Cum sunt tipărite timbrele poștale?

27. 9. 2021

27. Septembrie 2021, 10:00 | De obicei, le folosim atunci când trimitem felicitări de Crăciun sau de Paște familiei și prietenilor. Unii dintre noi chiar le colectăm. Dar v-ați întrebat vreodată cum sunt tipărite efectiv timbrele poștale?

S-ar putea fiți surprinși tipărirea timbrelor cu o imprimantă de acasă este la fel de „ușoară” ca imprimarea bancnotelor. Din punct de vedere legal, timbrele sunt clasificate ca valori mobiliare, deci au o serie de caracteristici de securitate care îngreunează falsificarea.

Dar mai întâi, ne uităm la modul în care au apărut timbrele poștale.

O scurtă istorie a timbrelor poștale

Precursorul timbrelor au fost ștampilele cu cerneală, a căror amprentă a fost făcută de oficialii poștali ca dovadă a chitării transportului. Cu toate acestea, acest sistem nu era foarte practic; era predispus la corupție, expeditorul trebuia se prezinte personal la oficiul poștal și destinatarii refuzau deseori accepte plicul (în principal pentru expeditorul nu plătea întotdeauna transportul și această obligație le trecea).

Primele propuneri de timbre poștale au venit, independent una de alta, de la Lovrenc Košír din ceea ce era atunci Austro-Ungaria (1835) și deputatul englez Rowland Hill (1837). Niciunul dintre ei nu a reușit cu propunerea. Cu toate acestea, un alt englez, James Chalmers, a reușit în cele din urmă.

Primul timbru - numit Penny Black - a văzut lumina zilei la 1 mai 1840, înfățișând regina Victoria a Marii Britanii. În termen de trei ani, oficiile poștale din Elveția și Brazilia au început, de asemenea, emită timbre și, încă din 1860, trimiterea scrisorilor cu trimbre era o practică obișnuită în peste 60 de țări din întreaga lume.

penny_black.jpg

La fel ca bancnotele, timbrele înfățișau figuri istorice și contemporane importante, dar și evenimente semnificative, faună și floră sau artă. Oficiile poștale au acordat o atenție specială designului lor, motiv pentru care ochii colecționarilor s-au fixat în curând pe timbre.

La un moment dat, Filatelia a generat venituri imense pentru oficiile poștale, ceea ce a condus la emiterea a tot mai multe serii de timbre. Odată cu apariția comunicării electronice, importanța acestor mici opere de artă a început scadă, totuși acestea sunt încă utilizate pe scară largă astăzi.

De la design la imprimare - cum apare un brand?

La începutul fiecărei mărci poștale este un design grafic. În trecut, forma timbrelor a fost proiectată de artiști importanți, precum pictorul și graficianul Art Nouveau Alfons Mucha din Cehoslovacia.

350323.jpg

Primele timbre româneşti sunt celebrele "cap de bour", au fost puse în circulaţie la 15 iulie 1858.

În mod tradițional, timbrele erau produse folosind tehnica de imprimare rotativă. Cu toate acestea, această metodă de producție este extrem de solicitantă - necesită ca designul grafic al ștampilei fie transferat prin gravarea manuală într-un bloc de oțel. Gravura rezultată servește ca matrice (master), conform căreia sunt turnate formele de tipărire.

Perechea de astfel de matrițe este apoi îndoită într-un semicerc pentru a forma un cilindru de imprimare din oțel. Culoarea principală este apoi aplicată pe ea de sus, în timp ce este transferată pe hârtie specială de timbru în partea de jos.

Tehnica tipografiei, care a fost utilizată în principal în trecut în producția de timbre, se bazează pe un principiu similar cu cel al tipăririi. Principala diferență este gravorul creează o imagine „negativă” (inversată în oglindă) a originalului. Presa de litere a fost folosit, de exemplu, în prima serie de timbre românești.

Dezavantajul imprimării tipografice este rezoluția redusă a imaginii rezultate. Oțelul nu aderă niciodată perfect la o foaie de hârtie, deci nu merită creați mici detalii pe original.

istock-497832322.jpg

Pe lângă tipărirea ștampilelor, tipografia este folosită și - așa cum sugerează și numele său - pentru tipărirea operelor literare.

Cea mai bună metodă este tipărirea offset. Este cel mai adesea utilizat în tipărirea modernă a timbrelor. Originalul este mai întâi gravat pe o placă de oțel; gravura este apoi suprapusă pe cauciuc. Abia apoi este tipărit pe hârtie de timbru. Culorile individuale sunt aplicate treptat, astfel încât sunt utilizate mai multe șabloane de imprimare.

Cum sunt protejate timbrele împotriva falsificării?

O parte a tipăririi timbrelor este integrarea caracteristicilor de securitate. Se folosesc:

  • hârtie specială (cu nervuri sau țesături);
  • o culoare luminiscentă care poate fi recunoscută numai la lumina ultravioletă (alegerea formatelor este de așa natură încât fie cât mai greu de imitat),
  • filigran (marcă plasată în interiorul timbrului, asemănătoare cu cea din interiorul bacnotelor).
Fiți mereu informat
Ultimele informații despre noutati și promoții direct pe e-mailul tău.

Transport de la 15,90 Lei

la punctele de colectare

Livrare în 48 de ore

Suntem foarte rapizi

La noi veți avea timp

Puteți returna marfa în termen de 30 de zile

Vă vom răsplăti

Veți primi puncte de loialitate pentru fiecare achiziție