Sfaturi pentru un mediu de muncă sănătos

30. 6. 2022

18. Mai 2022, 18:26 | Te simți obosit, fără concentrarea și motivațiea, pe care ai văzut-o ultima dată în aprilie anul trecut? Condițiile dvs. actuale de muncă pot fi în spatele scăderii dispoziției și a productivității. Aflați cum vă faceți biroul confortabil și să creați un mediu plăcut care vă susțină etica și sănătatea în muncă.

Baza unui mediu de muncă sănătos este echipamentul potrivit și amplasarea adecvată a acestuia. Alegeți o cameră sau un colț pe care îl dedicați pur problemelor de afaceri. Astfel, este mai ușor vă conectați la serviciu și să treceți mai rapid la modul de lucru. Nu vă aplecați peste laptop pe canapea sau pe pat. O poziție sănătoasă este baza unui spate sănătos. Dacă nu ați făcut deja acest lucru, obțineți mai întâi echipament de birou adecvat. Următoarele sfaturi vor ajuta vă relaxați pe tot parcursul zilei:

1. Concentrați-vă la monitor

Fără îndoială ! Reglați monitorul la o distanță și înălțime suficientă față de ochi, astfel încât puteți sta și să lucrați confortabil în fața acestuia. Puneți pe birou o lampă și asigurați-vă aveți întotdeauna suficientă lumină în cameră. Lucrați și cu lumina de la monitor. Utilizați setările sistemului sau un program special care reglează luminozitatea și temperatura luminii în funcție de ora din zi (sau reglați-l singur, de exemplu, în funcție de vreme și de condițiile actuale de iluminare).

istock-1098364450.jpg

Dacă în prezent nu utilizați monitorul pentru a edita fotografii și alte lucrări grafice, luați în considerare limitarea luminii albastre și înlocuirea acesteia cu o lumină de fundal cu subtonuri mai blânde. De exemplu, lumina de fundal galbenă a monitorului pe timpul serii va fi mai plăcută pentru ochii tăi, care nu vor fi atât de obosiți după muncă. În timp ce lucrați la computer, luați o scurtă pauză la fiecare 30 de minute fără vă uitați la ecran timp de cel puțin câteva secunde. Concentrați-vă asupra unui obiect din cameră sau închideți ochii și lăsați-i se odihnească.

Tip: Am descris în articol cum amenajați un birou de acasă în stil modern despre care birou, scaun, imprimantă și alt mobilier vor fi potrivite pentru biroul dvs. de acasă.

2. Nu uitați aerisiți

Te simți neconcentrat sau obosit? Motivul poate fi aerul expirat din cameră. Pe lângă lipsa de oxigen, sunteți afectat și de excesul de CO2, care poate afecta negativ concentrarea asupra muncii mentale solicitante. Dacă lucrați în astfel de condiții pentru o perioadă lungă de timp, acestea pot afecta și productivitatea și sănătatea.

Cum aerisiți corect

  • Pe scurt, intens și des. Aerisiți de cel puțin 3 ori pe zi.
  • Aerisiți pentru perioade mai scurte la temperaturi mai scăzute. Iarna păstrați timpul de aerisire la maximum 6 minute, primăvara și toamna aproximativ 10-20 de minute vor fi suficiente. Vara, lăsați ferestrele deschise ce puțin o jumătate de oră.
  • Aerisim și iarna? Chiar și la temperaturi scăzute, este important schimbați aerul din cameră. Nu-ți fie frică de iarnă, vei aerisi în câteva minute. O aerisire mai frecventă răcește aerul, dar pereții și podeaua își păstrează temperatura, astfel încât există o pierdere minimă de temperatură.
  • Dacă ai o problemă cu umiditatea în birou, nu aerisiți pe timp de ploaie. Dimpotrivă, cei care suferă de alergii de sezon vor aprecia o astfel de aerisire, deoarece aerul este cel mai curat în timpul ploii.

Tip: Fără foi de calcul tipărite, grafice, contracte, calendare și alte documente, nu te poți muta la serviciu? Alegeți o imprimantă ieftină pentru biroul de acasă pe care o veți avea mereu la îndemână.

3. Faceți-vă mediul de lucru mai plăcut

Este important te simți în largul tău. Personalizează-ți mediul de lucru astfel încât lucrezi cu drag. Chiar și detaliile aparent mici pot ajuta:

    • Lumânări parfumate și alte obiecte ce emană un miros plăcut pentru a face camera confortabilă și parfumată. Ai grijă însă nu exagerezi cu lumânările parfumate. Alegeți un parfum mai moale, mai puțin pronunțat pentru munca dvs. Când mirosul începe devină prea tare, devii prea încet sau chiar amețiți, este timpul stingi lumânarea și să aerisești corespunzător.
    • Dacă nu-ți place tăcerea, alcătuiește un playlist. Muzica ideală este cea care va servi doar ca fundal muzical sau zgomot de fundal, care nu va deranja la locul de muncă și nu va susține starea de spirit și inducerea fluxului de lucru. De exemplu, zgomotul alb, muzica clasică sau ASMR sunt potrivite pentru asta.
  • Faceți o cafea bună, un ceai sau o gustare gustoasă. Atunci te apuci de muncă cu mai multă plăcere!
  • Mizați pe flori.
istock-1132308470.jpg

4. Florile la birou asigură un mediu de lucru sănătos

Mediul de birou poate fi plin de substanțe nocive. Acestea sunt eliberate, de exemplu, de covoare obișnuite, mobilier, podele sau echipamente tehnologice. Pe lângă aerisiea frecventă și ștergerea prafului, plantele bine alese pentru birou te vor ajuta și la curățarea aerului. Plantele acționează ca un decor care va însufleți și va face biroul confortabil, astfel încât veți simți mai confortabil în el și veți fi imediat într-o dispoziție mai bună.

Plantele de la birou au un efect benefic asupra psihicului uman, sunt importante și pentru sănătatea noastră. Ajută în mod natural la umidificarea aerului din birou, pe care îl veți aprecia mai ales în lunile uscate de iarnă și sezonul fierbinte de vară și absorb substanțele nocive. Prin urmare, sunt o alternativă mai ieftină sau un adaos la diferite umidificatoare moderne.

De exemplu, palmierii care absorb substanțele nocive din cameră sau iedera obișnuită sunt o alegere excelentă. Această plantă nepretențioasă este potrivită pentru cultivarea în interior și în exterior, are nevoie doar de aer umed (care înlocuiește roua ocazional) și lumină difuză (atenție, nu tolerează razele directe). Se spune planta poate slăbi efectele negative ale radiațiilor electromagnetice în birou. Dracen, ficus, scapular, bromeliad sau ferigi îți vor face și ele un serviciu bun.

Fiți mereu informat
Ultimele informații despre noutati și promoții direct pe e-mailul tău.

Articole similare

kanc

Cum să configurați un birou modern la domiciliu și să alegeți echipamentul potrivit pentru acesta?

Munca de acasă (așa-numitul homeoffice) devine un beneficiu extins. Biroul de acasă nu mai este doar domeniul experților independenți, ci...

12. 10. 2020  Articolul complet »

Transport de la 15,90 Lei

la punctele de colectare

Livrare în 48 de ore

Suntem foarte rapizi

La noi veți avea timp

Puteți returna marfa în termen de 30 de zile

Vă vom răsplăti

Veți primi puncte de loialitate pentru fiecare achiziție