Analiza imprimantei cu jet de cerneală. Funcții și defecțiuni ale componentelor importante.

12. 11. 2020

12. Noiembrie 2020, 10:00 | Apăsați un buton și în timp ce fluturați o baghetă magică, unitățile și zerourile curg de la computer la imprimantă. Într-o clipă, materializează documentul electronic pe hârtie curată, parfumată. Este probabil clar nu există mici spiriduși în cutia de plastic, dar v-ați întrebat vreodată cum funcționează o imprimantă? În ce părți constă și ce rol joacă componentele individuale în fiecare lucrare de imprimare? Și dacă ceva nu merge bine? Ce parte a imprimantei poate avea vina? Aruncați o privire sub capota unei imprimante cu jet de cerneală cu noi!

Imprimantele pe care le folosim în prezent acasă și la birou nu mai sunt doar dispozitive de imprimare. Acestea sunt de obicei dispozitive multifuncționale care pot scana și copia, de asemenea, se pot conecta la internet, au o conexiune bluetooth și diverse sloturi pentru carduri de memorie și intrări USB. În acest articol, ne vom concentra asupra componentelor hardware de care imprimantele au nevoie pentru sarcina lor principală - imprimarea.

Diferența dintre o imprimantă laser și o imprimantă cu jet de cerneală

Principala diferență dintre un laser și o imprimantă cu jet de cerneală constă în tehnologia de aplicare a cernelii pe hârtie. În timp ce cerneala din imprimanta laser este sub formă de pulbere uscată și se aplică pe un cilindru de imprimare din care este imprimat pe hârtie, cartușul de cerneală este umplut cu cerneală lichidă, care este injectată direct pe hârtie. Prin urmare, componentele imprimantelor laser sunt semnificativ diferite de cele ale imprimantelor cu jet de cerneală.

pytva-1-nahled2.jpg

O privire în interiorul unei imprimante cu jet de cerneală.

 

Dacă utilizați o imprimantă cu jet de cerneală acasă sau la birou, probabil ați avut deja onoarea vă uitați în interiorul ei. Cel puțin când înlocuiți cartușele de cerneală - este posibil fi observat unele componente vizibile ale imprimantei. Care sunt?

10-zlava-tonery.png

Cap de imprimare

Acest dispozitiv este inima imprimantei cu jet de cerneală. Capul de imprimare, cu ajutorul duzelor injectează picături miniaturale de cerneală lichidă pe hârtie de la o distanță de aproximativ 1 mm la o viteză de până la 100 km/h. Sistemul de activare a jetului de cerneală utilizat diferă în funcție de producătorul imprimantei - metoda cu jet de cerneală termică este utilizată de mărcile Brother, Canon și HP datorită încălzirii sale. Epson utilizează tehnici de imprimare piezoelectrică în echipamentele sale, unde cristalele de culoare își schimbă starea ca răspuns la tensiunea electrică.

Tulburări ale capetelor de imprimare

Uscarea capului de imprimare nu este o defecțiune în adevăratul sens al cuvântului, deoarece apare din cauza duratei mai lungi când imprimanta nu a fost utilizată. În general, după câteva săptămâni de inactivitate, capul de imprimare trebuie curățat. Pentru curățarea capului de imprimare, imprimantele au propriul mod, pornirea acestuia este responsabilitatea driverului de imprimantă, dacă mecanismul eșuează, modul de curățare poate fi pornit și manual. Utilizatorul imprimantei poate identifica cu ușurință o problemă cu un cap de imprimare uscat - șirurile din duzele înfundate rămân pe documentul tipărit.

În timpul pauzelor lungi frecvente în utilizarea imprimantei, se întâmplă uneori ca capul de imprimare nu reziste la curățări suplimentare și trebuie fie înlocuit. Motivul înlocuirii poate fi, de asemenea, simpla uzură mecanică. Capetele de imprimare termice tind se defecteze mai repede decât cele piezoelectrice din cauza stresului termic.

Înlocuirea capului de imprimare al imprimantei

Pe unele modele de imprimante, capul de imprimare face parte din cartușele de cerneală - deci este înlocuit de fiecare dată când schimbați culorile în imprimantă. Majoritatea modelelor au un cap de imprimare ușor de înlocuit și, după achiziționarea unei piese de schimb, un utilizator calificat și instruit îl poate înlocui singur. Imprimantele Epson au un cap de imprimare încorporat în imprimante, iar înlocuirea acestuia este o sarcină pentru un serviciu specializat.

Motorul  pas cu pas al imprimantei

Imprimarea documentelor și fotografiilor necesită mișcarea precisă a capului de imprimare de-a lungul barei stabilizatoare, precum și schimbări ușoare ale hârtiei pe care este imprimat. Mișcarea componentelor individuale este asigurată de motoarele pas cu pas, care sunt capabile deplaseze cu ușurință capul de imprimare sau hârtia cu ajutorul roților dințate. Pentru o revoluție, motorul pas cu pas are, de asemenea, 200 de poziții în care se poate opri, iar capul de imprimare poate imprima astfel chiar și cele mai mici detalii.

Defecțiuni ale motorului pas cu pas

Motorul pas cu pas supraviețuiește de obicei mai mult decât imprimanta însăși. De aceea este un motiv comun pentru care companiile colectează imprimante nefuncționale sau învechite. Motoarele pas cu pas sunt folosite apoi  pe mașini CNC sau imprimante 3D pentru casă.

pytva-2-nahled2.jpg
Motorul pas cu pas al imprimantei asigură mișcarea precisă a capului de imprimare, precum și mișcarea treptată a hârtiei prin imprimantă

Alimentator de hârtie

Hârtia de tipărit este plasată în tava pentru hârtie. De acolo, o foaie după alta sunt duse către alimentatorul de hârtie, care este unul sau mai multe role de plastic acționate de un motor pas cu pas. Pentru ca acest dispozitiv funcționeze corect, este esențial folosiți hârtia specificată de producătorul imprimantei (dimensiunea și greutatea corespunzătoare) și o încărcați exact în tavă într-un teanc îngrijit. Un tampon de separare este o parte esențială a alimentatorului, asigurându-se imprimanta ia o singură coală de hârtie odată.

Eroare: Imprimanta nu alimentează hârtie

Există mai multe motive pentru care imprimanta nu alimentează hârtie. Cel mai adesea este un mecanism murdar al alimentatoarelor, dar pot fi și daune mecanice. În primul caz, ar trebui fie suficient curățați rolele și uneltele de praf. În acest din urmă caz, este necesar inspectați cu atenție dacă hârtia sau orice altceva este blocat între role sau pe părțile laterale ale angrenajelor. Dacă obiectul blocat nu poate fi îndepărtat cu ușurință, este mai bine contactați un service profesional.

Eroare: Imprimanta alimentează mai multe coli de hârtie simultan

Dacă imprimanta alimentează mai multe hârtii simultan, este posibil existe o problemă software - asigurați-vă ați selectat greutatea corectă a hârtiei în setările de imprimare. Dacă totul este bine, tamponul de separare este probabil uzat și va trebui înlocuit.

Unitatea de control

Creierul imprimantei este o placă cu circuite imprimate, care se ocupă de comunicarea dintre computer și imprimantă și folosește drivere pentru a controla funcționarea motoarelor pas cu pas și a capului de imprimare. Unitatea de control este conectată la capul de imprimare printr-un cablu panglică suficient de lung pentru a copia mișcarea capului de imprimare. Unitatea de control controlează, de asemenea, funcționarea altor componente electronice ale imprimantei, cum ar fi LED-urile de stare ale imprimantei, panoul de control cu ​​butoane, afișajul sau sursa de alimentare. 

pytva-3-nahled2.jpg
Puteți vedea unitatea de control a imprimantei cu ecran plat în ilustrație

Eroarea unității de control

Depanarea unităților de control cu ​​jet de cerneală este o problemă unde este nevoie de un expert. Un astfel de dispozitiv deteriorat refuză de obicei imprime, de multe ori nici măcar nu este posibil îl porniți. Dacă imprimanta încă nu răspunde când apăsați butonul de alimentare după conectare, este posibil aveți o problemă cu cablul de alimentare. Prin înlocuirea acestuia, puteți afla cu ușurință dacă există o defecțiune la cablu sau undeva în interiorul imprimantei. Dacă imprimanta pornește, dar refuză imprime, poate fi un cablu panglică deconectat care duce la capul de imprimare. Dacă este ușor accesibil, este posibil încercați îl reconectați. În orice caz, cel mai bine este contactați un service profesionist și să lăsați reparația specialiștilor.

Produse din aceasi categorie

CANON BCI-21 (0954A002) - Cartuș TonerPartner PREMIUM, black (negru)
Pentru ce imprimante este potrivit produsul?
Negru10ml 105,10 ban / ml TonerPartner În stoc
10,51 Lei
8,83 Lei fara TVA
Cel mai mic preț în ultimele 30 de zile: 9,44 Lei
Fiți mereu informat
Ultimele informații despre noutati și promoții direct pe e-mailul tău.

Articole similare

Canon: Povestea uneia dintre cele mai inovatoare mărci din lume

Prima cameră a fost realizată încă din 1934 și, în afară de faptul că este foarte asemănătoare cu faimoasa cameră Leica de atunci, nimic...

1. 3. 2021  Articolul complet »

Povestea HP - Prietenie de o viață

Google, Apple, Amazon, Microsoft. Aceste companii de garaj originale au fost sinonime cu întreprinderile mici, ai căror fondatori au avut...

28. 9. 2020  Articolul complet »

Transport de la 15,90 Lei

la punctele de colectare

Livrare în 48 de ore

Suntem foarte rapizi

La noi veți avea timp

Puteți returna marfa în termen de 30 de zile

Vă vom răsplăti

Veți primi puncte de loialitate pentru fiecare achiziție