Unde aruncați imprimanta: 4 locuri pentru a o recicla

28. 6. 2021

28. Iunie 2021, 10:00 | Fiecare imprimantă va ajunge la sfârșitul duratei sale de viață - și indiferent dacă este sfârșitul vieții sale (așa cum este indicat de volumul de imprimare) sau trebuie o înlocuiți cu un model mai actualizat, trebuie scăpați de dispozitivul vechi. Dar unde ducem imprimanta pensionată?

Imprimanta nu aparține deșeurilor mixte

O greșeală obișnuită este aruncarea imprimantei într-un coș de gunoi obișnuit sau într-un container, dar cu siguranță nu este locul ei acolo. Echipamentul de tipărire conține o serie de substanțe toxice, în special:

  • ignifugi (ftalați și alți compuși) - afectează ficatul, rinichii și alte organe,
  • metale grele (cadmiu, nichel, plumb, crom etc.). - perturbă metabolismul uman, animale acvatice și plantele.

Aceste substanțe sunt minime în imprimantele vândute în UE, dar sunt în aparatele electronice. Imprimantele nu pot funcționa corect fără anumite metale grele, iar ignifugii, la rândul lor, împiedică dezvoltarea și răspândirea focului în cazul unui scurtcircuit în ansamblul electronic al echpamentului. Puteți identifica dispozitivele care nu aparțin deșeurilor mixte prin această pictogramă:

recycle-44110_1280.png

Ponderea deșeurilor electrice sortate crește Conform datelor Ministerului Mediului din Republica Cehă, în 2006 doar 11 % din aparatele electrice au fost sortate (și parțial reciclate). Zece ani mai târziu, procentajul a crescut deja la 52 % pentru produsele electronice. Cantitatea de deșeuri electrice sortate în acest moment a crescut de la 22.170 la 91.513 tone.

Prin urmare, imprimanta uzată trebuie tratată ca așa-numitele „deșeuri electrice”. Aveți mai multe opțiuni pentru a scăpa de acest aparat:

1) Containere pentru deșeuri electrice

Cel mai simplu mod de a scăpa de o imprimantă uzată este o aruncați într-un tomberon pentru deșeuri electronice. Puteți găsi aceste containere pentru deșeuri în majoritatea orașelor și municipii - guvernele locale îndeplinesc obligația de a oferi cetățenilor lor un loc pentru depozitarea deșeurilor periculoase, categorie în care sunt incluse și deșeurile electrice.

Numai dispozitivele mai mici se pot încadra în containerele de deșeuri electrice. Pentru a elimina imprimantele mai mari, căutați alte opțiuni.

2) Puncte de eșantionare

Puteți returna o imprimantă de orice dimensiune la un punct de colectare. Printre altele, funcționarea lor este asigurată de așa-numita taxă de reciclare (câteva zeci de Lei pentru echipamentele de tipărire), care face parte din prețul de achiziție al imprimantei începând cu 2005.

Puteți găsi cel mai apropiat punct de colectare urmărind acest link pentru reciclarea echipamentelor electrice.

De asemenea, puteți suna la Telverde Reciclare Electrocasnice (0800 444 800).

HP oferă clienților săi de afaceri reciclarea imprimantelor și a altor componente hardware.

3) Curtea de colectare

Curțile de colectare sau așa numitele „Fiare vechi” sunt o alternativă la containerele de deșeuri electrice din unele municipii. În curtea de colectare, aceștia vor primi gratuit imprimanta (și alte deșeuri electrice) sau chiar veți fi plătit pentru reciclarea aparatelor; ca persoană fizică puteți folosi orice curte de colectare.

Companiile pot recicla imprimante vechi și alte dispozitive electronice numai într-o curte care are aceeași jurisdicție locală ca și sediul social al companiei; în caz contrar, trebuie plătiți pentru reciclarea electriocasnicelor .

4) Colectarea deșeurilor electrice

Această variantă este potrivită în special pentru companiile care trebuie scape de un număr mare de imprimante. Companiile specializate se vor ocupa de eliminarea lor - și le vor preda centrelor de reciclare. În Cehia, există una dintre cele mai renumite companii de colectare a deșeurilor electronice, REMA, care oferă eliminarea gratuită a deșeurilor electrice începând cu greutatea de 150 kg.

istock-468008409.jpeg

Ce se întâmplă cu imprimanta după ce este aruncată?

Indiferent dacă aruncați imprimanta într-un container sau o lăsați într-un magazin de electronice, aceasta ajunge într-un centru de reciclare, unde dispozitivele sunt dezasamblate manual în piese mai mici. Demontarea are loc adesea în așa-numitele ateliere protejate. Persoanele cu dizabilități și oportunități limitate de a lucra pe piața muncii lucrează în ele.

Piesele dezasamblate sunt apoi sortate în funcție de natura materialelor individuale. Componentele metalice ale imprimantei sunt de obicei reciclate și utilizate pentru producția ulterioară de produse; acestea sunt în principal părți care conțin metale prețioase.

Piesele care nu mai pot fi refolosite sunt eliminate în conformitate cu reglementările - într-un mod cât mai ecologic posibil. Se estimează până la 20 % din deșeurile electrice sortate vor fi eliminate.

Dar tonerele goale? Eliminarea cartușelor goale este, de asemenea, un subiect important. Chiar și acestea pot fi reciclate, unii producători le cumpără și reutilizează. Pentru mai multe informații, consultați articolele despre eliminarea tonerelor și reciclarea cartușelor de imprimantă.

Fiți mereu informat
Ultimele informații despre noutati și promoții direct pe e-mailul tău.

Transport de la 15,90 Lei

la punctele de colectare

Livrare în 48 de ore

Suntem foarte rapizi

La noi veți avea timp

Puteți returna marfa în termen de 30 de zile

Vă vom răsplăti

Veți primi puncte de loialitate pentru fiecare achiziție