Hârtie blocată în imprimantă: cele mai frecvente 5 motive și cum să le rezolvați

15. 10. 2021

15. Octombrie 2021, 10:00 | Este posibil vi se fi întâmplat deja - grăbiți imprimați documente importante pentru o întâlnire și hârtia se blochează brusc în imprimantă. Ce faceți acum? Din fericire, rezolvarea acestei probleme nu este atât de complicată pe cât ar putea părea la prima vedere.

Există multe cauze ale blocajelor de hârtie în imprimantă. Uneori foaia se oprește chiar la începutul tipăririi, alteori la mijloc. De obicei, însă, nu este nevoie apelați la asistență tehnică sau chiar duceți dispozitivul la un centru de service. Puteți rezolva singuri majoritatea acestor probleme.

Să aruncăm o privire asupra celor mai frecvente motive pentru blocajele de hârtie din imprimantă și cum rezolvăm această problemă.

Hârtie mototolită sau deteriorată

Alimentatorul de coli (cunoscut și sub numele de separator) transportă hârtii individuale spre capul de imprimare. Are caracterul unui cilindru echipat cu un motor pas cu pas și este conceput pentru a îndepărta o foaie cu grosime standardizată. Apropo, acesta este motivul pentru care imprimantele pot imprima doar până la o anumită greutate a hârtiei.

Dacă intenționați imprimați pe hârtie puternic mototolită, încrețită sau pliată, este posibil nu treacă prin alimentator și se blocheze în anumite zone.

Cum se rezolvă această problemă? Procedura exactă pentru îndepărtarea hârtiei blocate variază de la aparat la aparat. De obicei este necesar deconectați imprimanta, deschideți capacul mașinii și să scoateți încet hârtia blocată. Uneori este necesar scoateți cartușul de imprimare. Asigurați-vă întotdeauna nu rămâne nicio bucată de hârtie în interiorul imprimantei - ați putea cauza mai multe daune.

După îndepărtarea foii blocate, puneți cartușele înapoi, închideți capacul și reconectați imprimanta. Dacă aparatul continuă se blocheze, se poate datora uzurii sau murdăririi alimentatorului (vezi mai jos).

Pentru imprimantele și dispozitivele multifuncționale moderne, pe ecran se afișează procedura pas cu pas pentru îndepărtarea hârtiei blocate.

Hârtie nealiniată

Uneori se întâmplă ca alimentatorul nu ia deloc hârtia - foaia nu este aliniată și separatorul nu o poate prelua. Acest lucru împiedică imprimarea, ceea ce imprimanta va notifica cu un mesaj de eroare. Uneori, pe de altă parte, datorită încărcării necorespunzătoare, alimentatorul preia mai multe foi. Dar, în total, sunt atât de groase încât se blochează în imprimantă.

Cum se rezolvă această problemă? Tot ce trebuie faceți este scoateți teancul de hârtie din tava de alimentare și îl încărcați corect. Folosiți ca ajutor așa-numitul ghid de alimentare, care trebuie setat la dimensiunea hârtiei pe care o încărcați în imprimantă. Această caracteristică ajută la alinierea foilor din tavă.

Când blocați mai multă hârtie în mecanismul mașinii, urmați aceeași procedură ca și pentru hârtia mototolită (vezi mai sus).

istock-1135153593.jpg

Dimensiune greșită a hârtiei

Dimensiunea hârtiei pentru imprimante este importantă - dacă doriți imprimați pe o foaie de dimensiuni nestandardizată, dispozitivul de imprimare poate sabota eforturile.

Cum se rezolvă această problemă? Alimentați imprimanta cu tipul de hârtie necesar pentru tipul de documente pe care intenționați le obțineți. De exemplu, dacă trebuie imprimați cărți de vizită, imprimați-le pe hârtie A4 și separați-le cu un tăietor. Nu imprimați niciodată etichete una câte una. De asemenea, se poate întâmpla ca un mic card de hârtie se blocheze în alimentator atât de stânjenit încât nu aveți de ales decât mergeți la un service.

Alimentator murdar

Sute de foi pe zi trec deseori prin separator. Dacă hârtia utilizată nu este suficient de calitativă, vor cădea particule mici de hârtie, care vor înfunda rapid mecanismul de alimentare. Imprimanta nu tipărește, deoarece separatorul nu transportă deloc foaia pentru tipărire. Probleme similare apar în birourile cu nivel ridicat de praf. Rola poate fi, de asemenea, supraîncărcată în timp, de obicei din lubrifiantul imprimantei sau de la utilizatori la rezidurile hârtiei.

Totuși, motivul poate fi, de asemenea, o bucată de hârtie din angrenajele alimentatorului, de care ați trecut cu vederea când ați extras foaia blocată.

Cum se rezolvă această problemă? Conform manualului, deschideți imprimanta și curățați cu grijă separatorul cu o cârpă din microfibră îmbibată în alcool izopropilic. Dacă nu îndrăznești faci asta, curățarea profesională a dispozitivului - te va costa câțiva zeci de Lei. Prevenirea este importantă, utilizarea hârtiei xerografice de calitate este absolut esențială. Evitați în special hârtia reciclată, cu excepția cazului în care este destinată tipăririi.

Alimentator uzat

Alimentatorul este fabricat în principal din cauciuc. Datorită acestui fapt, este supus uzurii, în special o parte a acestuia numită tampon de separare. Dacă se întâmplă acest lucru, aparatul alimentează mai multe foi simultan.

Cum se rezolvă această problemă? Mai întâi, asigurați-vă hârtia este aliniată corect. Dacă imprimanta încarcă mai multe coli simultan, tamponul de separare va fi cu adevărat de vină. Singura soluție este înlocuirea acestuia. Ca și în cazul curățării interioare a imprimantei, solicitați service-ul unui service calificat.

Întâmpini alt tip de probleme? Instrucțiunile pentru soluția lor pot fi găsite în articolul privind defecțiunile imprimantelor laser sau defecțiuni ale imprimantei cu jet de cerneală.

Fiți mereu informat
Ultimele informații despre noutati și promoții direct pe e-mailul tău.

Transport de la 15,90 Lei

la punctele de colectare

Livrare în 48 de ore

Suntem foarte rapizi

La noi veți avea timp

Puteți returna marfa în termen de 30 de zile

Vă vom răsplăti

Veți primi puncte de loialitate pentru fiecare achiziție