Semne de tăiere: de ce sunt importante pentru imprimare și cum să le creezi?

17. 9. 2021

17. Septembrie 2021, 10:00 | Dacă ocupați cu imprimarea cărților de vizită, a pliantelor sau a altor materiale grafice, s-ar putea fiți surprins de cerința de a adăuga așa-numitele picături și semne de tăiere. Ce este mai exact și cum introduceți aceste elemente în șablonul de imprimare?

Picături

Denumirea „picătură” înseamnă suprapunerea culorii originalului tipărit, care este definită în figura de mai jos prin spațiul dintre punctele 1 și 2:

2.jpg

Sursă: By Omegaosiris - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=26384062

Care este funcția picăturii? Dacă graficul de mai sus este imprimat doar până la marginea punctului 1, se poate întâmpla ca o dungă albă subțire rămână pe una dintre margini după tăiere. Nicio imprimantă din lume nu poate imprima complet o întreagă suprafață de hârtie (chiar și cele cu imprimare fără margini) - și niciuna nu poate imprima până la cea mai apropiată sutime de milimetru.

Din aceste motive, este necesar lăsați un surplus (picătură) la marginea imaginii, care va fi apoi decupat. Lățimea sa este între 2 și 5 milimetri (3 mm este standard). Din motivele descrise mai sus, picătura este importantă și pentru imprimarea duplex. Folosit numai pentru margini colorate - marginile albe nu reprezintă o problemă la imprimarea pe hârtie albă.

RA, SRA și alte formate netradiționale Nu există nicio problemă cu tăierea marginilor atunci când faceți o carte de vizită mică, dar ce se întâmplă dacă imprimați un pliant color A4? Pur și simplu ajungeți la foaia RA4 sau SRA4. Ambele formate se bazează pe clasicul A4, dar au margini mai largi - tocmai pentru ca documentul poată fi tipărit cu o picătură și ulterior decupat fie decupat cu ușurință.
Consultați articolul despre dimensiunile hârtiei pentru detalii.

Semne de decupare (Crop Marks)

Semnele de decupare indică linia în care trebuie realizată tăierea pentru a obține formatul dorit după tipărire. Acestea sunt de obicei inserate în afara picăturii, astfel încât nu rămână în rezultatul final.

Tăierea se face cu un tăietor de hârtie. Poate fi manual, dar controlul său necesită o mare dexteritate. În comparație cu frezele automate, care sunt mai frecvente în practica de tipărire, rămâne în urmă și în ceea ce privește precizia și viteza de tăiere.

Puteți vedea utilizarea practică a ambelor elemente în imaginea de mai jos. Semnele de decupare sunt vizibile la colțurile fotografiei, picătura se află în spatele liniilor galbene (adăugate pentru o ilustrare mai bună):

3.png

În plus, cu unele programe profesionale veți găsi așa-numitele semne de potrivire (fitting marks) - acestea sunt utilizate în tipărirea offset pentru suprapunerea corectă a culorilor individuale. Este adesea folosită o paletă de culori. Verificați dacă culorile sunt imprimate în nuanța și saturația corectă.

Cum se introduc mărcile de decupare într-un șablon de imprimare

În aplicațiile grafice moderne, setarea unei picături și inserarea semnelor de decupare este relativ ușoară. Lățimea exactă a suprapunerii marginilor poate fi obținută de la studioul de tipărire. Cu excepția cazului în care se specifică altfel, trimiteți datele de tipărire în format PDF (nu se aplică tipăririi foto) și la scara 1:1.

Înainte de a crea un semn, clarificați întotdeauna dimensiunile șablonului grafic. Asigurați-vă există suficientă rezoluție. Imprimarea rezultată nu va fi atât de mare pe cât apare pe monitor. Rezoluția ecranului este de aproximativ 100 DPI, dar calitatea imprimării ajunge la 600 DPI (consultați articolul Ce înseamnă DPI când tipăriți).

Cu toate acestea, grijile vor fi rezolvate pentru dvs. de software-ul dvs. grafic - trebuie doar introduceți dimensiunile imprimării finale. Asigurați-vă adăugați câțiva milimetri (așa cum este specificat de imprimantă) la dropout.

Procesul pregătirii în Canva

Instrumentul online Canva este - spre deosebire de următoarele două - gratuit în versiunea de bază. Ca și în Adobe Photoshop, puteți adăuga semne de decupare în timp ce exportați o imagine în PDF:

Procesul decupării semnelor în Adobe InDesign

Setați blocarea la crearea unui nou document, decupați semnele în timpul exportului în PDF:

 

Procesul decupării semnelor în Adobe Photoshop

Pentru a adăuga semne de decupare în timp ce exportați o imagine în PDF:

Fiți mereu informat
Ultimele informații despre noutati și promoții direct pe e-mailul tău.

Articole similare

uvod

Ce înseamnă DPI atunci când tipăriți și cum alegeți imprimanta potrivită?

Cei mai mulți cumpărători aleg o imprimantă pentru acasă sau pentru birou bazându-se în primul rând pe preț, în timp ce o minoritate se...

22. 6. 2022  Articolul complet »

Transport de la 15,90 Lei

la punctele de colectare

Livrare în 48 de ore

Suntem foarte rapizi

La noi veți avea timp

Puteți returna marfa în termen de 30 de zile

Vă vom răsplăti

Veți primi puncte de loialitate pentru fiecare achiziție