Povestea Samsung: Cum vânzătorul de pește uscat și tăiței a devenit cel mai mare producător de electronice din lume

15. 10. 2020

15. Octombrie 2020, 10:00 | În 2018, Samsung a urcat pe locul 12 în clasamentul celor mai valoroase companii din lume. Anul trecut, gigantul sud-coreean a sărbătorit 80 de ani de la înființare și printre cele mai valoroase zece companii din lume, veți găsi doar două, a căror istorie merge și mai adânc. Alăturați-vă pentru a afla cum vânzătorul de pește uscat și tăiței a devenit astăzi liderul tehnologic mondial.

Un nume care predispune la succes

Tradus din coreeană, Samsung înseamnă „trei stele” și este menit simbolizeze „ceva mare”. Și ce altceva considerăm „ceva mare” decât ceea ce această companie a reușit construiască în cei 80 de ani de existență? Samsung este considerat în prezent cel mai mare producător și distribuitor de electronice din lume.

Conform estimărilor calificate, compania valorează 326 miliarde de dolari, ceea ce reprezintă un rezultat foarte decent pentru o companie dintr-o țară care este doar puțin mai mare decât Cehia și care a fost una dintre cele mai sărace țări din lume după războiul coreean.

O poveste despre un antreprenor căruia nu i-a fost frică de provocări

Cei mai mulți dintre noi întâlnim zilnic smartphone-uri, monitoare, electrocasnice sau imprimante Samsung. Puțini știu însă compania a fost fondată în 1938 de Lee Byung-chul ca magazin alimentar local. Alături de 40 de angajați, Lee le-a oferit clienților pește coreean uscat, legume și tăiței făcuți manual.

Lee era un om de afaceri foarte ambițios, de la început nu se temea de provocările mari. Când a apărut ocazia de a construi o fabrică de prelucrare a lânii, el a decis construiască cea mai mare fabrică de acest gen din toată Coreea în Daegu.

Compania a avut succes, așa nu a durat mult până când și-a mutat sediul direct în capitală - Seul. În primele trei decenii de existență, Samsung a investit treptat în industria alimentară și textilă, asigurări și vânzarea de bunuri. Diversificarea investițiilor a fost o strategie excelentă și nu este de mirare după ce compania a început investească în electronică la sfârșitul anilor 1960 și câțiva ani mai târziu în construcția navală (da, ați citit corect), a existat o creștere bruscă. Micul vânzător de pește uscat și tăiței a devenit o companie al cărei logo urma fie recunoscut în curând cu mult dincolo de granițele Coreei.

Când Samsung a început producă televizoare alb-negru, imaginile color se stingeau deja în Statele Unite

Într-o perioadă în care gospodăriile din Statele Unite își schimbau deja televizoarele alb-negru cu cele culor în mare, în Coreea (poate în toată Asia), majoritatea populației nu avea idee despre existența unei „cutii cu imagini în mișcare”. Abia până când producătorii americani și europeni au decis se extindă pe piața asiatică, guvernul coreean a ridicat întrebarea dacă nu ar fi mai bine producem televiziune „acasă”. A introdus o condiție pentru comercianții străini de televiziune: dacă doreau își vândă produsele în Coreea, trebuiau împărtășească tehnologia de producție. A dat posibilitatea producătorilor locali și Samsung, desigur, s-a aruncat asupra sa cu un salt de tigru.

În 1970, primul televizor Samsung a văzut lumina zilei, în special modelul alb-negru cu denumirea P-3202. Odată cu extinderea în masă a difuzării periodice, a existat un interes imens pentru televiziune și doar șase ani mai târziu, marca Samsung se putea lăuda cu o milionime de dispozitive vândute.

În anii '80, Samsung a început inunde piața cu produsele sale

Până la sfârșitul secolului trecut, Samsung a sărit mereu cumva pe cărucior. În ceea ce privește producția de alte echipamente și electrocasnice, deși marca a avut un succes relativ, nu a putut fi considerată un lider tehnologic până când nu a început dezvolte noi tehnologii.

Un exemplu vorbind de la sine: în 1982, Samsung a intrat pe segmentul imprimantelor mici (și parțial, al telecomunicațiilor) când a lansat primul său aparat de fax. Trebuie remarcat faptul piața mondială pentru imprimante, faxuri și dispozitive similare era deja la acea vreme „patru mărci” Canon, HP, Epson și Brother.

Până în anii 1980, Samsung câștigase suficient pentru a reuși încet, dar sigur, iasă din poziția sa de cenușăreasă pe piața electronică globală. Compania a început să investească puternic în cercetare și dezvoltare și, pe lângă succesul pe piața mondială a televizoarelor, mașinilor de spălat și cuptoarelor cu microunde, compania a intrat pe deplin în celelalte companii mai mici printr-o achiziție inteligentă, precum și în industria telecomunicațiilor.

Transformarea dintr-o stea locală într-o superstară mondială a venit în anii '90

Deceniul care a dat lumii pokemon, tamagotchi și makarena a fost un moment de cotitură pentru Samsung. A adăugat cipuri de computer și dispozitive de stocare la portofoliul său deja larg de produse. În scurt timp a devenit unul dintre liderii pieței mondiale pe acest segment și, dacă omitem Intel, Samsung nu avea nicio concurență în producția de cipuri și memorie pentru computer din lume.

samsung2-nahled2.jpg

Samsung Engineering & Construction al Samsung Group a participat, de asemenea, la construcția Burj Khalifa din Dubai, care este încă cea mai înaltă clădire din lume.

 

Primul telefon mobil Samsung a apărut pe piață în 1988, la doar 4 ani după ce Motorola a introdus primul telefon mobil produs în serie din lume. Pe segmentul telefoanelor mobile, însă, Samsung nu s-a descurcat foarte bine la început. O mare parte a pieței a căzut la Motorola la începutul anilor 1990 (60 % față de 10 % din cota de piață în Coreea pentru vânzările către Samsung), iar calitatea telefoanelor mobile Samsung a fost slabă. Brandul a suferit astfel câteva lovituri dure pe piață în această direcție.

Există încă o poveste care circulă în Samsung despre modul în care șeful de atunci Kun-Hee Lee a ars întregul depozit când a aflat o serie de telefoane mobile care trebuiau fie puse în vânzare în 1995 nu funcționau.

În urma acestui incident, s-a discutat în întreaga companie dacă Samsung ar prefera părăsească segmentul de telefoane mobile. Kun-Hee Lee a decis în cele din urmă Samsung va rămâne cu telefoanele mobile, dar își va schimba fundamental strategia. În loc încerce pună la dispoziția tuturor telefoane ieftine, el se va concentra pe dezvoltarea pieselor individuale ale telefonului mobil și, înainte ca acestea poată face un telefon foarte bun, va vinde piesele altor producători. Viitorul Samsung este în (trei) stele.

Datorită deciziei îndrăznețe a șefului de atunci, Samsung este acum cel mai puternic jucător de pe piața telefoanelor mobile, cu o cotă de aproximativ 20 %. Nici Apple, nici Huawei, care au crescut rapid în ultimii ani, nu au reușit le dea jos din topul clasamentului vânzărilor de telefoane mobile din 2011. Și vorbind despre marca Apple, știați Samsunga fost un furnizor important de piese pentru iPhone de mulți ani?

samsung3-nahled2.jpg

Paznicii din jurul campusului centrului de cercetare Samsung din Silicon Valley au fost înlocuiți cu un paznic robot de la Knightscope. Viitorul este acum.

 

Astăzi, Samsung stabilește direcția în aproape toate domeniile operațiunilor sale și se situează alături de giganți precum Google, Facebook, Apple și Amazon. La sfârșitul celui de-al doilea deceniu al secolului XXI, aceștia se confruntă cu provocări precum IoT (internetul lucrurilor), apariția celei de-a cincea generații de sisteme fără fir (5G), realitatea virtuală sau inteligența artificială. La urma urmei, Samsung a introdus recent primul smartphone cu afișaj pliabil, care va fi viitorul telefoanelor mobile. Dacă acest pas îndrăzneț va fi o intervenție în negru, va trebui așteptăm încă câțiva ani.

Fiți mereu informat
Ultimele informații despre noutati și promoții direct pe e-mailul tău.

Transport de la 15,90 Lei

la punctele de colectare

Livrare în 48 de ore

Suntem foarte rapizi

La noi veți avea timp

Puteți returna marfa în termen de 30 de zile

Vă vom răsplăti

Veți primi puncte de loialitate pentru fiecare achiziție