Cel mai bun televizor 2023 sau cum să vă alegeți cel potrivit pentru D-voastră
Au trecut vremurile în care, o persoană atunci când alegea un televizor trebuia să opteze între unități de modele care diferă unele de altele doar în ceea ce privește diagonala sau grosimea. În prezent, veți găsi pe piață o mare varietate de diverse modele, care diferă unele de altele într-un număr și mai mare de gadgeturi tehnologice diferite, dar desigur și prin design, dimensiune și preț. Cum să alegeți un televizor care este cel mai potrivit pentru D-voastră? În rândurile următoare vom încerca să vă răspundem exact la această întrebare.
Înainte de a începe să ne decidem ce televizor să cumpărăm, este important să ne lămurim ce așteptăm de la noul televizor sau la ce îl vom folosi. Adevărul este că jucătorii de jocuri video au cerințe diferite pentru televizoare, la fel și iubitorii de film precum și telespectatorii ocazionali care nu petrec prea mult timp în fața ecranului și din acest motiv au cerințe diferite pentru televizoare, prin urmare, într-un fel, nu au nevoie de un astfel de confort. În consecință, vă recomandăm cu fermitate să stabiliți cu exactitate cum doriți să utilizați televizorul. În general, este mai bine să vă extindeți puțin viziunea, pentru ca în final să ajungeți la un model care vă va satisface cerințele și peste câțiva ani, decât să alegeți un model cu ochii închiși care să vă satisfacă acum.
Sfat: Nu trebuie neapărat să utilizați doar televizorul clasic pentru a viziona filme, seriale sau emisiuni. De exemplu, proiectoarele conectate la sursa de imagine vor fi, de asemenea, excelente pentru acest lucru. Dacă vă întrebați cum să alegeți un proiector pentru home cinema sau pentru birou, nu ratați articolul nostru special.
Tipuri de ecrane TV
Deși producătorii folosesc diferite tipuri de panouri de afișare în televizoarele lor, în general se poate spune că în marea majoritate a televizoarelor veți găsi unul dintre cele mai comune trei tipuri de panouri - adică LED, OLED, sau QLED, care poate apoi să fie adaptate în moduri diferite. Mai jos veți afla cum diferă panourile individuale unele de altele.
Televizor LED
Televizoarele cu panouri LED se adresează utilizatorilor mai puțin pretențioși, deoarece capacitățile lor de afișare sunt cele mai slabe în comparație cu alte panouri folosite. Televizoarele cu LED dispun de un ecran LCD testat de ani de zile, care utilizează retroiluminarea cu LED-uri, astfel încât ecranul este bine iluminat pe întreaga sa suprafață, consumând în același timp o cantitate minimă de energie datorită eficienței LED-urilor. Cu toate acestea, capacitățile de afișare nu sunt la un nivel foarte ridicat, ceea ce poate fi observat în primul rând în calitatea culorilor, redarea mai slabă a negrului sau contrastul mai scăzut.
Televizor QLED
Televizorul cu panou QLED se bazează direct pe televizoarele LED, motiv pentru care se mândrește și cu un consum redus de energie și cu o luminozitate fără probleme pe întregul panou de afișare. Cu toate acestea, datorită unui strat special numit "quantum dot light emitting diode", acestea pot oferi telespectatorilor o calitate mai bună a imaginii sub forma unor culori mai bune, inclusiv negru, un contrast mai mare și așa mai departe. Toate acestea se datorează unui strat special de puncte cuantice extrem de durabile, care, în combinație cu retroiluminarea cu LED-uri, poate afișa culorile de o calitate superioară menționate mai sus și așa mai departe. Doar pentru informare, în timp ce televizoarele LED clasice pot afișa milioane de nuanțe de culoare, cele QLED pot afișa peste un miliard de nuanțe, ceea ce face ca imaginea afișată pe acestea să fie mult mai realistă. Și în cazul acesta, însă, trebuie ținut cont de faptul că, de exemplu, negrul nu este complet perfect, deoarece este creat, ca în cazul unui televizor LED clasic, de lumină, ceea ce este complet împotriva principiului său. Ceea ce este destul de interesant la televizoarele QLED este faptul că acestea sunt dominate de un singur producător, și anume, Samsung, în timp ce televizoarele LED și OLED sunt produse în cantități mari de oricine.
Televizor OLED
Televizoarele cu panou OLED sunt de fapt o categorie complet separată care nu are nimic de-a face cu televizoarele LED. Principalul avantaj al televizoarelor OLED este faptul că fiecare pixel sau, dacă preferați, punct de pe ecran se aprinde independent, dar, cel mai important, este capabil să se oprească complet. Datorită acestui fapt, televizoarele OLED se remarcă prin redarea perfectă a culorilor, contrast ridicat, unghiuri de vizualizare excelente, luminozitate ridicată, dar mai presus de toate un negru literalmente perfect. Acest lucru se datorează faptului că pixelii din zonele negre sunt pur și simplu stinși, iar telespectatorului i se arată un panou negru practic stins. Cu toate acestea, dezavantajele televizoarelor OLED sunt consumul mai mare de energie, prețul mai ridicat și un anumit risc de ardere a imaginii atunci când se vizualizează o imagine statică.
Televizor NanoCell
Televizoarele cu panouri NanoCell sunt, de fapt, televizoare LED îmbunătățite, așa cum este cazul modelelor QLED. Panourile de afișare ale acestor televizoare au un strat de puncte de dimensiuni microscopice realizate din nanomaterial, care, atunci când sunt atașate la filtrele de culoare ale diodelor, îmbunătățesc redarea culorilor rezultate. Nanopunctele sunt capabile să filtreze frecvențele luminoase nedorite și să ofere telespectatorilor cea mai bună calitate posibilă a culorilor, luminozitate ridicată și unghiuri de vizualizare excelente. Cu toate acestea, din cauza tehnologiei bazate pe panouri cu LED-uri, trebuie luat în considerare faptul că televizorul NanoCell nu va afișa perfect negrul.
Televizor QNED
Televizoarele cu panouri QNED au fost introduse în urmă cu doar câțiva ani de către compania sud-coreeană LG ca o combinație a mai multor tehnologii deja existente - și anume Quantum Dot (adică QLED), NanoCell și mini LED (adică retroiluminare LED îmbunătățită). Principalul beneficiu al acestei combinații este redarea foarte bună a culorilor în combinație cu negru de calitate relativ înaltă și, prin urmare, contrast ridicat. Datorită utilizării parțiale a QLED-ului, există și o luminozitate foarte mare, ceea ce face posibilă vizionarea televizorului chiar și în încăperi luminoase.
Sfat: Chiar și televizoarele au nevoie de curățare din când în când. Dar cum să faci acest lucru în epoca panourilor speciale de imagine cu o mulțime de tehnologii miniaturale?În articolul nostru Cum să curățați monitorul: instrucțiuni pentru o procedură sigură, vă vom sfătui cu privire la toate elementele esențiale.
OLED vs. QLED
În mod sincer, bătălia dintre televizoarele OLED și cele QLED nu are niciun câștigător, chiar dacă se desfășoară de ani de zile. Acest lucru se datorează faptului că atât OLED, cât și QLED au avantajele și dezavantajele lor, care trebuie luate în considerare atunci când alegeți un televizor și, prin urmare, alegerea D-voastră ar trebui să fie adaptată în funcție de acestea.
Dacă ar fi să comparăm televizoarele OLED vs. QLED în ceea ce privește calitatea redării culorilor, putem spune că televizoarele QLED, în special cele de la Samsung, sunt ușor în avantaj. De fapt, producătorul se mândrește cu o acoperire de aproape 100 % a gamei de culori DCI-P3, ceea ce, cu alte cuvinte, înseamnă că aceste televizoare ar trebui să fie capabile să afișeze practic orice nuanță de culoare. În cazul televizoarelor OLED, vorbim de o acoperire de "doar" 90 % a gamei de culori DCI-P3, ceea ce ar trebui să însemne că OLED-urile vor afișa mai puține nuanțe de culoare. Cu toate acestea, trebuie adăugat aici că este discutabil dacă cineva este capabil să observe această diferență minimă în timpul vizionării normale.
Cu toate acestea, ceea ce toată lumea va observa cu siguranță este cât de bine pot afișa televizoarele OLED negru și cât de slab îl afișează modelele QLED. Datorită capacității de a dezactiva puncte individuale de lumină, televizoarele OLED afișează negrul prin simpla afișare a panoului negru, fără nicio strălucire a pixelilor, în timp ce QLED-urile încearcă să afișeze negrul prin diminuarea luminii. (Televizoarele LCD/LED luminează tot ecranul, astfel încât nu este posibil să se controleze punctele individuale ca la OLED-uri). Dar, bineînțeles, acest lucru nu este posibil, motiv pentru care negrul pe televizoarele QLED va arăta întotdeauna mai degrabă ca un gri închis, în comparație cu OLED.
Contrastul este, de asemenea, foarte strâns legat de afișajul negru, care este mai mare la televizoarele OLED datorită negrului de calitate superioară. Acest lucru se datorează faptului că intervalul dintre alb și negru este mai larg datorită negrului perfect. Pe de altă parte, QLED câștigă la luminozitatea maximă, care este cu ușurință mai mult decât dublă față de cea a televizoarelor OLED. În timp ce luminozitatea televizoarelor OLED este în prezent în medie de 700 cd/m2, televizoarele QLED nu au nicio problemă în a ajunge la peste 1 500 cd/m2. Acest lucru arată clar că aveți nevoie de o cameră mai întunecată pentru a vă uita la televizoarele OLED, în timp ce în cazul QLED-urilor nu este nicio problemă să le priviți chiar și în camere luminoase și pline de soare.
Am căutat în zadar alte diferențe majore între televizoarele QLED și OLED. În ceea ce privește suportul pentru diverse standarde de imagine, modurile de redare și așa mai departe, acestea sunt deja practic identice, cu mențiunea că sunt apropiate în ceea ce privește consumul de energie sau prețul, de exemplu. Prin urmare, principalele caracteristici din care puteți alege sunt afișajul color și negru, contrastul și luminozitatea.
Sfat: Pe lângă tipul de panou, ar trebui să luați în considerare rezoluția și diagonala acestuia, atunci când alegeți un televizor. Dacă nu sunteți sigur de acest lucru, am discutat tot ce este important în articolul nostru Cum să alegeți un televizor: Cel mai bun televizor în funcție de dimensiune și rezoluție. De asemenea, este important să ne amintim că trăim în vremuri moderne, iar televizoarele de astăzi reflectă acest lucru. Prin urmare, este cel puțin recomandabil să ajungem la acele televizoare care corespund vremurilor de astăzi cu dotările lor suplimentare. Acest subiect a fost abordat în articolul Cum să alegeți un televizor: Sfaturi pentru televizoarele cu cel mai bun raport preț/performanță.
Cele mai bune televizoare în funcție de diagonală - ce televizor să cumpărați?
Diagonală 32" - Samsung UE32T5372C
Un model foarte popular printre utilizatori, echipat cu un panou LED cu rezoluție Full HD, care este totuși destul de suficientă având în vedere dimensiunea diagonalei sale. Fiind un Smart TV, există o gamă largă de diverse aplicații sau alte opțiuni inteligente disponibile, în frunte cu browserul de internet. Dar veți fi încântați să vedeți și suportul pentru îmbunătățirea imaginii HDR. În ceea ce privește aspectele negative, nu putem să nu menționăm sistemul audio mai slab și gama relativ mică de porturi.
Diagonală de 43" - Sony Bravia KD-43X85K
Acest televizor este destinat telespectatorilor mai pretențioși, dispune de un panou LED 4K cu o rată de reîmprospătare de 100 Hz, ceea ce îl face o alegere potrivită pentru jucătorii de jocuri video pe consolele de ultimă generație. Vă puteți aștepta la o multitudine de porturi și la suport pentru sistemele inteligente pentru acasă, cum ar fi Apple HomeKit, Google Assistant și Amazon Alexa. Există, de asemenea, opțiunea de a înregistra emisiunile pe o unitate flash. Cu toate acestea, dezavantajul este un sistem audio mai slab și un preț mai mare, mai ales având în vedere tipul de panou.
Sursa: Imaginea produsului de la producător
Diagonală 50" - LG 50UQ91003LA
Acest televizor are un panou LED de înaltă calitate, care poate afișa conținut cu culori frumoase și realiste. Există, de asemenea, opțiunea de a îmbunătăți imaginea cu HDR și de a face upscaling la 4K de la o calitate inferioară. Cu toate acestea, dezavantajul este o rată de reîmprospătare mai mică de 50 Hz, o gamă limitată de porturi și un sistem audio mai slab.
Sursa: Imaginea produsului de la producător
Diagonală de 55 inchi - Sony XR55A75KAEP
Acest televizor poate fi desemnat cu ușurință ca fiind premium, deoarece are o serie de caracteristici care îl diferențiază de televizoarele obișnuite. Principalele sale puncte forte sunt panoul OLED 4K, sistemul audio excelent și suportul pentru toate îmbunătățirile vizuale obișnuite. În plus, este echipat cu un procesor care poate îmbunătăți calitatea imaginilor cu rezoluție mai mică și are o gamă largă de porturi care vor satisface și jucătorii de jocuri video pretențioși. Datorită HDMI 2.1, ecranul cu o rată de reîmprospătare de 100 Hz este perfect utilizabil cu consolele de nouă generație. Nu doar în combinație cu acestea, poate afișa culori aproape perfecte și negru perfect.
Sursa: Imaginea produsului de la producător
Diagonală de 65 inchi - LG OLED65A23LA
Acest televizor este ideal pentru vizionarea de filme și seriale la cea mai bună calitate. Datorită panoului OLED 4K, acesta oferă o calitate a imaginii de nivel înalt, cu culori realiste și vii și negru perfect. Există, de asemenea, suport pentru upscaling 4K și capacitatea de a se asocia cu platformele smart home, precum și o gamă destul de bogată de porturi. Din păcate, însă, acest televizor oferă doar o rată de reîmprospătare de 50 Hz, ceea ce îl face mai puțin potrivit pentru gameri. În plus, are un sistem de sunet relativ slab.
Sursa: Imaginea produsului de la producător
Articole similare
Cum să alegeți un TV: Recomandări de televizoare la cel mai bun raport preț / performanță
Televizoarele nu mai sunt demult doar despre imagine. Cele mai bune televizoare excelează, de asemenea, și într-o serie de alți parametri, ceea ce le face modele complexe capabile să satisfacă utilizatorii și din punct de vedere al calității sunetului, funcțiilor inteligente sau, de exemplu, jucătorilor pasionați. Adevărul este că producătorii cer o grămadă de bani pentru calitate, dar pe piață există încă o mulțime de televizoare cu un raport preț - performanță excelent, care pot oferi o mulțime de lucruri pozitive și doar un minim de negative la un preț prietenos. Așadar, dacă doriți să vă cumpărați cel mai bun televizor din punct de vedere al lățimii echipamentului în combinație cu un preț favorabil, în rândurile următoare vom încerca să vă sfătuim în privința alegerii. În acestea, vă vom prezenta atât parametrii de bază pentru alegerea unui televizor, cu excepția rezoluției și diagonalei, precum și televizoarele care acum în mod sigur au un sens relativ definit.
Articolul complet »Cum să alegeți un televizor: Cel mai bun TV în funcție de dimensiune și rezoluție
În zilele noastre, majoritatea dintre noi nu ne putem imagina viața de zi cu zi fără TV. Prin urmare, este clar că atunci când cumpărați un televizor nou, întotdeauna modelul ales să fie cel mai bun televizor în funcție de preferințele utilizatorului. Dacă sunteți interesat în principal de dimensiunea și rezoluția televizorului, în rândurile următoare vă vom oferi câteva sfaturi despre cum să vă orientați în oferta actuală și de ce să țineți cont, dar de asemenea, și despre anumite televizoare care pot fi descrise în prezent drept cele mai bune la un preț rezonabil.
Articolul complet »