Pix 3D: ghid pentru începători

Ați încercat desenați obiecte tridimensionale? Acest lucru se realizaează foarte ușor folosind un pix 3D. Aflați cum funcționează stilourile 3D, cum le controlați și cum le folosiți pentru a crea cadouri grozave pentru cei dragi.

Pixul 3D este o mică imprimantă 3D portabilă care funcționează pe principiul imprimării FDM / FFF. În traducere, asta înseamnă stiloul topește un fir de plastic (așa-numitul filament), pe care îl puteți modela. Plasticul topit se solidifică rapid în aer și își menține forma.

În timp ce cu imprimantele 3D clasice trebuie căutați documente electronice sau chiar le creați, luați un stilou 3D și începeți desenați. Singura limitare este imaginația ta . Puteți utiliza dispozitivul, de exemplu, pentru:

  • crearea de bijuterii sau figurine;
  • „schițarea" prototipurilor tridimensionale;
  • corectarea obiectelor deja desenate.
3d_pen_art_sugar_skulls.jpeg

Desigur, obiectele create cu stiloul 3D nu sunt la fel de precise comparativ cu cele create de câtre o imprimantă 3D. Îl veți folosi mai mult în timpul liber decât într-un studio industrial.

Cum se alege un stilou 3D?

Alegerea stiloului 3D depinde în principal de obiectele pe care doriți le creați. Două filamente din plastic sunt utilizate standard: filamente PLA și ABS.

Filamentele PLA sunt mai potrivite pentru desenul bidimensional - pe un suport - și lipirea ulterioară a pieselor finite (vezi mai jos). 

Avantajul filamentelor PLA reprezintă faptul acestea sunt prietenoase cu mediul înconjurător; în sălbăticie se va descompune complet în timp. Dezavantajul este rezistența mai mică la stres și căldură (acesta se înmoaie la temperaturi de peste 60 ° C).

Imprimarea 3D cu filamente PLA este posibilă, de exemplu, cu stiloul XYZ 3D 1.0 sau Polaroid ROOT Play 3D Pen.

Puteți utiliza filamente ABS pentru desenul tridimensional. Se solidifică foarte repede în aer, produsele din plastic ABS sunt puternice și rezistente mecanic. Cu toate acestea, producția lor împovărează mediul. În plus, filamentele ABS topite evaporă substanțele chimice care pot irita membranele mucoase și pot provoca rupturi și tuse.

Inspirație: progresul cu un pix 3D în 51 de zile

 

Pregătirea pentru modelare

În partea din spate a dispozitivului veți găsi conectorul de alimentare și orificiul pentru introducerea filamentului. Pixul 3D trebuie fie conectat permanent la o sursă de alimentare

Filamentul intră în pix-ul 3D prin orificiul dedicat, apoi trece către capul de topire (duza), de unde iese sub formă de plastic topit. Unele pachete pot include un suport special pentru ca stiloul se poată „odihni”. Acest lucru este important, deoarece vârful stiloului atinge adesea temperaturi de peste 200 ° C în timpul activitâții și vă puteți arde. De aceea, stiloul 3D nu este o jucărie recomandată pentru copii cu o vârstă mai mică de 9 ani.

Pentru majoritatea modelelor, utilizați butoanele pentru a seta:

  • temperatura capului de topire;
  • viteza de eliberare a filamentului topit;
  • ghidați filamentul înainte și înapoi.

Dispozitivele mai avansate afișează parametrii selectați pe afișajul LCD și determină temperatura de încălzire în funcție de tipul de plastic introdus (este necesar selectați din meniu).

Înainte de a desena, porniți dispozitivul și lăsați-l se încălzească la temperatura dorită (de obicei, câteva zeci de secunde). Apoi introduceți filamentul - pixurile 3D folosesc filamente cu diametrul de 1,75 mm (pentru imprimantele 3D clasice se folosesc și filamente de 2,85 mm). Capătul filamentului trebuie fie drept, folosiți foarfece obișnuite pentru a-l îndrepta.

După introducere, glisați filamentul până la vârf. De îndată ce plasticul topit începe curgă, rupeți filamentul topit și începeți creați. Dacă doriți schimbați culoarea filamentului 3D, scoateți filamentul din stilou și apoi introduceți unul nou.

VIDEO: Cum controlați stiloul 3D

 

Cum se utilizează cu un stilou 3D

Pixurile 3D oferă atât posibilitatea modelării manuale (este necesar țineți apăsat butonul), cât și desenul automat (plasticul topit este eliberat la o viteză stabilită).

În primul rând, încercați „pictați” cu un stilou 3D pe o suprafață plată. Utilizați un șablon de hârtie sau  pe un telefon mobil conform modelului din aplicație (de exemplu, Polaroid Play Trace - Android, iOS). Deteriorarea ecranului smartphone-ului dvs. este prevenită de sticla de protecție inclusă în unele pachete împreună cu pixul 3D. Când creați ceva în format „bidimensional” încercați atingeți suprafața cu vârful stiloului.

O tehnică mai avansată care necesită puțină practică este modelarea tridimensională. Nu vă grăbiți - există riscul ruperii sau răsucirii filamentului. De asemenea, este necesar se țină seama de legile mecanicii și staticii. De exemplu, dacă desenezi o casă tridimensională, trebuie mai întâi creezi fundațiile și sâlpii de susținere, la fel ca în construcția reală. Abia atunci este posibil începeți „așezarea” acoperișului.

Pentru primele modele 3D, utilizați așa-numitele șabloane 3D. Acestea ilustrează piese bidimensionale, pe care ulterior le veți lipiți împreună (trebuie așteptați din nou 10 secunde până piesele se vor solidifica).

Crearea utilizând șabloane

 

Fiți mereu informat
Ultimele informații despre noutati și promoții direct pe e-mailul tău.
Transport GRATUITclienților înregistrați cu comenzi peste 199 lei.
Livrare in doua zileSuntem foarte rapizi.
Garanție pe viață pentru cartușe TonerPartnerNoi pur și simplu credem în produsele noastre
Garanție împotriva deteriorării imprimanteiCând se întâmplă ceva, conteaza pe noi.