Cele mai frecvente 4 probleme ale imprimantelor Canon și cum să le remediezi

13. 7. 2022

13. Iulie 2022, 10:00 | Imprimantele Canon sunt unele dintre cele mai fiabile dispozitive de pe piață, dar o defecțiune minoră nu este sigur le va ocoli. Așadar, în rândurile următoare, vom analiza cele mai frecvente probleme cu acestea și soluțiile lor, în cazul în care grăbiți imprimați, nu aveți un manual la îndemână și nu aveți timp apelați la serviciul de asistență pentru clienți.

Din păcate, nu există o procedură dovedită care rezolve majoritatea problemelor legate de imprimantă și de calitatea imprimării. Cu toate acestea, se poate spune o simplă repornire a imprimantei poate rezolva multe probleme. Acest lucru se face prin oprirea imprimantei, scoaterea ei din priză, așteptarea a 30 de secunde, apoi conectarea și pornirea din nou a aparatului. Numai în cazul în care această procedură nu vă ajută și erorile de imprimare persistă, încercați alte metode.

O imprimantă nu înseamnă doar un cap de printare și cerneală. Sunteți interesat de istoria companiei Canon? Am scris un articol pentru dumneavoastră, Canon: Povestea uneia dintre cele mai inovatoare mărci din lume.

1) Imprimanta nu recunoaște tonerul introdus sau raportează o lipsă de culoare

Nerecunoașterea tonerului introdus sau raportarea lipsei de culoare sunt unele dintre cele mai frecvente probleme de imprimare care apar după înlocuirea cartușelor de imprimantă, atât originale, cât și compatibile. Acestea sunt afișate de o fereastră de eroare pe ecranul computerului sau al imprimantei, sau chiar de o lumină de avertizare intermitentă pe imprimantă. Cum rezolvăm această problemă?

În primul rând, deschideți imprimanta și verificați dacă tonerele sunt așezate corect. Asigurați-vă ați îndepărtat sigiliul de protecție de pe cartușe și că le-ați așezat în locurile potrivite - din fericire, imprimanta poate recunoaște tonerele color în locașurile greșite și va anunța. Cartușul de imprimantă trebuie fie "fixat" în mod corespunzător, după cum puteți vedea în imaginea de mai jos.

g0055578-nahled2.png

O altă cauză posibilă a nerecunoașterii tonerului sau a raportării incorecte a lipsei de culoare poate fi o problemă cu contactele care asigură comunicarea cartușului cu imprimanta. Pentru a verifica, scoateți imprimanta din priză și verificați suprafețele de contact de pe toner și din imprimantă. Îndepărtați orice murdărie cu o lavetă uscată din bumbac sau microfibră; puteți ajuta aplicând alcool pe lavetă. Pe de altă parte, apa este complet nepotrivită pentru acest tip de curățare.

Sfat: Veți găsi lavete, cârpe și alte consumabile pentru a vă ajuta mențineți o calitate impecabilă a imprimării și o imprimantă și un birou curate în categoria Igienă + Drogherie.

Când imprimanta rămâne fără cartuș

Dacă imprimanta începe rămână fără cerneală, veți da seama de acest aspect când imprimarea devine din ce în ce mai slabă (iar imprimanta va anunța, de asemenea, se termină). În cazul imprimantelor laser, puteți încerca un ultim truc înainte de a merge cumpărați un cartuș nou: scoateți cartușul de toner și scuturați-l ușor. Astfel, reziduurile de pulbere de toner vor fi îndepărtate de pe pereți și sunteți gata imprimați. Pulberea pe care o obțineți în acest mod nu durează foarte mult, așa că, gândiți-vă la această soluție ca la o "urgență" care va întârzia literalmente achiziționarea unui toner nou cu câteva pagini tipărite.

Cum se schimbă culoarea la o imprimantă Canon

Schimbarea cernelii la imprimantele Canon este o operațiune foarte simplă, care durează doar câteva zeci de secunde sau cel mult câteva minute pentru toate modelele. Indiferent dacă dețineți o imprimantă cu jet de cerneală sau cu laser, înlocuirea se face pur și simplu prin deschiderea dispozitivului în punctul corespunzător (diferite tipuri de imprimante au tonere sau cartușe poziționate diferit, ceea ce face, din păcate, imposibilă descrierea unui mod universal de a le face), "deblocarea" vechiului toner fie prin tragerea acestuia din locul de fixare, fie prin deblocarea încuietoarelor, iar apoi pur și simplu scoaterea acestuia din imprimantă. După ce ați făcut acest lucru, tot ce trebuie faceți este introduceți noul toner, fără materiale de ambalare sau dopuri, în imprimantă, în locul corespunzător. Acesta trebuie fie fixat prin fixarea în locașurile sau în dispozitivul de blocare de securitate și apoi prin închiderea imprimantei. Imprimanta "instalează" automat noul toner cu o imprimare de test atunci când este pornită și ați terminat. De acum înainte, dispozitivul poate fi utilizat într-un mod complet standard. 

Tonerele vechi nu mai sunt utilizabile, așa le puteți arunca sau elimina în mod normal. Cu toate acestea, nu le manipulați în apropierea unui foc, de exemplu, deoarece ar putea lua foc și rănească pe dumneavoastră sau pe cei din jur. Ținând cont de acest lucru, în cele din urmă nu are niciun rost stocați în vreun fel tonerele vechi, deoarece acestea sunt oricum inutile în starea lor goală.

Resetarea tonerului în imprimantă

Un alt motiv posibil pentru care imprimanta nu recunoaște noul cartuș este o setare greșită a cipului din fabrică. Tonerul sau cartușul trebuie apoi resetat, ceea ce poate fi destul de dificil. Procedura este rezumată simplu în acest videoclip:

2) Imprimanta nu imprimă

Printre cele mai mari coșmaruri ale celor care trebuie tipărească ceva rapid se numără faptul imprimanta nu imprimă sau nu răspunde deloc. În acest caz, în primul rând, asigurați-vă imprimanta este conectată corect și pregătită pentru imprimare. Vă puteți da seama atunci când indicatorul luminos de lângă butonul ON/OFF nu mai clipește în verde.

Următorii pași de "verificare" ar trebui ducă la tava de hârtie, care nu trebuie fie goală din motive logice și, în același timp, hârtia trebuie fie așezată corect în ea. Problemele pot fi cauzate, de exemplu, de hârtia răsucită pe care imprimanta nu le poate "trage în ea". Pentru ca problemele datorate răsucirii se manifeste, este de obicei necesar ca hârtia fie îndoită cu cel puțin o jumătate de centimetru (cu excepția cazului în care este vorba de o hârtie dură de 164 g/m2 până la 350 g/m2, pentru care nu este necesară nicio îndoire), dar pentru un proces fără probleme este întotdeauna mai bine se utilizeze hârtii cu o răsucire cât mai mică, ideal ar fi nu existe deloc. De asemenea, este bine de reținut imprimanta nu trebuie fie supraîncărcată cu hârtie, deoarece acest lucru poate duce la "tragerea" nedorită a mai multor hârtii în același timp, ceea ce poate duce la blocarea întregii imprimante.

Conexiunea slabă dintre imprimantă și computer este, de asemenea, o problemă frecventă. Dacă schimbați frecvent mediul de lucru, este posibil nu fi selectat imprimanta corectă în setările de imprimare (de exemplu, încercați trimiteți documentul la imprimanta de la locul de muncă în loc de cea de acasă). Pe lângă configurarea imprimantei implicite, trebuie verificați și alte câteva lucruri înainte de a imprima.

Înainte de a apăsa butonul de imprimare:

  • Verificați dacă este conectat cablul USB sau dacă conexiunea Wi-Fi este configurată corect. 
  • Asigurați-vă aveți cele mai recente drivere instalate pe computer. Le puteți descărca de pe site-ul oficial Canon - trebuie doar introduceți numele imprimantei dvs.
  • Dacă imprimanta nu imprimă sau ies foi albe și curate, cauza poate fi un cap de imprimare defect sau, mai probabil, lipsa cernelii (sau a prafului de toner). Prin urmare, atunci când imprimați, verificați și cantitatea de cerneală (toner) din imprimantă.
  • Un alt blocaj comun în imprimare este reprezentat de sarcinile redundante din coada de imprimare. Ștergeți-le și încercați imprimați din nou documentul sau imaginea.
cancel_all_documents-nahled2.jpg

Ștergeți sarcinile de imprimare în masă cu câteva clicuri

3) Problemă de calitate scăzută a imprimării

Alte potențiale probleme ale imprimantei Canon sunt cele legate de calitatea imprimării. Principala cauză a calității slabe a imprimării tinde fie cartușele de imprimantă ieftine și de calitate foarte slabă - așa achiziționați numai tonere și cartușe originale sau compatibile de la producători de renume. Aflați mai multe despre diferența dintre cele două tipuri de cartușe de toner în articolul Ar trebui cumpăr toner original sau compatibil?

Dar ce se întâmplă dacă cartușele sunt de bună calitate și totuși sunt îngrijorat de calitatea slabă a imprimării? Atât duzele înfundate, cât și pulberea cartușelor de imprimantă pot fi de vină.

Imprimanta cu jet de cerneală murdărește hârtia? Duzele înfundate pot afecta calitatea imprimării

În cazul imprimantelor cu jet de cerneală, se întâmplă - mai ales atunci când nu imprimați pentru o perioadă lungă de timp - ca duzele capului de imprimare se înfundă cu cerneală. Imprimanta murdărește hârtia, care apoi se pătează, sau o parte din documentul tipărit lipsește sau este palid.

Curățați capetele de imprimare cu ajutorul funcției de curățare automată a capului de imprimare cu care este echipată fiecare imprimantă Canon modernă. Inițiați procesul de curățare din driverul de imprimantă. Pe măsură ce capul de imprimare este curățat, acesta va absorbi mai multă cerneală, dizolvând orice reziduu de cerneală uscată. Astfel se curăță întregul cap de imprimare, iar calitatea imprimării ar trebui fie la fel ca înainte.

Imprimanta murdărește hârtia și încă nu știți cum scăpați de această neplăcere la imprimare? Pentru o descriere mai detaliată a modului de curățare, consultați articolul Cerneală uscată într-o imprimantă cu jet de cerneală: sfaturi despre cum rezolvați problema și cum o preveniți.

Imprimantă laser: problemă cu curgerea pulberii de toner

Cartușul de toner pentru imprimantele laser este o pulbere colorată care se "coace" pe hârtie în timpul imprimării. Din cauza consistenței sale lejere, pulberea se poate lipi de pereții cartușului, ceea ce are un efect negativ asupra calității imprimării. În acest caz, este util îndepărtați tonerul și îl agitați ușor. Cu toate acestea, aveți grijă nu vărsați praful în imprimantă.

Dar este posibil ca altceva afecteze calitatea imprimantei laser. Vă recomandăm, de asemenea, studiați cele mai frecvente defecțiuni ale imprimantelor laser, consultați manualul producătorului imprimantei, care, de obicei, enumeră și cele mai frecvente probleme și, dacă este necesar, contactați un specialist care vă ajute rezolvați problema.

Pentru mai multe sfaturi, consultați articolul Ce cauzează imprimarea proastă sau cele mai frecvente probleme și cum le rezolvați.

istock-584208992.jpg

4) Blocarea hârtiei în imprimantă

Cele mai frecvente erori de imprimare includ blocaje de hârtie în imprimantă. Chiar dacă imprimantele Canon sunt echipate cu un senzor de detectare a hârtiei, pot apărea în mod excepțional blocaje de hârtie în mecanismul imprimantei.

Așadar, asigurați-vă întotdeauna ați introdus hârtia potrivită în imprimantă înainte de a imprima - de exemplu, o serie de dispozitive au probleme de imprimare pe hârtie reciclată. De asemenea, trebuie verificați dacă foile sunt așezate în tavă așa cum trebuie.

Dacă se produce un blocaj de hârtie în imprimantă, opriți aparatul și scoateți-l din priză. Apoi scoateți ușor foaia de hârtie și deschideți imprimanta pentru a vă asigura nu au rămas reziduuri de hârtie în mecanism.

Dacă ați scoate hârtia din imprimantă cu forța, este foarte probabil ca hârtia se rupă și să rămână o bucată în mâna dumneavoastră și o bucată în imprimantă. Dacă în imprimantă a rămas o bucată mică de hârtie pe care nu o puteți îndepărta, trebuie consultați un profesionist. Această bucată poate nu numai afecteze calitatea imprimării, dar mai ales facă imposibilă orice altă imprimare ulterioară. Este posibil fie necesar dezasamblați imprimanta pentru a o face funcționeze din nou.

Nu aruncați resturile de hârtie la coșul de gunoi

Nu aruncați la coșul de gunoi documentele vechi, nedorite și resturile de hârtie blocate sau tipărite cu pete. Pe lângă reciclarea corectă, tu și copiii tăi puteți distra foarte mult cu acest tip de hârtie! Vă vom spune mai multe în articolul nostru despre ce să faceți cu hârtia tipărită.

Fiți mereu informat
Ultimele informații despre noutati și promoții direct pe e-mailul tău.

Articole similare

Ar trebui să cumpăr un toner original sau compatibil?

Merită să economisești la toner? Și cât ne poate costa o astfel de investiție? Vă explicăm diferențele dintre tonerele non-originale...

20. 7. 2020  Articolul complet »

Canon: Povestea uneia dintre cele mai inovatoare mărci din lume

Prima cameră a fost realizată încă din 1934 și, în afară de faptul că este foarte asemănătoare cu faimoasa cameră Leica de atunci, nimic...

1. 3. 2021  Articolul complet »

Transport de la 15,90 Lei

la punctele de colectare

Livrare în 48 de ore

Suntem foarte rapizi

La noi veți avea timp

Puteți returna marfa în termen de 30 de zile

Vă vom răsplăti

Veți primi puncte de loialitate pentru fiecare achiziție