Cum tastezi cu toate cele zece degete: sfaturi despre programe și proceduri

05. 12. 2022

5. Decembrie 2022, 10:00 | Te-ai întrebat vreodată cât timp ai economisi la serviciu dacă ai putea scrie cu toate cele zece degete pe tastatura computerului? Dacă da, ați ajuns la locul potrivit. Dacă aveți motivația vă schimbați stilul de scris, în acest articol vom spune ce avantaje va aduce, cum procedați pentru a învăța și ce aplicații gratuite folosiți.

Astăzi, lucrul pe computer este o parte integrantă a unei game întregi de profesii. Practic, toate documentele pe computer sunt însoțite de tastarea în prealabil, de exemplu, scriem e-mailuri, punem cap la cap diverse rapoarte, creăm tot felul de tabele, programăm sau pur și simplu răsfoim nesfârșite documente. Faptul că, deși lucrăm cu computere de mulți ani, doar o mică parte dintre noi putem scrie cu toate cele zece degete este și mai paradoxal. Această tehnică este predată doar în câteva școli, sau unele companii luminate oferă cursurile angajaților. Și asta este un mare păcat, deoarece tastarea cu toate cele zece degete este semnificativ mai rapidă în comparație cu tipurile de tastare „speciale”. Prin urmare, tastarea lentă ne reduce productivitatea și are, de asemenea, un efect negativ asupra sănătății noastre.

De ce să înveți scrii cu toate cele zece degete: economie de timp, mai puține greșeli și o concentrare mai bună

Când tastăm litere, de multe ori ne mișcăm ochii între tastatură și ecran și trebuie fim atenți în mod constant la ce tastă trebuie apăsăm. Facem greșeli mai des, iar viteza gândurilor noastre depășește constant textul de pe ecran. Cei mai avansați nu mai verifică tastatura cu ochii, dar din cauza faptului mâinile nu sunt distribuite corespunzător pe ea, degetele lor ajung la alte taste față de cele pe care doresc le folosească, ceea ce le încetinește tastarea și, ca urmare, există o diferență de viteză între tastarea folosind toate cele zece degete, care este aspectul degetelor optimizat pentru aspectul tastelor individuale de pe tastatură. Acest lucru reduce semnificativ productivitatea și calitatea muncii efectuate.

Tip: Conform cercetărilor efectuate de Ratatype, viteza medie de tastare este de 41 de cuvinte pe minut (WPM). Cu toate acestea, statisticile spun ai nevoie de aproximativ 60 de cuvinte pe minut pentru a scrie fluent, ceea ce este la fel de rapid ca și gândurile tale. Această valoare poate fi atinsă chiar și cu un stil unic de tastare, dar va fi considerabil mai dificil decât dacă ar fi tastați cu toate cele zece. Tocmai viteza de 60 de cuvinte pe minut și mai mare este ușor de manevrat de oamenii care scriu cu toate cele zece degete.

istock-1335037574.jpg

Cu siguranță vei simți diferența

Probabil îți vei da seama de economiile de timp real abia după o perioadă mai lungă de timp, pentru atunci când scrii câteva cuvinte, probabil nu vei observa economisirea de secunde prețioase sau poate de zecimi din ele. Cu toate acestea, dacă scrii 40 de cuvinte pe minut și petreci 3 ore pe zi scriind la serviciu, vei crea același volum de text tastând cu toate cele zece degete în doar 2 ore. Asta înseamnă o economie anuală de peste 200 de ore, adică peste 8 zile. În plus, când scrieți cu toate cele zece degete, veți face mult mai puține greșeli, deoarece întregul proces (cu învățare perfectă) va fi automatizat într-un mod extrem.

Puteți automatiza tastarea până la punctul în care puteți concentra în întregime pe ecran. Acest lucru economisește o mare parte din așa-numita capacitate cognitivă, în loc te ocupi de „cum scrii”, te concentrezi la „ce scrii”. Și nu în ultimul rând, îți vei îmbunătăți sănătatea. Datorită unei priviri concentrate asupra monitorului, îți vei încorda mai puțin ochii și, în același timp, vei reduce tensiunea din zona gâtului și astfel riscul de dureri de cap, blocarea coloanei cervicale și alte probleme.

Tip: puteți testa viteza de tastare cu o varietate de instrumente online care vor spune cum descurcați. Printre cele mai de succes și deci cel mai folosit este site-ul 10fastfingers.com, unde puteți măsura puterea cu alți utilizatori. În plus, un mare avantaj al acestui site este poate fi folosit și în română, așa vă măsurați viteza tastând cuvinte scrise în română.

istock-1225872744.jpg

Cum înveți tastezi cu toate degetele

Scrisul cu toate cele zece degete a intrat în uz la începutul secolului al XX-lea odată cu răspândirea în masă a mașinilor de scris și respectă fiziologia mâinii umane. În poziția de bază, degetele sunt așezate pe tastele rândului din mijloc. Degetul arătător al mâinii stângi are poziția inițială pe litera F, degetul arătător al mâinii drepte este plasat pe litera J (proeminențele de pe aceste taste sunt folosite pentru orientare). Degetele mari sunt apoi plasate pe bara de spațiu.

Ca și în cazul altor aptitudini, regula simplă „Cine perseverează câștigă”. Potrivit experților, este nevoie de aproximativ 3 luni pentru a stăpâni și automatiza obiceiul de a scrie cu toate cele zece. Dintr-o suflare, însă, trebuie adăugat vorbim de trei luni de antrenament, și destul de intensive la fel. Succesul constă în regularitate și este optim practici cel puțin 10 minute pe zi.

Primele săptămâni sunt perioada cea mai critică pentru a stăpâni tehnica. Fii pregătit tastezi mult mai lent decât ești obișnuit. Dar odată ce ajungi la un anumit nivel, abilitățile tale vor crește într-un ritm foarte decent, pe care practic vei începe să-l observi când scrii ceva mai mult. Ca urmare, orice text va fi un antrenament plăcut pentru tine, care va împinge abilitatea scrisului tău la nivelul următor.

Tip: În timp ce tastarea cu toate cele zece degete este benefică din punct de vedere al sănătății, trebuie adăugat dintr-o singură suflare că, pentru a evita problemele de sănătate în timp ce stai mult timp în fața computerului, trebuie respectate mult mai multe principii de sedentarism adecvat. . Baza ar trebui fie achiziția de scaune ergonomice, tastaturi, mouse-uri și alte accesorii care vă ajute vă țineți corpul corect și mișcați membrele. Am abordat aceste subiecte, de exemplu, în articolele A sta sănătos la computer nu este o artă sau Cum configurați un birou modern la domiciliu și să alegeți echipamentul potrivit pentru acesta? Cu toate acestea, dieta este, de asemenea, foarte importantă pentru o muncă plăcută. Ne-am concentrat din nou pe acest lucru în articolul 10 idei pentru gustări sănătoase la locul de muncă: vor umple, vor da energie și, pe deasupra, sunt gustoase.

Ce aplicații online gratuite te vor învăța tastați cu toate degetele?

Agilefingers.ro

Aplicația web agilefingers.ro se deosebește de alte aplicații pentru a învăța scrieți cu toate cele zece degete prin simplitatea sa. Utilizatorul nu trebuie se înregistreze și în general aplicația este foarte clară. Platforma este pregătită cu lecții indiferent de nivelul la care sunteți, de la începător până la expert, cu siguranță veți găsi un material pentru a vă pune la încercare îndemânarea. Aplicația are integrată și un portal pentru școli, astfel încât profesorul poată observa viteza și acuratețea elevilor.

snímka-obrazovky-2022-12-05-o-14.42.57.png

Typing study

Instrumentul Typing study este complet gratuit, dar acest lucru este răscumpărat de prezența mare de reclame. Pe lângă română, este disponibil și într-o serie de alte limbi și oferă diferite tipuri de layout-uri de tastatură (de exemplu, QWERTZ sau QWERTY). Predarea este împărțită în 15 lecții și fiecare dintre ele în mai multe sarcini. Aplicația arată cu ce degete apăsați diferite taste și, de asemenea, măsoară o serie de statistici (WPM, rata de eroare și așa mai departe).

snímka-obrazovky-2020-10-05-o-13.02.12-nahled2.png

Typing.com

Typying.com te va învăța scrii cu toate cele zece degete în limba engleză. Aplicația este una dintre cele mai populare din lume și oferă pregătire extinsă la trei niveluri (bază, intermediară și avansată) împărțită în zeci de lecții. Există, de asemenea, un videoclip explicativ pentru fiecare lecție.

pasted-image-0-nahled2.png

Typing Academy

Sfatul nostru final pentru o aplicație web care învață vă folosiți toate cele zece degete pe tastatură este Typing Academy. Ca și în cazul precedent, îi lipsește româna, dar, pe de altă parte, are destule alte limbi pentru exersarea scrisului. Cheia, totuși, este totul aici este foarte frumos explicat - verbal și grafic - și totul este în principal gratuit. Limbajul cuvintelor pe care le scrii în timp ce exersezi este atunci la fel de secundar ca rezultat, deoarece cheia este așezi corect degetele și nu te concentrezi pe ceea ce scrii de fapt. Această pagină merită cu siguranță atenția ta.

keyboard-colors-new3.png

Câteva sfaturi de viață

Deoarece am finalizat antrenamentul de tastare cu toate cele zece degete pe tastatură, ar fi un păcat nu împărtășim câteva sfaturi și cunoștințe de bază care s-au dovedit utile pentru noi și le percepem ca fiind foarte importante.

Baza este voința

După cum am menționat deja de mai multe ori mai sus, scrisul cu toate cele zece degete este despre automatizare, care, totuși, nu poate fi obținută decât prin repetare constantă, care este „gravată” în creierul tău. Problema, însă, este primele zile și săptămâni sunt literalmente purgatoriu, pentru a pune mâinile pe tastatură și a fi nevoit apeși taste individuale doar cu anumite degete, vrând-nevrând, se simte nefiresc după ani de tastare „unică”. Da, tastarea va fi inconfortabilă și da, vei fi mult mai lent decât te-ai obișnuit. În plus, nu te aștepta ca totul se îmbunătățească brusc de la o zi la alta și că vei scrie ca un profesionist după ce vei depăși criza de început. Totul este despre pași mici, dar aceștia îți pot schimba cu adevărat productivitatea la locul de muncă.

Ocupă-te și de detalii

Respectarea strictă a tuturor instrucțiunilor este extrem de importantă atunci când învățați scrieți cu toate cele zece degete. Cu alte cuvinte, poate uitați vă ajustați stilul de tastare cu toate cele zece degete și să apăsați tastele pentru un deget cu celălalt. Cu toate astfel de concesii, îi vei reduce eficacitatea și, sincer, nu are rost să-l înveți deloc. La fel, uitați de exemplu ați ignora punctuația și așa la început cu ideea veți învăța scrieți mai întâi măcar elementele de bază și apoi adăugați lucruri mai complexe. Automatizarea scrisului cu toate cele zece are loc din logica materiei prin repetarea constantă a uneia și aceleiași acțiuni la nesfârșit, așa pentru a putea scrie cu punctuație este logic necesar o includem în exercițiile de la prima lecție. puteți gândi la multe concesii asemănătoare, dar chiar este mai bine nu trișați și să faceți totul așa cum trebuie, pentru doar așa va fi rezultatul perfect.

Nu zgârciți la tastatură

S-ar putea fii surprins, dar viteza de tastare (nu numai) cu toate cele zece degete depinde într-un mod extrem și de tastatura pe care tastați de fapt. In general, se poate spune poți tasta rapid pe mai mult sau mai puțin orice, dar cel puțin la începutul tastării cu toate cele zece degete este mai potrivită o tastatură cu o presiune mai mare și ideal și un răspuns audio (click), ceea ce confirmă faci totul exact așa cum trebuie. De exemplu, astfel de tastaturi mecanice, care au fost extrem de populare în ultima vreme, sunt cu adevărat dovedite pentru a învăța tastezi cu toate cele zece, precum și tastaturile clasice cu membrană cu o presiune mai mare. Dimpotrivă, învățarea acestui mod de tastare pe laptop sau tastaturi cu cursă redusă produse de Apple de exemplu (în special, Magic Keyboards) este ceva mai complicată. Desigur, și acestea pot fi gestionate.

Tip: Dacă nu te descurci deloc tastezi pe tastatură „în felul tău”, darămite încerci tastezi pe ea cu toate cele zece degete, nu are rost te deranjezi. Din fericire, în vremurile moderne de astăzi, nu este o problemă convertiți un text scris într-o versiune electronică, pe care, până la urmă, mult mai mulți oameni o au. Dacă sunteți unul dintre ei, atunci s-ar putea vă placă articolul nostru Transcrierea textului: sfaturi pentru aplicații și scanere.

Fiți mereu informat
Ultimele informații despre noutati și promoții direct pe e-mailul tău.

Articole similare

kanc

Cum să configurați un birou modern la domiciliu și să alegeți echipamentul potrivit pentru acesta?

Munca de acasă (așa-numitul homeoffice) devine un beneficiu extins. Biroul de acasă nu mai este doar domeniul experților independenți, ci...

12. 10. 2020  Articolul complet »

10 idei pentru gustări sănătoase la locul de muncă: vă vor umple, vă vor da energie și, pe deasupra, sunt gustoase

Sari peste gustări în timpul zilei? Atunci faci o mare greșeală. Gustările ar trebui să reprezinte 10 % până la 15 % din aportul total de...

11. 10. 2022  Articolul complet »

Transport de la 15,90 Lei

la punctele de colectare

Livrare în 48 de ore

Suntem foarte rapizi

La noi veți avea timp

Puteți returna marfa în termen de 30 de zile

Vă vom răsplăti

Veți primi puncte de loialitate pentru fiecare achiziție