Cum sa alegi filamentele potrivite pentru imprimanta 3D?

06. 7. 2020

6. Iulie 2020, 10:00 | La fel ca imprimantele obișnuite care au nevoie de cartușe de cerneală, au nevoie de șiruri de plastic pentru imprimante 3D, din care sunt imprimate elemente de diferite dimensiuni. Selectarea filamentului corespunzător determină modul în care imprimarea va fi rezistentă la căldură și rezistentă mecanic, dacă poate fi utilizată ca sumă de stres sau ca dificil de produs. Aflați alegeți șirurile 3D potrivite.

Principiul de funcționare a imprimantelor 3D convenționale (așa-numitele Imprimante FDM/FMM) v-am introdus într-unul din articolele anterioare. Dar o vom repeta pe scurt.

La imprimarea 3D, capul de presă pune materialul (filament) prin mișcări precise (în conformitate cu comanda) strat cu strat pe covor. Plasticul topit se opreste rapid și după finalizarea ultimului strat, imprimarea poate fi pusa în jos.

Ce sunt filamentele de imprimare?

Filamentul este un șir de plastic consumabile de imprimante 3D. Bobina pe care este bobinat este pusă într-o imprimantă, care desface cantitatea necesară de material în timpul imprimării.

Filamentul poate fi împărțit astfel:

  • tipul de material (unele sunt durabile din punct de vedere mecanic, altele sunt elastice etc.);
  • diametrul șirurilor (standardul este de 1,75 mm pentru imprimarea obiectelor mici și de 2,85 mm pentru imprimarea obiectelor de dimensiuni medii);
  • puritate (unele siruri de caractere au adeziuni care le dau caracteristici speciale);
  • sănătate (unele filamente sunt chiar biodegradabile);
  • rezistența la temperatură;
  • simplitatea imprimării. 

De asemenea, distingem producătorii – unii se bucură de o bună reputație în comunitatea "3D", alții sunt cunoscuți pentru prețurile lor ieftine. Cele mai frecvente materiale și proprietățile lor însumează tabelul de mai jos.

Material

Temperatura de printare

Temperatura necesară a suprafeței la imprimare

Durabilitate 

Rezistenta

Max. rezistența la temperatură

PLA

190 până la 220 °C

temperatura camerei

Scăzută

Scăzută

Scăzută

ABS

220 până la 240 °C

80 până la 100 °C

Înaltă

Medie

Medie

PETG

235 până la 255 °C

50 până la 70 °C

Înaltă

Medie

Înaltă

TPE

210 până la 230 °C

20 până la 40 °C

Medie

Înaltă

Înaltă

PLA filament

Filamentul PLA este unul dintre cele mai răspândite. Datorită temperaturii de topire relativ scăzute (în jur de 180 °C) și coerenței bune a imprimării, este un material ideal pentru începători.

Baza filamentului PLA este acidul polilactic, care este produs din amidon sau trestie de zahăr. Este un lanț (polimer) de acid lactic, frecvent prezent în corpul uman – apare în timpul mișcării intense și este una dintre cauzele durerii musculare. Sirurile de caractere PLA sunt ecologice, se descompun rapid în natură, iar unii producători se referă la ele ca bioplastice.
Produsele din filamente PLA arata destul de bine; nu sunt flexibile, au rezistență mecanică și termică scăzută (până la 60 °C). Imprimeurile PLA sunt fragile și ușor de spart, astfel încât nu sunt pentru producția de obiecte decorative sau modelare detaliata.

Sirurile Pla pot fi găsite la cât mai puțin de 50 Lei (PLA filamenty od C-TECH); Materialele de calitate (Polaroid Universal Premium PLA filament) sunt, de asemenea, disponibile în 20 de culori. 

ABS filament

dva L

Abs material este o alternativă la siruri de caractere PLA printre cele mai ieftine. Poate rezista la temperaturi relativ ridicate, este rigid și ferm și rezistent la deteriorări mecanice chiar și la diverse substanțe chimice.

Pe de altă parte, producția sa nu este foarte organică (produsă din petrol) și imprimarea este destul de dificilă. Dacă răcirea materialului nu este controlată, produsul este deformat. Prin urmare, este necesar să printați pe suport cu posibilitatea de încălzire (la o temperatură de aproximativ 80 °C).

Un alt dezavantaj este formarea de vapori chimici în timpul imprimării, care la persoanele mai sensibile pot provoca tuse și iritație.

Datorită caracteristicilor sale, șirurile ABS sunt potrivite pentru producția de unelte (carcasa telefonului) sau, de exemplu, Jucării. ABS este printre cele mai ieftine, cumpărându-le pentru aproximativ 50 Lei (GEMBIRD șir de staniu (filament) ABS, 1,75mm).

PETG filament

Baza filamentelor PETG este bine cunoscută din plastic PET (utilizat pentru sticle și ambalaje) îmbunătățită prin glicol. Fibrele PETG combină imprimarea ușoară a ctri Lablurilor PLA cu rezistența ABS.

PETG are o serie de avantaje: este ușor de reciclat, face produsele solide și rezista la temperaturi mai ridicate. Acesta poate fi perfect conectat cu lipici și nu produce substanțe toxice atunci când arde.

Negativele materialului includ o înclinație pentru a absorbi umiditatea aerului. PETG este ideal pentru producerea de piese și componente mobile, stresate mecanic. Este mai dificil de imprimat – o mașină de spălat cu încălzire în jurul valorii de 60°C este o necesitate.

Filamentele PETG sunt disponibile sub un diametru de 1,75 mm pentru imprimarea obiectelor mai mici (linia de presă GEMBIRD (filament) PETG, 1,75 mm), cu un diametru de 2,85 mm (VERBATIM 3D Printer Filament PET-G 2,85mm) pentru obiecte mai mari.

TPE filament

styri L

TPE este un material flexibil de cauciuc - produse din ea sunt, prin urmare, de obicei "cauciuc". Imprimarea este mai dificilă; temperatura presiunii este de aproximativ 220 °C, iar temperatura suportului trebuie menținută între 20 și 40 °C, ceea ce poate fi o problemă, în special în zilele calde de vară.

Produsele TPE sunt flexibile și durabile. Filamentele TPE sunt utilizate pentru fabricarea componentelor auto (sigilii), a dispozitivelor de uz casnic, a ambalajelor mobile, dar și a încălțămintei. Prețul de 1 kilogram de siruri de caractere TPE este mai mare - mai puțin de 150 Lei (GEMBIRD Press line (filament) flexibil, 1,75mm).

 

Fiți mereu informat
Ultimele informații despre noutati și promoții direct pe e-mailul tău.

Transport de la 15,90 Lei

la punctele de colectare

Livrare în 48 de ore

Suntem foarte rapizi

La noi veți avea timp

Puteți returna marfa în termen de 30 de zile

Vă vom răsplăti

Veți primi puncte de loialitate pentru fiecare achiziție