6 sfaturi despre cum să pregătiți o prezentare interesantă

15. 11. 2021

10. Noiembrie 2021, 20:01 | Stresul unei prezentări este una dintre cele mai frecvente temeri ale oamenilor. Din fericire, există modalități de a atenua această teamă de vorbit în public. Cea mai ușoară este prezentarea unui proiect atent realizat.

91 % dintre oameni se simt mai încrezători cu o prezentare bine realizată în spate. Și pentru încrederea și cât de captivantă și solidă va fi prezentarea ta sunt părțile de bază din prezentarea proiectului tău, cu siguranță merită investești timp în crearea unei prezentări de calitate. Deci, cum creezi o prezentare de care tu, colegii, clienții și partenerii tăi de afaceri veți fi mulțumiți?

1. Pentru cine faceți prezentarea

Înainte de a pune o fotografie drăguță a pisoiului în prezentare, gândește-te pentru cine pregătești prezentarea. Investitorii vor fi interesați de cifre, nu de „millennials” referindu-se la tendințele de pe TikTok. Prin urmare, înainte de a începe, imaginați-vă persoana pentru care creați prezentarea și, cu fiecare diapozitiv nou, întrebați-vă: „Ați aprecia această informație? Ce m-ar interesa în acest caz?”.

Cu o astfel de abordare, prezentarea ta nu numai va fi mai interesantă pentru publicul tău, dar te va ajuta și să descoperi și te pregătești pentru orice întrebări pe care ascultătorii ți le pot pune. Și când vine vorba de ele, în loc te stresezi și mai mult, vei fi capabil răspunzi clar și sigur la acestea.

2. Stabilește-ți un „traseu”

Evitați săriți de la un subiect la altul, acest lucru va aduce numai confuzie publicului dvs. Este mai ușor evitați stresul prezentării dacă puneți ordinea în prezentare. Notează punctele importante sau subiectele cheie și aranjează-le unul după altul, astfel încât aibă un curs natural. Abia atunci aruncă-te în detalii și diapozitive specifice.

Nu încercați cu orice preț introduceți totul în prezentarea dvs. veți trezi cu ușurință sub presiunea timpului, nu vei putea urmezi tot ce ți-ai stabilit și stresul prezentării va fi în zadar. Începeți ușor și evitați prea multe informații pe un singur ecran. Amintiți-vă simplitatea înseamnă putere, așa proiectați textul de pe diapozitive astfel încât fie scurt, clar și concis. La fel ca textul de pe diapozitive individuale, nu întindeți întreaga prezentare în mod inutil și terminați la timp.

Tip: pentru a spori și mai mult impresia prezentării tale, pregătește publicul pentru un mediu în care se va simți bine. Rezervă o sală de ședințe în care nu fii deranjat de colegi sau de zgomotul de pe stradă. Deci toată lumea se va putea concentra doar pe ceea ce le spui.
Nu în ultimul rând, oferă oaspeților o gustare pentru a-i face se simtă mai confortabil. Baza absolută este cafeaua și ceaiul. (Vrei fii sigur clienții tăi se vor simți cu adevărat confortabil? Citește ce tipuri de ceaiuri vor ameliora stresul și te vor pune într-o dispoziție mai bună). În funcție de durata întâlnirii, puteți pregăti și o mică gustare sau puteți include o pauză de prânz în prezentare.

3. Nu subestima culorile

Te pregătești pentru o întâlnire de afaceri? Potriviți prezentarea cu culorile companiei. Este chiar posibil ca pentru aceste cazuri, compania dumneavoastră fi pregătit deja un manual de lucru cu culorile și logo-ul companiei sau chiar un șablon, pe care îl puteți folosi. Încearcă să-l ceri!

Dacă nu ai așa ceva, va trebui o iei de la capăt. Mai presus de toate, asigurați-vă textul este clar vizibil. Dacă alegeți o culoare de fundal închisă, utilizați culoarea deschisă (albă) a textului și invers. Dacă aveți o imagine în fundal, plasați peste ea un strat transparent de culoare (alb sau negru). În special pentru imaginile cu o paletă de culori mai îndrăzneață, vei obține un rezultat mai uniform, textul va fi mai ușor de citit și nu se va pierde în imagine.

Amintiți-vă că, dacă prezentarea dvs. este afișată cu un proiector, de exemplu, culorile vor arăta puțin diferit față de ecranul computerului. Pentru a vă asigura totul arată așa cum doriți, încercați totul înainte de prezentare.

istock-1233956220-copy.jpg

4. Utilizați „ajutoare vizuale”

Nu fie frică de mijloace vizuale. Îmbunătățiți textul cu diverse grafice, tabele, fotografii sau o captură de ecran adecvată pentru a îi ajuta pe alții înțeleagă despre ce vorbiți. Dacă doriți aveți o prezentare mai personală și nu vă bazați doar pe fotografiile clasice, puteți crea într-un program special fotografii personalizate ce vă vor ajuta în prezentarea subiectului (ex. Canva).

Ajutoarele vizuale ajută evocați emoții specifice, faceți prezentarea mai clară, reduceți cantitatea de text pe care ascultătorii dvs. vor fi nevoiți să-l citească sau le dirijați atenția (de exemplu, plasând o imagine sau silueta unei persoane care „se uită” la textul dvs. lângă textul din prezentare).

5. Implicați-i pe alții în prezentare

Indiferent cât de bună este prezentarea ta, adevărul este că, în timp, atenția publicului pur și simplu scade. La fiecare câteva diapozitive, ar trebui schimbați prezentarea monotonă cu unul dintre mecanismele prin care veți readuce atenția în cameră.

Nici măcar o întâlnire de afaceri nu trebuie fie seacă și obișnuită! Abateți-vă de la tonul clasic al prezentării și faceți ceva nou sau neașteptat: spuneți o glumă, împărtășiți o poveste din propria experiență, redați un scurt videoclip sau încorporați un sondaj în prezentare. Cu aceste activități, oamenii sunt mult mai probabil să-și amintească ceea ce le spui decât dacă ar urmării o simplă prezentare monotonă.

6. Pregătește-ți notele

Ai emoții? Nu evita șansa de a apărea în public din cauza temerii. Pregătește note care te vor duce înapoi la subiect dacă te pierzi în timpul prelegerii. Dacă țineți prezentări online sau aveți un computer în fața dvs., utilizați modul lector. Într-o fereastră vei proiecta prezentarea creată, iar în cealaltă vei vedea notițele tale. Dacă nu aveți această opțiune, tipăriți notițele și pregătiți-le pe masă - veți putea întotdeauna le căutați dacă este necesar.

Fiți mereu informat
Ultimele informații despre noutati și promoții direct pe e-mailul tău.

Transport de la 15,90 Lei

la punctele de colectare

Livrare în 48 de ore

Suntem foarte rapizi

La noi veți avea timp

Puteți returna marfa în termen de 30 de zile

Vă vom răsplăti

Veți primi puncte de loialitate pentru fiecare achiziție