Care sunt tipurile de scanere și cum funcționează?
Zilele în care scanerele erau foarte rare în case și nici măcar o parte comună a școlilor sau birourilor corporative au trecut de mult. În marea majoritate a locurilor menționate mai sus, le putem găsi în prezent ca o parte inseparabilă a imprimantelor multifuncționale, care sunt extrem de răspândite datorită prețurilor lor mici de achiziție. Dar știați că există multe tipuri de scanere, începând cu scanere de birou și stretch, prin cititoare de coduri de bare, până la scanerele 3D din ce în ce mai răspândite? Daca nu, nicio problema. După ce veți citi acest articol, veți lămurit despre acest subiect și veți înțelege, de exemplu, cum funcționează aceste dispozitive.
Ce este un scaner?
Un scaner este un dispozitiv care scanează obiecte fizice 2D sau 3D și le convertește în format digital sau, dacă preferați, în formă electronică. Cel mai adesea, documentele text, cum ar fi contractele și altele asemenea, sunt scanate sau fotografiile atunci când încercați să le digitalizați. Cu toate acestea, odată cu boom-ul imprimantelor 3D, recent ies în prim-plan și scanerele 3D, care sunt capabile să creeze digital obiecte conform modelului fizic. Probabil cele mai cunoscute și mai utilizate sunt scanerele plate pentru documente, care sunt un echipament de neînlocuit în majoritatea birourilor și în multe gospodării, de obicei datorită implementării lor în imprimantele multifuncționale.
Tip: Deși o imprimantă multifuncțională cu scaner integrat poate părea un dispozitiv aproape perfect care ar trebui preferat față de toate celelalte tipuri de imprimante, nu este în întregime adevărat. Chiar și imprimantele multifuncționale au o serie de dezavantaje, pe care ne-am concentrat în articolul Avantajele și dezavantajele imprimantelor multifuncționale.
Cum funcționează un scaner plat (de birou) nu numai în imprimantele multifuncționale
Deoarece scanerele plate sunt de departe cele mai utilizate scanere din lume datorită utilizării lor în imprimantele multifuncționale, cu siguranță nu este greu să înțelegi principiul lor de funcționare, care este relativ simplu. Documentul fizic este plasat pe o placă de sticlă, de pe care scanerul îl scanează și îl stochează în formă digitală. În același timp, funcționarea scanerelor actuale ca atare este extrem de simplă. După ce ați așezat documentul pe placă, doar închideți capacul (cu alte cuvinte, închideți imprimanta) și apăsați butonul. Dezavantajul scanerelor plate este capacitatea de a lucra numai cu documente relativ subțiri. În același timp, desigur, poți să-ți iei rămas bun de la scanarea 3D - scanerele plate pot gestiona doar 2D.
Tehnologia CIS de detectare a imaginii
Scanerele desktop actuale lucrează pe două tehnologii de bază de captare a imaginii, care diferă unele de altele în funcție de tipul de senzor cu care sunt echipate.
Modelele de scanare mai ieftine folosesc așa-numitul senzor de imagine CIS (Contact Image Sensor). Acest tip de senzor este echipat cu un singur rând de senzori de lățimea documentului scanat. Ca sursă de lumină, această tehnologie folosește LED-uri și nu are nevoie de un sistem optic mai complex de oglinzi și lentile, așa cum este cazul tehnologiei CCD, pe care o vom descrie mai târziu în acest articol.
Tehnologia care utilizează senzori CIS pentru captarea imaginilor este ieftină, mai eficientă din punct de vedere energetic și consumă mai puțin spațiu. Cu toate acestea, este utilizată în principal în modelele ieftine de scanere, în principal din cauza limitelor tehnologice precum imposibilitatea scanării documentelor transparente, rezoluția mai mică pe zonele întunecate ale imaginii și, ca urmare, o calitate mult mai scăzută a scanării decât în cazul respectiv a senzorilor CCD concurenți. Cu alte cuvinte, senzorii CIS sunt mai mult decât suficienți pentru scanarea ocazională a documentelor alb-negru, dar convertirea fotografiilor în formă digitală folosind această tehnologie nu este o idee foarte bună.
Tehnologia CCD de captare a imaginii
Dacă vă pasă de calitate, ar trebui să alegeți scanere plate care utilizează așa-numitul senzor CCD (dispozitiv cuplat la încărcare). Este o componentă electronică care este, de asemenea, utilizată pentru captarea imaginilor în camere video, camere digitale și telescoape astronomice.
La scanere, acest senzor este adaptat pentru scanarea liniilor. Fiecare linie a senzorului cu trei linii captează una dintre componentele de bază ale luminii și, folosind un motor pas cu pas, se deplasează sub șablonul 2D plasat pe placa de sticlă a scanerului. Spre deosebire de senzorii CIS structural mai simpli, tehnologia CCD folosește un sistem de oglinzi și lentile pentru a afișa documentul.
După iluminarea obiectului cu o diodă, senzorul captează lumina reflectată și o transformă în formă digitală. Calitatea imaginii scanate și detaliul redării acesteia este determinată de numărul de linii și numărul de puncte scanate de pe braț - care corespunde rezoluției specificate a scanerului în unități DPI (Dots Per Inch). Desigur, cu cât DPI-ul este mai mare, cu atât scanarea este mai „fină” sau mai detaliată.
Tip: DPI nu este foarte important doar pentru scanere, ci și pentru imprimante. Dacă sunteți pe punctul de a cumpăra o imprimantă, cu siguranță nu este o idee rea să citiți articolul nostru Ce înseamnă rezoluția DPI atunci când imprimați și cum să alegeți o imprimantă potrivită în funcție de aceasta? Datorită lui, vei avea acest aspect foarte important în palmă.
Cea mai veche tehnologie de scanare folosește scanere cu tambur
După cum am menționat deja mai sus, în lumea de astăzi puteți găsi o gamă întreagă de tipuri diferite de scanere, care diferă unele de altele în ceea ce privește forma, caracteristicile și prețul. Pe lângă notoriile scanere desktop, există, de exemplu, scanere cu tambur. Acestea sunt familiare în special profesioniștilor în imprimare, deoarece sunt dispozitive mari și scumpe, care pot scana la cea mai înaltă calitate posibilă. Nu există o calitate mai bună, dar de obicei nu există un tip de scaner mai scump disponibil pe piață. Drept urmare, prețul este principalul obstacol în calea extinderii lor mai semnificative, deși trebuie adăugat că este greu de imaginat un utilizator obișnuit care ar putea aprecia calitatea unei scanări printr-un scaner de acest tip comparativ cu un scaner desktop.
Scanarea cu un scaner cu tambur are loc în așa fel încât documentul este lipit cu un lichid de un cilindru rotativ transparent și este scanat de către un fascicul. Această tehnologie de scanare este cea mai veche metodă de digitalizare a documentelor fizice. O singură fotodiodă care detectează un singur punct este suficientă pentru a scana documentul. Prin rotirea cilindrului cu documentul la 360°, scanerul dobândește o imagine a unei coloane a documentului și trece la a doua coloană, scanând treptat întreaga suprafață a tamburului în acest fel. Rezultatul este o copie digitală incredibil de detaliată. Și când spunem detaliat, ne referim într-adevăr detaliat. Un scaner cu tambur de înaltă calitate poate scana un document la o rezoluție de până la 12 000 DPI. Doar pentru a vă face o idee, iPhone 13 Pro Max, ca smartphone cu unul dintre cele mai bune display-uri din prezent, oferă display-uri PPI, care sunt într-un fel o alternativă de ecrane cu 458 DPI. Chiar și această valoare este descrisă ca fiind extrem de fină și detaliată, așa că 12 000 DPI este, cu puțină exagerare, calitate dintr-o altă galaxie. Tocmai de aceea, este folosit de fapt doar în studiourile de grafică profesionale, de exemplu pentru scanarea documentelor pentru producția de grafice mari de perete, unde cea mai înaltă calitate posibilă joacă un rol absolut.
Datorită scanerelor portabile, nu sunteți ancorat într-un singur loc
Nu trebuie doar să scanați în confortul casei, la școală sau la birou. În zilele noastre, de exemplu, sunt disponibile scanere portabile, care pot fi folosite pentru a digitiza conținutul fizic oriunde ai nevoie. Un scaner portabil este o versiune mai mică, portabilă, a unui scaner desktop clasic. La fel ca scanerele plate, scanerele portabile pot fi folosite pentru a digitiza documente, fotografii și alte obiecte 2D.
Dacă sunteți interesat de funcționalitatea scanerelor portabile, pentru a captura documente, trebuie să rulați manual scanerul peste acesta. Dezavantajul este că este nevoie de puțină abilitate și, în mod ideal, experiență pentru a obține rezultate satisfăcătoare. În plus, acest tip de scanere oferă de obicei doar o rezoluție relativ scăzută, motiv pentru care rezultatele de la acesta nu sunt foarte calitative și de aceea acest tip de scanere este eliminat treptat. Scanerele clasice sunt disponibile în prezent aproape peste tot și, acolo unde nu sunt, de multe ori vă puteți descurca doar cu un telefon mobil și aplicații care sunt capabile să scaneze prin cameră.
Cititoarele de coduri de bare sunt, de asemenea, scanere
Cu toate acestea, ar fi o greșeală să credeți că aproape niciodată nu veți întâlni scanere portabile în aceste zile. De departe, cele mai răspândite scanere portabile includ cititoare de coduri de bare, pe care le găsești practic în fiecare magazin și pe care le poți atinge singur, de exemplu, la casele cu autoservire. Cititoarele de coduri de bare funcționează pe același principiu ca și scanerele plate - conțin o sursă de lumină și o lentilă cu senzor de lumină, care analizează datele scanate, le transpune într-un impuls electronic și le trimite la unitatea de control a dispozitivului, cu alte cuvinte, calculator.
Tip: În magazine, nu vei întâlni doar cititoare de coduri de bare, ci și bani de hârtie. Probabil că nu va surprinde pe nimeni că falsificarea lor este complicată. Cu toate acestea, s-ar putea să fii surprins de faptul că această complexitate este absolut extremă și nu numai datorită caracteristicilor de securitate pe care le vei găsi pe bancnote. Dacă sunteți interesat de modul în care sunt tipăriți banii și de ce este atât de dificil să îi contra faceți, citiți articolul nostru în care am discutat în detaliu acest subiect.
Scanere pentru schițe ca o altă opțiune pentru scanarea pe teren
Un alt dispozitiv util pentru scanarea documentelor în afara biroului sunt scanerele plate. În comparație cu scanerele plate, unde senzorul se mișcă sub un document static, în scanerele extensibile senzorul este static și hârtia cu documentul se trece prin scaner.
Avantajul scanerelor extensibile este posibilitatea de scanare fata-verso. Datorită dimensiunilor lor compacte, aceste dispozitive sunt adesea concepute pentru a fi portabile. În practică, acest lucru înseamnă că un astfel de scaner portabil extensibil este echipat cu o baterie reîncărcabilă și o conexiune wireless la, de exemplu, un laptop, un smartphone sau alte dispozitive electronice. Utilizarea sa nu este astfel limitată de lungimea cablului de alimentare, și va face treaba chiar și în afara biroului.
Poate singurul, dar mai degrabă dezavantaj fundamental al scanerelor extensibile este faptul că pot scana doar foi individuale. Prin urmare, un articol dintr-o revistă sau un pasaj important dintr-o carte nu poate fi scanat pe un scaner continuu, pentru că nimic mai lat decât o coală de hârtie nu poate încăpea în el.
Tip: Nu trebuie să fii mobil doar cu un scaner. Tot ce trebuie să faceți este să căutați imprimante de buzunar speciale și gata. Îți dorești să achiziționezi un astfel de dispozitiv, dar nu știi ce factori să iei în considerare? Vom încerca să vă sfătuim în articolul nostru Imprimați fotografii oricând și oriunde: 4 sfaturi pentru imprimante portabile.
Scanerele stilou ajută la transferarea textului în formă digitală
O ramură foarte interesantă a scanerelor clasice sunt scanerele stilou, care, după cum sugerează și numele, au forma unui ustensil de scris. Acestea sunt adesea denumite evidențieri digitale și, spre deosebire de toate celelalte tipuri de scanere, sarcina lor principală nu este doar să digitizeze o imagine, ci să convertească direct textul scanat în formă digitală.
Scanerele cu stilou scanează text linie cu linie și îl stochează în stocare internă sau în cloud. Apoi, este posibil să lucrați direct cu textele pe un computer, tabletă sau smartphone și să îl editați direct. Scanerele stilou sunt, de asemenea, bogate în alte funcții peste standard, traducerea textului scanat în alte limbi este foarte utilă. Digitalizarea textelor tipărite folosind scanere cu stilou este de până la 30 de ori mai rapidă decât simpla rescriere a textelor pe un computer. Chiar și aici, însă, este necesar să se ținem cont de faptul că scanarea cu scanere stilou necesită puțină practică.
Tip: Deși scanerele stilou sunt excelente pentru a converti textul scris în formă digitală, cu siguranță nu sunt singura modalitate de a face acest lucru. În lumea modernă de astăzi, vă puteți baza pe multe alte alternative, cum ar fi telefoanele mobile și altele asemenea. Dacă doriți să aflați mai multe despre conversia tipografiei în formă electronică, articolul nostru Convertirea scrisului de mână: Sfaturi pentru aplicații și scanere este aici pentru dvs.
Scanerele 3D transferă obiectele tridimensionale în formă digitală
Nu trebuie neapărat să scanați doar în două dimensiuni, adică 2D. Scanerele 3D relativ noi sunt folosite pentru scanarea obiectelor 3D reale, a clădirilor, dar și pentru obținerea de informații despre relieful suprafeței pământului, de exemplu. Aceste dispozitive funcționează pe baza unei game întregi de tehnologii diferite, a căror analiză detaliată ar depăși scopul acestui articol.
Desigur, scanerele 3D sunt disponibile și într-o gamă largă de modele și cu diverse tehnologii care asigură înregistrarea unui obiect tridimensional. Cu toate acestea, spre deosebire de scanerele 2D clasice, este imposibil de spus care tehnologie de scanare 3D este cea mai bună, deoarece fiecare are propriile avantaje și dezavantaje și este potrivită pentru diferite scopuri. Să explicăm principiul cel puțin uneia dintre cele mai răspândite tehnologii - scanarea laser 3D.
Tip: Dacă sunteți mai interesat de subiectul scanerelor 3D și scanarea obiectelor tridimensionale în general, citiți următorul nostru articol Ghid pentru scanere 3D: care sunt avantajele și dezavantajele lor? În acesta, veți afla despre câteva sfaturi pentru scanere 3D, precum și despre utilizarea lor în practică.
Cum funcționează scanarea laser 3D
Scanarea obiectului se realizează cu ajutorul unui fascicul laser, care este capabil să captureze și să convertească chiar și cele mai mici detalii în formă digitală. Datorită acurateței sale, această metodă este utilizată pe scară largă în planificarea construcțiilor și geodezie, unde ajută la obținerea de date chiar și din locuri în care este dificil să faci acest lucru cu alte tehnologii.
Un laser funcționează într-un scaner 3D la fel ca un obiectiv de cameră. El este capabil să surprindă doar ceea ce este în câmpul său vizual. Raza laser este astfel proiectată pe obiectul scanat, iar senzorul măsoară distanța suprafeței față de poziția scanerului, în special în funcție de cât de repede se poate „reflecta” fasciculul laser de la suprafață și reveni la sursă. Datele obținute pot fi apoi ușor convertite într-o rețea tridimensională pentru a crea un model 3D.
Ar fi o greșeală să credem că această tehnologie este doar domeniul locurilor de muncă științifice. Adevărul este că pe el s-au bazat din ce în ce mai mulți producători de telefoane mobile în ultimii ani, care nu se tem să instaleze scanere spațiale laser în camerele foto din spate ale smartphone-urilor lor. Datorită acestui fapt, ei sunt capabili să cartografieze foarte precis împrejurimile și, de exemplu, să introducă ulterior obiecte în el în realitate augmentată, dar această tehnologie poate fi folosită și, de exemplu, pentru a focaliza mai bine camera. Un exemplu grozav pot fi iPhone-urile, care în ultimii ani au folosit un scaner 3D LiDAR pentru fotografii portret mai clare realizate în condiții de lumină scăzută, în care inteligența artificială a telefonului nu mai poate face față pe deplin obiectelor din imagine.
Tip: De la scanerele 3D este doar un pas până la imprimarea 3D - cu atât mai mult când puteți găsi pe computer o mulțime de programe care pot converti scanările 3D în modele care pot fi imprimate pe imprimante 3D. Cu toate acestea, aveți idee cum funcționează de fapt imprimantele 3D ca atare? La urma urmei, acesta este un produs semnificativ diferit de un scaner 3D, care, paradoxal, este adesea semnificativ mai ieftin decât acesta. Dacă sunteți interesat de acest subiect, citiți articolul nostru Cum funcționează o imprimantă 3D: tehnologie de imprimare 3D de bază, în care ne-am uitat mai atent la aceste imprimante.
Cum să alegi un scaner?
Ca și în cazul oricărui alt produs, trebuie spus că pentru scanere este absolut imposibil să alegeți cel mai bun model care să răspundă nevoilor tuturor utilizatorilor - cu atât mai mult cu cât pentru mulți oameni este mai mult o problemă secundară ca parte a unei imprimante multifuncțională. Cu toate acestea, merită să fiți atenți la câteva lucruri atunci când alegeți și adaptați în mod ideal parametrii în consecință.
Calitate
Unul dintre cele mai importante aspecte la scanare este, fără îndoială, calitatea documentului scanat. Dacă știți deja că sunteți interesat doar de scanarea documentelor, vă va fi bine cu tehnologia CIS despre care am discutat mai sus. Pe de altă parte, dacă știi că vei folosi scanerul pentru a scana fotografii sau imagini pentru care trebuie să fii atent la calitate, tehnologia CDD este mai mult sau mai puțin singura alegere recomandată și accesibilă.
Viteza de scanare
Dacă trebuie să scanezi un număr mare de documente în fiecare zi, cu siguranță ai nevoie ca scanerul să fie cât mai rapid posibil. Diferențele dintre scanerele standard și cele mai rapide sunt de ordinul a „doar” zece secunde pe coală, dar dacă scanezi o sută de ele la rând, timpul economisit se adună considerabil.
Alimentator cu foi
În esență, alimentarea automată a colilor prin alimentator - fixă sau suplimentară - merge mână în mână cu viteza de scanare. Dacă ai de gând să scanezi mai multe lucruri, nu este rău dacă scanerul se ocupă automat de el, fără a fi nevoie să schimbi constant documentul din el. Trebuie doar să rețineți că alimentatoarele de scaner sunt practic disponibile doar în modelele extensibile, deoarece alte tipuri nu pot fi echipate cu acest gadget.
Design, dimensiuni și greutate
Cu electronica, suntem obișnuiți să ne uităm în primul rând la cum se descurcă din punct de vedere al caracteristicilor tehnice. Cu toate acestea, uneori uităm cât de importantă este și latura estetică. Așadar, un scaner sau o imprimantă multifuncțională poate fi cea mai bună din punct de vedere al specificațiilor tehnice, dar dacă o aveți constant în ochi acasă sau la birou și nu vă place, logic nu veți fi mulțumit de el, chiar dacă face 120 % din ceea ce te aștepți de la el. Deci, cu siguranță, nu vă fie teamă să acordați atenție la cum vă place, cât de mare este și cât cântărește. La urma urmei, probabil că nu vrei să deții o „cutie de tone” cu un aspect neatractiv și nici nu vrei să o nu o poți muta și așa mai departe.
Funcția „extra”
Din moment ce trăim în vremurile moderne, nu este o problemă să întâlnim funcții „inteligente” în scanere care să le facă utilizarea mai plăcută. Unul dintre cele mai utile este, fără îndoială, OCR, care este folosit pentru a converti textul scris în formă digitală deja la scanare, ceea ce înseamnă că nu este nevoie să descărcați aplicații de conversie suplimentare. Dar este, de asemenea, plăcut să ai diverse suporturi pentru aplicații pentru controlul de la distanță, posibilitatea de a salva automat scanările în stocarea în cloud și așa mai departe. Pe scurt, sunt o mulțime de opțiuni și depinde doar de tine pe care le dorești.
Nu uitați că a fi clar cum îl vei folosi și în ce scop este absolut fundamental pentru a lua o decizie atunci când alegeți un scaner. Dacă trebuie doar să scanați un document din când în când, atunci nu este nevoie să vă ocupați de viteza de scanare menționată mai sus sau să acordați atenție calității extreme. Cu toate acestea, acest lucru nu se aplică într-o situație în care trebuie să scanați zeci de documente sau poate fotografii în fiecare zi, deoarece aici cu siguranță aveți nevoie atât de viteză, cât și de calitate. În general, se poate spune că întotdeauna este mai bine să supraestimezi ușor atunci când faci o alegere, astfel încât caracteristicile scanerului să ți se potrivească fără probleme în anii următori. Pe de altă parte, nu are rost să lupți pentru ce este mai bun doar pentru că ar putea fi util într-o zi. În marea majoritate a cazurilor, oricum nu veți folosi funcțiile extra de mai sus ca un utilizator obișnuit.
Articole similare
Cum funcționează o imprimantă 3D: tehnologie de imprimare 3D de bază
Deși tehnologia de imprimare 3D este printre noi de mai bine de 30 de ani, abia în zilele noastre începe să ajungă încet, dar sigur, în prim-planul interesului, nu numai pentru pasionații de tehnologie, ci și pentru persoanele de rând. Cea mai mare parte din aceasta se datorează prețului în continuă scădere al imprimantelor, precum și utilizării lor extrem de largi, unde aproape orice vă puteți gândi datorită lor. Mulțumită acestui lucru, este posibil să se rezolve multe probleme dificile casnice și de serviciu și, în plus, într-un mod relativ ieftin, deoarece în afară de prețul de achiziție, funcționarea unei imprimante 3D este o chestiune foarte ieftină. Dacă ești atras de această tehnologie, în rândurile următoare vom explica pe scurt cum funcționează de fapt o imprimantă 3D și cum diferă modelele individuale unele de altele.
Articolul complet »Avantajele și dezavantajele imprimantelor multifuncționale
Vă gândiți să cumpărați o imprimantă multifuncțională pentru casa sau biroul dvs.? Să aveți un scaner, imprimantă, copiator și fax într-un singur dispozitiv are multe avantaje. Dar înainte de a cumpăra un astfel de dispozitiv multifuncțional, ar trebui să luați în considerare și dezavantajele acestuia. Următorul articol vă va ajuta să rezumați avantajele și dezavantajele pentru a determina dacă o imprimantă multifuncțională vă satisface cerințele și așteptările.
Articolul complet »