Cum să securizăm o parolă și ce parole le sparg hackerii într-o secundă

03. 1. 2022

20. Decembrie 2021, 12:45 | Fără internet, puțini și-ar putea imagina viața astăzi. Dar doar puțină neglijență și datele dvs. sensibile, identitatea digitală și alte date vor cădea cu ușurință în mâini greșite. Cum alegi o parolă sigură care fie un gardian adecvat al conturilor tale? Urmați aceste proceduri de bază.

De ce și cum fii în siguranță pe Internet

Rețea Wi-Fi publică, scurgere de date din serviciul unde care ai cont, dar și un click pe un link fraudulos din e-mail. Acestea sunt doar câteva dintre cazurile în care puteți pierde detaliile de conectare și alte date. Cu datele tale în mână, hackerii și diverși alți fraudatori pot acționa în numele tău pe Internet, pot adăuga postări pe rețelele de socializare sau forumuri de pe internet și chiar pot să-ți scurgă contul bancar.

Pe lângă precauția generală atunci când navigați pe Internet, o parolă cheie pentru confidențialitatea dvs. Este un partener de nădejde. Consultați mai jos instrucțiuni despre cum alegeți o parolă care va apăra cu mândrie contul.

Cele mai frecvent utilizate parole pe care hackerii le sparg într-o secundă sau două

Cum alegi o parolă sigură? În primul rând, evitați-le pe cele prea simple, lipsite de ambiguitate și cele mai utilizate pe scară largă la nivel mondial. Vedeți mai jos exemple cu cele mai frecvent utilizate parole pe care hackerii le sparg într-o secundă. Dacă sunteți familiarizat cu acestea, recomandăm vă schimbați parola cât mai curând posibil. Și data viitoare când gândiți alegeți o parolă, asigurați-vă evitați aceste tipuri:

 • 1234, 12345 sau 123456,
 • 123456789 sau 1234567890,
 • qwerty sau qwerty123,
 • parola sau parola1,
 • 1q2w3e,
 • 111111 sau 000000,
 • asdfghjkl,
 • abc123,
 • Andrei2,
 • iloveyou.

Oamenii folosesc adesea un an semnificativ ca parolă. Acestea sunt în mare parte:

 • anul anului lor de naștere,
 • anul de naștere al copiilor sau al celor dragi,
 • anul în care au creat parola,
 • un an care are o anumită semnificație pentru ei sau este ceva special (de exemplu, ziua nunții etc.).

Printre cei mai populari ani în parole veți găsi anii 2010, 1987 și 1991. La nivel global, prenumele sunt adesea folosite ca parole. Eva este pe primul loc, iar Alex și Anna sunt în contact strâns. Alegerea cade adesea și pe echipele sportive preferate (sau un sport preferat), mâncarea, lunile, anotimpurile sau zilele săptămânii.

Ți-a furat cineva parola?

Cu toate acestea, o parolă slabă sau neatenție pe Internet poate nu fie singura modalitate prin care altcineva poate accesa contul. Datele dvs. de conectare (și alte) se pot scurge pe Internet, de exemplu, prin spargerea într-o bază de date prost securizată care include datele dvs. Dacă doriți vă asigurați datele dvs. nu au făcut parte dintr-o scurgere de date, puteți verifica parolele pe I have been pwned, a cărui bază de date conține miliarde de parole de autentificare. Și dacă doriți evitați introducerea unei parole într-un serviciu de internet necunoscut, aveți puncte în plus pentru a învăța ceva din acest articol. Tot ce trebuie faceți este introduceți numele de utilizator sau adresa de e-mail pe pagină.

istock-1050184338.jpg

Cum alegi o parolă

Spui este timpul să-ți schimbi parola. Bine, dar cum alegi o parolăcu adevărat sigură? Instrucțiuni:

 • Folosiți o parolă mai lungă. O parolă de 12 cifre și mai lungă va fi mai greu de spart sau de ghicit. Încercați compuneți o propoziție aleatorie care aibă sens doar pentru dvs.
 • Combină litere(mari și mici). Combinarea literelor mari și mici cu cifre este adesea una dintre cerințele pentru crearea unei parole, iar acesta nu este cazul. Puterea parolei crește odată cu utilizarea diferitelor tipuri de caractere, așa nu fie teamă de caractere speciale sau diactritice și virgule.
 • Nu utilizați parole vechi și comune. Fii original. Încercați găsiți o parolă la care nimeni, în afară de dvs., nu se poate gândi. Încercați, de asemenea, nu reciclați parolele.
 • Nu folosi limba engleză. Engleza este una dintre cele mai vorbite limbi din lume. Dimpotrivă, româna este foarte puțin folosită în comparație cu engleza și, prin urmare, mai potrivită. În același mod, dacă nu mai bine, vor funcționa limbajul tău complet fictiv, dintr-o a carte sau film, sau o anagrama care schimbă complet ordinea literelor din versiunea originală.
 • Folosiți o parolă generată. Dacă încă nu ti-a venit nimic în cap, dar vrei fii sigur parola ta va fi cu adevărat puternică, folosește un generator aleatoriu. Diverse aplicații vor crea o parolă aleatorie puternică pentru tine în cel mai scurt timp.

Câteva sfaturi bine intenționate în concluzie:

Nu utilizați aceleași parole pe mai multe conturi. Dacă pierdeți parola pentru un singur cont, atacatorii vor avea acces la toate celelalte. De asemenea, nu vă bazați pe serviciile pe care le utilizați pentru a avea date bine criptate. Utilizați parole unice pentru fiecare cont, în special servicii precum internet banking etc.

Utilizați autentificarea cu doi factori. Dacă cineva obține parola, oricum nu va putea accesa contul dvs. cu doi factori. Cel puțin nu atunci când nu are acces la celelalte părți necesare pentru a se autentifica. De exemplu, pe telefonul dvs. mobil, la care sistemul trimite un SMS de securitate cu un cod de autentificare după introducerea parolei.

Tip: Dar acum ai o grămadă drăguță de parole și ți-e teamă nu le vei aminti? Nu contează. Parolele memorabile sunt ușor de spart. Ai grijă însă nu le scrii pe telefon sau pe hârtie! Încredințați-le unui manager de parole de încredere care se va ocupa de securitatea lor pentru dvs. (și uneori chiar vor veni cu o nouă parolă puternică). Încercați programe precum LastPass sau iCloud Keychain. De acum înainte, trebuie vă amintiți doar o singură parolă - a managerul de parole.

Fiți mereu informat
Ultimele informații despre noutati și promoții direct pe e-mailul tău.

Transport GRATUIT

clienților înregistrați cu comenzi peste 199 lei.

Livrare în 48 de ore

Suntem foarte rapizi

La noi veți avea timp

Puteți returna marfa în termen de 30 de zile

Vă vom răsplăti

Veți primi puncte de fidelitate pentru fiecare achiziție