Sărbătoriți Ziua software-ului gratuit (și descărcați 4 aplicații pentru tipărire)

07. 6. 2021

7. Iunie 2021, 10:00 | 18 septembrie 2021 este Ziua Internațională a Libertății (SFD). De ce a apărut, care este scopul său - și cum se raportează la imprimante?

Ziua internațională a software-ului liber a fost sărbătorită din 2004 (sărbătorită atunci pe 28 august). Din 2006, se încadrează în a treia sâmbătă din septembrie. Scopul SFD este de a crește gradul de conștientizare a aplicațiilor freeware și open-source și de a încuraja utilizatorii le folosească.

Fondatorii zilei de astăzi se referă la software-ul gratuit ca o aplicații care pot fi în mod liber:

  • utilizată (în orice scop);
  • diseminată (către alte persoane și pentru nevoile organizațiilor);
  • modificată (și redistribuită cu versiunea modificată).

Dar atenție - acest lucru nu înseamnă astfel de programe sunt gratuite. Baza este libertatea de utilizare și distribuire. Totuși, aceasta implică și obligația de a utiliza aplicația în conformitate cu condițiile de licență - în același sens cu protejarea publicării altor lucrări (de exemplu cărți sau filme).

SDF a fost fondată de Canonical, care a înfinațatși compania care a dezvoltat Ubuntu, un sistem de operare bazat pe Linux. Linux a devenit sinonim cu aplicațiile open source - acest sistem de operare poate fi modificat, distribuit și utilizat gratuit.

Astăzi, Ziua Software-ului Liber este organizată sub egida Fundației pentru Libertatea Digitală. Aceasta supraveghează prelegeri și alte evenimente în zeci de orașe de pe toate continentele și clasifică accesul la aplicații printre drepturile fundamentale ale omului. Din 2016, promovează și conceptul de documente gratuite - disponibilitate gratuită de cărți, articole științifice, dar și, de exemplu, opere de artă.

Software-ul gratuit - calea spre dezvoltare

Fără exagerare, software-ul modern reprezintă software-ul gratuit. Linux este utilizat de 497 din cele mai puternice 500 de computere din lume, de o serie de sonde spațiale sau, de exemplu, de un mare accelerator de hadroni la CERN din Elveția.

Aplicațiile open-source fac parte din televizoarele inteligente, console de jocuri, ceasuri și o gamă largă de electrocasnice. De asemenea, rulează majoritatea serverelor de Internet (și, prin urmare, întregul Internet) - precum și o serie de imprimante.

Cum te poți implica în Ziua Software-ului Liber?

  • ajuta organizația sau o cunoștința cu instalarea;
  • participă la unul dintre evenimente (fie ca spectator, fie ca interpret) - au loc în mai multe orașe europene;
  • organizează un atelier online folosind o aplicație gratuită;
  • susține dezvoltarea de programe gratuite, open-source (financiar sau prin asistență).

4 aplicații gratuite pentru imprimante

Există multe programe de editare a documentelor pentru imprimare. Cele care îndeplinesc unele dintre criteriile de software gratuit includ:

Scribus

Aplicația Scribus pentru tipărirea și editarea documentelor este dezvoltată de o comunitate de entuziaști. Potrivit pentru cărți, ziare, broșuri și alte materiale tipărite. permite lucrați cu diverse formate și vă permite exportați documente în PDF, printre altele.

Puteți descărca Scribus aici.

Ghostscript

Program pentru conversia fonturilor între diferite formate. Potrivit, de exemplu, pentru editarea preimprimării (inclusiv conversia fonturilor în raster).

Puteți descărca Ghostscript aici.

LaTeX

LaTeX este o aplicație pentru tipografiere și editare tipografică a documentelor mai complexe. Editarea textului se face prin inserarea comenzilor de formatare (există o anumită asemănare cu crearea de pagini web folosind HTML). Puteți alege dintre diferite formate de tipărire pregătite de tipografii profesioniști.

Puteți descărca LaTeX aici.

PosteRazor

Puteți utiliza programul de imprimare a posterelor atât la birou, cât și acasă. PosteRazor poate tăia o imagine astfel încât poată fi utilizată pentru a crea un poster de aproape orice dimensiune - în funcție de rezoluția fotografiei sau ilustrației originale. Foile tipărite trebuie apoi pliate, deci nu sunt potrivite pentru studiourile grafice profesionale.

Puteți descărca PosteRazor aici.

Fiți mereu informat
Ultimele informații despre noutati și promoții direct pe e-mailul tău.

Transport de la 15,90 Lei

la punctele de colectare

Livrare în 48 de ore

Suntem foarte rapizi

La noi veți avea timp

Puteți returna marfa în termen de 30 de zile

Vă vom răsplăti

Veți primi puncte de loialitate pentru fiecare achiziție