Cum să îndepărtați petele de cerneală de pe covor sau podea

09. 5. 2022

9. Mai 2022, 14:03 | S-a spart cartușul pe covor sau ți-ai pătat noul scaun? Nu vă pierdeți calmul. Aceast ghid va scăpa de.

Primul ajutor atunci când vărsați cerneală

Ți s-a spart cartușul sau tonerul? Dacă ai acasă o imprimantă cu jet de cerneală, petele de pe haine, podele sau covoare provin din cartuşele de cerneală vărsate. Cerneala lichidă se usucă rapid, așa trebuie acționați rapid. Dar mai presus de toate, nu intrați în panică pentru a nu lua decizii pripite pe care ați putea le regretați mai târziu. 

Cât de mult o să reziste pata depinde de suprafața specifică și de cerneală. De pe mâini se ia cu săpun obișnuit, dar petele de pe materialele absorbante s-ar adânci cu ușurință atunci când sunt spălate cu apă și nu veți face altceva decât înrăutățiți situația. Evitați curățarea petelor sub jet de apă fierbinte, exact cum ar trebui alegeți apa rece atunci când curățați sângele. Dacă ți-ai pătat tricoul, învață cum scoți tonerul sau cerneala din haine. Pentru petele de cerneală pe linoleu, covor sau scaun, încercați următoarele:

  • Ștergeți cu grijă cerneala vărsată cu o cârpă din bumbac sau un prosop de hârtie și înmuiați cât mai mult posibil.
  • ai alcool la îndemână. Înmuiați colțul unei cârpe curate în alcool, așezați cârpa înmuiată pe pată și înmuiați ușor cerneala de pe suprafață.
  • Aveți grijă nu frecați pata! Ți-ai distruge singur treaba. Mai întâi, aplicați ușor cârpa pe pată și lăsați-o absoarbă cerneala vărsată.
  • Îndepărtați petele de pe marginea spre centru. Acest lucru elimină posibilitatea ca pata se extindă în continuare.
  • Înmuiați cârpa din nou în alcool din când în când și aplicați pe pată, apoi curățați materialul prin mișcare circulară în sensul acelor de ceasornic. Lăsați alcoolul pe pată cel puțin o jumătate de oră.
  • Alcoolul poate usca covorul sau canapeaua, dăunându-i fibrele. Dacă ați îndepărtat pată, clătiți în cele din urmă zona curățată cu apă caldă și oțet (în proporție de un sfert de cană de oțet pe litru de apă) și lăsați-o se usuce.

Dacă nu aveți alcool acasă, puteți încerca curățați petele de cerneală de pe covor cu o pastă de curățare, care poate fi făcută prin amestecarea bicarbonatului de sodiu cu apă. De asemenea, puteți folosi sare și apă cu lămâie pentru curățare.

istock-501363270.jpg

Petele de cerneală uscate vor fi mai greu de îndepărtat

Cerneala uscată este mai greu de îndepărtat, așa va trebui aveți mai multă răbdare cu ea. Dacă procedura de mai sus nu ajută, încercați următoarele:

  • Înmuiați o cârpă de bumbac în alcool și aplicați-o pe o pată de cerneală uscată. Treceți-o cu atenție peste pată pentru a înmuia cerneala uscată, care va începe se transfere pe cârpă. De îndată ce cârpa devine colorată și absoarbe cerneala, înlocuiți-o cu una curată.
  • Într-un castron, amestecați praful de spălat (ideal unul destinat spălării rufelor delicate) cu apă într-un raport de 1:1. Înmuiați un burete în el și aplicați amestecul pe pată de cerneală uscată până când este acoperită complet.
  • Lăsați amestecul timp de 10 minute și apoi spălați țesătura pătată (spălați țesăturile mai moi de mână și lăsați-le se usuce în aer liber). Dacă nu puteți spăla zona respectivă, atunci încercați o curățați bine cu o cârpă umedă
  •  Dacă pata este încă vizibilă, repetați procesul până când dispare complet.

Cartușele care curg sunt relativ rare astăzi. De vină sunt de obicei cartușele deteriorate, în timp ce cartușele deja reciclate sunt mai predispuse la deteriorare. Prin urmare, manipulați-le cu precauție atunci când le înlocuiți.

Tip: Data viitoare când schimbați un cartus sau toner, acoperiți zona cu un ziar sau o cârpă veche, de exemplu, pentru a vă proteja mobila de stropi.

Pete de toner

Cu o imprimantă laser, nu aveți riscul ca atunci când schimbați tonerul vă curgă, dar ar trebui le manevrați cu aceeași grijă. În interiorul tonerului este ascunsă pulbere de toner, care poate provoca o pagubă similară. Atunci când curățați petele de pulbere de pe covor sau podea, există un risc de a inhala praful de toner, lucru de care trebuie vă feriți. Prin urmare, înainte de curățare, echipați-vă cu o mască protectoare și purtați mănuși de cauciuc.

Rezistă tentației de a aspira! Pe lângă faptul vă puteți deteriora aspiratorul, pulberea de toner poate răspândită în întreaga cameră și înhalată cu ușurință, lucru de care trebuie vă feriți. Doar un aspirator special pentru toner poate fi folosit pentru a aspira pulberea de toner, care păstrează chiar și cele mai mici particule. În schimb, luați un prosop de hârtie sau o cârpă și ștergeți ușor pudra. Puteți folosi apă și săpun sau prima procedură de îndepărtare a cernelii menționată mai sus pentru a înlătura pata.

Tip: Încercați nu reumpleți tonerele folosite, printre altele, pentru a micșora riscul petelor nedorite. Dacă doriți economisiți bani, încercați tonerele alternative.

Fiți mereu informat
Ultimele informații despre noutati și promoții direct pe e-mailul tău.

Articole similare

Dar tonerul folosit din imprimantă? Recondiționat sau un trotuar nou

Un alt cartuş gol... Înainte de a arunca un cartuş gol din imprimantă, gândiţi-vă să îl utilizaţi. Cum să-l reciclezi cu succes, unde s-a...

26. 11. 2021  Articolul complet »

uvod

Accident cu cartușele de imprimantă: Cum să scoateți cerneala sau tonerul din haine

Dacă ați schimbat vreodată cartușul din imprimantă, stiți că mereu riscați să vă stropiți hainele cu cerneală sau să vă umpleți de praf...

5. 4. 2021  Articolul complet »

Transport de la 15,90 Lei

la punctele de colectare

Livrare în 48 de ore

Suntem foarte rapizi

La noi veți avea timp

Puteți returna marfa în termen de 30 de zile

Vă vom răsplăti

Veți primi puncte de loialitate pentru fiecare achiziție