Cum să laminati hârtia (și să alegi laminatorul potrivit)

05. 11. 2021

4. Noiembrie 2021, 10:00 | Ai nevoie laminezi periodic cărți de vizită, documente importante sau alte materiale și nu știi ce tip de dispozitiv alegi? Veți învăța toate elementele esențiale în acest articol - inclusiv diferențele dintre diferitele tipuri de folii de laminare și o comparație a diferitelor tipuri de laminare.

Pentru început, puțină teorie: laminarea se referă la procesul prin care hârtia este „învelită” permanent într-o folie de plastic transparentă (de obicei poliester sau polipropilenă). Această folie protejează materialul din hârtie de sifonare, umezire și murdărie. În același timp, o întărește și este mult mai greu de rupt.

Putem lamina in doua moduri: fie la cald, fie la rece (aici mai facem diferenta intre asa numita varianta umeda si cea uscata).

Laminare termică (clasică)

Acest tip de laminare are loc la temperaturi de 90 până la 120 °C. Utilizează un laminator termic, în care hârtia trece prin role încălzite. Temperatura crescută activează un amestec special de adeziv în folie și ambele părți ale acestuia se lipesc simultan.

Datorită presiunii ridicate exercitate de role, nu există nici un risc de formare a bulelor de aer inestetice sub folie (de obicei, acestea apar, de exemplu, atunci când folia de protecție este slab lipit de ecranul telefonului).

1205637_0a.jpeg

Laminarea termică este potrivită pentru cazurile în care trebuie obțineți un aspect profesional al unui document laminat sau al hârtiei laminate de o dimensiune mai mare decât A5.

Dispozitivele mai ieftine laminează mai lent și, prin urmare, sunt potrivite pentru birourile în care intenționați laminați până la max. câteva sute de documente pe lună. Aceste dispozitive își vor găsi locul și în gospodării. Echipamentele profesionale, care sunt folosite în centre de copiere, birouri și operațiuni specializate, pot gestiona mii de laminări într-o lună fără probleme.

Vă rugăm rețineți echipamentele standard de laminare pot gestiona numai greutăți de hârtie de până la aproximativ 300 g/m2. De asemenea, luați în considerare durează câteva minute pentru ca acesta se încălzească la temperatura de funcționare. Ce laminator alegeți?

  • dacă doriți laminați fotografii tipărite pe hârtie:Peach Home Office Photo Laminator A4 (PL707),
  • dacă doriți laminați documente până la dimensiunea A4: Peach Premium Laminator A4 (PL750),
  • dacă doriți plasați documente sau postere până la dimensiunea A3: Peach Peach 4 in 1 Laminator & Cutter A3 (PBP420) (dispozitivul include, de asemenea, un trimmer de colțuri și un tăietor).

    Laminarea în sine este relativ simplă: inserați documentul folii transparente speciale (atenție la centrarea hârtiei), introduceți-l în dispozitiv și începeți procesul de laminare.

    Tip: Imediat după laminare, folia este fierbinte - nu-l atingeți și așteptați câteva minute se răcească. Acest lucru va evita nu numai arsurile, ci și deformarea documentului laminat.

    Laminare - abordare la rece

    Pe lângă termolaminare, există și laminarea la rece, care este împărțită în variante în două: umedă și uscată:

    • în laminarea umedă, amestecul adeziv este aplicat pe folie într-un laminator special sub presiune; cu ajutorul ei, folia este apoi lipită de baza de hârtie,
    • la laminarea uscată se folosește o folie cu adeziv, care poate fi lipită de hârtie; Pentru cele mai bune rezultate, utilizați o rolă pentru a îndepărta orice bule de aer.

    Laminarea uscată la rece este potrivită pentru uz casnic. Cel mai mare format posibil este A5 (ex. cărți de vizită sau certificate mici). Peste această dimensiune, laminarea manuală este inutil de laborioasă, iar rezultatul este foarte îndepărtat de un aspect profesional.

    1205613_0a.jpeg

    Ce folie de laminare sa alegi?

    Pentru laminare se utilizează următoarele:

    • folie tip buzunar (hârtia este introdusă în ea și sigilată),
    • folie tip rola, deseori cu o latime de peste 1 metru (dupa sigilare, folia se taie cu un cutter).

    Foliile transparente tip buzunar sunt standardizate pentru cele mai comune dimensiuni de hârtie. Cu câțiva milimetri mai late pe fiecare parte, astfel încât documentul poată fi sigilat corespunzător.

    Grosimea foliei determină rigiditatea rezultată a hârtiei laminate. Este exprimat în microni (o mie de micrometri este egal cu un milimetru) și este calculat pentru o folie de laminat. Laminatoarele standard pot gestiona o grosime de aproximativ 2 × 125 microni.

    Aspectul final al documentului laminat este determinat și de suprafața filmului. Finisajul mat este mai subtil și mai potrivit pentru documentele oficiale și cărțile de vizită. Puteți sigila, de exemplu, un meniu de restaurant cu folie lucioasă.

    Fiți mereu informat
    Ultimele informații despre noutati și promoții direct pe e-mailul tău.

    Transport de la 15,90 Lei

    la punctele de colectare

    Livrare în 48 de ore

    Suntem foarte rapizi

    La noi veți avea timp

    Puteți returna marfa în termen de 30 de zile

    Vă vom răsplăti

    Veți primi puncte de loialitate pentru fiecare achiziție