Aerul condiționat: 7 sfaturi pentru o utilizare la maxim și corectă

07. 6. 2022

7. Iunie 2022, 10:00 | Dacă sunteți unul dintre oamenii care se bazează pe echipamente moderne în zilele fierbinți - aerul condiționat, este posibil găsiți câteva recomandări despre modul de utilizare eficientă a aerului condiționat și mai ales în ceea ce privește sănătatea dumneavoastră.

Sunteți unul dintre acei oameni care suportă mai greu căldura în interior sau în mașină și, prin urmare, nu puteți sta fără aer condiționat pe timp de vară? Atunci următoarele rânduri sunt pentru D-voastră. Chiar și utilizarea aerului condiționat are principiile sale, iar respectarea acestora poate ajuta evitați potențialele riscuri. Și cum sezonul cu aer condiționat se apropie cu pași repezi, nu este o idee rea vă familiarizați cu aceste lucruri, astfel încât nu lamentați în următoarele săptămâni sau luni.

Cum funcționează aerul condiționat

Înainte de a trece la sfaturi despre cum folosim corect aerul condiționat, este o idee bună simplificăm modul în care funcționează de fapt aceste dispozitive. Cu siguranță nu sunt doar niște ventilatoare speciale, așa cum mulți oameni cred în mod eronat. În general, aparatele de aer condiționat sunt ca niște schimbătoare de căldură care transferă căldura dintr-un loc în altul, scăzând astfel temperatura din primul loc. De întregul proces de răcire se ocupă agentul de răcire care circulă în sistemul de aer condiționat, care în mod normal este în stare lichidă, cu condiția ca, pentru a putea absorbi căldura din încăpere, se transforme într-un gaz pentru a absorbi căldura, pe care apoi o "elimină" și se poate transforma din nou în lichid. Procesul exact al schimbării stării unui agent de răcire este mai greu de înțeles pentru un neprofesionist și, prin urmare, nu are rost ne mai concetrăm asupra lui. Cu toate acestea, deoarece este necesar se adauge din când în când agent de răcire la aparatul de aer condiționat, deoarece procesul de transformare a lichidului în gaz și invers este imperfect și, prin urmare, apar unele pierderi, nu este o idee rea știți de ce se întâmplă acest lucru.

Deoarece trăim în vremuri moderne, producătorii de aparate de aer condiționat încearcă își facă produsele cât mai " extravagante" cu funcții suplimentare, ceea ce înseamnă, de exemplu, adăugarea posibilității de a încălzi sau pentru a dezumidifica o cameră. Cu toate acestea, în ambele cazuri, funcționalitatea nu se mai învârte în jurul agentului de răcire și al procesului fizic de schimbare de stare, ci depinde "doar" de tehnologiile clasice utilizate pentru încălzire și, în consecință, pentru dezumidificare. Alte caracteristici "suplimentare" includ, de exemplu, suportul aplicațiilor mobile, care permit controlul de la distanță al aparatelor de aer condiționat sau configurarea mai multor moduri diferite, programe de funcționare și așa mai departe, sau verificarea stării agentului de răcire și așa mai departe.

istock-519619698.jpg

Tipuri de aparate de aer condiționat

Dacă decideți folosiți un aparat de aer condiționat pentru a vă răci interiorul, există, în esență, doar două tipuri din care puteți alege - și anume mobile și convenționale, fixe sau montate pe perete, fiecare cu propriile avantaje și dezavantaje. Prin urmare, atunci când achiziționați unul, trebuie cântăriți aceste argumente pro și contra în mod corespunzător și să alegeți modelul ideal pentru dumneavoastră. Cu siguranță nu este adevărat că, de exemplu, un aparat de aer condiționat mai scump este întotdeauna mai bun și așa mai departe.

Aer condiționat mobil

După cum sugerează și numele, aparatele de aer condiționat mobile sunt dispozitive care pot fi mutate liber în spațiu, ceea ce le face parteneri indispensabili în apartamentele mai mici sau în birourile în care spațiul este limitat. De fapt, este vorba de "doar" un singur dispozitiv care furnizează totul și nu două, așa cum este cazul aparatelor de aer condiționat montate pe perete (care au în mod specific o unitate interioară și una exterioară). Marele avantaj al aparatelor de aer condiționat mobile, în afară de posibilitatea de a le muta, este prețul lor, care este semnificativ mai mic în comparație cu aparatele de aer condiționat montate pe perete. În zilele noastre, când prețul energiei electrice crește vertiginos, consumul relativ scăzut de energie electrică pentru funcționarea lor este cu siguranță o plăcere. În ceea ce privește aspectele negative, cel mai important este necesitatea de a conduce furtunul de evacuare din spațiul răcit în exterior, de exemplu printr-o fereastră, ușă de balcon sau altă deschidere de ventilație. Acest lucru necesită fie un furtun lung atașat la aparatul de aer condiționat, fie amplasarea acestuia în apropierea ferestrelor și așa mai departe. Furtunul de evacuare nu este o minune estetică, ceea ce trebuie luat în calcul. Al doilea aspect negativ este capacitatea de răcire. Deși aparatele de aer condiționat mobile din zilele noastre oferă deja performanțe foarte bune, acestea nu se ridică la nivelul aparatelor de aer condiționat montate pe perete, capabile răcească case sau apartamente mari în cel mai scurt timp. 

istock-1311977472.jpg

Aer condiționat montat pe perete

Cu un pic de exagerare, putem spune ceea ce este un aspect negativ la aparatele de aer condiționat mobile este un aspect pozitiv pentru cele de perete și viceversa. Avantajul aparatelor de aer condiționat montate pe perete este în special capacitatea mare de răcire, datorită căreia chiar și spațiile mari pot fi răcite rapid. În plus, nu este nevoie de furtun de evacuare pentru a evacua aerul la fereastră și așa mai departe și, deoarece sunt suspendate de tavanul camerei, nu ocupă aproape deloc spațiu. Pe de altă parte, trebuie amintit faptul aparatele de aer condiționat montate pe perete nu pot fi mutate după instalare, deoarece sunt fixe, și trebuie fie pregătite atât cu cabluri elecrice, cât și cu conectarea la unitatea exterioară cu conducte izolate, deoarece nu funcționează fără acestea. Prin urmare, nu se pot evita intervențiile structurale sub formă de forare a pereților și așa mai departe. Prin urmare, este ideal vă gândiți la aerul condiționat montat pe perete atunci când construiți o casă sau chiar atunci când renovați apartamente mai mari. Pe de altă parte, dacă nu se intenționează se stea într-un anumit loc pentru o perioadă mai lungă de timp sau nu se dorește se investească prea mult în el, nu are sens se cumpere un aparat de aer condiționat de perete, deoarece - așa cum am menționat mai sus - nici prețul acestuia nu este mic. Cu toate acestea, în ceea ce privește utilizarea pe termen lung, acestea sunt mult mai confortabile decât aparatele de aer condiționat mobile, de exemplu, deoarece nu trebuie "iernate" prin îndepărtarea țevilor de evacuare de la ferestre și așa mai departe.

istock-519619698.jpg

Sfaturi de bază despre cum profitați la maxim de aerul condiționat

Utilizarea aerului condiționat nu este complicată, dar, pe de altă parte, este bine urmați (sau cel puțin încercați) câteva principii de bază care vor asigura, printre altele, răcirea artificială a camerei nu vă afectează sănătatea. Mai jos găsiți câteva sfaturi de bază despre cum faceți acest lucru.

Selectați temperatura potrivită

Alfa și omega utilizării corecte a aerului condiționat este setarea temperaturii corecte. Deși ar putea părea că, în zilele foarte călduroase, când temperaturile ating 30 °C la umbră, ar fi de dorit o temperatură cu zece grade mai mică acasă sau la birou, acest lucru nu este în niciun caz adecvat. De fapt, diferența de temperatură recomandată în general între temperatura exterioară reală și temperatura interioară nu trebuie fie mai mare de 5 °C dintr-un motiv simplu. Dacă diferența de temperatură este mai mare de atât, ați fi supus unui șoc termic foarte mare, care ar avea un efect negativ asupra organismului, cu simptomele pe care le vom discuta mai jos. Așadar, cu siguranță nu are rost ne jucăm cu răcirea excesivă a interiorului.

Nu ocupați doar de temperatură, ci și de umiditate 

În plus față de temperatura din cameră, umiditatea aerului joacă un rol foarte important, care asigură, de exemplu, o respirație confortabilă sau, dimpotrivă, elimină eventualele dureri de cap, sângerări nazale și așa mai departe. Totuși, problema este aerul condiționat usucă aerul, așa este posibil fie nevoie îl umidificați artificial pentru a respira aerul ideal în orice moment. Atenție însă la faptul nivelurile ideale de umiditate vara și iarna sunt diferite. În timp ce iarna nivelul de umiditate ar trebui fie între 45 și 60 %, vara ar trebui fie între 40 și 55 %. De exemplu, pentru umidificarea aerului se pot folosi diverse difuzoare și așa mai departe.

istock-1253426325.jpg

Țineți cont de împrejurimi

Rețineți temperatura este percepută diferit de fiecare om și reglați aerul condiționat în funcție de acest aspect. De exemplu, dacă împărțiți biroul doar cu bărbați și sunteți bărbat, probabil vă veți bucura de o temperatură mai scăzută decât dacă ați împărți biroul cu femei și bărbați împreună, sau numai cu femei. Femeilor preferă temperaturile mai ridicate și sunt și mai productive, în timp ce la bărbați este exact opusul. Prin urmare, este întotdeauna necesar se găsească un compromis care nu se potrivească pe deplin nici uneia dintre părți, dar în cele din urmă va asigura condiții egale și, mai presus de toate, o răcire prietenoasă pentru sănătate. La urma urmei, probabil nimeni nu vrea aibă aerul condiționat „scăzut” atunci când lucrează cu o colegă, de exemplu.

Nu înlocuiți ventilația clasică cu aerul condiționat

Deși aerul condiționat este un lucru absolut grozav, mai ales vara, adevărul este nu înlocuiește ventilația clasică. La urma urmei, aerul proaspăt de la fereastră este întotdeauna mai bun pentru o persoană, deoarece nu este „înșelător” și, prin urmare, cu siguranță nu este potrivit să-l înlocuiți complet cu aer condiționat în lunile de vară. Chiar și cu aer condiționat, este deci necesar ventilați în mod clasic, deși scurt și intens, pentru ca aerul din cameră se schimbe rapid, dar în același timp pentru ca temperatura din acesta revină rapid la nivelul necesar după închidere.

Întreținerea regulată este esențială

Ar fi o greșeală credem instalarea unui aparat de aer condiționat este sfârșitul tuturor preocupărilor legate de acesta. Așa cum am menționat mai sus, trebuie vă gândiți la mediul de răcire, dar în cele din urmă la curățenia sistemului de aer condiționat în ansamblu. Aici se depune murdăria sub formă de praf sau polen, precum și mucegaiul, acarienii și diverse bacterii și microbi. Prin urmare, pentru a asigura o răcire cât mai sănătoasă, este important păstrați aparatul de aer condiționat curat și îl îngrijiți în mod regulat. La urma urmei, o curățare ocazională nu necesită mult timp, iar rezultatul merită - atât în ceea ce privește sănătatea și siguranța, cât și, poate, prin prelungirea duratei de viață a aparatului de aer condiționat în sine.

istock-1316733108.jpg

Țineți evidența locului în care se află țevile de evacuare

În cazul aparatelor de aer condiționat, este foarte important nu numai setați corect temperatura sau păstrați echipamentul curat, ci și în ce direcție suflă aerul rece. De exemplu, este complet nepotrivit să-l îndreptați direct spre dumneavoastră sau spre o persoană din apropierea dumneavoastră, chiar dacă briza rece poate fi uneori plăcută. Cu toate acestea, expunerea prelungită la "vântul" rece poate provoca răcirea organismului, ale cărei riscuri le veți afla mai jos. Așadar, nu încercați vă răcoriți rapid cu o briză rece direct de la aparatul de aer condiționat, ci mai degrabă lăsați-vă răcoriți "complet" de aerul mai rece din jurul dumneavoastră. Corpul va mulțumi pentru asta.

Dacă este posibil, încercați vă aclimatizați treptat

O temperatură mai scăzută în casă decât afară este cu siguranță excelentă, mai ales vara. Cu toate acestea, așa cum am menționat de mai multe ori mai sus, trebuie mențineți diferența de temperatură dintre interior și exterior la un nivel relativ scăzut, astfel încât nu expuneți corpul la un șoc termic prea mare. Cel mai bine este aveți, de exemplu, opțiunea de a seta moduri de timp la aparatul de aer condiționat și le setați în funcție de modul în care obișnuiți ieșiți afară și așa mai departe. Cu alte cuvinte, dacă știți ieșiți în fiecare zi la ora 15:00, nu este o idee rea setați aparatul de aer condiționat schimbe treptat temperatura spre cea de afară cu trei ore bune înainte de a ieși, astfel încât pregătească pentru plimbare într-un mod non-violent, astfel încât ieșirea afară nu fie un șoc pentru dumneavoastră, așa cum ar fi dacă ați ieși dintr-un apartament la 23 °C pe străzile fierbinți, cu 28 °C la umbră. Pe scurt, funcțiile inteligente nu au mai mult sens fie trecute cu vederea la un aparat de aer condiționat decât la orice alt dispozitiv.

istock-1311977472.jpg

Riscuri asociate cu utilizarea necorespunzătoare a aerului condiționat

Subestimarea utilizării corecte a aerului condiționat este, fără nicio exagerare, o garanție a problemelor de sănătate într-o serie de variante. Prima care vine probabil în minte este răcirea din cauza unei temperaturi prea scăzute în comparație cu temperatura exterioară cu care corpul dumneavoastră este cumva deja obișnuit. Dacă reușiți răciți de la aerul condiționat, pregătiți pentru o serie întreagă de boli, deoarece acest lucru va slăbi semnificativ sistemul imunitar, care va fi apoi învins de boli insidioase. Și absolut nimeni nu vrea să-și petreacă vara, când aparatele de aer condiționat sunt cele mai aglomerate, în pat în loc stea la piscină sau pe plajă.

Pe lângă bolile "clasice", aparatele de aer condiționat pot provoca tot felul de blocaje musculare, dar bineînțeles, din nou, dacă nu sunt setate corespunzător, fie în ceea ce privește temperatura, fie în ceea ce privește direcția aerului rece. Fluxul de aer rece este cel care poate provoca contracturi musculare, spatele fiind cel mai sensibil la răceli. Tratamentul acestora poate fi pe termen mai lung, deoarece răcelile pot fi asociate cu imposibilitatea de a merge la locul de muncă, de exemplu, din cauza statului constant în șezut sau, dimpotrivă, a aplecării și manipulării obiectelor grele, ceea ce poate "doborî" o persoană pentru o perioadă mai lungă de timp. Prin urmare, este extrem de important fim vigilenți în această privință. Din fericire, însă, este "doar" suficient setați aparatul de aer condiționat la temperatura potrivită, direcționați cursul aerului departe de dumneavoastră și, dacă este necesar, vă îmbrăcați mai bine.

De asemenea, ar trebui aveți grijă cu aerul condiționat dacă îl folosiți, de exemplu, într-un birou unde petreceți multe ore pe zi la calculator. Aerul condiționat usucă aerul, ceea ce poate fi o problemă pentru mulți oameni, atât pentru înrăutățește respirația, cât și pentru provoacă probleme cu ochii, care sunt mult mai uscați în aerul uscat decât în aerul cu umiditate ideală. Dacă întrebați de ce am menționat mai sus munca la calculator, este pentru oamenii clipesc mai puțin atunci când se uită la un monitor, ceea ce în sine provoacă mai puțină umidificare a ochilor. Combinat cu aerul uscat de la aerul condiționat, acest lucru sporește în mod logic o problemă deja destul de mare. Soluția în acest sens este folosirea umidificatoarelor sau a picăturilor pentru ochi

Dar ochii uscați, spatele înțepenit și răcelile sunt departe de a fi singurele riscuri ale aerului condiționat. Știați acestea vă pot afecta și greutatea, mai exact prin faptul vă fac îngrășați? Pentru că, potrivit studiilor științifice, atunci când temperaturile din încăpere sunt mai scăzute, organismul nu trebuie cheltuiască energie pentru a transpira și a se răcori, așa cum ar face-o în mod normal. Acest lucru duce la formarea straturilor de grăsime, care, la rândul lor, afectează greutatea prin creșterea acesteia. În plus, camerele răcite artificial le dau oamenilor o falsă senzație de foame, ceea ce le crește consumul de energie. Dacă adăugăm la aceasta faptul senzația de foame și, prin urmare, nevoia de a mânca este cauzată de diferențele mari de temperatură, este probabil clar pentru toată lumea este într-adevăr necesar răcim camerele cu moderație, așa cum am recomandat mai sus.

istock-1003476314.jpg

Caracteristici utile pe care le veți aprecia la aparatele de aer condiționat

În timp ce în urmă cu câțiva ani aparatele de aer condiționat puteau "doar" răcească încăperile și cel mult le încălzească, unele modele oferă acum multe caracteristici care le fac mult mai utile. Printre cele mai comune și utile caracteristici ale aparatelor de aer condiționat de astăzi se numără umidificatorul integrat pentru a usca aerul în timp ce acesta se răcește, care se activează automat atunci când senzorii din aparatul de aer condiționat detectează umiditatea este sub un anumit nivel. Cu toate acestea, puteți obține și opusul, sub forma unor aparate de aer condiționat cu dezumidificatoare care se ocupă de excesul de umiditate din încăpere. Desigur, există acum diverse moduri și temporizatoare care permit, de exemplu, o răcire ultra-silențioasă pe timp de noapte sau crearea unor moduri de răcire zilnică. Unele aparate de aer condiționat au chiar și suport pentru aplicații mobile care nu numai le controlează, dar permit verificați nivelul de freon, curățarea filtrului și așa mai departe. Și dacă tot vorbim de filtre, nu sunt de neglijat nici aparatele de aer condiționat dotate cu filtre lavabile care pot fi folosite în mod repetat și care permit economisirea de bani. Pentru un confort maxim combinat cu o nevoie minimă de control, alegeți aparate de aer condiționat cu termostat integrat, care le permite detecteze în mod constant temperatura ambientală și o aducă la o valoare prestabilită dacă aceasta scade sau crește prin răcire sau încălzire.

Fiți mereu informat
Ultimele informații despre noutati și promoții direct pe e-mailul tău.

Transport de la 15,90 Lei

la punctele de colectare

Livrare în 48 de ore

Suntem foarte rapizi

La noi veți avea timp

Puteți returna marfa în termen de 30 de zile

Vă vom răsplăti

Veți primi puncte de loialitate pentru fiecare achiziție