Greutatea hârtiei: cum să selectați grosimea hârtiei pentru cărțile de vizită și alte materiale

01. 11. 2021

1. Noiembrie 2021, 10:00 | Dacă doriți imprimați cărți de vizită sau pliante, imprimantele vor cere, printre altele, informații despre greutatea hârtiei pe care vor imprima. În acest articol, vom spune exact cum diferă hârtia din punct de vedere al grosimi și al greutățiii, și pentru ce tipuri de documente sunt potrivite.

Veți găsi pe piață sute de tipuri de hârtie. Este adesea dificil pentru experți se familiarizeze cu ele, darămite pentru amatori. În plus față de împărțirea în funcție de formatele de hârtie sau în funcție de tratamentele de suprafață (mat, cretă, ceară, etc.), hârtia poate fi împărțită și pe baza greutății.

Acest termen se referă la greutatea hârtiei cu o suprafață de 1 metru pătrat (format A0) și se referă, printre altele, la grosimea hârtiei. De obicei, este dat în unități gsm (din grame engleze pe metru pătrat), care sunt practic interschimbabile cu grame - deci, de exemplu, o foaie cu o greutate de 120 gsm are o greutate de 120 g în formatul A0.

La fel ca dimensiunile diferitelor formate, greutatea este standardizată. Urmează standardul internațional ISO 536, care stabilește, pe lângă greutate, culoarea (opacitatea), grosime sau conținut de umiditate ar trebui aibă diferitele hârtii.

Împărțirea hârtiei în funcție de greutate

Un fel de punct de referință este hârtia obișnuită de birou, care are cel mai adesea o greutate de 100 g/m2. Practic toată lumea a întâlnit-o, așa toată lumea își poate imagina - cel puțin în linii generale - cât de groasă va fi hârtia de 140 g/mp sau de 50 g/m2.

În general, cu cât greutatea este mai mare, cu atât este mai dificil îndoi sau tai hârtia. Opusul este valabil pentru greutățile mai mici - foile acestor hârtii sunt mai ușor de pliat, ceea ce nu înseamnă neapărat, de exemplu, sunt mai translucide; această proprietate depinde de metoda de producție a hârtiei.

Hârtiile cu diferite greutăți au utilizări diferite - și, de asemenea, prețuri diferite. Prin urmare, este o nesăbuire tipăriți documente interne pe hârtie groasă și scumpă sau le folosiți pentru note. În schimb, cu o carte de vizită tipărită pe hârtie simplă, cu siguranță nu veți impresiona pe nimeni.

Cunoașterea greutății va ajuta luați decizii mai bune și să economisiți acolo unde are sens. Pentru ce sunt potrivite hârtiile de diferite grosimi?

Greutate 15-30 g/m2

Hârtiile de această greutate sunt foarte subțiri, sunt utilizate, de exemplu, pentru șervețele de hârtie și hârtie igienică. Au puțină utilizare practică în birou.

Greutate 35 - 55 g/m2

Foile de 55g sunt utilizate cel mai adesea sub formă de hârtie de ziar, chiar și în publicații și reviste corporative. Mai subțire, hârtiile de 35 g („crepuri”) sunt populare în producția de decorațiuni.

Greutate 70-90 g/m2

De exemplu, foile din caiete sau broșuri cu preț redus au această greutate. Este ușor de scris pe hârtii de 90 g, sunt ușor de îndoit și tăiat. Greutatea mai mică este utilizată și pentru plicuri, care trebuie fie suficient de flexibile pentru a fi transportate.

Greutate de la 100 la 120 g m2

La acest nivel, ajungem la hârtia obișnuită de birou. Are un raport excelent calitate-preț, deci este cea mai folosită pe bună dreptate..

Datorită culorii sale de un alb ridicat și a structurii relativ netede, hârtia de birou absoarbe bine culorile, făcându-o ideală pentru tipărirea documentelor. Cu un finisaj neted al suprafeței, îl puteți folosi și pentru pliante sau broșuri.

istock-920555360.jpg

Greutate 130-170 g/m2

Vorbim deja despre hârtii mai groase. Datorită durabilității lor, acestea sunt un material popular pentru tipărirea afișelor și prezentărilor la scară largă. Aici includem hârtii foto subțire.

Greutate 170 - 250 g/m2

Această categorie de „greutate” este o linie de separare între hârtie simplă și carton. Aceasta include coli cartonate, câteva schițe și coperți pentru reviste sau broșuri. La prima vedere, hârtia cu o greutate atât de mare este mai groasă și mai greu de prelucrat.

Cele mai subțiri cartoane (200 g/mp) și cele mai grele hârtii foto (260 g/mp) sunt, de asemenea, în această gamă.

Greutate 250 - 350 g/m2

Foile cu această greutate sunt potrivite pentru tipărirea cărților de vizită, a invitațiilor (de nuntă, de exemplu). Hârtia groasă adaugă mai multă greutate cărților de vizită și altor tipuri - la propriu. În același timp, le oferă rezistența de care au nevoie în mod inerent (utilizarea frecventă și de lungă durată).

Greutate de la 350 g/m2

Cărțile poștale, de exemplu, sunt tipărite pe aceste hârtii „grele”. În caz contrar, acestea sunt utilizate în special pentru carton, care poate atinge o greutate de până la 600 g/mp.

Greutatea hârtiei la imprimare

Capacitatea imprimantelor de a procesa hârtii groase este limitată. Imprimantele obișnuite de birou și de acasă pot suporta până la 300 g/cm2. Puteți imprima pliante pe cont propriu, dar când vine vorba de cărțile de vizită, mai bine lăsați profesioniștii se ocupe.

Fiți mereu informat
Ultimele informații despre noutati și promoții direct pe e-mailul tău.

Articole similare

Cum se selectează un toner compatibil sau reutilizabil?

Știm cu toții că imprimarea nu este o afacere ieftină. Găsirea celor mai ieftine opțiuni nu poate aduce întotdeauna satisfacție maximă, mai...

3. 8. 2020  Articolul complet »

11 idei despre cum să utilizați imprimanta pentru a realiza decorațiuni și cadouri de nuntă

Pregătirea unei nunți de neuitat este un moment real atât pentru timp cât și pentru portofelul tău. Costul aranjării acesteia este adesea...

20. 5. 2021  Articolul complet »

Transport de la 15,90 Lei

la punctele de colectare

Livrare în 48 de ore

Suntem foarte rapizi

La noi veți avea timp

Puteți returna marfa în termen de 30 de zile

Vă vom răsplăti

Veți primi puncte de loialitate pentru fiecare achiziție