Dar hârtia tipărită? Mărunțirea, reciclarea și fabricarea hârtiei

08. 6. 2022

8. Iunie 2022, 15:08 | Acumulezi documente vechi, pliante și alte materiale în biroul tău sau acasă de care trebuie scapi? Eliminarea deșeurilor de hârtie are și ea regulile sale. Totuși, hârtia inutilă poate fi reutilizată - de exemplu, pentru activități interesante cu copiii.

Fără hârtie tipărită, compania noastră s-ar prăbuși fără exagerare, în ciuda tendinței de creștere a birourilor fără hârtie. Cu toate acestea, nu toate documentele tipărite ajung în arhivă - și trebuie eliminate în conformitate cu reglementările legale. „Lichidarea” regulată se aplică apoi pliantelor sau broșurilor publicitare; în mod surprinzător, eliminarea lor (cel puțin în cazul companiilor și al organizațiilor de stat) este reglementată de legislație.

În primul rând, desigur, este ideal pentru a preveni generarea de deșeuri de hârtie. Dacă nu trebuie imprimați, nu imprimați. Dar dacă nu există reziduuri, imprimați ecologic. Cum ar fi:

  • în modul de economisire a energiei, alb-negru,
  • pe ambele fețe ale hârtiei (și la scară de 50 % - puteți citi textul fără probleme),
  • folosind aplicația Ecofont, care reduce consumul cerneli cu până la 50 % pentru fonturile obișnuite.

Un bonus frumos al acestei abordări este și o reducere de câteva ori a costurilor de imprimare.

Dar cum pot fi șterse corect documentele de care nu mai avem nevoie? În cele mai multe cazuri, prin mărunțirea și eliminarea resturilor de hârtie într-un recipient pentru deșeuri sortat. Dar acest lucru nu este întotdeauna cazul. Uneori, hârtiile mărunțite pot fi folosite și pentru după-amiezi creative cu copiii (vezi mai jos).

Când este necesar mărunți?

În principiu, ori de câte ori este necesară distrugerea acelor documente care au legătură cu funcționarea unei persoane juridice (companii, organizații non-profit și organizații guvernamentale) și nu sunt destinate arhivării (vezi ghidul de arhivare). Aceste materiale nu pot fi doar aruncate - ele conțin adesea date sensibile.

Acest lucru este adevărat chiar dacă imprimați documentația companiei în timp ce lucrați de acasă. Mărunțirea, pe de altă parte, nu se aplică fluturașilor pe care le găsiți în căsuța dvs. de e-mail.

Așa-numitul grad de mărunțire depinde de natura informațiilor stocate. Indică în cât de mari particule de hârtie trebuie tăiate documentul pentru a fi considerat eliminat în siguranță (consultați Cum alegeți un distrugător de documente).

snímka-obrazovky-2022-01-05-o-15.35.48.png

Într-un birou obișnuit, vei folosi tocatoare până la nivelul de clasificare P-4, în mod excepțional și P-5. Documentele secrete nu sunt, în general, tipărite și stocate în condiții de securitate sigură pe discuri criptate.

istock-466026071.jpg

Distrugătorul Peach PS500-50, de exemplu, este potrivit pentru etapa P-4. Manevreaza 5 hartii in acelasi timp si are o capacitate de pana la 120 de coli A4 maruntite (cutia de colectare are un volum de 21 de litri). Utilizați un distrugător Peach PS500-80 pentru nivelul P-5; durează până la 120 de minute în funcționare, poate distruge peste 10 000 de coli într-un singur ciclu - apoi trebuie lăsați echipamentul se răcească.

Reciclarea documentelor și a fâșiilor de hârtie

Aruncați deșeurile de hârtie în recipiente albastre speciale pentru reciclare.Cine lucrează de acasă va găsi aceste containere în apropierea casei. Autoritățile locale au obligația legală de a elimina deșeurile pentru a putea fi reutilizate. Companiile și alte organizații trebuie facă același lucru.

Hârtia poate fi reciclată (de până la 5 ori) (în funcție de tip). Cu toate acestea, cu fiecare nou ciclu, calitatea materialului - din cauza scurtării fibrelor de hârtie - scade semnificativ.

Nu aruncați în recipientele albastre hârtiile murdare și cele cu finisaj pe suprafață (mat, lucios etc.) - locul lor este în coșurile de gunoi.

Dimpotrivă, deșeurile sortate includ:

  • pliante,
  • ziare si reviste,
  • broșuri promoționale,
  • carton.

Dar există o altă modalitate de a elimina deșeurile de hârtie: aveți o zi distractivă cu copiii și o transformați în figuri și produse din hârtie.

Papier mache sau faceți decorațiuni cu copiii dvs

Papier mache este o pastă de hârtie de consistență moale, din care se pot modela diverse statuete și obiecte. Hârtia de ziar ruptă în fâșii de câțiva centimetri lățime este deosebit de potrivită pentru el. Dar puteți folosi și fâșii de hârtie obișnuită de birou, precum cele obținute prin mărunțire. Pentru producția de hârtie, aveți nevoie și de apă și amidon de porumb sau adeziv lichid (are funcția de îmbinare a materialului).

Lăsați hârtia se înmoaie bine în puțină apă caldă, adăugați amidon sau aracet și amestecați bine. Asigurați-vă „aluatul” rezultat nu este prea subțire - în acest caz trebuie adăugați mai multă hârtie. Dacă, în schimb, piureul de hârtie este prost modelat și nu se lipește, adăugați un agent adeziv.

Din acest material, copiii pot crea figuri, flori de hârtie și alte obiecte (vă puteți inspira din fotografiile de mai jos). Când ați terminat, lăsați materialul se usuce, se va întări. Lucrarea finită se poate colora ulterior, de exemplu, folosind creaioane sau markere. Aveți grijă nu folosiți acuarele - piureul de hârtie s-ar înmuia.

snímka-obrazovky-2022-01-12-o-13.27.19.png
snímka-obrazovky-2022-01-12-o-13.28.01.png
snímka-obrazovky-2022-01-12-o-13.28.47.png
Fiți mereu informat
Ultimele informații despre noutati și promoții direct pe e-mailul tău.

Transport de la 15,90 Lei

la punctele de colectare

Livrare în 48 de ore

Suntem foarte rapizi

La noi veți avea timp

Puteți returna marfa în termen de 30 de zile

Vă vom răsplăti

Veți primi puncte de loialitate pentru fiecare achiziție