedice uscarea cernelii cu substanțe anti-uscare din cartușe sau din capul de cerneală, se întâmplă totuși din când în când. Dacă sunteți interesat de cum preveniți și să evitați această problemă, citiți articolul nostru mai vechi Cerneală uscată într-o imprimantă cu jet de cerneală: Cum o rezolvați și cum o evitați.

istock-981930476.jpg

Nu subestima importanța hârtiei

Poate părea un lucru mic, dar alegerea hârtiei are un efect uriaș asupra rezultatului la imprimarea fotografiilor de acasă. Precum în cazul cartușelor, aceeași regulă se aplică și hârtiei. Vei obține cele mai bune rezultate prin folosirea hârtiei foto originale. Producătorii de imprimante își ajustează programele de imprimare pentru a se potrivi liniilor hârtie de marcă. Depinde de dvs., ca utilizator, selectați din meniu tipul specific de hârtie pe care urmează imprimați fotografiile și să lăsați totul în seama imprimantei.

Cu toate acestea, ar fi o greșeală credem folosirea hârtiei foto neoriginale la imprimarea fotografiilor acasă este complet interzisă - cu siguranță puteți imagina situații în care sacrificați calitatea unei fotografii tipărite în detrimentul unui preț mai favorabil, mai ales dacă intenționați imprimați într-un volum mai mare. Dar există și hârtii foto alternative pe care te poți baza - sunt cele care oferă profile de imprimare descărcabile pentru imprimante, ideal pentru a ta desigur. Profilurile de imprimare pot fi găsite de obicei pe site-ul web al producătorului hârtiei foto date.

Înainte de a experimenta cu diferite tipuri de hârtie foto, consultați documentația pentru modelul de imprimantă. Producătorul indică de obicei ce tipuri de hârtie utilizați în ce scop și alte informații utile, cum ar fi greutatea maximă a hârtiei pe care dispozitivul dvs. poate imprima fără probleme. Atunci ia toate aceste informații ca pe ceva prin care nu poți trece, pentru doar pe hârtie cu specificații confirmate de producător poți imprima 100 % din ceea ce îți dorești. Dacă folosești hârtii care nu se potrivesc cu specificațiile producătorului, în cazul extrem îți pui și imprimanta în pericol, de exemplu prin blocaje de hârtie și altele asemenea.

Tip: Din când în când, veți avea problema hârtiei blocate în imprimantă nu numai la fotografii, ci și la imprimarea documentelor obișnuite și altele asemenea. Deși nu este plăcut, datorită articolului nostru mai vechi Hârtie blocată în imprimantă: 5 cele mai frecvente motive și cum le rezolvi, vei învăța cum rezolvi totul cu succes.

istock-1149469848.jpg

Setați de două ori, imprimați o dată - cum imprimați o fotografie pe hârtie foto?

Dacă ești preocupat de calitate, trebuie spus te va costa ceva timp. Pentru a obține rezultate perfecte, trebuie alocați suficient timp pentru tipărirea fotografiilor, pe care îl veți dedica setărilor de imprimare și probelor de testare. Uitați de diferitele moduri de imprimare rapidă cu care imprimanta dvs. le poate gestiona fără îndoială. Setați imprimarea la cea mai înaltă calitate, selectați cu atenție tipul de hârtie și rezoluția imaginii potrivite din meniu. Pentru cele mai bune rezultate, imprimați fotografii în format .tiff la 300 DPI. Un DPI mai mare atunci nu are prea mult sens în ceea ce privește consumul de cerneală și dimensiunile fotografiilor.

Înainte de a imprima mai multe copii ale aceleiași fotografii, faceți întotdeauna o imprimare de probă a unei bucăți din fotografie. În acest fel, vei evita risipa inutilă de consumabile și vei afla și ce efect au setările de imprimare asupra produsului final. Și nu faceți griji dacă nu puteți imprima fotografii excelente de prima dată. Este nevoie de puțină practică pentru a obține rezultate excelente și nu fie teamă să consultați manualul imprimantei din când în când.

Tip: Deși alegerea hârtiei foto ideale nu este o știință, este totuși o idee bună citiți despre subiect înainte de a pune la treabă. Ghidul nostru pentru alegerea hârtiei foto: Cum alegeți hârtie foto este ideal pentru aceste scopuri, în care ne-am concentrat pe tot ceea ce este important.

Fiți mereu informat
Ultimele informații despre noutati și promoții direct pe e-mailul tău.

Articole similare

RGB vs CMYK: Cum să obțineți cele mai bune rezultate de imprimare?

Imaginați-vă imprimând o prezentare importantă pentru o întâlnire. Aparent un proces simplu - doar tipăriți documentul. Dar apoi observați...

24. 6. 2021  Articolul complet »

Cum să alegi o imprimantă pentru casă: parametrii principali de selecție

Alegerea imprimantei potrivite pentru casă poate părea o sarcină de complicată la prima vedere. Dar dacă îți pui întrebările potrivite,...

30. 9. 2022  Articolul complet »

Transport de la 15,90 Lei

la punctele de colectare

Livrare în 48 de ore

Suntem foarte rapizi

La noi veți avea timp

Puteți returna marfa în termen de 30 de zile

Vă vom răsplăti

Veți primi puncte de loialitate pentru fiecare achiziție