Pix 3D: ghid pentru începători

05. 10. 2022

5. Octombrie 2022, 10:00 | Ați încercat vreodată desenați obiecte tridimensionale? Aceasta nu este o problemă cu un pix 3D. Citiți cum funcționează pixurile 3D, cum le controlați și cum le puteți folosi pentru a crea cadouri grozave pentru cei dragi.

Sunteți tentat creați obiecte tridimensionale, dar o imprimantă 3D este prea scumpă pentru dvs.? Atunci avem un sfat pentru dvs. cu privire la un produs care se vinde la un preț mul mai mic și în același timp, poate înlocui cu mare succes o imprimantă 3D. Vorbim despre pixuri 3D, care permit modelați obiecte tridimensionale după voința și bineînțeles, priceperea dumneavoastră. În rândurile următoare, vom spune tot ce trebuie știți despre ele.

cz.jpg

Ce este un pix 3D

După cum sugerează și numele, acesta este un pix special care permite creați obiecte tridimensionale. Acestea sunt alcătuite dintr-o umplutură special topită care curge din vârful pixului și îi permite proprietarului fie creeze obiecte 3D de la zero, fie pur și simplu completeze obiecte deja realizate din același material sau cel puțin dintr-un material foarte apropiat (datorită conexiunii maselor). Cu puțină exagerare, s-ar putea spune așadar un pix 3D este un fel de imprimantă 3D manuală, care este mai ușor de operat, deoarece nu trebuie programat în niciun fel și așa mai departe, dar în același timp este mai puțin precis, deoarece nu se bazează pe brațe mecanice, ci pe factorul uman.

istock-1082038948.jpg

Cui și pentru ce este destinat

Deoarece gradul de utilizare al pixurilor 3D este foarte mare, există, de asemenea, o varietate foarte mare de grupuri care ar putea avea sens. Este perfect utilizabil atât pentru cei creativi cu dorința de a crea artă tridimensională, cât și pentru copiii mai mari ca să își dezvolta creativitatea, dar și pentru oricine care are nevoie creeze componente 3D din diverse materiale într-un mod simplu, sau are nevoie finiseze manual piese realizate de imprimante 3D. În general, se poate spune cu filamentul potrivit, poți crea aproape orice cu un stilou 3D, deși bineînțeles cu prețul unui efort mai mare în comparație cu imprimarea 3D.

Principiul de funcționare

Principiul de funcționare al pixului 3D este în esență absolut simplu, deoarece copiază imprimante 3D clasice. După cum sa indicat deja mai sus, pixul conține un vârf de încălzire pentru a topi filamentul care curge prin el și astfel permite utilizatorului să-l modeleze după cum este necesar. Pe lângă sistemul de încălzire, corpul pixului are de obicei și un mecanism de alunecare a filamentului, care este reglabil în viteză la modelele mai scumpe. Pe de altă parte, alegerea direcției „fluxului” filamentului este o chestiune de la sine înțeles, datorită faptului că, după terminarea creării 3D, filamentul trebuie scos din pix pentru a nu se înării în acesta, care ar putea fi o mare problemă, așa cum este cazul imprimantelor 3D mai ieftine.

Ținând cont de necesitatea de a încălzi constant vârful împreună cu filamentul care se deplasează prin el, probabil nu va surprinde pixul 3D trebuie conectat la o sursă de alimentare în timpul lucrului, care este de obicei o rețea electrică clasică - sau un USB cablu cu un adaptor care este conectat la rețea. Totuși, în funcție de tipul de cablu, unele pixuri pot fi folosite și pentru alimentarea unui power bank, laptop etc., ceea ce le face, cu puțină exagerare, o imprimantă 3D pentru călătorii.

istock-1322552445.jpg

Cum alegi un pix 3D

Atunci când alegeți un pix 3D, doar una dintre proprietățile sale joacă un rol important și anume temperatura maximă de încălzire a acestuia. Aceasta determină ce tipuri de filament va fi posibil fie utilizat și prin urmare, ce poate fi creat cu acesta. Diferite tipuri de filament sunt potrivite pentru diferite obiecte 3D, la care vom ajunge mai târziu în acest articol. Atunci când alegeți, este deci absolut esențial fie clar în prealabil ce intenționați creați și ce temperatură aveți nevoie pentru asta (cu privire la un filament adecvat). Desigur, cu cât temperatura maximă este mai mare, cu atât mai bine, deoarece pixul suportă astfel mai multe tipuri de filament.

Deși celelalte specificații ale pixului 3D sunt deja accesorii într-un fel, cu siguranță nu este o idee bună le neglijați, deoarece pot face creația mai ușoară. Există, de exemplu pixuri 3D cu display-uri integrate pentru controlul usor al temperaturii setate disponibile pe piata, precum si modele cu viteza de extrudare a filamentului reglabilă, eventual cu buton pentru extrudare in functie de nevoile utilizatorului, sau poate cu opțiunea pentru a le folosi pentru lipire pe lângă crearea de obiecte 3D etc. Unele modele au suporturi de depozitare, in care pixurile pot fi amplasate atunci cand nu sunt folosite - atat la rece cat si la cald. În zilele noastre, este destul de obișnuit se susțină o aplicație mobilă care conține, de exemplu diverse șabloane pentru creare, caz în care este suficient conectezi pixul la telefonul mobil prin Bluetooth și apoi pur și simplu mișcați șablonul de pe afișaj prin sticla sau folie.

Pe de altă parte, ceea ce este mai mult sau mai puțin constant pentru toate pixurile 3D sunt dimensiunile, greutatea și designul. În marea majoritate a cazurilor, acestea sunt cu un pic de exagerare, markere groase cu un port de alimentare din spate, a căror greutate este de aproximativ 70 de grame, lungime în jur de 17 cm și lățime cu înălțimea, în funcție de modul în care producătorul a modelat mânerul pixului.

Rezumat sfaturi despre cum alegeți un pix 3D

 • Formă ergonomică care se potrivește în mână (dacă nu puteți proba pixul înainte, încercați alegeți cel puțin unul care semene cu instrumentele dvs. preferate de scris).
 • Fiabilitate - asigurați-vă citiți recenziile altor utilizatori înainte de a cumpăra, din care veți afla cât de fiabil este pixul în ceea ce privește înfundarea vârfului și altele.
 • Compatibilitatea filamentului - căutați pixuri care fie compatibile cu cât mai multe filamente, în mod ideal chiar și cu cele universale. Unele pixuri suportă doar filamentele producătorului, care pe de o parte pot fi costisitoare și pe de altă parte, este posibil nu fie posibilă realizarea unor proiecte 3D din cauza unui tip neadecvat de filament.
 • Siguranță - Unele pixuri au moduri speciale pentru copii, care nu sunt altceva decât un mod pentru încălzirea relativ scăzută a vârfului de topire. Prin urmare, dacă doriți un pix 3D pentru un copil, nu este exclus căutați o versiune cu modul pentru copii sau măcar cumpărați un pix care poate fi setat la o temperatură de „doar” în jur de 50°C. , care este o temperatură încă relativ sigură pentru creațiile copiilor în siguranță.
 • Vârfuri interschimbabile - Dacă doriți profitați la maximum de creația dvs. cu pix 3D, ar trebui obțineți un pix cu un vârf interschimbabil. Datorită acestui lucru, veți putea vă compuneți creațiile din filament extrudat în diferite grosimi, ceea ce va ușura lucrul, dar va avea în principal un efect pozitiv asupra designului și rezultatului.
 • Lungimea cablului de alimentare - Pentru ca pixul 3D să funcționeze, acesta trebuie fie conectat în mod constant la o sursă de alimentare, fie sub forma unei prize electrice, fie sub formă de power bank. Având în vedere acest fapt, cu siguranță nu este de mirare pentru o manevrare confortabilă este esențial ca pixul aibă un cablu de alimentare cât mai lung posibil, care nu limiteze deloc în nicio mișcare.
 • Setări personalizabile - Pentru a lucra cu pixul cât mai bine posibil, este ideal dacă puteți seta cât mai multe opțiuni direct în funcție de preferințele dvs., cum ar fi viteza de extrudare a umplerii, temperatura de încălzire a vârfului și așa mai departe .
 • Ușor de umplut - Dacă cumpărați pix 3D pentru un copil de exemplu, amintiți-vă nu numai trebuie fie ușor de lucrat cu acesta, dar este și esențial ca acesta fie ușor de utilizat după ce rămâne gol. Prin urmare, atunci când cumpărați verificați cum se adaugă filamentul în pix și dacă este posibil, alegeți acele modele în care accesul la tubul de filament este cel mai bun și mai rapid posibil. 

Tipuri de filamente

După cum am menționat deja mai sus, atunci când alegeți un pix, alegerea depinde în mare măsură de tipul de filament pe care utilizatorul său dorește îl folosească pentru creare. Există o serie de tipuri care diferă unele de altele în ceea ce privește timpul de întărire, temperatura de topire, dar și rezistența, elasticitatea, compatibilitatea cu mediul și așa mai departe. Mai jos veți găsi cele mai comune tipuri de filamente care pot fi folosite cu pixurile 3D: 

 • ABS - Acesta este unul dintre cele mai utilizate materiale de imprimare 3D astăzi, atât prin prețul scăzut, cât și prin rezistența excelentă, întărire relativ rapidă și temperatura de topire destul de bună. Un minus este faptul nu este ecologic, deoarece este un produs petrolier.
 • HIPS - Un material cu proprietăți aproape comparabile cu ABS, cu diferența punctul său de topire este puțin mai mare, dar se întărește mai repede.
 • Nylon - Material flexibil potrivit de exemplu pentru modele mai flexibile și altele identice. Cu toate acestea, în ciuda flexibilității sale, păstrează o rezistență foarte bună la deteriorare. Un minus la acest tip de filament este îmbinarea problematică a mai multor părți din nylon într-un singur produs, ceea ce îl face potrivit fie pentru proiecte mai simple, fie în mâinile utilizatorilor experimentați.
 • PCL - Material cu cel mai scăzut punct de topire dintre toate filamentele, ceea ce îl face potrivit, de exemplu, pentru copiii care nu sunt expuși riscului de arsuri. Cu toate acestea, punctul de topire scăzut aduce cu el și o întărire lentă, deoarece chiar și la temperatura camerei PCL este de facto încălzit pe jumătate pentru a se topi.
 • PLA - Cel mai ecologic filament de astăzi, care este produs exclusiv din surse vegetale, datorită căruia nu se produce fum toxici sau chiar mirosuri atunci când se lucrează cu acesta. Un alt aspect pozitiv este punctul de topire relativ scăzut, ceea ce îl face potrivit și pentru începători. Negativ este fragilitatea sa, care este relativ mare și prin urmare, trebuie avută o grijă extremă atunci când lucrați cu acesta pentru a evita ruperea.
 • TPE - Material foarte elastic, care datorită proprietăților este absolut ideal pentru realizarea de obiecte flexibile. Nu există riscul de deteriorare din cauza îndoirii, dar din logica problemei trebuie luat în considerare faptul nu poate fi folosit într-un mod complet ideal pe structuri solide.
 • PET-G - Acesta este același material care este folosit la fabricarea sticlelor PET, așa puteți aștepta cu nerăbdare o flexibilitate destul de solidă, dar și rezistență cu un strat mai gros.
 • PC  - Unul dintre cele mai puternice filamente disponibile în comerț vreodată. Dacă trebuie construiți ceva cu o bază cu adevărat solidă, PC este absolut ideal, dar suferă de două probleme. Prima este o temperatură ridicată de topire, a doua este un timp lung de întărire. Prin urmare, este un filament potrivit pentru utilizatorii avansați.

Punctul de topire al celor mai comune filamente

Următorul tabel va ajuta vă orientați în temperaturile de topire ale celor mai comune filamente pentru stilouri 3D: 

Tip filament

Temperatura întărire

ABS

Aprox. 210 °C

HIPS

Aprox. 240 °C

Nylon

Aprox. 250 °C

PCL

Aprox. 50 °C

PLA

Aprox. 180 °C

TPE

Aprox. 220 °C

PET-G

Aprox. 220 °C

PC

Aprox. 300 °C

Cum pregătiți un pix 3D pentru modelare

Înainte de a pregăti pentru modelare cu un pix 3D, este necesar mai întâi vă gândiți ce tip de filament veți folosi pentru creare. Potrivit acestuia, setați temperatura dorită a vârfului de încălzire pe pix, pe care îl conectați mai întâi la sursa de alimentare (de obicei la rețea) și apoi așteptați se încălzească. Nu vă faceți griji, nu este deloc un proces lung - încălzirea durează de obicei zeci de secunde, maximum minute în cazul pixurilor 3D mai ieftine. 

Odată ce pixul este încălzit, introduceți cu grijă filamentul cu care doriți modelați și aliniați-l la capăt. Dacă nu ați face acest lucru, pixul nu ar fi capabil facă față procesării sale, iar substanța ar înceta curgă din vârful său în timp. După introducerea filamentului, tot ce trebuie faceți este activați această funcție pentru pixurile cu deplasare reglabilă a filamentului și să începeți creați. Dacă doriți schimbați culoarea sau tipul de filament sau opriți crearea, pur și simplu puneți pixul pe „sensul invers” și lăsați-l iasă pe partea în care l-ați introdus în pix. 

istock-489170460.jpg

Pe ce să modelați

Ca și în cazul imprimantelor 3D, pixurile 3D pot fi folosite pentru a modela o gamă largă de materiale. Singurul lucru care trebuie îndeplinit este creația 3D ulterioară poate fi desprinsă de pe ele, ceea ce este cel mai bine îndeplinit de covorașe de vinil, sticlă și altele asemenea. Dar puteți folosi și hârtie, pe care puteți pretinta șabloane pentru împachetat sau poate folie – dar aveți grijă nu le topiți cu filamentul cald și astfel ajungeți vă distrugeți munca. 

Așa funcționează modelarea în funcție de șabloane

Cum lucrați cu un pix 3D

Pixul 3D poate fi folosit practic pentru două tipuri de creație - și anume creație 2D și apoi 3D clasic. În ceea ce privește crearea 2D, se învârte doar în jurul unei hârtii sau a unui alt șablon, astfel încât imaginea rezultată să iasă ușor din șablon. În esența sa, prin urmare este vorba despre 3D, dar cu o suprapunere minimă în a treia dimensiune. În cazul desenului 3D, vorbim deja despre crearea propriu-zisă a obiectelor 3D care pot fi desenate direct în aer fără nicio exagerare. Totuși, pentru ca acest lucru fie posibil, este necesar să alegeți tipul potrivit de filament (ținând cont de viteza de solidificare și așa mai departe), dar mai ales aveți ceva experiență în crearea 3D, deoarece este destul de complicat. Ajunge de exemplu doar rupeți filamentul și puteți începe de la început cu linia dată, în timp ce este posibil fiți nevoit reparați și locul unde au aterizat părțile filamentului rupt. Pentru începutul creației 3D, este, prin urmare, mai bine vă încercați arta pe obiecte foarte simple și pe de o parte, de exemplu și așa veți crea la început doar straturi și apoi le vei lipi împreună pentru un efect 3D mai bun (şabloane pentru lipirea obiectelor 3D pot fi găsite de exemplu aici). Odată ce ați învățat creați cu stiloul în 3D pe obiecte simple și să înțelegeți cum stratificați corect, lucrul pe obiecte mai complicate ar trebui fie o floare la ureche pentru D-voastră.

Pix 3D - șabloane care vor ajuta la început

După cum am menționat de câteva ori mai sus, este indicat încercați lucrați cu un stilou 3D pe șabloane, care va ajuta stăpâniți elementele de bază și, în același timp, faceți obiecte 3D aparent complexe într-un mod relativ simplu. Mai jos veți găsi o listă cu mai multe site-uri web unde puteți găsi șabloane 3D gratuite. În toate cazurile este vorba despre site-uri universale care conțin o serie de motive, pe care trebuie doar le descărcați și apoi le imprimați sau le afișați, de exemplu, pe o tabletă sau un smartphone și le acoperiți cu folie.

Pix 3D - produse, care poate fi creat cu acesta

Dacă nu doriți răsfoiți paginile menționate mai sus, dar căutați inspirație direct la obiect, care are sens folosind 3D pix, mai jos veți găsi o listă cu câteva obiecte simple, care sunt pentru creație începătoare cu 3D pix ca ideale.

Cele mai frecvente întrebări și răspunsuri despre pixurile 3D

Pixurile 3D sunt și pentru stângaci?

Toate pixurile 3D de pe piață sunt concepute atât pentru stângaci, cât și pentru dreptaci, deoarece au un corp simetric care poate fi prins de orice mână. În plus, aderența este de obicei mai mult decât bună, deoarece producătorii își amintesc de ergonomia cu pixurile 3D. 

Cum se încarcă pixul 3D?

Deși marea majoritate a pixurilor sunt alimentate de la rețea sau alternative similare, pe piață se găsesc și modele cu baterie încorporată care poate fi încărcată pur și simplu și apoi folosită practic oriunde. Încărcarea are loc în același mod ca și în cazul smartphone-urilor, tabletelor sau altor dispozitive electronice prin portul de încărcare, de obicei pentru câteva ore. Durabilitatea depinde apoi de mulți factori, inclusiv de temperatura la care este încălzit vârful. De regulă, nu este mai mult de unități de ore.

Un pix 3D poate fi conectat la un telefon mobil?

Da, dar trebuie achiziționați un model care acceptă această opțiune. Aceste modele sunt de obicei ceva mai scumpe decât un pix 3D clasic, dar datorită acestui fapt, oferă atât posibilitatea de a seta pixul prin intermediul telefonului mobil, cât și o mulțime de șabloane diferite care pot fi afișate pe afișaj și apoi acoperite cu o folie de protecție înainte ca creația fie gata.

Ce poți crea cu un pix 3D?

Cu puțină exagerare, se poate spune orice. Sunteți de fapt limitat doar de proprietățile filamentului folosit în combinație cu cantitatea acestuia și abilitățile dumneavoastră. Cu toate acestea, cu pixurile 3D, utilizatorii se concentrează în primul rând pe obiecte mai mici care pot fi finalizate în câteva ore.

Care este diferența dintre un pix 3D și o imprimantă 3D?

În esență, relativ mic. În ambele cazuri, produsul rezultat este format dintr-un filament care se topește în vârf și apoi este stratificat deasupra lui într-o formă tridimensională. 3D imprimanta 3d imprimante clasică în comparație cu pixul 3D este mai precisă deoarece este controlată de brațe electronice, în timp ce un pix 3D se bazează în întregime pe senzația din mâinile D-voastră. Dar pixul 3D este mult mai ieftin.

boys-gc353f148f_1920.jpg
Fiți mereu informat
Ultimele informații despre noutati și promoții direct pe e-mailul tău.

Articole similare

Industrie, astronautică și medicină: la ce se folosește imprimarea 3D?

Imprimantele 3D nu-și mai au locul doar pe masa pasionaților de tehnologie. Tipărirea tridimensională a pătruns, de asemenea, în industrie...

29. 4. 2021  Articolul complet »

uvod

Cum sa alegi filamentele potrivite pentru imprimanta 3D?

La fel ca imprimantele obișnuite care au nevoie de cartușe de cerneală, au nevoie de șiruri de plastic pentru imprimante 3D, din care sunt...

6. 7. 2020  Articolul complet »

Transport de la 15,90 Lei

la punctele de colectare

Livrare în 48 de ore

Suntem foarte rapizi

La noi veți avea timp

Puteți returna marfa în termen de 30 de zile

Vă vom răsplăti

Veți primi puncte de loialitate pentru fiecare achiziție