Imprimarea pe hârtie comestibilă: Cum funcționează și se poate prepara acasă?

27. 10. 2022

27. Octombrie 2022, 10:00 | Aproape toată lumea a întâlnit hârtie comestibilă tipărită în ultimii ani datorită boom-ului său uriaș în industria alimentară. Este utilizată pe scară largă atât în ​​industria cofetăriei, cât și în industria de panificație, de exemplu pentru etichetele aplicate direct pe produse de patiserie sau diverse decorațiuni pentru prăjituri și alte produse de cofetărie. Cu toate acestea, aveți idee cum funcționează de fapt imprimarea pe hârtie comestibilă și ce aveți nevoie pentru aceasta? Dacă nu, în rândurile următoare vom explica clar și poate chiar vom atrage încercați. În curând vei afla nu este chiar atât de complicat, de fapt, dimpotrivă.

Cum funcționează imprimarea pe hârtie comestibilă

Imprimarea pe hârtie comestibilă este practic exact aceeași cu tipărirea obișnuită cu o imprimantă cu jet de cerneală. Singurele diferențe sunt că, în locul hârtiei obișnuite de birou, se folosește hârtie comestibilă și se folosește cerneală comestibilă specială în loc de cerneală obișnuită. Datorită acestui fapt, imprimarea rezultată este complet comestibilă. 

Începuturile tehnologiei de imprimare comestibilă datează din anii 1980, când cofetarii au început experimenteze cu ea. De atunci, imprimarea pe hârtie comestibilă a devenit foarte răspândită și este acum o metodă folosită în mod obișnuit pentru decorarea produselor de cofetărie, unde un motiv personalizat potrivit pentru un anumit eveniment este de obicei imprimat pe hârtie. Dar poți întâlni și produse finite precum etichete comestibile pentru produse de patiserie sau bancnote comestibile.

Când spui hârtie comestibilă

Sub hârtia comestibilă, puteți imagina o napolitana foarte subțire, cu o suprafață netedă și un minim de pori. La urma urmei, tocmai din această cauză poți întâlni etichete precum hârtie de napolitană, hârtie de orez sau hârtie de vafe în legătură cu aceasta. Dar în toate cazurile este într-adevăr aceeași hârtie, așa nu confundați cu aceste nume atunci când o căutați.

Materiile prime de bază pentru producerea hârtiei comestibile sunt amidonul, îndulcitorii naturali sau artificiali și uleiul vegetal. Hârtia comestibilă este produsă în mai multe versiuni - mai subțire, translucidă și mai groasă, complet opacă. Având în vedere compoziția, probabil nu este de mirare este practic lipsită de gust.

Tip: Pentru o idee mai bună a gustului, puteți cumpăra, de exemplu, napolitane Hořické din magazin, al căror corp este realizat dintr-un material foarte asemănător cu cel folosit pentru hârtia comestibilă. Deci, atunci când reușiți dezlipiți stratul fără umplutură, aveți o mostră grozavă de testare a gustului de hârtie comestibilă.

retro_oplatka_na_pecivu-nahled2.jpg

 https://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Retro_oplatka_na_pe%C4%8Divu.jpg

Alternative la hârtie comestibilă

Deși hârtia comestibilă clasică este probabil cea mai folosită opțiune pentru tipărirea alimentelor, în frunte cu cofetăria, este departe de a fi singura soluție pe care o poți întâlni în acest moment. Mai jos, vom introduce cel puțin pe scurt câteva opțiuni folosite pentru imprimarea decorațiunilor.

Hârtie fondant

Acesta este al doilea cel mai folosit tip de hârtie comestibilă, care, totuși, este mai mult sau mai puțin potrivită doar pentru cofetărie. Vorbim aici despre o substanță dulce, ușor de modelat pe care cofetarii o pot „acoperi” eficient, de exemplu, întreaga prăjitură astfel încat, datorită hârtiei de fondant, creeze o impresie holistică. Ca un mare avantaj al acestei hârtii, cofetarii subliniază albul ei frumos, dar mai ales cât de bine poate fi imprimată. Partea proastă aici este fondantul nu se înțelege cu apa, așa trebuie așezat pe o bomboană care este (cel puțin superficial) adaptată acesteia.

Hârtie decorativă

Un alt substitut al hârtiei comestibile clasice care poate fi folosită mai mult sau mai puțin doar în cofetărie este hârtia de decor. Te poate impresiona prin gustul și mirosul său, care este vanilie, dar te mulțumește și prin faptul poți imprima pe el imagini cu adevărat de înaltă calitate fără probleme majore - și toate acestea fără a fi nevoie de nicio corelare a culorilor, deoarece hârtia este albă. Din păcate, din cauza fragilității hârtiei, este posibil o îndoiți doar ușor, așa uitați de orice modelare mai detaliată.

Hârtie Icefrosting 

Aceasta este o alternativă mai puțin cunoscută la hârtia comestibilă, care se evidențiază prin grosimea sa mică în combinație cu capabilități excelente de acoperire, dar și pentru „suportul” fără probleme pentru imprimare. Cu toate acestea, din nou vorbim despre hârtie dulce, astfel încât modelarea sa este considerabil limitată. 

Hârtie Chocodecor

După cum sugerează și numele, avem de-a face cu hârtie pe bază de ciocolată, în special unt de cacao. Aplicabilitatea la produsele sărate este, prin urmare, mai mult sau mai puțin exclusă și aici, cu excepția cazului în care coaceți pentru cineva căruia îi place experimenteze. Utilizarea untului de ciocolată s-a reflectat, desigur, și în nuanța hârtiei, care în mod logic este puțin mai închisă - în special maro-crem. Potrivit cofetariilor, se imprimă foarte bine și în plus, este foarte rezistent la umezeală. Deci nu mai este nevoie ne mai adaptăm în ceea ce privește rețeta. 

Cerneală comestibilă pentru uz alimentar

Cerneala comestibilă este disponibilă pe piață în două modele de bază. Un tip este destinat aplicării manuale și este folosit pentru a colora și decora în principal produse de cofetărie, folosind diverse pixuri, pensule și pulverizatoare dedicate. Al doilea tip este destinat imprimării direct pe hârtie comestibilă și este disponibil în cartușe de cerneală

În ceea ce privește compoziția cernelurilor comestibile, ingredientele de bază sunt apa, glicerolul, un conservant și colorant alimentar, care determină culoarea rezultată a cernelii. Ca și în cazul cartușelor de cerneală clasice pentru imprimante, cartușele comestibile sunt de asemenea utilizate în mod obișnuit în gama de culori CMYK - adică magenta, cyan, galben și negru.

Cum se imprimă pe hârtie comestibilă

Deoarece cerneala comestibilă este furnizată în cartușe standardizate, aceasta poate fi utilizată cu multe imprimante de birou comune, pe lângă imprimantele speciale pentru imprimarea hârtiei comestibile. Cu toate acestea, este important rețineți ar trebui alegeți imprimante cu jet de cerneală care acceptă imprimarea comestibilă. Imprimantele laser nu sunt folosite deloc pentru imprimarea comestibilă.

Tip: Probabil cel mai mare jucător din domeniul imprimantelor care acceptă tipărirea pe hârtie comestibilă este Canon. Modelele oferă în mod special suport pentru această funcție TS5050, TS6050, MG5750, MG5751, MG5752, MG5753, MG6850, MG6851, MG6852, MG6853, IP7250, MG5450, MG5550, MG5650, MG6450, MG6650, MX725, MX925, iP4850, iP4950, MG5150, MG5250, MG5350,, IP4700, IP4600, IP3600, MP550, MP560, MP640, MP540, MP620, MP630, MP500, MP510, MP520, MP530, MP600, MP610, iP3300, IP3500, iP4000, IP4200, Ip4300, iP4500, iP5200, iP5300 , IX 4000 (A3), IX6850 (A3), IX6550 (A3),și în toate cazurile acestea sunt imprimante cu alimentare din spate a hârtiei.

Deși o imprimantă cu jet de cerneală obișnuită este suficientă pentru a imprima cu cerneală comestibilă, uitați pur și simplu ați înlocui cartușele clasice de cerneală cu unele comestibile și ați imprima cu plăcere bunătăți pe hârtie comestibilă. Teoretic, ar fi posibil, dar din logica problemei, probabil nu este o idee prea bună umplem capetele de imprimare, care au fost „inundate” cu cerneală clasică necomestibilă, brusc cu cerneală comestibilă. Acest lucru se datorează faptului ar lua cu el mai mult sau mai puțin din cerneală la imprimare, motiv pentru care imprimarea rezultată nu ar fi complet sigură pentru sănătate. 

Prin urmare, dacă doriți începeți imprimarea comestibilă, trebuie aveți o imprimantă rezervată doar pentru aceste scopuri, care nu a fost folosită deloc pentru imprimarea normală cu cartușe de cerneală clasice. 

Atunci când alegeți o imprimantă cu jet de cerneală potrivită pentru imprimarea pe hârtie comestibilă, veți avea nevoie de una care poată imprima pe hârtie mai grea (hârtia comestibilă este mai groasă), dar mai presus de toate una care poate face față cartușelor comestibile. Ar trebui obțineți aceste informații de la producător sau distribuitor. Verificarea compatibilității cu cerneala comestibilă este absolut esențială, deoarece nu orice imprimantă poate gestiona acest tip de imprimare.

sladkosti-nahled2.jpg

Nu este pentru toată lumea

Lăsând deoparte necesitatea achiziționării unei imprimante noi – fie este specială pentru imprimarea hârtiei comestibile, fie una clasică cu suport pentru această opțiune – alături de hârtie comestibilă și cerneală comestibilă, este necesară și investiția în cartușe speciale de curățare. Imprimantele clasice cu jet de cerneală au, în general, probleme cu înfundarea duzelor. Prin urmare, cerneala obișnuită de imprimantă conține substanțe chimice care ajută la dizolvarea reziduurilor de cerneală uscată din duze, curățând astfel capul de imprimare. Cernelurile comestibile, însă, nu conțin acești solvenți din cauza nocivității lor pentru sănătate, astfel încât capul de imprimare se usucă mult mai des atunci când sunt folosite. Singura soluție la această problemă este tipărirea constantă, dar deoarece nu trebuie făcută mai puțin de o dată la trei zile, este foarte dificil de făcut din punctul de vedere al utilizatorului obișnuit. Cel mai potrivit este atunci când imprimanta este folosită în fiecare zi și nu are posibilitatea se usuce în niciun fel.

Tip: Chiar și înfundarea capetelor de imprimare cu cerneală clasică nu este distractivă. Dacă și această problemă deranjează, vom spune cum o rezolvați în acest articol mai vechi al nostru.

În ceea ce privește rândurile anterioare, probabil îți este clar nu poți încerca imprimi pe hârtie comestibilă de acasă. Dacă nu intenționați porniți pe calea unui cofetar personalizat, atunci investiția într-o altă imprimantă, cerneală comestibilă și hârtie este inutilă pentru dvs. Nu mai rămâne nimic de făcut decât decorezi tortul aniversar din când în când cu unul dintre motivele gata făcute care se găsesc în mod normal în magazine sau ai propriul motiv imprimat pe hârtie comestibilă la comandă. Din fericire, nu este scump din punct de vedere al prețului.

Fiți mereu informat
Ultimele informații despre noutati și promoții direct pe e-mailul tău.

Articole similare

Cerneală uscată în cartuș: Vă sfătuim cum să rezolvați problema și cum să o preveniți.

Imprimanta voastră cu jet de cerneală a încetat brusc să mai tipărească sau imprimă, dar sare peste o culoare, deși cartușul în cauză nu...

1. 8. 2022  Articolul complet »

Transport de la 15,90 Lei

la punctele de colectare

Livrare în 48 de ore

Suntem foarte rapizi

La noi veți avea timp

Puteți returna marfa în termen de 30 de zile

Vă vom răsplăti

Veți primi puncte de loialitate pentru fiecare achiziție