Câtă cofeină este în cafea și ceai și când ar trebui să te oprești?

25. 10. 2021

25. Octombrie 2021, 10:00 | Ceaiul și cafeaua sunt printre cele mai populare băuturi din lume. Acestea fac parte integrantă din rutina nostră de dimineață, relaxarea de după-amiază sau o modalitate de a ne concentra în birou și la biroul de acasă. Câtă cafea ar trebui bei pe zi și câtă cofeină poate fi periculoasă pentru tine?

Cofeina aduce fericire și anxietate

Cofeina este un stimulent psihoactiv și, ca atare, este probabil cel mai utilizat medicament din lume. În corpul uman, cofeina acționează ca un stimulator al sistemului nervos central. Previne legarea substanțelor care provoacă o senzație de oboseală și evocă temporar o senzație de vigilență și energie.

Cofeina ne poate oferi o serie de beneficii: suprimă și întârzie oboseala, îmbunătățește concentrarea, accentuează gândirea și evocă un sentiment de fericire. Consumul de cafea la biroul de acasă va susține cu ușurință etica de lucru. Datorită capacității cofeinei de a ne crește nivelul de energie, această substanță este folosită și de sportivi și de pasionații de fitness, îmbunătățindu-le performanța.

Tip: Cantitatea de cofeină din cafea ți-a dat atât de multă energie încât nu știi ce să faci cu ea? Profitați de ocazie și încercați sfaturile noastre despre cum învățați scrieți cu toate cele 10 degete.

Consumul de cafea la birou și interacțiunea cu colegii în pauze poate fi printre activitățile obișnuite ale zilei de lucru. Cantități mari de cofeină - mai ales dacă sunt consumate pe o perioadă mare - pot provoca o serie de efecte negative:

 • anxietate,
 • durere de cap,
 • tulburări de somn pe termen lung,
 • deshidratarea organismului,
 • probleme intestinale,
 • mâini/picioare reci.

În plus, o cantitate prea mare de cofeină poate face nervos, aveți o nevoie crescută de a urina, înroșirea feței și uneori halucinații. Unii oameni pot prezenta efectele adverse ale cofeinei atunci când consumă 250 mg pe zi, cu toate acestea, doza zilnică sigură pentru un adult sănătos este de 400 mg cofeină. Sentimentele neplăcute pot fi uneori cauzate de un mediu de lucru inadecvat, așa pe lângă reducerea cofeinei, încercați 5 sfaturi pentru un birou mai sănătos.

Știați că: Doza zilnică maximă de cofeină pentru copii și adolescenți nu trebuie depășească 2,5-3 mg pe kilogram de greutate corporală a copilului. Cercetătorii avertizează împotriva consumului excesiv de băuturi energizante, deoarece cofeina poate avea un efect negativ asupra sănătății copiilor și a tinerilor adulți.

Cofeina se găsește într-o gamă largă de băuturi, așa ar trebui urmăriți ce beți dvs. și copiii dvs. în timpul zilei. Cofeina se găsește cel mai adesea în cafea și ceai. Pe lângă boabele de cafea și frunzele de ceai, cofeina apare și în mod natural în guarana (adesea întâlnită în băuturile energizante),cacao sau boabe. Cofeina se găsește și în fructele altor plante, unde acționează ca un pesticid natural și protejează astfel plantele de anumite tipuri de insecte, care paralizează și ucid.

istock-1007194468.jpeg

Cantitatea de cofeină din cafea și ceai - câte căni pe zi sunt sănătoase?

Câtă cofeină este în cafea? Nu există un răspuns simplu la această întrebare. Conținutul de cofeină al boabelor de cafea variază în funcție de tipul de arbore de cafea, boabele individuale și metoda de prelucrare a acestora. Cu toate acestea, în general, cu cât boabele de cafea sunt prăjite mai mult, cu atât conțin mai puțină cofeină, deoarece temperaturile ridicate descompun cafeina.

Câtă cofeină este într-o ceașcă:

 • ceai negru: 45 mg,
 • ceai verde: 20-36 mg,
 • cafea instant: 80-100 mg,
 • cafea boabe: 150 mg,
 • cafea decofeinizata: 3-8 mg,
 • băutură energizantă: 80 mg,
 • latte: 113-280 mg.

Cifrele de mai sus arată cantitatea medie de cofeină în căni de 250 ml. Încă întrebați unde ar trebui vă opriți din consumul zilnic? Dacă beți în jur de 2 litri de alte băuturi decofeinizate în timpul zilei, puteți bucura în siguranță de 3 până la 5 căni de cafea sau până la 10 căni de ceai pe zi.

Dacă doriți evitați problemele de insomnie, ar trebui luați ultima ceașcă de cafea sau ceai cu cel puțin 4 până la 6 ore înainte de culcare.

Știați ceaiul conține mai multă cofeină decât cafeaua? Cu toate acestea, pentru a face ceai sunt necesare mult mai puține frunze de ceai decât boabele de cafea. Prin urmare, ceașca de cafea rezultată conține mai multă cofeină decât o ceașcă de ceai.

Cât de multă cofeină este prea mult?

Cantitatea de cofeină pe care corpul tău o poate procesa depinde și de greutatea ta. 15 mg pe kilogram de greutate corporală este considerat o doză toxică (pentru o persoană de 70 de kilograme este vorba de aproximativ 7-10 căni de cafea), 150 mg pe kilogram de greutate corporală este deja o doză letală. Cu toate acestea, pentru a fi cu adevărat în pericol de moarte, un adult ar trebui bea între 50 și 100 de căni de cafea într-o zi, lucru care nu este fizic posibil.

Când trebuie renunți la cofeină?

Potrivit unor studii, consumul de cafea ajută la reducerea riscului de boli precum diabetul de tip 2 sau anumite tipuri de cancer. Cu toate acestea, există situații în care ar trebui renunțați la băuturile cu cofeină.

Băuturile cu cofeină ar trebui reduse pentru femeile însărcinate și care alăptează. Cantitatea maximă zilnică de cofeină care nu ar trebui pună în pericol dezvoltarea copilului este de 200-300 mg. Cofeina poate interacționa și cu unele medicamente, cum ar fi antibioticele. De aceea, citiți întotdeauna prospectul și, dacă nu sunteți sigur, pregătiți cafea fără cofeină sau ceai din fructe.

De asemenea, ar trebui fiți vigilenți dacă sunteți tratat pentru boli de inimă, probleme cu rinichii sau hipertensiune arterială. Consumul unei cantități mari de cofeină poate provoca insomnie, caz în care încercați opriți consumul cofeinei pentru o vreme sau savurați cafea și ceai negru numai în prima jumătate a zilei. Dacă încă nu ezitați cu privire la cantitatea de cafea pe care o puteți bea pe zi, trebuie vă adresați medicului dumneavoastră.

Fiți mereu informat
Ultimele informații despre noutati și promoții direct pe e-mailul tău.

Transport de la 15,90 Lei

la punctele de colectare

Livrare în 48 de ore

Suntem foarte rapizi

La noi veți avea timp

Puteți returna marfa în termen de 30 de zile

Vă vom răsplăti

Veți primi puncte de loialitate pentru fiecare achiziție